Akhmat Grozny

FK AKHMAT GROZNY

Opgericht 1958

Adres ul. Lorsanova 3 36405 Groznyi 

Land Rusland

Telefoon +7 (8712) 224 985

Fax +7 (8712) 224 985 

E-mail terek2005@fc-terek.ru
Website http://www.fc-terek.ru/

AKHMAT ARENA

Adres Zhukavskogo per. 9, Staraya Sunzha

Postcode 364000

Plaats Groznyi

Telefoon +7 (8712) 223 390

Geopend 2011

Capaciteit 30.597

Oppervlak gras

Wedstrijdprogramma

 • Speelronde 2 maandag 2 augustus 2021 18:00 Akhmat Grozny - Sochi
 • Speelronde 4 zaterdag 14 augustus 2021 19:00 Akhmat Grozny - Dinamo Moskou
 • Speelronde 6 zaterdag 28 augustus 2021 19:00 Akhmat Grozny - Arsenal Tula
 • Speelronde 8 vrijdag 17 september 2021 n.n.b. Akhmat Grozny - Krasnodar
 • Speelronde 10 vrijdag 1 oktober 2021 n.n.b. Akhmat Grozny - Spartak Moskou
 • Speelronde 12 vrijdag 22 oktober 2021 n.n.b. Akhmat Grozny - Ural
 • Speelronde 14 vrijdag 5 november 2021 n.n.b. Akhmat Grozny - Nizhny Novgorod
 • Speelronde 16 vrijdag 26 november 2021 n.n.b. Akhmat Grozny - Rostov
 • Speelronde 18 vrijdag 10 december 2021 n.n.b. Akhmat Grozny - FC Khimki
 • Speelronde 19 vrijdag 25 februari 2022 n.n.b. Akhmat Grozny - Ufa
 • Speelronde 20 vrijdag 4 maart 2022 n.n.b. Akhmat Grozny - Rubin Kazan
 • Speelronde 22 vrijdag 18 maart 2022 n.n.b. Akhmat Grozny - Lokomotiv Moskou
 • Speelronde 24 vrijdag 8 april 2022 n.n.b. Akhmat Grozny - Zenit Sint-Petersburg
 • Speelronde 27 vrijdag 29 april 2022 n.n.b. Akhmat Grozny - CSKA Moskou
 • Speelronde 29 vrijdag 13 mei 2022 n.n.b. Akhmat Grozny - Krylia Sovetov Samara


Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu je voetbalstedentrip en reis af naar Rusland voor een wedstrijd van Akhmat Grozny!

Grozny

Grozny is de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. De stad ligt aan de rivier de Soenzja (stroomgebied van de Terek) op 2007 kilometer ten zuiden van Moskou in de Tsjetsjeense Vlakte. De stad had bij de Russische volkstelling in 2002 210.720 inwoners, bijna de helft van de laatste sovjetvolkstelling, toen de stad nog 399.600 inwoners had.

 

Naamgeving

Grozny (betekenis: 'verschrikkelijk', 'geducht', 'ontzaglijk', 'ontzagwekkend', 'donderend' of 'bedreigend') werd gesticht in opdracht van de Russische generaal Aleksej Jermolov als het Russische militaire fort Groznaja van 1818 tot 1819 op de plaats van 6 verwoeste Tsjetsjeense dorpen.Dit was het belangrijkste fort in de Soezjenskoj verdedigingslinie, waarmee de Tsjetsjenen in de bergen geen uitvallen meer konden doen via de Chankalskojekloof. Jermolov stond bekend om zijn minachting en haat voor de Tsjetsjenen. Hij noemde hen "wilden" in zijn correspondentie met tsaar Alexander IIIen "geboren rebellen"en verklaarde dat "hij niet zou rusten, zolang er nog 1 Tsjetsjeen in leven was”. In 1827 werd hij echter gedwongen om ontslag te nemen uit het leger door connecties met decembristen.

 

In 1870 werd het fort benoemd tot plaats en hernoemd tot Grozny. De naamsverandering van 'Groznaja' naar 'Grozny' heeft te maken met het feit dat het Russische vrouwelijke woord 'fort' ("bedreigend fort") veranderde naar het mannelijke woord 'plaats' ("bedreigende plaats"). In de jaren 90 van de 20e eeuw kreeg het de naam Dzjochar of Djohar (Tsjetsjeens: Djovchar Ghaala; "Djovcharstad"), naar de Tsjetsjeense opstandsleider en eerste president Dzjochar Doedajev van de Tsjetsjeense republiek Itsjkerië. Deze naam wordt door sommigen nog steeds gebruikt. In december 2005 werd een stemming gehouden binnen het Tsjetsjeens Parlement om de naam te veranderen naar Achmadkala (naar de vermoorde president Achmat Kadyrov). Dit werd echter afgewezen door vicepremier Ramzan Kadyrov (de zoon van Achmad).

