Hertha BSC

HERTHA BSC

Opgericht 1892

Adres Hanns-Braun-Straße, Friesenhaus II 14053 Berlin

Land Duitsland

Telefoon +49 (30) 300 9280

Fax +49 (30) 300 9289 4 

E-mail [email protected]
Website http://www.herthabsc.de

OLYMPIASTADION BERLIN

Adres Olympischer Platz 3

Postcode 14053

Plaats Berlin

Telefoon +49 (30) 250 02322

E-mail [email protected]

Website http://www.olympiastadion-berlin.de

Geopend 1936

Architect Werner March (1936), Freidrich Wilhelm Krahe (1974)

Capaciteit 77.116

Oppervlak gras

Wedstrijdprogramma

 • Speelronde 2 zaterdag 21 augustus 2021 n.n.b. Hertha BSC - VfL Wolfsburg
 • Speelronde 5 zaterdag 18 september 2021 n.n.b. Hertha BSC - Greuther Fürth
 • Speelronde 7 zaterdag 2 oktober 2021 n.n.b. Hertha BSC - SC Freiburg
 • Speelronde 9 zaterdag 23 oktober 2021 n.n.b. Hertha BSC - Borussia Mönchengladbach
 • Speelronde 11 zaterdag 6 november 2021 n.n.b. Hertha BSC - Bayer Leverkusen
 • Speelronde 13 zaterdag 27 november 2021 n.n.b. Hertha BSC - FC Augsburg
 • Speelronde 15 zaterdag 11 december 2021 n.n.b. Hertha BSC - Arminia Bielefeld
 • Speelronde 17 zaterdag 18 december 2021 n.n.b. Hertha BSC - Borussia Dortmund
 • Speelronde 18 zaterdag 8 januari 2022 n.n.b. Hertha BSC - 1. FC Köln
 • Speelronde 20 zaterdag 22 januari 2022 n.n.b. Hertha BSC - Bayern München
 • Speelronde 21 zaterdag 5 februari 2022 n.n.b. Hertha BSC - VfL Bochum
 • Speelronde 23 zaterdag 19 februari 2022 n.n.b. Hertha BSC - RB Leipzig
 • Speelronde 25 zaterdag 5 maart 2022 n.n.b. Hertha BSC - Eintracht Frankfurt
 • Speelronde 27 zaterdag 19 maart 2022 n.n.b. Hertha BSC - 1899 Hoffenheim
 • Speelronde 29 zaterdag 9 april 2022 n.n.b. Hertha BSC - Union Berlin
 • Speelronde 31 zaterdag 23 april 2022 n.n.b. Hertha BSC - VfB Stuttgart
 • Speelronde 33 zaterdag 7 mei 2022 n.n.b. Hertha BSC - FSV Mainz 05


Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu je voetbalstedentrip en reis af naar Duitsland voor een wedstrijd van Hertha BSC!

Berlijn

Berlijn is een van de grootste steden in Europa (met een bevolking van 3,4 miljoen mensen) en is misschien een van de meest modieuze en voortdurend veranderende steden. Sinds 1990 is Berlijn is de hoofdstad van Duitsland, maar in de praktijk bestaat het nog steeds uit twee delen. Toen de Berlijnse Muur viel, werd Berlijn een van de muzikale centra van Europa, dat steeds meer en meer muzikanten en kunstenaars aantrekt. En toen er steeds meer trendy restaurants en clubs verschenen, kreeg Berlijn weer de reputatie van de meest modieuze stad van Europa. 

De Berlijnse Muur. Ongeveer 30 jaar lang werden Berlijn burgers gescheiden door de Berlijnse Muur. Het diende als de grens tussen het communistische Oosten en het kapitalistische Westen. Tegenwoordig is het grootste deel ervan is afgebroken, maar door de klinkers in de bestrating kan men nog steeds zien waar de muur vroeger was gevestigd. Op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur. In twee jaar tijd na deze symbolische gebeurtenis, was deze hatelijke constructie praktisch geheel afgebroken. De fragmenten van de Muur werden verkocht als souvenirs. En de overblijfselen van de Muur dienen nog steeds als monumenten aan het verleden. De East Side Gallery is op Mühlenstraße gevestigd. Het is een 1200 meter lange muur, die door kunstenaars uit de hele wereld wordt beschilderd. Op Bernauerstrasse ziet men de overblijfselen van de Berlijnse Muur met de gaten die in de nacht van de 9 op 10 november 1989 werden gemaakt. Dit diende als monument voor de val van de muur. 


