Krylia Sovetov Samara

KRYLIA SOVETOV SAMARA

Opgericht 1942

Adres ul. Shushkenskaja 50 443011 Samara

Land Rusland

Telefoon +7 (846) 235 1635

Fax +7 (846) 235 1635 

E-mail fc@kc-camapa.ru
Website http://www.kc-camapa.ru/

SAMARA ARENA

Adres ul. Dal'nyaya

Postcode 443122

Plaats Samara

Geopend 2018

Capaciteit 44.918

Oppervlak gras

Wedstrijdprogramma

 • Speelronde 1 zondag 25 juli 2021 16:30 Krylia Sovetov Samara - Akhmat Grozny
 • Speelronde 2 vrijdag 30 juli 2021 17:00 Krylia Sovetov Samara - Spartak Moskou
 • Speelronde 5 maandag 23 augustus 2021 17:00 Krylia Sovetov Samara - Sochi
 • Speelronde 8 vrijdag 17 september 2021 n.n.b. Krylia Sovetov Samara - Rostov
 • Speelronde 11 vrijdag 15 oktober 2021 n.n.b. Krylia Sovetov Samara - Nizhny Novgorod
 • Speelronde 14 vrijdag 5 november 2021 n.n.b. Krylia Sovetov Samara - FC Khimki
 • Speelronde 15 vrijdag 19 november 2021 n.n.b. Krylia Sovetov Samara - Ural
 • Speelronde 17 vrijdag 3 december 2021 n.n.b. Krylia Sovetov Samara - CSKA Moskou
 • Speelronde 18 vrijdag 10 december 2021 n.n.b. Krylia Sovetov Samara - Rubin Kazan
 • Speelronde 20 vrijdag 4 maart 2022 n.n.b. Krylia Sovetov Samara - Arsenal Tula
 • Speelronde 21 vrijdag 11 maart 2022 n.n.b. Krylia Sovetov Samara - Zenit Sint-Petersburg
 • Speelronde 23 vrijdag 1 april 2022 n.n.b. Krylia Sovetov Samara - Ufa
 • Speelronde 25 vrijdag 15 april 2022 n.n.b. Krylia Sovetov Samara - Krasnodar
 • Speelronde 28 vrijdag 6 mei 2022 n.n.b. Krylia Sovetov Samara - Dinamo Moskou
 • Speelronde 30 zaterdag 21 mei 2022 n.n.b. Krylia Sovetov Samara - Lokomotiv Moskou


Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu je voetbalstedentrip en reis af naar Rusland voor een wedstrijd van Krylia Sovetov Samara!

Samara

Samara is een miljoenenstad in Europees Rusland. De stad ligt een kleine duizend kilometer ten oosten van Moskou, op de plek waar de rivier de Samara in de Wolga stroomt, die hier de Boog van Samara vormt. Het is de hoofdstad van de gelijknamige oblast (provincie) Samara en heeft ruim 1,1 miljoen inwoners, waarmee Samara naar inwoneraantal de zesde stad van Rusland is; in de stedelijke agglomeratie, waartoe ook onder andere Toljatti wordt gerekend, wonen 2,3 miljoen mensen. Van 1935 tot 1991 heette de stad Koejbysjev, naar de sovjetstaatsman Valerian Koejbysjev.

 

Geschiedenis

In 1361 wordt in de Russische kronieken voor het eerst melding gemaakt van een nederzetting nabij de bocht in de Wolga waaraan nu Samara ligt. Op een Venetiaanse kaart van de Wolga uit 1367 staat de aanlegplaats Samar vermeld, evenals op een Italiaanse kaart uit 1459. Op bevel van tsaar Fjodor I werd in 1586 op een heuvel op de linkeroever van de Wolga een fort gesticht, dat onder andere dienstdeed als douanepost en de naam Samarski gorodok kreeg. Het fort was in 1636 1,7 kilometer lang en 350 meter breed.

 

In 1688 werd de grenspost een stad die zich tot een belangrijk centrum van handel met het oosten begon te ontwikkelen. In de 17e een 18e eeuw was Samara tweemaal het toneel van burgeroorlogen: in 1670 viel het met steun van de bevolking in handen van de troepen van Stepan Razin, in 1773 was het de eerste stad die veroverd werd door Jemeljan Poegatsjov.

 

In 1851 werd Samara een provinciehoofdstad en had het 15.000 inwoners. De regio Samara had in die tijd de grootste graanproductie van het Russische Rijk. De handel bloeide, dagelijks waren er markten op de pleinen van de stad en driemaal per jaar werden er grote meerdaagse jaarmarkten georganiseerd. Ook de industrie kwam op en aan het einde van de 19e eeuw waren er 46 fabrieken in Samara, waar in totaal 2500 arbeiders werkten. De eerste elektriciteitscentrale van Samara werd gebouwd in 1900 en in 1917 telde de stad al 90 industriële bedrijven. De Oktoberrevolutie verliep vreedzaam in Samara, maar in juni 1918 wordt de Sovjetmacht omvergeworpen door vereende inspanning van lokale opstandelingen en witten uit Tsjechoslowakije. Het tijdelijke bestuur dat werd ingesteld, de Comité van Leden van de Constitutionele Raad, hield vier maanden stand, in 

