Sampdoria

SAMPDORIA

Opgericht 1946

Adres Piazza Borgo Pila 39 16129 Genova

Land Italië

Telefoon +39 (010) 531 6711

Fax +39 (010) 531 6777 

E-mail comunicazione@sampdoria.it
Website http://www.sampdoria.it/

STADIO COMUNALE LUIGI FERRARIS

Adres Via Giovanni De Prà, 1

Postcode 16139

Plaats Genova

Telefoon +39 (010) 839 2431

Geopend 1911

Architect Gregotti Associates International

Capaciteit 36.703

Oppervlak gras

Vroegere namen 1911 - 1933 Stadio Marassi

Wedstrijdprogramma

 • Speelronde 1 zondag 22 augustus 2021 n.n.b. Sampdoria - AC Milan
 • Speelronde 3 zondag 12 september 2021 n.n.b. Sampdoria - Internazionale
 • Speelronde 5 woensdag 22 september 2021 n.n.b. Sampdoria - Napoli
 • Speelronde 7 zondag 3 oktober 2021 n.n.b. Sampdoria - Udinese
 • Speelronde 9 zondag 24 oktober 2021 n.n.b. Sampdoria - Spezia
 • Speelronde 10 woensdag 27 oktober 2021 n.n.b. Sampdoria - Atalanta Bergamo
 • Speelronde 12 zondag 7 november 2021 n.n.b. Sampdoria - Bologna
 • Speelronde 14 zondag 28 november 2021 n.n.b. Sampdoria - Hellas Verona
 • Speelronde 16 zondag 5 december 2021 n.n.b. Sampdoria - Lazio
 • Speelronde 18 zondag 19 december 2021 n.n.b. Sampdoria - Venezia
 • Speelronde 20 donderdag 6 januari 2022 n.n.b. Sampdoria - Cagliari
 • Speelronde 22 zondag 16 januari 2022 n.n.b. Sampdoria - Torino
 • Speelronde 24 zondag 6 februari 2022 n.n.b. Sampdoria - Sassuolo
 • Speelronde 26 zondag 20 februari 2022 n.n.b. Sampdoria - Empoli
 • Speelronde 29 zondag 13 maart 2022 n.n.b. Sampdoria - Juventus
 • Speelronde 31 zondag 3 april 2022 n.n.b. Sampdoria - AS Roma
 • Speelronde 33 zaterdag 16 april 2022 n.n.b. Sampdoria - Salernitana
 • Speelronde 35 zondag 1 mei 2022 n.n.b. Sampdoria - Genoa
 • Speelronde 37 zondag 15 mei 2022 n.n.b. Sampdoria - Fiorentina


Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu uw voetbalstedentrip en reis af naar Italië voor een wedstrijd van Sampdoria!

Genua

In Genua duik je in het spinnenweb van caruggi, de kleine steegjes in het centro storico, voor een ontdekkingstocht langs een aantal van de beroemde botteghe storiche, historische winkeltjes, die Genua rijk is.

 

Dat de Italianen altijd erg trots zijn op alles wat uit eigen stad of dorp komt, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Genua tilt het beschermen van haar historisch erfgoed echter naar een nóg hoger niveau. De havenstad heeft een albo, een officieel register, opgesteld voor haar botteghe storiche.

 

In die historische winkeltjes worden met vakmanschap en volgens een familietraditie ambachtelijke producten  gemaakt. Het zijn plekken waar de geschiedenis van de stad tot leven komt, waar je de historie nog kunt ruiken en waar niks doet denken aan de anonimiteit van de moderne winkelketens.

 

Genua heeft deze botteghe storiche als cultureel erfgoed aangemerkt, zodat ze niet uitsterven. Momenteel staan er ongeveer dertig van deze ‘levende monumenten’ in het register, van een macelleria (slagerij) tot een pasticceria (banketbakkerij), van een fabbrica cioccolato (chocoladefabriekje) tot een farmacia (apotheek), van een libreria (boekhandel) tot een barbiere (barbier).

 

Een van de voorwaarden om in het beroepsregister opgenomen te worden, is dat de winkel al minstens zeventig jaar op die plek in originele staat gevestigd moet zijn, al dan niet gerund door één en dezelfde familie. Bovendien dient de winkel ook van buiten als zodanig herkenbaar te zijn en zoveel mogelijk authentiek te zijn.

 

Liever wat indrukwekkender gebouwen bezoeken? Dat kan in de Palazzi dei Rolli. Genua is van alle markten thuis en je leert de stad misschien wel het beste kennen als je haar door de ogen van Ilja Leonard Pfeijffer bekijkt, die haar in La Superba zo subliem beschreef…

 

Genua staat bekend om haar grote verzameling statige paleizen: de Palazzi dei Rolli. Veel van deze palazzi hebben tegenwoordig een nieuwe functie, van winkel en hotel tot museum en restaurant. Zo kun je een heel weekend in deze palazzi doorbrengen en je even de koning te rijk wanen.

 

Genua staat ook bekend om haar indrukwekkende Palazzi dei Rolli, een verzameling koninklijke paleizen uit de zestiende eeuw. De bekendste liggen aan de indrukwekkende Via Garibaldi, de belangrijkste straat van de stad.

 

De rijkste families van Genua lieten hier in de zestiende eeuw privéverblijven optrekken, niet alleen om hun rijkdom te tonen maar ook om 

belangrijke gasten van de Republiek van Genua te ontvangen tijdens staatsbezoeken.