In het Documentatie centrum kunt u leren over de geschiedenis van de Berlijnse Muur door middel van tal van foto's, documenten en video's. U kunt ook uw aandacht besteden aan de Kapelle der Versönung dat werd gebouwd ter nagedachtenis van de 200 overledenen, die over de muur probeerde te komen om naar West-Berlijn te vluchten. Het Museum op Check Point Charlie, die werd opgericht in 1962, kort nadat de Muur werd gebouwd, is ook gewijd aan de Berlijnse muur en de pogingen om er overheen te vluchten. In het museum kan men zien hoe inventief de burgers van de Oost-Berlijn waren, toen ze over de muur probeerden te vluchten. Een aantal apparaten die gebruikt werden tijdens de succesvolle ontsnappingen worden er tentoongesteld.


Rijksdag (Reichstag)
Het Rijksdag is het Parlementsgebouw van de huidige Duitse regering en tegelijkertijd een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn. Na de brandstichting in 1933 en het bombardement van 1945 was de Duitse regering genoodzaakt zijn toevlucht te zoeken tot Bonn, maar sinds in 1999 het Rijksdag een grondige restauratie heeft ondergaan is dit gebouw wederom de zetel van het Parlement. Het eerste wat in het oog springt is de enorme glazen koepel op het dak, vanwaar je wanneer je via de spiralen bezoekerstrap naar boven bent opgelopen de zaal voor de plenaire zittingen kunt zien. 


De Brandenburger Tor (Brandenburger Tor).
Deze poort is het symbool van Berlijn en de grens van het oude stadscentrum. In de Koude Oorlog vormde deze plaats het startpunt van de bouw van de Berlijnse Muur en precies op diezelfde plek zetten de Oost-Duitsers in 1989 hun eerste stappen over de grens in het West-Duitse deel. De poort is getooid een beeldenkrans van een Griekse Quadriga, een Griekse strijdwagen met daarin de godin van de vrijheid Victoria. 

Het Egyptische Museum.
- is een van de populairste musea van Berlijn. Het museum herbergt een rijke collectie kunstwerken uit het oude Egypte, met als beroemdste de originele buste van Keizerin Nefertiti dat in 1900 door Duitse archeologen is opgegraven. Het beeld is meer dan 3.000 jaar oud. Het museum heeft flink te lijden gehad onder de Tweede Wereldoorlog. Een deel van de collectie werd vernietigd, maar de buste van Nefertiti is bewaard gebleven doordat het verstopt lag onder een van de zonnebeelden van Toeringi. Gelijk met de tweedeling van Duitsland werd ook de collectie verdeeld. Het deel dat naar Oost-Duitsland ging werd geborgen in het Bodenmuseum en in West-Berlijn werden de kunstschatten ondergebracht in het gebouw tegenover het Paleis Charlottenburg. Na de eenwording van Duitsland kon ook eindelijk de collectie weer samengevoegd worden. Het originele gebouw van het Egyptische Museum wordt tegenwoordig gerenoveerd. Vanaf 2009 zullen daar opnieuw de museumexposities te zien zijn en aan zijn bezoekers gepresenteerd worden in zijn oude volle glorie. Maar, u hoeft de renovatie niet af te wachten en kunt ook nu al een bezoek brengen aan het bijzonder interessante museum. Behalve de fameuze buste van Nefertiti vindt u hier ook Egyptische sarcofagen, een mummie, en bezit het museum een grote papyrus collectie.

GASTRONOMIE: KEUKEN VAN BERLIJN, RESTAURANTS EN CAFÉS

Het is opmerkelijk dat het aardig moeilijk is in Berlijn een restaurant met de Duitse keuken te vinden. Al speurende naar traditionele gerechten kan men dan ook het beste zoeken in plaatselijke biercafé’s en bars, waar men hun gasten naast de beste soorten gouden schuimdranken ook uitstekende vleesgerechten en huisgemaakte worsten aanbiedt. Onder toeristen zijn de huisgemaakte rissoles Klops zeer populair, net zoals de naar traditioneel recept bereidde schnitzel. Als garnituur bij de vleesgerechten is een aardappelsalade zeer lekker. 

