OH Leuven

OUD-HEVERLEE LEUVEN

Opgericht 1957

Adres Kardinaal Mercierlaan 46 3001 Heverlee

Land België

Telefoon +32 (16) 228 508

Fax +32 (16) 291 934 

E-mail info@ohl.be

Website http://www.ohl.be/

KING POWER AT DEN DREEF STADION

Adres Kardinaal Mercierlaan 46

Postcode 3001

Plaats Heverlee

Geopend 1960

Capaciteit 12.500

Oppervlak gras

Vroegere namen 2002 - 2002 Leuvens Sportcentrum, 2002 - 2016 Stadion Den Dreef, 2016 - 2017 Eneco Stadion

Wedstrijdprogramma

 • Speelronde 1 zaterdag 24 juli 2021 16:15 OH Leuven - Zulte-Waregem
 • Speelronde 3 zondag 8 augustus 2021 16:00 OH Leuven - Sporting Charleroi
 • Speelronde 5 zaterdag 21 augustus 2021 18:30 OH Leuven - KAS Eupen
 • Speelronde 7 zaterdag 11 september 2021 n.n.b. OH Leuven - KV Kortrijk
 • Speelronde 10 zaterdag 2 oktober 2021 n.n.b. OH Leuven - Beerschot-Wilrijk
 • Speelronde 12 zaterdag 23 oktober 2021 n.n.b. OH Leuven - Sint-Truiden
 • Speelronde 14 zaterdag 6 november 2021 n.n.b. OH Leuven - KV Oostende
 • Speelronde 15 zaterdag 20 november 2021 n.n.b. OH Leuven - RFC Seraing
 • Speelronde 17 zaterdag 4 december 2021 n.n.b. OH Leuven - KAA Gent
 • Speelronde 19 woensdag 15 december 2021 n.n.b. OH Leuven - Club Brugge
 • Speelronde 20 zaterdag 18 december 2021 n.n.b. OH Leuven - Standard Luik
 • Speelronde 22 zaterdag 15 januari 2022 n.n.b. OH Leuven - KV Mechelen
 • Speelronde 25 zaterdag 29 januari 2022 n.n.b. OH Leuven - RC Genk
 • Speelronde 27 zaterdag 12 februari 2022 n.n.b. OH Leuven - Cercle Brugge
 • Speelronde 29 zaterdag 26 februari 2022 n.n.b. OH Leuven - Anderlecht
 • Speelronde 31 zaterdag 12 maart 2022 n.n.b. OH Leuven - Union Sint-Gillis
 • Speelronde 33 zaterdag 2 april 2022 n.n.b. OH Leuven - Antwerp FC


Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu je voetbalstedentrip en reis af naar België voor een wedstrijd van OH Leuven!

Leuven

Stadhuis Leuven

Geschiedenis stadhuis Leuven

Op de Grote Markt staat één van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden van Leuven, het stadhuis. Het stadhuis wordt beschouwd als één van de mooiste en bekendste gotische stadhuizen ter wereld. De bouw begon in 1439 en duurde dertig jaar. In de zeventiende en achttiende eeuw volgden grote restauraties en tussen 1849 en 1880 werden de nissen in de gevel gevuld met 236 beelden van belangrijke historische figuren. Zo vind je onder andere beelden van Napoleon en koning Leopold terug in dit Leuvense Pantheon.

 

Stadhuis Leuven vandaag

Het stadhuis is sinds 2009 niet meer in gebruik voor stadsdiensten maar wordt enkel nog gebruikt voor plechtigheden. Ook de toeristisch dienst kun je hier nog raadplegen. Dagelijks gaan er om 15:00 rondleidingen door in het stadhuis waarbij er verteld wordt over de beelden op de gevel en de verschillende ruime zalen. 

 

Een rondleiding kost €4, in de weekenden tussen april en oktober kun je nadien nog een stadswandeling volgen.