De Zuid-Nederlandse schilder Rubens was zelfs zo onder de indruk van de statige gebouwen aan deze straat dat hij een serie tekeningen van de Via Garibaldi maakte, die als voorbeeld dienden voor de huizen van gegoede families in Antwerpen.

Musei di Strada Nuova & Palazzo Reale

Het Palazzo Rosso, het Palazzo Bianco en het Palazzo Tursi vormen nu samen de Musei di Strada Nuova (Via Garibaldi 9, 11 en 18), die je met één kaartje allemaal kunt bezoeken. Het zijn stuk voor stuk prachtige musea met een uitgebreide kunstcollectie en adembenemende binnentuinen.

 

Je krijgt bovendien een goed idee over hoe hier geleefd werd. Zo bevat Palazzo Rosso twee verdiepingen met twee appartementen, ingericht in 1670 voor de broers Rodolfo en Giovanni Francesco Brignole Sale. Hun familieportretten, gemaakt door Anthony Van Dyck, zijn er nog altijd te zien.

 

Het werk van Van Dyck is ook te zien in Palazzo Reale (Via Balbi 10), de voormalige residentie van de familie Savoia en nu omgetoverd tot een museum. Het paleis is ingericht met meubels uit de achttiende en negentiende eeuw, zodat je je goed kunt voorstellen hoe de leden van koninklijke families hier in hun voluptueuze gewaden door de gangen schuifelden. Vooral de Galleria degli Specchi (Spiegelzaal), met fresco’s van Domenico Parodi, is erg indrukwekkend.

 

Via Garibaldi 12 Lifestyle Store

Designwinkel Via Garibaldi 12 is een must visit, ook voor wie niet van winkelen houdt. Als je de grote deuren van het gelijknamige adres door bent en via de brede marmeren trappen naar de eerste verdieping wandelt, heb je eerder het idee in een museum terecht te zijn gekomen dan in een winkel.

 

Het prachtige palazzo is compleet gerenoveerd, maar de originele stijlkamers met hun prachtige barokdetails en fresco’s zijn behouden gebleven. De familie Bagnara begon er een aantal jaar geleden een designshop met luxe meubels, serviesgoed, keukenapparatuur, kunstobjecten en accessoires voor in huis, maar ook kleinere (en beter betaalbare) items als boeken en leuke hebbedingetjes.

 

Bij binnenkomst word je vriendelijk begroet door Lorenzo Bagnara, een van de zonen van de winkeleigenaar. ‘Sinds dit palazzo in de zestiende eeuw werd gebouwd, is het regelmatig aangepast aan de veranderende trends en behoeftes; het was dus altijd erg avant-garde. Dat maakt het een bijzondere plek met veel verschillende invloeden,’ zo vertelt hij enthousiast. ‘Als je de reisverslagen 

van beroemde schrijvers, zoals Charles Dickens, erop naslaat, vertellen ze vaak over hun bezoek aan dit palazzo.’

Les Rouges Cucina & Cocktails

Midden tussen de caruggi, de kleine straatjes van het historische stadscentrum van Genua, vind je de hippe cocktailbar Les Rouges (Piazza Campetto 8). Het eet- en drinkgedeelte ligt op de eerste verdieping van het Palazzo Imperiale, een zestiende-eeuws palazzo dat eveneens op de lijst van de Palazzi dei Rolli prijkt.

De fresco’s op het plafond zijn ware meesterwerken en contrasteren mooi met de moderne kunstwerken die er direct onder aan de muren hangen. Ze geven het ietwat donkere, sfeervolle interieur iets weelderigs.

 

Behalve voor heerlijke cocktails kun je hier ook terecht voor wat kleine hapjes. Verwacht hier geen traditionele kaart: het menu bestaat uit een mix van verschillende keukens en gerechten. Zo bestel je er een goede visburger, tonijntartaar met avocado en tomatenvinaigrette of inktvis met olijven en feta – maar ook een goede lasagne al forno of gnocchi tricolore.

 

Hotel Palazzo Grillo

Wil je ook slapen in een van de Palazzi dei Rolli? Dat kan! Midden in de karakteristieke kronkelstraatjes van Genua vind je Hotel Palazzo Grillo (Piazza delle Vigne 4).

 

Dit in 1545 gebouwde stadspaleis was indertijd het huis van Domenico Grillo. De afgelopen decennia stond het lange tijd leeg, totdat het in 2011 in zijn oude glorie werd hersteld en omgebouwd tot een prachtig designhotel.

 

Ondanks de grondige renovatie zijn zoveel mogelijk originele details bewaard gebleven: van de prachtige fresco’s en vloer in de lobby tot de plafonds in enkele van de kamers. Ik sliep bijvoorbeeld onder een houten constructie uit de zestiende eeuw.

 

Zodra je hier over de drempel stapt, kijk je je ogen uit. In de lobby en op de eerste verdieping zijn groteske fresco’s van Bergamasco te bewonderen. Ze vertellen allemaal verschillende hoofdstukken uit de Ilias en verhalen uit de Griekse mythologie.

 

Op de tweede verdieping is een sfeervolle woonkamer ingericht, waar gasten kunnen ontspannen of werken. Je vindt er ook een aantal bustes van de familie Grillo. De moderne, minimalistische designinrichting van veelal Scandinavische makelij werkt verrassend goed in combinatie met de authentieke details.

Het hoogtepunt? Het ontbijt, dat plaatsvindt op de bovenste verdieping, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.’

Vrienden van VanBastisch