U E F A

Conference League

De UEFA Europa Conference League (UECL) is een nieuwe Europese voetbalbekercompetitie die in het seizoen 2021/22 van start gaat. Er wordt gespeeld volgens hetzelfde systeem als in de UEFA Champions League. Voor de kwalificatie betekent dit dat gekwalificeerde clubs worden onderverdeeld in een groep van kampioenen en van niet-kampioenen. Na drie voorrondes wordt er nog een play-offronde gehouden voordat de groepsfase begint.
 
Met de groepsfase start het hoofdtoernooi, waarin de ploegen in één groep een thuis- en uitwedstrijd spelen tegen de andere drie ploegen in de groep. Het toernooi zal bestaan uit acht groepen met elk vier teams. Daarna zal elke volgende ronde een knock-outronde zijn met eveneens een thuis- en uitwedstrijd. Alleen de finale bestaat uit één wedstrijd die op neutraal terrein wordt gespeeld. In totaal worden er 141 wedstrijden gespeeld verspreid over 15 wedstrijddagen. De winnaar van de UEFA Europa Conference League krijgt een startbewijs voor het daarop volgende seizoen van de UEFA Europa League.
 
Welke clubs aan het toernooi deelnemen en op welk moment ze instromen, wordt bepaald door de positie van de landen op de UEFA-competitiecoëfficiëntenranglijst. Jij kunt erbij zijn, zelfs bij de finale in 

de Arena Kombëtare in Tirana, Albanië: vraag VanBastisch naar de mogelijkheden!

Arena Kombëtare - Tirana

Het Air Albania Stadion is een multifunctioneel stadion in Tirana, de hoofdstad van Albanië.
 Het stadion wordt vooral gebruikt voor voetbalwedstrijden, het nationale elftal van Albanië speelt zijn thuiswedstrijden op deze plek. In het stadion is plaats voor 22.500 toeschouwers. Het stadion werd gebouwd op de plek van het afgebroken Qemal Stafastadion. Naar deze oorlogsheld is ook een tribune in het nieuwe stadion vernoemd. De andere drie tribunes zijn vernoemd naar Panajot Pano (Partizan Tirana), Fatmir Frashëri (KF Tirana) en Vasillaq Zëri (Dinamo Tirana), legendes van de drie grootste voetbalclubs uit Tirana. 
De bouw van het stadion begon in 2016 en werd voltooid in 2019. Het stadion heet in de volksmond ook wel Arena Kombëtare (Nationaal stadion).
 Hoewel het stadion aanvankelijk voor het nationale elftal van Albanië werd gebouwd, speelt Partizan Tirana hier sinds de opening vaak haar thuiswedstrijden, ook KF Tirana maakt incidentieel gebruik van het stadion, vooral gedurende Europese wedstrijden. 
De eerste UEFA Europa Conference League-finale wordt op 25 mei 2022 gespeeld in het Air Albania Stadion.