november 1918 werd de stad heroverd door het Rode Leger. Vanwege haar gunstige ligging ontwikkelde de stad zich vanaf de jaren 1930 tot een centrum van metaalverwerking (met het Don-bekken en de Oeral als belangrijkste leveranciers) en machinebouw. In 1935 werd Samara ter ere van staatsman Valerian Koejbysjev hernoemd in Koejbysjev. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot aantal industriële bedrijven uit de frontlinie in het westen van Rusland verplaatst naar Koejbysjev; de industriële productie van de stad vervijfvoudigde. Ook de regering en diplomatieke vertegenwoordigingen werden naar Koejbysjev verplaatst, waardoor de stad tijdelijk de facto hoofdstad van de Sovjet-Unie was. Voor opperbevelhebber Stalin werd 37 meter onder de grond een bunker gebouwd.

 

Na de oorlog bleef de stad zich ontwikkelen en groeide het uit tot een van de belangrijkste industriële, wetenschappelijke en culturele centra van Rusland. Nieuwe theaters en onderwijsinstellingen werden gesticht en de industrie bleef zich uitbreiden.

 

Economie

Samara is een echte industriestad met fabrieken in uiteenlopende sectoren. Sterk vertegenwoordigd zijn de machinebouw, metallurgie, verwerking van olie en gas (Yukos), chemische industrie en levensmiddelenproductie (o.a. Nestlé). Daarnaast kent Samara ruimtevaartindustrie; het in de stad gevestigde bedrijf TsSKB-Progress, produceert onder andere Sojoez-raketten. Vanwege de aanwezigheid van deze strategisch belangrijke sector was Samara (toen nog Koejbysjev geheten) gedurende de Koude Oorlog een gesloten stad. De stad gaf ook haar naam aan een autotype van Lada, te weten de Lada Samara, dat in de fabriek AvtoVAZ in het nabijgelegen Toljatti gemaakt wordt. Bij Toljatti bevindt zich ook de stuwdam die het Samara-stuwmeer vormt.

 

Verkeer en vervoer

Samara ligt op de kruising van een aantal spoor-, water- en autowegen en vervult daardoor de functie van belangrijk verkeersknooppunt in de Wolgaregio. De autosnelweg M5 verbindt de stad met Moskou en Siberië, daarnaast zijn er hoofdwegen naar onder andere Saratov, Orenburg en Oeljanovsk. Samara beschikt over een binnenhaven aan de Wolga. Zo'n 30 kilometer ten noordwesten van het stadscentrum ligt de internationale luchthaven Koeroemotsj, het 

grootste vliegveld van de Wolgaregio en de thuisbasis van de luchtvaartmaatschappij Samara Airlines. Ten oosten van de stad bevindt zich de kleinere regionale luchthaven Smysjljajevka. Het stedelijk openbaar vervoer wordt uitgevoerd door stadsbussen (68 lijnen), trolleybussen (19 lijnen), trams (24 lijnen), diverse minibusjes (marsjroetnoje taksi) en een metrolijn. De metro van Samara werd geopend in 1987 en telt acht stations. Een uitbreiding naar het westen is al een aantal jaren in aanbouw.

 

Cultuur en ontspanning

De stad beschikt over meerdere theaters, een filharmonie, een circus en een operatheater, dat de thuisbasis is van een balletgezelschap met nationale bekendheid. Een belangrijke bezienswaardigheid is de bunker van Stalin uit de Tweede Wereldoorlog, waar nu een museum gevestigd is. Daarnaast zijn er enige interessante 19e-eeuwse gebouwen te vinden. Een andere trekpleister is de 50 kilometer lange Wolga-oever, waarlangs een wandelpromenade is aangelegd. Samara kent enkele tientallen orthodoxe kerken, alsmede een katholieke en een lutherse kerk, een synagoge en een grote moskee. Voor sportevenementen kan men terecht in twee sportpaleizen en meerdere stadions.

 

Hoger onderwijs

Samara beschikt over een aantal universiteiten, waarvan de in 1942 gestichte Staatsuniversiteit voor Ruimtevaarttechniek de bekendste en meest prestigieuze is. Een zeer groot deel van de bestuurders van de stad en de regio Samara bestaat uit alumni van deze universiteit. Andere instellingen voor hoger onderwijs in Samara:

Staatsuniversiteit voor Bouwkunde

Medische Staatsuniversiteit

Pedagogische Staatsuniversiteit

Technische Staatsuniversiteit

Staatsuniversiteit van Samara

Staatsacademie voor Vervoerskunde

 

Sport

Krylja Sovetov Samara is de professionele voetbalclub van Samara. De club speelde meerdere seizoen op het hoogste Russische niveau, de Premjer-Liga.

 

Samara is speelstad bij het WK Voetbal 2018. De wedstrijden worden gespeeld in de Cosmos Arena. Krylja Sovetov Samara zal hier eveneens gaan voetballen.

Vrienden van VanBastisch