 

Fonske

Op het Rector De Somerplein vind je het standbeeld van Fonske. Het standbeeld stelt een lezende student voor die de wijsheid in vorm van water doorheen zijn hoofd giet. Beeldhouwer Jef Claerhout is de ontwerper van dit beeld, het werd voor de 550ste verjaardag van de KU Leuven als cadeau geschonken. Tijdens bepaalde festiviteiten wordt het beeldje aangekleed met passende kostuums.

 

Sint-Pieterskerk

Geschiedenis Sint-Pieterskerk

De Sint-Pieterskerk is meer dan duizend jaar oud, maar pas in de vijftiende eeuw begon de bouw van de kerk zoals ze er nu is. Twee eeuwen lang werd er door beroemde laatgotische bouwmeesters aan de kerk gewerkt. Toch is ze nooit helemaal afgewerkt, zo zijn de twee westtorens nooit tot hun volledige hoogte gebracht. De rooms-katholieke kerk is het toonbeeld van de laatgotische architectuur in Vlaanderen, sinds 1999 staat de kerk dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Kunst in de Sint-Pieterskerk

In de kerk vind je een collectie van religieuze kunstwerken, reliekbeelden en schilderijen.

Zo staan het beeld van 'de zittende Maradonna met Kind' (Sedes Sapientiae) van Nicolaas de Bruyne en het schilderij ‘Martelaarschap van Erasmus’ door Dirk Bouts in de Sint-Pieterskerk.

Het absolute topstuk is natuurlijk het beroemde drieluik ‘Het Laatste Avondmaal’ van Bouts. Dit werk komt uit de vijftiende eeuw en was voorheen in de M-Schatkamer van Sint-Pieter te vinden.

Op dit moment worden het schilderij en het museumgedeelte van de kerk gerestaureerd: vanaf maart 2020 opent dit deel van de kerk opnieuw haar deuren. De kerk is tussen april en september van maandag tot zaterdag geopend van 10:00 tot 16:30 en elke zondag van 11:00 tot 16:30. Tussen oktober en maart is de kerk elke maandag tot zaterdag, met uitzondering van woensdag, tussen 10:00 en 16:30 geopend.

 

Groot Begijnhof

Het Groot Begijnhof bevindt zich het historisch centrum van Leuven en staat samen met twaalf andere Vlaamse begijnhoven op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het begijnhof dateert uit de dertiende eeuw en werd in de zeventiende eeuw door 360 begijnen bewoond. Tegenwoordig wonen er vooral veel studenten en medewerkers van de KU Leuven.

 

Het Groot Begijnhof bestaat uit zo’n 300 woningen verdeeld over een gebied van drie hectare. Het netwerk van straatjes, pleinen, tuinen en huizen zijn recentelijk door de universiteit geheel gerestaureerd. De traditionele zandstenen gebouwen zijn in hun originele staat teruggebracht. Je kunt hier heerlijk door de steegjes wandelen en de Dijle door het begijnhof zien stromen.

 

Klein Begijnhof

In het noorden van de stad vind je een tweede begijnhof. Dit begijnhof is, zoals de naam het zegt een stuk kleiner, en bestaat uit één straat met twee doorlopende steegjes. Het Klein Begijnhof ontstond net zoals het Groot Begijnhof in de dertiende eeuw. Tegenwoordig wonen er vooral veel particulieren in de dertigtal huisjes. De omgeving met witte huizen en blauwe deuren is mooi om even doorheen te wandelen.

Info M Museum

Het M Museum is het populairste museum van de stad. Tot 2009 was dit gebouw het Stedelijk Museum, maar werd na grote verbouwingen omgetoverd tot het hippe M-Museum. De collectie van het M-Museum bevat vooral veel werken uit Leuven en Vlaams-Brabant van de middeleeuwen tot de negentiende eeuw. Zo vind je werken van Constantin Meunier, Georges Minne, Jan Rombouts, Jef Lambeaux en Josse van der Baren. 

 

Daarnaast zijn er ook meer hedendaagse schilderijen, beelden en andere objecten terug te vinden. Het M-Museum organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen met oude en hedendaagse kunst. 

Het M-Museum is van donderdag tot en met dinsdag geopend van 11:00 tot 18:00, met op donderdag een verlate sluitingstijd om 22:00. Een standaard ticket kost €12/persoon.

