Cercle Brugge

CERCLE BRUGGE KSV

Opgericht 1899

Adres Olympialaan 74 8200 Brugge

Land België

Telefoon +32 (50) 389 193

Fax +32 (50) 391 141 

E-mail secretariaat@cerclebrugge.be
Website http://www.cerclebrugge.be

JAN BREYDELSTADION

Adres Olympialaan 74

Postcode 8200

Plaats Brugge

Geopend 1975

Capaciteit 29.062

Oppervlak gras 

Vroegere namen 1975 - 1998 Olympiastadion

Wedstrijdprogramma

 • Speelronde 2 zaterdag 31 juli 2021 18:30 Cercle Brugge - OH Leuven
 • Speelronde 4 zondag 15 augustus 2021 18:30 Cercle Brugge - Anderlecht
 • Speelronde 6 zaterdag 28 augustus 2021 18:30 Cercle Brugge - Sint-Truiden
 • Speelronde 8 zaterdag 18 september 2021 n.n.b. Cercle Brugge - KAS Eupen
 • Speelronde 10 zaterdag 2 oktober 2021 n.n.b. Cercle Brugge - Union Sint-Gillis
 • Speelronde 12 zaterdag 23 oktober 2021 n.n.b. Cercle Brugge - Standard Luik
 • Speelronde 13 zaterdag 30 oktober 2021 n.n.b. Cercle Brugge - Antwerp FC
 • Speelronde 15 zaterdag 20 november 2021 n.n.b. Cercle Brugge - Sporting Charleroi
 • Speelronde 16 zaterdag 27 november 2021 n.n.b. Cercle Brugge - KV Mechelen
 • Speelronde 19 woensdag 15 december 2021 n.n.b. Cercle Brugge - RFC Seraing
 • Speelronde 21 zondag 26 december 2021 n.n.b. Cercle Brugge - Club Brugge
 • Speelronde 23 zaterdag 22 januari 2022 n.n.b. Cercle Brugge - Zulte-Waregem
 • Speelronde 25 zaterdag 29 januari 2022 n.n.b. Cercle Brugge - KV Oostende
 • Speelronde 28 zaterdag 19 februari 2022 n.n.b. Cercle Brugge - Beerschot-Wilrijk
 • Speelronde 30 zaterdag 5 maart 2022 n.n.b. Cercle Brugge - RC Genk
 • Speelronde 31 zaterdag 12 maart 2022 n.n.b. Cercle Brugge - KV Kortrijk
 • Speelronde 33 zaterdag 2 april 2022 n.n.b. Cercle Brugge - KAA Gent


Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu je voetbalstedentrip en reis af naar België voor een wedstrijd van Cercle Brugge!

Brugge

Brugge is gelegen in de Belgische provincie West-Vlaanderen, ongeveer twee uur rijden van Utrecht. In de 9e eeuw was deze stad veroverd door de Vikingen, dat is waarschijnlijk de reden waarom de naam van de stad afkomstig is van 'bryggia', het Scandinavische woord dat 'poort' betekent. Brugge ligt niet ver van de Noordzee, dus is het een belangrijk internationaal handelscentrum geworden. In de middeleeuwen werd een grote muur rond Brugge gebouwd. 


Begijnhof
Het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Brugge. Het werd opgericht in de 13e eeuw, hoewel de meeste van de witte huizen pas in de 17e en 18e eeuw werden gebouwd. De boogbrug, die de ingang van het paleis vormt, werd gebouwd in 1570. Het Begijn zusterschap woont er niet meer en deze plaats behoort nu tot de benedictijnen van klooster De Wijngaard. Het huis onder nummer 1 dient als museum, zodat iedereen een idee kan krijgen van de manier waarop begijnen vroeger leefden. De keuken, eetkamer en andere kamers zijn ingericht in de stijl van de 17e eeuw. De belangrijkste oorspronkelijke kapel was van hout gemaakt, maar is helaas afgebrand. In 1605 werd op dezelfde plaats de kapel in barokstijl gebouwd, en deze is tot nu toe onbeschadigd gebleven. Iedereen kan de kapel bezoeken. Daar kan men het oudste beeld van Onze-Lieve-Vrouw in Brugge vinden, dit is gemaakt in 1240. Op het rechter altaar bevindt zich het albasten beeldje van Jezus Christus van de 17e eeuw. Begijnhof is gelegen nabij het Minnewater meer, dat vroeger deel uit maakte van het kanaal dat Brugge met Gent verbond. Tegenwoordig is het een klein en pittoresk meertje waarin prachtige zwanen zwemmen. Er is een interessante legende in Brugge in verband met deze zwanen: 'Toen Maximiliaan van Oostenrijk de belastingen voor de zoveelste keer verhoogde, kwamen de burgers van Brugge in opstand en hield hem gevangen. De aangestelde bewindvoerder van de stad, wiens naam Pieter Lanchals ('lange nek') was, werd onthoofd.