Men kan niet zonder meer aannemen dat de Duitse bieren en vleesgerechten alleen de smaak van mannen toekomen. Onder de vertegenwoordigers van de schone sexe is het witbier bijzonder geliefd, met daarin een dot van de door barmannen toegevoegde zoete fruitsiroop. Liefhebbers van meer complexe en uitvoerige gerechten zullen genieten

van sappige kip gebraden in de frituur of de soep Eintopf. Deze zeer goedgevulde soep is rijk aan vele ingrediënten en lijkt meer een ragout te zijn, dan het voor Europeanen gebruikelijke voorgerecht. Voor verfijnde eters verdient de spijs Naskereter aanbeveling, gevuld met sappige vleesgehakt dat is bereidt met scherpe specerijen en rauwe eitjes. Als dessert zijn de Berlijnse pannenkoeken verrukkelijk, gevuld met vruchten en marmelade. Berlijn bezit een breed aanbod aan allerlei soorten restaurants en bars, zodat het zelfs voor de meest verwende fijnproever makkelijk is hier iets van zijn gade te vinden.

 

Wanneer men spreekt over de gastronomische specialiteit restaurants van Berlijn noemt men restaurant Maxwell, dat is gesitueerd in een prachtig historisch pand dat stamt uit eind 19e eeuw. Bij goed weer worden de tafeltjes buiten op de binnenplaats geplaatst, waar de gasten kunnen genieten van allerlei nationale specialiteiten. Restaurant Alt Luxemburg is gespecialiseerd in recepten uit de continentale keuken, welke “oude stijl” gereflecteerd wordt in de decoratie het interieur: statige vazen gevuld met bloemen, elegante kroonluchters en houten meubels geven het restaurant een aanzicht van een paleis. Compleet het tegenbeeld van voorafgaand beschreven eetgelegenheid is restaurant Marjellchen. De basis van de menukaart is samengesteld met gerechten uit de Europese keuken. De zaal is gedecoreerd in een elegante en moderne stijl.

DE KLEUREN VAN BERLIJN: TRADITIES, MENTALITEIT EN GEWOONTES

Een van de voornaamste karaktertrekken van de Duitse bevolking is hun punctualiteit, die in vrijwel elke beweging naar voren komt. Duitsers komen zelden te laat, noch op een werkbezoek, noch op visite bij een willekeurige vriend; zij steken de straat over alleen daar waar toegestaan; en de vaardigheid en beheersing van de plaatselijke autoliefhebbers kan men louter benijden. In hun omgang zijn de Berlijners zeer open en eerlijk en niet in staat de waarheid te verdoezelen.

Er doet een gezegde de ronde dat in het zuiden van Berlijn de mensen warmer en vriendelijker zijn, terwijl in het noordelijke deel de mensen zich meer serieus en ingetogen gedragen. Wanneer men spreekt over de nationale karakteristieken van de Duitsers is hun onbedwingbare liefde voor feestdagen en massale drankpartijen opmerkelijk. Kleurrijke carnavals, festivals, jaarmarkten en kermissen; dergelijke feesten vinden in de Duitse hoofdstad haast elke maand wel plaats en zal ongetwijfeld ook de bezoekers veel vreugde brengen. De partijen worden om diverse feestdagen heen georganiseerd, maar de meest uitgebreide jaarmarkten en ceremonies vindt men toch rondom de Kerstdagen. Reizigers zullen verbaasd staan om de vreugde/goedhartigheid van de lokale bevolking, hun bescheiden en simpele levensinstelling en positieve levenshouding die gepaard gaat met kracht en betrouwbaarheid. 

