OH Leuven
OUD-HEVERLEE LEUVEN
Opgericht 1957
Adres Kardinaal Mercierlaan 46 3001 Heverlee
Land Belgiƫ
Telefoon +32 (16) 228 508
Fax +32 (16) 291 934
E-mail info@ohl.be
Website http://www.ohl.be/
KING POWER AT DEN DREEF STADION
Adres Kardinaal Mercierlaan 46
Postcode 3001
Plaats Heverlee
Geopend 1960
Capaciteit 12.500
Oppervlak gras
Vroegere namen 2002 - 2002 Leuvens Sportcentrum, 2002 - 2016 Stadion Den Dreef, 2016 - 2017 Eneco Stadion
Wedstrijdprogramma seizoen 2020/2021
- Speelronde 1 zaterdag 08/08/2020 OH Leuven - KAS Eupen
- Speelronde 3 zaterdag 22/08/2020 OH Leuven - Charleroi
- Speelronde 5 zaterdag 12/09/2020 OH Leuven - Standard Luik
- Speelronde 8 zaterdag 03/10/2020 OH Leuven - Zulte Waregem
- Speelronde 10 zaterdag 24/10/2020 OH Leuven - Club Brugge
- Speelronde 12 zaterdag 07/11/2020 OH Leuven - Royal Excel Moeskroen
- Speelronde 13 zaterdag 21/11/2020 OH Leuven - Sint Truiden
- Speelronde 15 zaterdag 05/12/2020 OH Leuven - Cercle Brugge
- Speelronde 17 zaterdag 19/12/2020 OH Leuven - KV Mechelen
- Speelronde 19 zaterdag 26/12/2020 OH Leuven - KV Oostende
- Speelronde 21 zaterdag 23/01/2021 OH Leuven - KAA Gent
- Speelronde 23 zaterdag 30/01/2021 OH Leuven - Beerschot-Wilrijk
- Speelronde 26 zaterdag 13/02/2021 OH Leuven - KV Kortrijk
- Speelronde 28 zaterdag 27/02/2021 OH Leuven - Antwerp FC
- Speelronde 30 zaterdag 13/03/2021 OH Leuven - Anderlecht
- Speelronde 32 zaterdag 03/04/2021 OH Leuven - RC Genk
- Speelronde 34 zaterdag 17/04/2021 OH Leuven - Waasland-Beveren
Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!
Boek nu je voetbalstedentrip en reis af naar Belgiƫ voor een wedstrijd van OH Leuven!
Leuven
Stadhuis Leuven
Geschiedenis stadhuis Leuven
Op de Grote Markt staat ƩƩn van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden van Leuven, het stadhuis. Het stadhuis wordt beschouwd als ƩƩn van de mooiste en bekendste gotische stadhuizen ter wereld. De bouw begon in 1439 en duurde dertig jaar. In de zeventiende en achttiende eeuw volgden grote restauraties en tussen 1849 en 1880 werden de nissen in de gevel gevuld met 236 beelden van belangrijke historische figuren. Zo vind je onder andere beelden van Napoleon en koning Leopold terug in dit Leuvense Pantheon.
Stadhuis Leuven vandaag
Het stadhuis is sinds 2009 niet meer in gebruik voor stadsdiensten maar wordt enkel nog gebruikt voor plechtigheden. Ook de toeristisch dienst kun je hier nog raadplegen. Dagelijks gaan er om 15:00 rondleidingen door in het stadhuis waarbij er verteld wordt over de beelden op de gevel en de verschillende ruime zalen.
Een rondleiding kost ā¬4, in de weekenden tussen april en oktober kun je nadien nog een stadswandeling volgen.
Fonske
Op het Rector De Somerplein vind je het standbeeld van Fonske. Het standbeeld stelt een lezende student voor die de wijsheid in vorm van water doorheen zijn hoofd giet. Beeldhouwer Jef Claerhout is de ontwerper van dit beeld, het werd voor de 550ste verjaardag van de KU Leuven als cadeau geschonken. Tijdens bepaalde festiviteiten wordt het beeldje aangekleed met passende kostuums.
Sint-Pieterskerk
Geschiedenis Sint-Pieterskerk
De Sint-Pieterskerk is meer dan duizend jaar oud, maar pas in de vijftiende eeuw begon de bouw van de kerk zoals ze er nu is. Twee eeuwen lang werd er door beroemde laatgotische bouwmeesters aan de kerk gewerkt. Toch is ze nooit helemaal afgewerkt, zo zijn de twee westtorens nooit tot hun volledige hoogte gebracht. De rooms-katholieke kerk is het toonbeeld van de laatgotische architectuur in Vlaanderen, sinds 1999 staat de kerk dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Kunst in de Sint-Pieterskerk
In de kerk vind je een collectie van religieuze kunstwerken, reliekbeelden en schilderijen.
Zo staan het beeld van 'de zittende Maradonna met Kind' (Sedes Sapientiae) van Nicolaas de Bruyne en het schilderij āMartelaarschap van Erasmusā door Dirk Bouts in de Sint-Pieterskerk.
Het absolute topstuk is natuurlijk het beroemde drieluik āHet Laatste Avondmaalā van Bouts. Dit werk komt uit de vijftiende eeuw en was voorheen in de M-Schatkamer van Sint-Pieter te vinden.
