Bologna

De website van dit reis-programma bevat beeldmateriaal over duizenden bestemmingen. Kijk snel of er ook iets over die van jou te vinden is!

Op Ciao Tutti ontdek je de beste tips voor je vakantie in Italië én voor het Italiëgevoel thuis. 
Virtueel genieten van prachtige plekken en de Italiaanse keuken!

City Sightseeing tours biedt op haar website stadsrondritten aan; dè gemakkelijke manier om alle bezienswaardigheden in een stad te bezoeken!

OrangeSmile levert hotel boekingsdiensten, maar biedt op haar website ook reisgidsen aan. Check de site voor (nog) meer info over jouw bestemming!

Spanje…een land volop verrassingen, onontdekte plekken
en zoveel moois! Neem een kijkje op Sprankelend Spanje en ontdek elf stedenwebsites!

Bologna, La Rossa, la Grassa en La Dotta. Stad van de Italianen zelf. De stad is niet groot, maar heeft een voordeel ten opzichte van andere Italiaanse steden: er zijn niet veel toeristen. Je waant je nog echt in een Italiaanse stad. Met de torens, rode daken, de oudste universiteit van Europa én het heerlijke eten is Bologna een heerlijke stad voor een weekend weg.

 

Bologna is ideaal voor een stedentrip. Het heeft een fijne sfeer, je kunt er heerlijk eten en het is totaal nog niet overlopen door de toeristen. Bologna is nog echt een stad van de inwoners zelf. De stad heeft drie bijnamen: la Rossa (de rode, naar de kleur van de daken), la Grassa (de vette, naar de heerlijke keuken) en la Dotta (de geleerde, vanwege de universiteit, daterende uit 1088). Dit zal je zeker herkennen tijdens je stedentrip in Bologna.

 

La Rossa – de rode bakstenen van Bologna

Een van de meest opvallende eigenschappen van Bologna is de rode kleur van de dakpannen en veelal ook van de gebouwen. Dit is vooral heel goed te zien van bovenaf. Beklim daarvoor de Torre degli Asinelli. Vanaf de grond is goed te zien hoe scheef hij staat, zeker ten opzichte van de andere toren. Je moet 498 treden trotseren, maar dan heb je ook een supermooi uitzicht vanaf 97,2 m hoog. De toren is gebouwd tussen 1109 en 1119. In de Middeleeuwen had Bologna meer dan 100 torens, gebouwd door families die hun (militaire) macht wilden tonen. Nu zijn er nog 24 torens over. Vanaf de hoogste toren zie je naast heel veel rode dakpannen ook nog een paar van deze torens.

Portico’s

Wat je ook zal opvallen in Bologna zijn de vele 

galerijen, overdekte wandelpromenades, oftewel de Portico’s. Er is een netwerk van 40 kilometer aan Portico’s. De langste is 3,8 kilometer en leidt vanuit de stad naar Santuario di San Luca. In sommige wijken zijn de Portico’s perfect onderhouden en glimt de vloer van de was. In andere delen van de stad zitten ze vol graffiti en bladdert de verf er vanaf. Hoe dan ook, het is prettig wandelen onder de Portico’s, ze bieden bescherming tegen regen en zon en je hebt er geen last van gemotoriseerd verkeer. En de inwoners van Bologna treffen elkaar daar voor een praatje of een hapje onder deze bogen.

 

La Grassa – het heerlijke eten in Bologna

Een stedentrip is voor mij niet compleet zonder lekker eten. Nu zit je in Italië al snel goed als het om lekker eten gaat. En als een stad dan ook nog de bijnaam La Grassa (de vette, naar de olie) heeft, dan kan het gewoon niet verkeerd gaan. Het eten is er vaak simpel, maar oh zo lekker. Kies voor bruschetta’s, pasta’s, pizza’s of panini met vleeswaren of kaas. Drink er een lekker glas wijn bij of kies voor een verfrissend biertje, bij voorkeur uit Bologna. En je bent al snel voor 10-15 euro klaar. Ook nog eens heel betaalbaar dus. En sla de lekkere ijssoorten van Grom niet over. Bij 30 graden smaakt een fris limoen en mango ijsje heerlijk.

La Dotta – de universiteit van Bologna

De universiteit van Bologna is opgericht in 1088 en is de oudste nog functionerende universiteit van Europa. De studentenwijk bevindt zich ten oosten van het centrum. Via Zamboni is een van de hoofdstraten. De plek waar de universiteit in 1088 zich bevond is nog (deels) bewaard gebleven. De anatomiezaal en de bibliotheek met boeken zo oud dat ze bijna zijn vergaan, zijn de moeite van het 

bezoek waard. Ook het gebouw zelf is indrukwekkend. Hoewel het gebouw gebombardeerd is in de tweede wereldoorlog is het goed wederopgebouwd.

 

Kerken, basilieken en andere religieuze gebouwen

Bologna kent een groot aantal basilieken en historische gebouwen. Wij bezochten Basilica Santo Stefano, een complex van 7 verschillende kerken die in de loop der tijd zijn aangebouwd. Nu vind je nog 4 kerken, inclusief binnenplaatsen. Buiten dit complex op het Piazza Santo Sefano, vind je (momenteel) een ‘aangelegd bos’ om de vervuiling van de stad tegen te gaan. De bomen staan in een zwart blok met bovenop een spiegel. Als je in de spiegel kijkt zie je alleen maar bomen. Heel bijzonder! Het is een initiatief van de Sustainabilityschool van Bologna. Uitgekeken, moe en dorstig? Je vindt voldoende terrassen rondom het plein om uit te rusten en bij te tanken.

 

Verborgen kanalen, het Venetië van Bologna

Wat veel mensen niet weten is dat Bologna een 60 kilometer lang netwerk aan voornamelijk verborgen kanalen bezit. Deze kanalen dateren al uit de Middeleeuwen en werden vooral gebruikt voor de (internationale) handel. Op een aantal plekken kan je zelf nog een (deel van) de kanalen zien. Je vindt ze met wandelroute Hidden Canals Bologna (pdf) van Bologna Welcome. Bij het doorkijkje bij Via Piella waan je je even in Venetië in plaats van in Bologna.

 

De Joodse geschiedenis van Bologna

Als je geïnteresseerd bent in de Joodse geschiedenis, ga dan naar het Museo Ebraico en wandel door de nauwe straten van de voormalige Joodse Ghetto.

Vrienden van VanBastisch