Liefhebbers van het gouden vocht vinden hun weg naar het Internationaal Bier Festival ,dat elke eerste zaterdag van augustus gehouden wordt. Het centrum van het nachtleven ligt in de wijk Friedrichsheim waar de biertenten langs de beeldschone alleeen worden opgezet en waar de dranken van ‘s werelds beste bierbrouwerijen worden vertegenwoordigd. Het festival vond voor de eerste maal plaats in 1996 en is sindsdien een van de geliefdste feesten onder zowel toeristen als plaatselijke bewoners geworden. Een niet minder sprookjesachtig evenement is het Cultuur Carnaval (Karneval der Kulturen), waarbij karakteristieke nationale kostuums, traditionele muziek en theaterstukken van volkeren uit over de hele wereld door lokale mensen worden getoond. Berlijn wordt ook wel “Stad van de Wereld” genoemd, door de ontvankelijke houding en interculturele mix van invloeden vanuit de hele wereld die men hier vindt. Liefhebbers van theaterkunsten kunnen een bezoek brengen aan festival Dialoog, waarbij van de premiere’s een waar spektakel wordt gemaakt.


CULTUUR, ARCHITECTUUR, MUSEA EN KERKEN

Elke buurt van Berlijn heeft een reusachtig aanbod aan historische en monumentale architectuur om te bezichtigen die allen even uniek en interessant voor de nieuwsgierige reiziger. In het oostelijk deel van de stad bevindt zich het Museumsinsel of Museum Eiland, die al jaren voor iedere liefhebber het centrum van kunst en cultuur is. Op dit ‘cultuurforum’ zijn vele verschillende musea gelegen, zoals Pergamonmuseum, het Oude en Nieuwe Museum, het Water museum en de Oude nieuwe Nationale Galerie.

In deze culturele etablissementen zijn collecties met historische en archeologische objecten te vinden, evenals nationale kostuums en allerlei kunstattributen. Bijzondere aandacht verdient de Boulevard Unter den Linden, langs welke u vele bezienswaardige architectuur en panden vindt. Onder een wandeling langs deze Boulevard kunnen reizigers de Humboldt Universiteit, het Prinsessen Paleis, de Brandenburger Tor, het Paleis van de Kroonprins, de Domkerk van Berlijn, en het fameuze hotel “Adlon” zien. Aan elk van deze panden wordt als architectonisch monument zeer veel waarde gehecht en velen van hen herbergen nu musea of kunst galerieën. 

Enthousiaste wandelaars kunnen het park Großer Tiergarten bezoeken. In dit park staat het religieuze bouwwerk van de Kerk van de Heilige Mattheus en het historisch monument de Overwinningszuil. In het hart van het park ligt een schitterend plein uitgestrekt met de naam Grote Ster. Niet ver van het stadscentrum vandaan ligt het andere park Treptower Park met de memorabele begraafplaats, waar de Sovjet soldaten gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog liggen begraven. Ter nagedachtenis aan deze tragische gebeurtenissen uit de oorlog heen zijn

door het park verspreid verscheidene zeer interessante herdenkingsplaatsen opgericht. In de buiten stedelijke gebieden rondom de Duitse hoofdstad liggen ook enkele zeer interessante plekken: het Tegel Paleis, het stadshuis van Pankow, het dorpje Marcan en het schitterende meer Weissensee; dit is slechts een greep uit die vele schitterende plaatsen die zeer de moeite zijn voor iedere toerist om te bezichtigen.

ACTIEVE VAKANTIE, ENTERTAINMENT EN NACHTLEVEN

Liefhebbers van een meer ondernemende vakantie zullen dolenthousiast raken van de vele activiteiten die Berlijn zijn gasten te bieden heeft. Mensen die een pittige gewaarwording niet schuwen kunnen een bezoek brengen aan de Berlijnse Topografie van de Terreur, die naast zalen met geesten en kobolds tevens een museum herbergt toegewijd aan de Tweede Wereldoorlog. Niet ver Brandenburger Tor op het plein Gendarmenmarkt vindt men de standplaats voor de fietstaxi’s. Met name lange en ongehaaste stadswandelingen blijken een van de favoriete bezigheden onder toeristen.

