Hatayspor

HATAY SPOR KULÜBÜ

Opgericht 1967

Adres Maşuklu Bulvarı 31000 Hatay

Land Turkije

Telefoon +90 (326) 225 1631

Fax +90 (326) 225 3038 

E-mail info@hatayspor.org.tr

Website http://www.hatayspor.org.tr/

ANATAKYA ATATÜRK STADI

Adres Ayşe Fithat Hanım Caddesi 28

Postcode 31030

Plaats Hatay

Capaciteit 6.015

Oppervlak gras

Wedstrijdprogramma

 • Speelronde 1 zondag 15 augustus 2021 n.n.b. Hatayspor - Kasımpaşa
 • Speelronde 3 zondag 29 augustus 2021 n.n.b. Hatayspor - Alanyaspor
 • Speelronde 5 zondag 19 september 2021 n.n.b. Hatayspor - Kayserispor
 • Speelronde 7 zondag 26 september 2021 n.n.b. Hatayspor - Fenerbahçe
 • Speelronde 9 zondag 17 oktober 2021 n.n.b. Hatayspor - Gaziantep BB
 • Speelronde 11 zondag 31 oktober 2021 n.n.b. Hatayspor - Beşiktaş
 • Speelronde 13 zondag 21 november 2021 n.n.b. Hatayspor - Antalyaspor
 • Speelronde 15 zondag 5 december 2021 n.n.b. Hatayspor - İstanbul Başakşehir
 • Speelronde 18 woensdag 22 december 2021 n.n.b. Hatayspor - Konyaspor
 • Speelronde 21 zondag 16 januari 2022 n.n.b. Hatayspor - Galatasaray
 • Speelronde 23 zondag 23 januari 2022 n.n.b. Hatayspor - Rizespor
 • Speelronde 25 zondag 13 februari 2022 n.n.b. Hatayspor - Göztepe
 • Speelronde 27 zondag 27 februari 2022 n.n.b. Hatayspor - Yeni Malatyaspor
 • Speelronde 29 zondag 13 maart 2022 n.n.b. Hatayspor - Fatih Karagümrük
 • Speelronde 31 zondag 3 april 2022 n.n.b. Hatayspor - Adana Demirspor
 • Speelronde 33 zondag 17 april 2022 n.n.b. Hatayspor - Sivasspor
 • Speelronde 35 zondag 1 mei 2022 n.n.b. Hatayspor - Altay
 • Speelronde 36 zondag 8 mei 2022 n.n.b. Hatayspor - Trabzonspor
 • Speelronde 38 zondag 22 mei 2022 n.n.b. Hatayspor - Giresunspor


Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu je voetbalstedentrip en reis af naar Turkije voor een wedstrijd van Hatayspor!

Hatay

Hatay is de meest zuidelijke provincie van Turkije. De hoofdstad is Antiochië, of in het Turks: Antakya. 

Door haar rijke, maar tumultueuze verleden en de unieke ligging is Hatay een provincie die zich kenmerkt door diversiteit: diversiteit aan bevolkingsgroepen, religies, culturen en gerechten.

 

Antakya

De hoofdstad van Hatay werd in 307 voor het begin van onze jaartelling langs de oevers van de Orontes (Turks: Asi) gesticht door Antigonus, een veldheer van Alexander de Grote. De stad kreeg de naam Antigoneia. Zeven jaar later werd de stad veroverd door Seleucus I Nicator en herbouwd, waarna de naam veranderd werd in Antiochië en de stad de hoofdstad werd van het Seleucidenrijk.

 

Met de grote haven in het naburige Seleucia en de vele handelswegen die hier vanuit Azië samenkwamen, werd Antiochië een van de belangrijkste cultuurcentra van die tijd. De stad fungeerde als een van de westelijke eindpunten van de zijderoute waarlangs producten uit China vervoerd en verhandeld werden.

In 190 VOT werd Antiochië veroverd door de Romeinse veldheer Scipio. Tijdens de Romeinse periode kende Antiochië zijn grootste bloeitijd. Na Rome en Alexandrië was het de belangrijkste stad ter wereld en telde een kleine 500.000 inwoners.

Door aardbevingen en oorlogen raakte Antiochië echter steeds meer in verval. Omdat Constantinopel – het huidige Istanbul – als hoofdstad van het Oost-Romeinse Rijk de belangrijke handelspositie van Antiochië had overgenomen, kon de stad niet meer opnieuw tot bloei komen.

 

Tegenwoordig heeft het stadsgebied Antakya nog maar een tiende van de omvang van het oude Antiochië.

 

De indrukwekkende geschiedenis, de kleurrijke bevolking, het aangename klimaat, de rijke keuken en de gevarieerde natuur maken van Hatay een bijzondere vakantiebestemming. De Europese toerist vind je hier nog niet veel; het zijn vooral de Arabische toeristen die naar Hatay komen.

Harbiye

Ten zuiden van Antakya ligt het stadje Harbiye dat gebouwd is op de plaats van het antieke Daphne (Defne in het Turks). Volgens de Griekse mythologie had de god Apollo een ruzietje met de god Eros. Eros schoot daarom één van zijn pijlen met gouden punt af op Apollo waarna deze verliefd werd op de mooie nimf Daphne. Eros had echter een pijl met een loden punt op Daphne afgeschoten waardoor zij niet in staat was de gevoelens van Apollo te beantwoorden. Om aan Apollo te ontkomen, smeekte ze haar vader – de 

riviergod Peneios – om hulp waarna ze veranderde in een laurierboom. Apollo, die dit voor zijn ogen zag gebeuren, bedacht dat Daphne dan wel niet zijn vrouw zou kunnen worden, maar wel zijn boom. Hij besloot de bladeren als een groene krans op zijn hoofd te dragen en daarop werd de laurier een immer groene boom die Apollo elke dag van zijn leven vergezelde.

 

Daphne - en ook het Turkse Defne - betekent ‘laurier’. Het natuurpark bij Harbiye – ook wel het ‘Bos van Daphne’ genoemd – heeft naast cipressen en eiken veel laurierbomen en de watervallen in het park zouden hun oorsprong vinden in de tranen van Daphne.

 

In de lusthof zijn veel opgravingen verricht en daarbij zijn prachtige mozaïeken gevonden die een plek in het archeologisch museum in Antakya gekregen hebben. Restanten van oude – en rijke – beschavingen zijn nog volop te zien in het Bos van Daphne.

 

Hatay, en vooral Harbiye, staan tegenwoordig bekend om de vervaardiging van natuurproducten zoals zijde en zeep. De ‘daphnezeep’ wordt gemaakt uit een mengsel van olijfolie en laurierolie en nog een paar basisingrediënten. Het mengsel wordt in grote pannen gekookt en vervolgens uitgestort in eenvoudige houten bakken waarna ze in stukken wordt gesneden.

Vrienden van VanBastisch