De website van dit reis-programma bevat beeldmateriaal over duizenden bestemmingen. Kijk snel of er ook iets over die van jou te vinden is!

Op Ciao Tutti ontdek je de beste tips voor je vakantie in Italië én voor het Italiëgevoel thuis. 
Virtueel genieten van prachtige plekken en de Italiaanse keuken!

City Sightseeing tours biedt op haar website stadsrondritten aan; dè gemakkelijke manier om alle bezienswaardigheden in een stad te bezoeken!

OrangeSmile levert hotel boekingsdiensten, maar biedt op haar website ook reisgidsen aan. Check de site voor (nog) meer info over jouw bestemming!

Spanje…een land volop verrassingen, onontdekte plekken
en zoveel moois! Neem een kijkje op Sprankelend Spanje en ontdek elf stedenwebsites!

7x doen in Rome

 

1. Bezoek Colosseum, Forum Romanum en Palantijn

Tja, ondanks dat deze natuurlijk dé meest bezochte bezienswaardigheden zijn in Rome en dus niet echt buiten het gebaande pad, mag je ze niet overslaan. Het trekt niet voor niks zoveel bezoekers. Als je voor de eerste keer in Rome bent en je wandelt naar het Forum Romanum met aan het eind het Colosseum, dan weet je niet wat je ziet. Zoveel oude gebouwen bij elkaar, midden in een stad. Wauw, echt indrukwekkend!

 

Tip: zorg dat je je kaartjes óf vooraf online koopt of (zoals wij) bij de ingang van het Forum Romanum, dan vermijd je de grote rijen toeristen. Ga vooral niet zonder kaartje naar het Colosseum! Het Forum Romanum gaat leven als je je kunt voorstellen hoe het er vroeger heeft uit gezien. Koop hiervoor een goede reisgids, speur internet af óf huur een gids in die je er meer over kunt vertellen. Anders blijven het vooral een hoop oude stenen. Neem voldoende tijd om deze drie bezienswaardigheden te bezoeken. Minstens een dagdeel maar als je alles wilt zien en lezen in het Forum Romanum dan kan je er ook gewoon een hele dag aan spenderen.

 

2. Bekijk Rome vanaf de fiets

Een leuke manier om de stad te verkennen is om mee te gaan op een fietstour. Je kunt verschillende routes kiezen. Op de eerste dag kiezen voor de highlights tour is een goede optie. Zo kun je in 3 uur tijd alle hoogtepunten van Rome zien en later beslissen wat je nog een keer uitgebreider wilt zien. Zo fiets je langs de Spaanse Trappen (megadruk) en de Trevifontein (nog drukker), maar ook over de autovrije weg langs het Forum Romanum, heerlijk fietsen en je voelt je toch wel speciaal als je als enige ‘weggebruiker’ (naast de taxi) over deze weg rijdt. Achter het Colosseum is een heuveltje waar goed uitzicht is op het gebouw (fotomoment!). En je passeert het Pantheon en meerdere pleinen vol met fonteinen. Het is af en toe oppassen geblazen, want het verkeer in Rome raast voort, maar het is zeker de moeite waard.

3. Maak een stadswandeling en ontdek overal mooie gebouwen

Niet alleen de bezienswaardigheden die in iedere reisgids staan zijn de moeite van het bekijken waard. Eigenlijk staat heel Rome vol met gebouwen die opvallen. Op bijna iedere straathoek ontdek je wel een oud gebouw, een kerk of een fontein. En niet alleen de grotere oude gebouwen zijn de moeite waard ook leuke steegjes, balkonnetjes en palmbomen op de dakterrassen zijn leuk om te zien. Bijkomend voordeel, je hoeft het niet te delen met massa’s toeristen. Soms is het ook wel een raadsel. Dan zie je ergens een erg mooi, oud gebouw of fontein waar niemand blijkbaar interesse in heeft (want staat niet in een gids) terwijl iets verderop iedereen zich verdringt om een glimp op te vangen van een ‘beroemde bezienswaardigheid’. Tip is dan ook, ga dwalen door de straten en geniet gewoon van alles wat je om je heen ziet.

 

4. Eet een ijsje (of 2, 3..)

Als je in Italië bent moet je natuurlijk genieten van de heerlijke Italiaanse keuken, maar vooral ook van de heerlijkste ijsjes! Er zijn ijssalons genoeg in Rome. De prijzen verschillen wel onderling, maar gemiddeld ben je zo’n 3 euro kwijt voor 2 bollen. Hoewel ze hier niet echt bolletjes scheppen, maar met een spatel het ijs in het hoorntje doen, zo krijg je lekker veel. Kijk bij de salon of het ijs er niet te fluorescerend uitziet, je wilt niet dat je ambachtelijk Italiaans ijsje vol kleurstoffen zit.

 

5. Bezoek de hippe wijk Monti

De wijk Monti, wat letterlijk ‘Bergen’ betekent, was vroeger een van de armste wijken en een louche buurt vol prostitutie. Tegenwoordig is het een van de hipste buurten in Rome. Je vindt hier veel vintage kledingzaken, galeries, werkplaatsen van ambachtslieden én hippe (kleine) tentjes. Hoewel het heel dichtbij de toeristische bezienswaardigheden ligt vind je hier een heel ander soort Rome. Zeker een bezoek waard.

6. Ga op audiëntie bij de Paus (of bezoek alleen het St Pietersplein)

Besteed gerust een hele dag aan een bezoek aan Vaticaanstad. Bekijk en beklim de Sint Pietersbasiliek voor een schitterend uitzicht over Rome, bezoek het Vaticaanmuseum met zijn schitterende oude landkaarten en bewonder de schilderingen in de Sixtijnse kapel. Echter: rijen dik staan ze voor de entree, over het hele plein. Om de 5 meter word je aangesproken of je een gids nodig hebt. Het is echt wel een must see, maar bereid je goed voor op een bezoek. Boek je ticket en/of rondleiding van te voren via internet en vermijd de rijen.

 

7. Dwaal door de straten van Trastevere

Een van de fijnste wijken van Rome, is Trastevere. Je vindt deze wijk aan de andere kant van de rivier de Tiber. De naam komt van het Latijnse trans Tiberim, “aan de andere zijde van de Tiber”. In Trastevere vind je leuke steegjes vol gekleurde huizen waar de plantenbakken op straat staan en boven je hoofd de was buiten hangt. Dwaal door de fotogenieke straten en geniet van elke hoek. Er zijn ook veel leuke restaurantjes in deze wijk, vooral rondom de Basilica di Santa Maria. Kijk goed rond, want direct aan het plein betaal je de hoofdprijs en vind je niet de leukste plekken. Zorg vooral dat je jouw dag eindigt in deze wijk en geniet van een apérol, gin tonic of lekkere wijn met borrelplank alvorens je een heerlijke pizza naar binnen schuift. Salute!

 

Natuurlijk is er nog veel meer te zien en te doen in Rome. Zo kan je nog de Spaanse trappen bezoeken, een muntje gooien in de Trevi fontein, de Quatro fontane bekijken, langs de mond van de waarheid (Bocca della verità), de Engelenburcht bezoeken en over de brug ernaartoe flaneren, langs de Tiber lopen en de thermen van Caracalla bezoeken. Kortom met een weekendje red je het niet. Je moet hier gewoon vaker heen!

Vrienden van VanBastisch