Toen Maximiliaan de macht terug kreeg, gaf hij een bevel, zodat de zwanen (want zij hebben ook een lange nek) in Brugge worden gefokt tot de einde der tijden. Weet jij hoe je een vrouwelijke zwaan onderscheid van een mannelijke zwaan? Je kunt er achter komen door de markering: mannelijke zwanen hebben een markering op het rechter pootje en vrouwelijke zwanen hebben die aan de linkerzijde.

De kapel van het Heilig Bloed

De kapel van het Heilig Bloed werd gebouwd op de Basilius Kapel van de 12e eeuw. De onderste kerk is een prachtig voorbeeld van de Romaanse stijl. Aan de rechterkant is er een gekleurd houten beeld van de Maagd met de baby uit ongeveer 1300. Oorspronkelijk werd de kapel van het Heilig Bloed gebouwd in de Romaanse stijl, maar nu is het, in de 15e eeuw na de reconstructie, veranderd in een gotische kapel. Tijdens de Franse revolutie werd de basiliek geruïneerd, en werd toen vanaf het begin herbouwd. De entree is er gratis, maar voor een bezoek aan het Museum van het Heilig Bloed zul je moeten betalen. Volgens de legende bracht in 1150 Graaf Diederik van de Elzas de relikwie van het Heilige Bloed mee uit het Heilige Land Jeruzalem, die zo zegt men, tijdens de tweede kruistocht had gekregen van het Patriarch van Jeruzalem. Na zijn terugkeer liet de graaf de Sint-Basiliuskapel optrekken om daar de relikwie te bewaren. Er kan niet met volheid gesteld worden of dit verhaal waar is of niet. Vermoedelijk is het geloofwaardiger dat een latere Graaf Boudewijn de IX in 1203 deze relikwie meebracht van zijn kruistocht naar Constantinopel.

Het Bloed van Christus wordt bewaard in een rijkelijk versierde schrijn, die in 1617 is vervaardigd door de Brugse goudsmid Jan Crabbe die voor dit doel ongeveer 30 kg goud en zilver en meer dan 100 edelstenen heeft verwerkt. Elk jaar, op de dag van de Wederopstanding van Christus, wordt de schrijn in de processie gedragen door heel Brugge.

In het museum kunnen ze je alles vertellen over de historie achter de relikwie en de Basiliek, en verder vindt men er onder meer de zilveren kroon, gedateerd van de 15e Eeuw, geschonken door Maria van Bourgondië, en enkele andere interessante panelen.

Grote Markt (Markt Plein)
Het centrale plein van Brugge is gelegen midden in de stadskern. Op het plein vindt u een reeks aan prachtige historische gebouwen, waaronder het Belfort uit de 12e eeuw. De toren op dit pand reikt tot aan 83 meter hoog en helt 1 meter over naar links. Op het plein zijn verder ontelbare cafeetjes en restaurantjes gelegen. Ook starten vanaf hier de excursies die een belangrijke plaats innemen in de Brugse bezienswaardigheden.

Halve Maan
De bierbrouwerij waar het bier Brugse Zot gebrouwen wordt is de enige in zijn soort die nog exclusief dit bier volledig in Brugge produceert. Ooit werd in de Halve Maan ook een ander bier gebrouwen, de Straffe Hendrik, maar tegenwoordig is deze productie niet langer toegestaan. Vanaf zijn ontstaan in 1564 bevindt de brouwerij zich al eeuwen lang in hetzelfde pand aan het Walplein, midden in het historische centrum. Tegenwoordig zijn excursies door de brouwerij zeer geliefd, waar de dorstlust met een biertje natuurlijk gestild kan worden.

Het Stadshuis
Het grandioze gebouw dat stamt uit de 14e eeuw is opgetrokken onder het beheer van Jan Roegiers. Het gebouw werd voltooid in 1421. De voorgevels van het pand zijn prachtig versierd met de hoofdjes van verschillende baldakijnen. Neem absoluut een kijkje binnen in het Stadshuis. Vooral de wanden met daarop geschilderde taferelen zijn de moeite waard. Het Stadshuis is gelegen op het Plein de Burg.

Vrienden van VanBastisch