Het Aquarium Zoo Aquarium Berlin opent elke dag de deuren voor zijn gasten, en biedt alle vegetatie van de flora en fauna uit de zee. Laat je anders verassen door de schoonheid van de botanische tuin geheten “Tuinen van de wereld”. Het gebied van het park is opgedeeld in enkele thematische perken, met elk zijn eigen vegetatie en bloemen afkomstig uit dat specifieke werelddeel. Zo vindt u een Italiaanse en een Japanse tuin, maar staat er tevens een geweldig doolhof. Vakantiegangers met kinderen kunnen zich vermaken in speelparadijs “Jacks Fun World”. In dit attractiepark kunnen zowel de allerkleinsten als de jonge toeristen spelen met spannende spellen of zich laten fotograferen met geestige clowns en personages uit bekende sprookjes. Volwassenen kunnen heerlijk ontspannen in spa-salon Adlon Day dat bekend staat als de meest prestigieuze en beroemde sauna’s van Berlijn. Men kan hier ontspannen in een van de terminale baden, een massage nemen of uitrusten in een van de vele grote zwembaden. 

Berlijn heeft een superieur aanbod aan nachtclubs die voor elke specifieke muziekliefhebber iets aan kan bieden. Zeer populair is de club met de interessante naam “90”. Het is een van de drukst bezochte en meest prestigieuze dansgelegenheden van de stad, en het is dus belangrijk dat bij aanvang van de avond zijn gasten hun avondtenue zorgvuldig uitkiezen. Het muziekprogramma verandert dagelijks en geen enkele avond is dus hetzelfde. Club Boudoir opende zijn deuren in een voormalige zeepfabriek met een interieur dat volledig is gedecoreerd in de stijl van de jaren ’20 vorige eeuw. Tegenwoordig vindt men er niet alleen muziek voorstellingen maar fungeert de discotheek ook als ruimte voor kunstexposities en modeshows. Club Knaack is de vaste plek voor optredens van beroemde dj’s. Elke vrijdag is er een romantische avond en de maandagen is de club toegewijd aan liefhebbers van rockmuziek.

TIPS
1. Voor toeristen die voor hun vakantieverblijf verkiezen op zoveel mogelijk te besparen zal de kaart “Berlin — Potsdam Welcome Card” goed ten baat komen. Deze kaart geeft recht op korting op het openbaar vervoer, zowel binnen de hoofdstad als in de buitengelegen gebieden. Daarnaast kan men met de kaart tegen gereduceerd tarief naar musea en theaters. 

2. Op de maandagen zijn de meeste culturele instellingen gesloten. De meest geschikte dagen voor excursies zijn dinsdag en woensdag, wanneer de meerderheid van de musea en kunstgaleries tot laat is geopend. 

3. Het is gebruikelijk de lokale bewoners bij de naam of professie aan te spreken. Wanneer geen van beiden bekend zijn kan men de standaard titel gebruiken: “Herr Doctor”. In Duitsland heeft het woord “Doctor” een ruime betekenis en is in de omgang ontvankelijk voor alle soorten vakgebieden en beroepen.

4. Bij de intrede in restaurants of cafés is het gebruikelijk alle aanwezigen te begroeten met de uitdrukking “Mahlzeit” wat letterlijk vertaald kan worden als ons “eetsmakelijk”  

5. Winkels in Berlijn zijn praktisch op elke straathoek wel te vinden, zijen het boetiekjes met modieuze kledij of kleine souvenir winkeltjes. 

6. In Berlijn kan men zorgeloos met het openbaar vervoer rondreizen. De stad heeft trolleybussen, trams, bussen en bovengrondse treinen. Het metronetwerk strekt zich uit tot alle belangrijke buurten in de stad. Sommige buslijnen en trolleybussen pendelen zelfs tijdens de nachtelijke uren nog rond door de stad.

  
7. Wanneer men er op uit trekt voor een wandeling is het wijselijk het reisdocument of hotelkaart mee op zak te nemen. Het identificatiebewijs kan helpen mogelijke complicaties te voorkomen. 


8. In de stad is een ruimschoots aanbod aan internetcafés te vinden en de meeste grote bars en cafés bieden gratis Wi-Fi aan. 

9. In de meeste grote winkels, winkelcentra, cafés en restaurants kunt u met creditcard betalen waardoor het niet noodzakelijk is op de tocht grote sommen geld mee op zak te nemen. 

10. Geld uit de muur haalt u het beste bij de bankautomaat van Geldautomat, die slechts een lage commissie vraagt en is gelegen vlak bij elke grote overheidsinstelling of winkelcentrum.

Vrienden van VanBastisch