Boekarest

De website van dit reis-programma bevat beeldmateriaal over duizenden bestemmingen. Kijk snel of er ook iets over die van jou te vinden is!

Op Ciao Tutti ontdek je de beste tips voor je vakantie in Italië én voor het Italiëgevoel thuis. 
Virtueel genieten van prachtige plekken en de Italiaanse keuken!

City Sightseeing tours biedt op haar website stadsrondritten aan; dè gemakkelijke manier om alle bezienswaardigheden in een stad te bezoeken!

OrangeSmile levert hotel boekingsdiensten, maar biedt op haar website ook reisgidsen aan. Check de site voor (nog) meer info over jouw bestemming!

Spanje…een land volop verrassingen, onontdekte plekken
en zoveel moois! Neem een kijkje op Sprankelend Spanje en ontdek elf stedenwebsites!

Doen tijdens weekend Boekarest: 13 stedentrip tips!

 

New kid on the citytrips block: Boekarest. De hoofdstad van Roemenië verrast met z’n Art Nouveau gebouwen, de hippe wijk Lipscani en groene parken als Parcul Herastrau. En, on the fly krijg je een ontluisterend inkijkje in het communistische verleden. Skyscanner verzamelde 13 stedentrip tips voor bezienswaardigheden, activiteiten en uitgaan in Boekarest!

 

Waar ligt Boekarest?

Boekarest is de hoofdstad van Roemenië en ligt in het zuidoosten van het land aan de rivier de Dâmbovita in de Beneden-Donauvlakte. De stad telt ongeveer 1,7 miljoen inwoners.

 

Weer & klimaat Boekarest

Boekarest zit een beetje tussen een mediterraan- en landklimaat in. De winters kunnen guur en koud zijn, de zomers heet en zinderend warm. In juli en augustus kunnen de temperaturen oplopen tot zo’n 29 graden C. De maanden april, mei, juni en september zijn aangename maanden om een stedentrip Boekarest te boeken.

 

Is Boekarest veilig?

Voor Roemenië gelden op dit moment geen speciale veiligheidsrisico’s. Wel zijn er de laatste maanden demonstraties in Boekarest geweest; daarom wordt geadviseerd centrale pleinen en samenscholingen van veel mensen te mijden. Verder wordt autorijden in Roemenië afgeraden: het verkeer is er chaotisch en niet zonder risico. Pas op voor reizen over de weg na zonsondergang, aldus het reisadvies van de Rijksoverheid. Check altijd het actuele reisadvies voordat je op pad gaat.

 

Vluchten naar Boekarest

Met KLM en TAROM vlieg je vanaf Amsterdam Schiphol rechtstreeks naar Boekarest in zo’n 2 uur en 45 minuten.

 

1. Maak een tour door het communistische verleden

Als je in een keer op de hoogte wilt zijn van het communistische verleden van Roemenië, ga dan mee op een drie uur durende Communist tour door Boekarest. Een gids vertelt je over het gewelddadige opkomst van het communisme, neemt je mee naar het Parlementsgebouw van destijds communistische leider Nicolae Ceausescu en langs verborgen kerken. Het geeft een idee over waar grootheidswaanzin en het communisme destijds toe leidden.


2. Bekijk het Parlementspaleis

De route vragen naar het Parlementspaleis? Geheel overbodig. Met een hoogte van 84 meter, 12 verdiepingen en 2000 zalen, zie je dit kolos niet over het hoofd. Het machtssymbool van dictator Ceausescu is het tweede grootste (administratieve) gebouw in de wereld na het Pentagon. Meer dan 700 architecten werkten aan de bouw ervan. Nu zijn er drie musea gehuisvest: het museum van Hedendaagse kunst, het Museum over Communistisch Totalitarisme en een museum gewijd aan het paleis en de geschiedenis zelf.

3. Zie architectuur in Boekarest

Ooit had Boekarest de naam ‘Klein Parijs’ dankzij de prachtige Art Nouveau gebouwen zoals het Cantacuzino paleis. Wat veel reizigers niet verwachten, is dat Boekarest een enorme verscheidenheid in architectuur laat zien. Moderne architectuur daterend uit de jaren 1920 tot 1945, in afwisselend Art Deco, Bauhaus en internationale stijl. Als je houdt van gebouwen en architectuur, maak dan een tour door Boekarest en zie een andere kant van de stad. Om alvast een idee te krijgen wat te verwachten, kijk je bij de Historic Houses van Bucarest van Case de Epoca. Zij organiseren ook architectuur-tours.

 

4. De Stavropoleos kerk

Niet te missen tijdens een paar dagen Boekarest: de mooie kerk Stavropoleos, Biserica Stavropoleos. Het ligt in de buurt van een klooster met dezelfde naam, verscholen tussen huizen in het centrum van Boekarest. De kerk werd gebouwd in 1724 en is een uitstekend voorbeeld van de Roemeense architectuur, met de karakteristieke, soms uitbundig gedecoreerde koepeltoren.

 

5. Kretzulescu Church

Kretzulescu Church is nog zo’n prachtige kerk, te vinden op het Plein van de Revolutie en door de roodachtige kleur gemakkelijk te herkennen. Deze orthodoxe kerk werd gebouwd in de 18e eeuw en overleefde sindsdien een vele restauraties, renovaties, de communistische periode en minstens twee aardbevingen, die van 1940 en in 1977. Het interieur is in oude glorie hersteld en onder meer wonderschone fresco’s en een grote geëmailleerde bronzen kandelaar springen in het oog.