Oude Markt

De Oude Markt van Leuven is de place-to-be om een drankje te drinken tijdens je citytrip in Leuven. Het plein wordt ook wel de ‘langste toog van Europa’ genoemd. Rond het plein vind je maar liefst 32 cafés en terrasjes, het is dan ook dé ontmoetingsplek van de stad. Op het plein worden maandelijks marktjes gehouden en vinden enkele leuke festivals, als Marktrock en de Leuven Countdown plaats.

 

Standbeeld kotmadam

Op de Oude Markt staat een wel erg bekend standbeeld, namelijk het standbeeld van de Kotmadam. Het standbeeld is bekend dankzij de Belgische komische televisieserie ‘De Kotmadam’. De serie heeft 23 seizoenen en speelt zich af in een studentenhuis in Leuven, met kotmadam uiteraard. De afleveringen worden uitgezonden op VTM, een 24ste en eventueel 25ste seizoen zijn in de maak. 

Neem gerust een foto op het bankje naast de Kotmadam!

 

Vaartkom

De Vaartkom is een oude industriezone rondom de Vaart waar tegenwoordig steeds meer hippe zaken en woningen in de oude bierbrouwerijen en fabriekspanden worden gevestigd. De wijk is de opkomende regio van de stad. Je vindt er een prachtig buurtpark, verschillende kunstwerken en de oude brouwerij van Stella Artois.

 

KU Leuven

De katholieke universiteit van Leuven is de grootste universiteit van België en één van de oudste van Europa. De universiteit werd in 1425 opgericht. De universiteitsgebouwen liggen verspreid in een groot deel van de binnenstad van Leuven. De universiteitshal langs de Naamsestraat is zeker een bezoekje waard.

 

Universiteitsbibliotheek

De universiteitsbibliotheek is een mooi historisch gebouw, die je met een audiogids kunt bezoeken. De verschillende zalen van het gebouw zijn zeker de moeite waard, neem vooral een kijkje in de leeszaal. In de bibliotheek zelf worden er regelmatig tentoonstellingen gehouden.

 

Bibliotheektoren

De bibliotheektoren ligt in het midden van de bibliotheek en kun je ook bezoeken. Langs vijf verdiepingen kom je meer te weten over de geschiedenis van de universiteit en van de stad. Op de eerste verdieping vind je de tentoonstelling ‘Leuven brandt’, op de tweede verdieping de tentoonstelling ‘Internationale solidariteit’, op de derde de tentoonstelling ‘Een geschenk uit Amerika’, op de vierde de tentoonstelling ‘Oorlog en wederopbouw’ en op de vijfde verdieping de tentoonstelling ‘Land der beiaarden'. De vijfde verdieping heeft een balkon, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

 

Totem

Op het plein voor de universiteitsbibliotheek vind je een bijzonder kunstwerk, bestaande uit een hoge naald van 23 meter met bovenaan een reusachtige kever. Dit kunstwerk werd in 2004 door kunstenaar Jan Fabre gemaakt in samenwerking met de stad en de KU, om het 575 jarig bestaan van de universiteit te vieren. 

De universiteitsbibliotheek en de toren zijn dagelijks vanaf 10:00 geopend en sluiten doordeweeks om 19:00, op zaterdag en zondag om 17:00.

De laatste bezoekers kunnen om 16:30 in de toren langsgaan.

Een ticket inclusief de audiogids kost €7.

Kruidtuin

De Kruidtuin is een botanische tuin die in 1738 door de universiteit van Leuven werd aangelegd voor de studenten geneeskunde. Deze tuin is de oudste botanische tuin van België en heeft een rijke collectie aan planten en kruiden. Een serrecomplex van 450 vierkante meter kun je vinden naast de Kruidtuin waar nog meer planten worden geteeld. De Kruidtuin is tussen mei en september dagelijks geopend van 09:00 tot 20:00 en tussen oktober en april van 09:00 tot 17:00.

