Spezia

ASD SPEZIA CALCIO 2008

Opgericht 1906

Adres Via dei Pioppi Ingresso, 1 19123 La Spezia

Land Italië

Telefoon +39 (018) 7711 322

Fax +39 (018) 7709 679 

E-mail info@acspezia.com

Website http://www.acspezia.com/

STADIO ALBERTO PICCO

Adres Via Nicolò Fieschi, 18

Postcode 19123

Plaats La Spezia

Telefoon +39 (0187) 732 020

Geopend 1919

Capaciteit 10.336

Oppervlak kunstgras

Wedstrijdprogramma

 • Speelronde 3 zondag 12 september 2021 n.n.b. Spezia - Udinese
 • Speelronde 5 woensdag 22 september 2021 n.n.b. Spezia - Juventus
 • Speelronde 6 zondag 26 september 2021 n.n.b. Spezia - AC Milan
 • Speelronde 8 zondag 17 oktober 2021 n.n.b. Spezia - Salernitana
 • Speelronde 10 woensdag 27 oktober 2021 n.n.b. Spezia - Genoa
 • Speelronde 12 zondag 7 november 2021 n.n.b. Spezia - Torino
 • Speelronde 14 zondag 28 november 2021 n.n.b. Spezia - Bologna
 • Speelronde 16 zondag 5 december 2021 n.n.b. Spezia - Sassuolo
 • Speelronde 18 zondag 19 december 2021 n.n.b. Spezia - Empoli
 • Speelronde 20 donderdag 6 januari 2022 n.n.b. Spezia - Hellas Verona
 • Speelronde 23 zondag 23 januari 2022 n.n.b. Spezia - Sampdoria
 • Speelronde 25 zondag 13 februari 2022 n.n.b. Spezia - Fiorentina
 • Speelronde 27 zondag 27 februari 2022 n.n.b. Spezia - AS Roma
 • Speelronde 29 zondag 13 maart 2022 n.n.b. Spezia - Cagliari
 • Speelronde 31 zondag 3 april 2022 n.n.b. Spezia - Venezia
 • Speelronde 33 zaterdag 16 april 2022 n.n.b. Spezia - Internazionale
 • Speelronde 35 zondag 1 mei 2022 n.n.b. Spezia - Lazio
 • Speelronde 36 zondag 8 mei 2022 n.n.b. Spezia - Atalanta Bergamo
 • Speelronde 38 zondag 22 mei 2022 n.n.b. Spezia - Napoli


Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu uw voetbalstedentrip en reis af naar Italië voor een wedstrijd van Spezia!

La Spezia

La Spezia (ca 90.000 inwoners) op de grens van Toscane en Ligurië is een ondergewaardeerde stad. We komen er altijd graag. Maar weinig reisgidsen besteden aandacht aan de belangrijke Italiaanse marine- en havenstad, terwijl het toch aan veel doorgaande vakantieroutes ligt. Waarschijnlijk komt het omdat het aantal monumenten niet zo groot is en omdat het een moderne stad is, bijna alle gebouwen dateren van 1920 of later. Het voordeel van deze onbekende en onontdekte stad die niet veel toeristen trekt is in ieder geval dat je nog echt onder de Italianen bent!

 

Geschiedenis

De stad kende een ongebruikelijke ontwikkeling waarop de grote marinebasis veel invloed heeft gehad. In 1861 werd de eerste marinewerf gebouwd en in de honderd jaar daarna volgden er nog vele. De marine veranderde de tot dan toe kleine vissersplaats in een moderne grote stad. Op de werven werden tal van oorlogsschepen gebouwd, reden voor de geallieerden om de stad in februari 1941 te bombarderen.

 

Rotterdam

Het rechthoekige stratenpatroon doet bijna Amerikaans aan en er zijn ook parallellen met Rotterdam te trekken. In de havenstad zijn relatief veel moderne gebouwen en er wordt hard gewerkt. Je kan in La Spezia uitstekend winkelen in de autovrije straten en de prijzen liggen niet hoog. Bij de nieuwe jachthaven Mirabello is het s’avonds erg gezellig. Er zijn tal van restaurants in alle prijsklassen. De Lungomare (boulevard) biedt met zijn Palmbomen de juiste sfeer voor een gezellige wandeling.

Wandelen kan ook erg goed in de bergen rondom de stad. Het uitzicht is fraai en er zijn diverse wandelroutes aangegeven.

In La Spezia zijn de Dom S. Maria Assunta en het Museo Tecnico Navale della Marina Militare (Marine Museum) en Art Museum een bezoekje waard.

Speziainbici

De stad per fiets verkennen kan ook goed omdat het op veel plaatsen vlak is. ‘Speziainbici’ is een soort ‘witte fietsen-service’ die een paar jaar terug van start ging. Op veel punten in de stad kan je gratis (het eerste uur) een fiets pakken. Ook zijn er diverse fietspaden en op de brede wegen is ruimte voor de fiets.

 

In 7 minuten naar de Cinque Terre

De stad is ook de ideale verblijfplaats voor een bezoek aan Cinque Terre. De beroemde vijf dorpen liggen net ten zuiden van de stad, aan de Golf van La Spezia. Met de trein, die dwars door de berg gaat, sta je in 7 minuten (€ 4,- ) in Riomaggiore, het eerste van de Cinque Terre dorpen. Met de auto duurt de kronkelrit een stuk langer en ook het parkeren in de kleine en steil op de kust gebouwde dorpen is lastig.

 

Naar Porto Venere met de boot

Vlakbij ligt ook  het ‘zeeroversnest’ Porto Venere, een erg charmante plaats met een aantal bezienswaardigheden. De belangrijkste is misschien wel het kleine kerkje San Pietro uit de 13e eeuw (de marmeren vloer is zelfs uit de 6e eeuw) Het kerkje op de punt van het schiereiland is zeer fotogeniek en doet dan ook veel dienst als 

trouwlocatie.

Het stadje is vanuit La Spezia met de bus maar, nog leuker, ook met de boot bereikbaar.

Ten zuidwesten van de stad ligt het sympathieke Lerici met kasteel en mooi strand waar het op mooie weekenden wel erg druk kan zijn.

De nabij gelegen groeven van het Carrara-marmer, waar Michelangelo de beste stukken marmer reserveerde, zijn ook de moeite van het bekijken waard. De groeven zijn al sinds de Romeinen in gebruik en daarmee de oudste industrieterreinen ter wereld die nog in bedrijf zijn. Wie deze route (de A12) wel eens neemt weet dat het witte marmer altijd goed zichtbaar is vanaf de snelweg.

 

Evenement, Palio del Golfo

Op de 1e zondag van augustus wordt traditiegetrouw de Palio del Golfo gehouden. Een variant op de paardenrace, nu met roeiboten op zee, in en om La Spezia. 13 steden en dorpen rondom de golf strijden om de eer.

http://www.paliodelgolfo.it/

 

Bereikbaarheid

La Spezia heeft geen eigen vliegveld maar is wel per trein erg goed bereikbaar. De internationale luchthaven van Pisa is op zo’n 80 kilometer de dichtstbijzijnde mogelijkheid om de stad door de lucht te bereiken. Op Pisa vliegen tal van low-cost vluchten. De trein doet er vervolgens een uur en kwartier over tot het centraal station van La Spezia.

Met de huurauto rij je vanaf de luchthaven meteen de snelweg op en ben je in drie kwartier in het centrum van La Spezia.

Vrienden van VanBastisch