 

6. Dwaal door het Dorpsmuseum Boekarest

Leuk om te bezoeken is het Dorpsmuseum in Boekarest (Muzeul Satului), dat je meeneemt naar het toenmalige plattelandsleven in Roemenië en de Roemeense tradities. In het openluchtmuseum aan de Kiseleffweg wandel je tussen houten huizen en watermolens door. Maak af en toe een stop bij een van de huizen en werp een blik naar binnen. Grote kans trouwens dat je gezelschap krijgt van zwerfkatten die hier graag vertoeven.

 

7. Concert in het Roemeens Atheneum

Het Roemeens Atheneum is een concertgebouw in hartje Boekarest. Het gebouw dateert uit 1888 en is het thuis van het filharmonisch orkest dat naar de Roemeense componist George Enescu is vernoemd. Je herkent het gebouw aan zijn ronde koepel en neoklassieke colonnade aan de voorzijde. Een van de mooiste manieren om de schoonheid te ervaren is met een concertbezoek, misschien wel tijdens het jaarlijkse klassieke muziekfestival gewijd aan George Enescu, de belangrijkste componist van het land. In 2017 is dit festival op 2 september.

 

8. Primaverii Palace

Als je al in het enorme Parlementspaleis bent geweest, dan ben je voorbereid op de uitwassen van de toenmalige dictator Ceausescu. Zijn woonhuis, Palatul Primaverii of Primavera Palace, laat zien hoe hij leefde. De villa, of eigenlijk een paleis, heeft meer dan 80 kamers, beschikt over een eigen bioscoop en zwembad. De inrichting? Een grote triomftocht van kitsch die weer eens bevestigd dat macht en geld niet per se zorgen voor een goede smaak.

9. Cotroceni Palace

Het prachtige Cotroceni Palace (Palatul Cotroceni) was oorspronkelijk een klooster en is sinds 1991 de officiële residentie van de Roemeense president. Het heeft al heel wat functies en verschillende bewoners gekend, zo woonde de Roemeense koninklijke familie er tot 1939 en gebruikte Ceauşescu het paleis voor het opleiden van jonge communistische leiders. Tip: boek een rondleiding met een gids door het gebouw dat voor een gedeelte open is voor publiek. Op die manier krijg je alle vertrekken te zien en leer je meer over de geschiedenis.

 

10. Antim klooster

De Antim Klooster (Antim Mănăstirea) is een klooster aan de Mitropolit Antim Ivireanu straat nummer 29, verborgen tussen de huizen, niet ver van het parlement. Je moet er even naar op zoek, maar dat is zeker de moeite waard. Dit klooster werd gebouwd tussen 1713 en 1715 door aartsbisschop Antim Ivirenanu. Het is een plek van rust en bezinning in een drukke stad en heeft een fraai interieur prachtig versierd met mozaïeken.

 

11. Relax in parken van Boekarest

Boekarest heeft een aantal aangename parken. Neem het Cișmigiu Park, een park of eigenlijk een grote tuin in het centrum van Boekarest met de hoofdingang aan de Elisabeta Boulevard. Een aaneenschakeling van groene weides, bloemen, bomen, meertjes en bruggen. Een heerlijke plek om te genieten van de zon! En dan is er nog Parcul Herastrau, ook wel bekend als de groene long van Boekarest. In dit grootste park van Boekarest vind je niet alleen het Dorpsmuseum voor wat cultuur, maar het is ook een heerlijk uitstapje in de stadsnatuur. Maak ook vooral een boottochtje over het meer!

 

12. Ontdek de hippe wijk Lipscani

Lipscani is een bijzondere wijk in het historische centrum van Boekarest. Zo’n 20 jaar geleden was het de bedoeling om de wijk plat te gooien, vanwege de slechte omstandigheden waren de huizen rijp voor de sloop. Maar, die plannen werden gelukkig van tafel geveegd. Nu is Lipscani de place to be als je naar Boekarest gaat om te eten, te shoppen, koffie en cocktails te drinken en uit te gaan. Struin hier over geplaveide straatjes, langs een mix van gotische, barokke en neoklassieke gebouwen en voel de nieuwe energie die hier hangt.

 

13. Uitgaan in Boekarest

Eten en drinken doe je als de beste in Boekarest en extra fijn: het is over het algemeen niet duur. Je kunt uit eten gaan in traditionele (beroemde) restaurants zoals Caru’ cu Bere. Dit heet een van de mooiste restaurants van Boekarest te zijn en je eet er typisch Roemeense gerechten. Een andere aanrader in het wat hogere segment is restaurant Joseph by Joseph Hadad, waar je veel lekkers proeft met een Mediterrane twist. Als tegenhanger vind je in Boekarest veel hippe tenten zoals M60. Denk: Scandinavisch design, soja-lattes op het menu en knapperige salades voor de lunch. Of nestel jezelf in de tuin van Grădina Verona, een goed café om iets te drinken en te eten. En zet in het weekend vooral koers naar Arcade café voor hun likkebaardend lekkere brunch.

Vrienden van VanBastisch