 

Abdij van Park

Geschiedenis Abdij van Park

De Abdij van Park is een norbertijnenabdij gelegen buiten het centrum van Leuven, in de deelgemeente Heverlee. De abdij werd opgericht in het jaar 1129, waarvoor een park en een jachtslot werden afgestaan door de hertog van Neder-Lotharingen. Al snel werd de abdij één van de belangrijkste abdijen van het land, nu is het ook nog de best bewaarde abdij van België. 

De abdij bestaat uit verschillende gebouwen die in meerdere bouwstijlen zijn opgetrokken. Zo is de Sint-Jan-de-Evangelistkerk, die in 1228 werd gebouwd, opgetrokken in een maasromaanse stijl. De toren van de kerk wordt gekenmerkt door het achttiende-eeuwse barok. Later werden de grote vijvers aan de abdij toegevoegd toen de norbertijnen zich in de viskwekerij verdiepten


Abdij van Park bezoeken

Een bezoek aan de abdij kan gecombineerd worden met een wandeling door het park langs de grote vijvers. Sinds 2011 is er een grote restauratie bezig die nog tot 2025 zal duren. In 2017 werd het eerste gerestaureerde deel weer opengesteld voor het publiek en vind je in de westvleugel van de abdij een museum over religie, kunst en cultuur. De bibliotheek en de refter zullen in 2020 weer opengesteld worden.

 

Crypte van Pater Damiaan

Op de benedenverdieping van de Sint-Antoniuskapel bevindt zich de crypte van Pater Damiaan (1840-1889). Van over de hele wereld zakken bezoekers af naar Leuven om deze crypte te bezichtigen. Jozef De Veuster (beter bekend als Pater Damiaan) ligt hier sinds 1936 begraven en werd in 2009 heilig verklaard. De Grootste Belg Aller Tijden was een vrijwillige priester op het eiland Molokaï van 1873 tot 1889.

 

Leuven Bierstad

Leuven staat bekend als grote bierstad door haar verschillende brouwerijen en tientallen biercafés. De biergeschiedenis van Leuven keert terug naar 1366, toen de bekendste brouwerij van Leuven, de Stella Artois brouwerij, werd geopend. Andere bekende brouwerijen in de stad zijn: huisbrouwerij Domus, Brouwerij de Vlier, Brouwerij de Kroon en Brouwerij Hof ten Dormaal. In de cafés van Leuven kun je honderden verschillende speciaalbieren proeven.

Stella Artois Brouwerij

De brouwerij van Stella Artois is de bekendste brouwerij van Leuven. Al zes eeuwen lang maakt deze brouwerij bijzondere biertjes op traditionele en authentieke manieren. Elke zaterdag en zondag kan je een bezoek brengen aan de brouwerij, waarbij je inzicht krijgt in het brouwproces en een kijkje kan nemen in de brouwerij. 

De rondleidingen worden elke vrijdag om 17:00 en elke zaterdag en zondag om 13:00 en 15:00 gehouden en kosten €8,50. Natuurlijk krijg je tijdens de rondleiding ook een heerlijke Stella Artois te proeven.

 

Bierproeftour

Elke vrijdag om 19:30 vertrekt er een bierproeftour van Leuven Leisure door de stad. De tour neemt je mee langs verschillende cafés waar je steeds andere streekbiertjes kan proeven samen met echte Leuvense bierkenners. De tour kost €26, waarbij vijf streekbieren zijn inbegrepen. 

 

Leuven Bierweekends

Elk jaar organiseert Leuven tijdens drie weekenden in april de Leuven Bierweekends. In deze weekenden staat de hele stad in het teken van bier.

Elke jaar vindt in het eerste weekend van april het Leuven Innovation Beer Festival plaats, waar ambachtelijke en innovatieve brouwers van over de hele wereld hun bieren komen presenteren.

In het weekend van 17 en 18 april vindt Food & Hops plaats, met heerlijk eten en borrelen met gerechten van Leuvense topchefs, waarbij de beste lokale bieren gedronken worden.

Het laatste weekend, van 25 en 26 april, is het Zythos Bierfestival, waarop je Belgische bieren kan proeven op het grootste festival van Europa.

Vrienden van VanBastisch