Geschiedenis

Fort Groznjaja werd gesticht in 1818, ten tijde van 

de Kaukasusoorlog. De plaats werd aanvankelijk vooral bewoond door Terek-Kozakken. In 1870 had het fort haar militaire betekenis verloren en werd het tot plaats en okroegcentrum benoemd binnen de oblast Terek. Tegelijkertijd kreeg het de naam Grozny en de status van stad. In 1871 werd het eerste stadsplan gemaakt, maar de stad is altijd een chaotisch geheel gebleven van microdistricten, dorpen en open vlaktes, met lemen huizen met slechts 1 verdieping afgewisseld door modernere Sovjetflats.

 

In 1893 kwam de doortrekking van de spoorlijn van Beslan naar Grozny naar Bakoe gereed, waarop de stad een sterke industriële groei doormaakte. Begin 20e eeuw werd olie ontdekt en groeide de stad uit tot een van de eerste olieproductiecentra van de Sovjet-Unie. In 1917 waren er 386 oliebronnen. De olie werd vervoerd door een pijplijn (voltooid in 1914) naar Machatsjkala, waar deze werd overgepompt naar schepen. In de stad ontstonden verschillende olieraffinaderijen. Ook ontstond er een ijzersmelterij en verschillende machinefabrieken. Grozny vormt nog het geografische centrum van een netwerk van oliepijpleidingen en is een belangrijk centrum voor de olieproductie.

 

Tijdens de Russische Burgeroorlog werden in de stad en omgeving verscheidene zware gevechten uitgevochten.

 

In 1922 werd Grozny de hoofdstad van de Tsjetsjeense autonome oblast. Op dat moment was de bevolking nog overwegend Russisch (de stad was bij stichting in een vallei geplaatst om de Tsjetsjeense volken beter te kunnen controleren) en van oorsprong kozak. De kozakken vielen echter in ongenade bij de communisten omdat ze onder andere de witten en de tsaristische monarchie steunden. De sovjetoverheid zag hen als een potentiële bedreiging en moedigde de Tsjetsjenen daarom aan om vanuit de bergen naar de stad te trekken en zich er te vestigen. In de jaren 20 en 30 werd de olie-industrie hersteld van de schade die het had opgelopen tijdens de oorlog en werd verder uitgebreid. In 1934 werd de Tsjetsjeens-Ingoesjetische autonome oblast gevormd, die in 1936 overging in de Tsjetsjeens-Ingoesjetische ASSR.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de stad een belangrijk doel voor de Duitsers vanwege de aanwezige olievelden. De Duitsers wisten de stad in het najaar van 1942 tot op enkele tientallen kilometers te naderen, maar de stad werd nimmer ingenomen, mede doordat Adolf Hitler het zwaartepunt van het Duitse offensief liet verleggen naar Stalingrad.

 

In 1944 werden onder andere het hele Tsjetsjeense en Ingoesjetische volk gedeporteerd naar Centraal-Azië nadat ze waren beschuldigd door Stalin en Beria van collaboratie met de nazi's en van pogingen tot afscheiding. Grozny werd daarop het bestuurlijk centrum van de oblast Grozny binnen de RSFSR. De stad was in die tijd geheel Russisch. In 1957 mochten de bergvolken terugkeren (hun huizen waren vaak ingenomen door anderen en ze waren genoodzaakt om een nieuw bestaan op te bouwen) en werd de Tsjetsjeens-Ingoesjetische ASSR hersteld. In de periode hieropvolgend trokken steeds meer niet-Russen naar de stad, terwijl veel Russen wegtrokken naar andere gebieden binnen de Sovjet-Unie, vaak de Baltische staten. Tegen het einde van de jaren 60 woonden er meer Tsjetsjenen en Ingoesjeten dan Russen in Grozny.

 

Aan het einde van de jaren 80 was de stad een centrum voor olieboringen, raffinage, petrochemische en chemische industrie en werd er ook aardgas gewonnen. Ook waren er fabrieken in de voedselsector en kledingsector, bosbouw en voor de productie van bouwmaterialen. De stad was verbonden met verschillende olie- en gasvelden door pijpleidingen. Ook liepen pijpleidingen naar Stavropol en Vosnenskaja. In de stad bevonden zich verschillende onderzoeksinstituten, met name gericht op de olie- en gassector.

 

Sport

Achmat Grozny is de professionele voetbalclub van Grozny en speelt in de Achmat Arena. De club speelt al meerdere seizoen op het hoogste Russische niveau, de Premjer-Liga. De club kwam onder de toenmalige naam Terek Grozny in Nederland in het nieuws toen Ruud Gullit er in 2011 als trainer aan de slag ging.

Vrienden van VanBastisch