Lamia

LAMIA

Opgericht 1964

Website http://www.lamia1964.gr

DIMOTIKO ATHLITIKO KENTRO LAMIAS

Postcode 35100

Plaats Lamia

Geopend 1920

Capaciteit 5.500

Oppervlak gras

Wedstrijdprogramma

 • Speelronde 2 zaterdag 28 augustus 2021 n.n.b. Lamia - Olympiakos Piraeus
 • Speelronde 4 zaterdag 18 september 2021 n.n.b. Lamia - Panaitolikos
 • Speelronde 6 zaterdag 2 oktober 2021 n.n.b. Lamia - Aris Saloniki
 • Speelronde 8 zaterdag 23 oktober 2021 n.n.b. Lamia - Atromitos
 • Speelronde 10 zaterdag 6 november 2021 n.n.b. Lamia - Panathinaikos
 • Speelronde 12 zaterdag 27 november 2021 n.n.b. Lamia - PAS Giannina
 • Speelronde 14 zaterdag 11 december 2021 n.n.b. Lamia - Volos NFC
 • Speelronde 16 zaterdag 18 december 2021 n.n.b. Lamia - AEK Athene
 • Speelronde 18 zaterdag 8 januari 2022 n.n.b. Lamia - Ionikos
 • Speelronde 20 zaterdag 22 januari 2022 n.n.b. Lamia - OFI Kreta
 • Speelronde 22 zaterdag 5 februari 2022 n.n.b. Lamia - Asteras Tripolis
 • Speelronde 24 zaterdag 19 februari 2022 n.n.b. Lamia - Apollon Smirnis
 • Speelronde 26 zaterdag 5 maart 2022 n.n.b. Lamia - PAOK Saloniki


Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu je voetbalstedentrip en reis af naar Griekenland voor een wedstrijd van Lamia!

Lamia

Lamia is sinds 2011 een fusiegemeente (dimos) in de Griekse bestuurlijke regio (periferia) Centraal-Griekenland.

 

De vijf deelgemeenten (dimotiki enotita) van de fusiegemeente zijn:

Gorgopotamos (Γοργοπόταμος)

Lamia (Λαμία)

Lianokladi (Λειανοκλάδι)

Pavliani (Παύλιανη)

Ypati (Υπάτη)

 

Lamia, de hoofdstad van het voormalige departement Fthiotida, is belangrijk als verkeersknooppunt en ligt in een dal tussen twee bosrijke gebergten: het ca. 1700 m hoge Othrýs- (Οθρύς) en het ca. 2100 m hoge Iti (Οίτη)-massief.

 

De stad werd vermoedelijk niet eerder dan de 5e eeuw v.Chr. gesticht, maar de akropolis (de “Acrolamia”) beheerste de doorgangsweg naar Thessalia. Deze meest 

oostelijk gelegen stad in het gebied van de Maliërs in het Thessalische landschap Phthiotis, lag op 30 stadiën van de rivier Spercheus en 50 van de naar haar genoemde Malische Golf (Λαμιακός κόλπος / Lamiakós kólpos).

Ze gaf haar naam aan de zogenaamde “Lamische Oorlog” (323-322 v.Chr.), die volgde op de opstand van Athene en andere Griekse stadstaten tegen Antipater van Macedonië na de dood van Alexander de Grote. De Griekse coalitie slaagde erin Antipater in Lamia gedurende de winter van 323-322 in te sluiten. In de lente werden zij echter verslagen, waarbij de Atheense aanvoerder Leosthenes sneuvelde. De Attische redenaar Hyperides hield voor de gesneuvelden een lijkrede die gedeeltelijk bewaard bleef.

In de 14e eeuw werd op de plaats van de antieke akropolis een Catalaans fort gebouwd. In de Turkse tijd heette de stad Zeitoúni, misschien de verbastering van de naam El Cito, zoals de Catalaanse overheersers Lamia noemden.

Omgeving

In de buurt van Lamia ligt het riviertje genaamd Gorgopotamós, waar elk jaar rond eind november wordt herdacht hoe Griekse verzetsstrijders op instigatie van en in samenwerking met Britse commando’s de spoorwegbrug over de rivier opbliezen, zodat de Duitse aanvoerlijn voor zes weken onderbroken werd.

 

Op weg naar de Thermopylae staat, bij de zogenaamde Alamana-brug over de Sperchios-rivier, een monument dat verwijst naar een gebeurtenis in de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog. Op 5 mei 1821 probeerde een strijdmacht van 500 Grieken, geleid door Athanásios Diákos en de bisschop van Amphissa de brug te verdedigen tegen een Turks hulpleger onder Omer Vrioni en Mechmet Pasja. De bisschop sneuvelde in de strijd, maar Diakos werd door de Turken doodgefolterd (zijn standbeeld staat op het Diakou-plein in Lamia).

Vrienden van VanBastisch