Op dit moment worden het schilderij en het museumgedeelte van de kerk gerestaureerd: vanaf maart 2020 opent dit deel van de kerk opnieuw haar deuren. De kerk is tussen april en september van maandag tot zaterdag geopend van 10:00 tot 16:30 en elke zondag van 11:00 tot 16:30. Tussen oktober en maart is de kerk elke maandag tot zaterdag, met uitzondering van woensdag, tussen 10:00 en 16:30 geopend.
Groot Begijnhof
Het Groot Begijnhof bevindt zich het historisch centrum van Leuven en staat samen met twaalf andere Vlaamse begijnhoven op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het begijnhof dateert uit de dertiende eeuw en werd in de zeventiende eeuw door 360 begijnen bewoond. Tegenwoordig wonen er vooral veel studenten en medewerkers van de KU Leuven.
Het Groot Begijnhof bestaat uit zoān 300 woningen verdeeld over een gebied van drie hectare. Het netwerk van straatjes, pleinen, tuinen en huizen zijn recentelijk door de universiteit geheel gerestaureerd. De traditionele zandstenen gebouwen zijn in hun originele staat teruggebracht. Je kunt hier heerlijk door de steegjes wandelen en de Dijle door het begijnhof zien stromen.
Klein Begijnhof
In het noorden van de stad vind je een tweede begijnhof. Dit begijnhof is, zoals de naam het zegt een stuk kleiner, en bestaat uit ƩƩn straat met twee doorlopende steegjes. Het Klein Begijnhof ontstond net zoals het Groot Begijnhof in de dertiende eeuw. Tegenwoordig wonen er vooral veel particulieren in de dertigtal huisjes. De omgeving met witte huizen en blauwe deuren is mooi om even doorheen te wandelen.
Info M Museum
Het M Museum is het populairste museum van de stad. Tot 2009 was dit gebouw het Stedelijk Museum, maar werd na grote verbouwingen omgetoverd tot het hippe M-Museum. De collectie van het M-Museum bevat vooral veel werken uit Leuven en Vlaams-Brabant van de middeleeuwen tot de negentiende eeuw. Zo vind je werken van Constantin Meunier, Georges Minne, Jan Rombouts, Jef Lambeaux en Josse van der Baren.
Daarnaast zijn er ook meer hedendaagse schilderijen, beelden en andere objecten terug te vinden. Het M-Museum organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen met oude en hedendaagse kunst.
Het M-Museum is van donderdag tot en met dinsdag geopend van 11:00 tot 18:00, met op donderdag een verlate sluitingstijd om 22:00. Een standaard ticket kost ā¬12/persoon.
Oude Markt
De Oude Markt van Leuven is de place-to-be om een drankje te drinken tijdens je citytrip in Leuven. Het plein wordt ook wel de ālangste toog van Europaā genoemd. Rond het plein vind je maar liefst 32 cafĆ©s en terrasjes, het is dan ook dĆ© ontmoetingsplek van de stad. Op het plein worden maandelijks marktjes gehouden en vinden enkele leuke festivals, als Marktrock en de Leuven Countdown plaats.
Standbeeld kotmadam
Op de Oude Markt staat een wel erg bekend standbeeld, namelijk het standbeeld van de Kotmadam. Het standbeeld is bekend dankzij de Belgische komische televisieserie āDe Kotmadamā. De serie heeft 23 seizoenen en speelt zich af in een studentenhuis in Leuven, met kotmadam uiteraard. De afleveringen worden uitgezonden op VTM, een 24ste en eventueel 25ste seizoen zijn in de maak.
Neem gerust een foto op het bankje naast de Kotmadam!
Vaartkom
De Vaartkom is een oude industriezone rondom de Vaart waar tegenwoordig steeds meer hippe zaken en woningen in de oude bierbrouwerijen en fabriekspanden worden gevestigd. De wijk is de opkomende regio van de stad. Je vindt er een prachtig buurtpark, verschillende kunstwerken en de oude brouwerij van Stella Artois.
KU Leuven
De katholieke universiteit van Leuven is de grootste universiteit van Belgiƫ en ƩƩn van de oudste van Europa. De universiteit werd in 1425 opgericht. De universiteitsgebouwen liggen verspreid in een groot deel van de binnenstad van Leuven. De universiteitshal langs de Naamsestraat is zeker een bezoekje waard.
Universiteitsbibliotheek
De universiteitsbibliotheek is een mooi historisch gebouw, die je met een audiogids kunt bezoeken. De verschillende zalen van het gebouw zijn zeker de moeite waard, neem vooral een kijkje in de leeszaal. In de bibliotheek zelf worden er regelmatig tentoonstellingen gehouden.
Bibliotheektoren
De bibliotheektoren ligt in het midden van de bibliotheek en kun je ook bezoeken. Langs vijf verdiepingen kom je meer te weten over de geschiedenis van de universiteit en van de stad. Op de eerste verdieping vind je de tentoonstelling āLeuven brandtā, op de tweede verdieping de tentoonstelling āInternationale solidariteitā, op de derde de tentoonstelling āEen geschenk uit Amerikaā, op de vierde de tentoonstelling āOorlog en wederopbouwā en op de vijfde verdieping de tentoonstelling āLand der beiaarden'. De vijfde verdieping heeft een balkon, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.
Totem
Op het plein voor de universiteitsbibliotheek vind je een bijzonder kunstwerk, bestaande uit een hoge naald van 23 meter met bovenaan een reusachtige kever. Dit kunstwerk werd in 2004 door kunstenaar Jan Fabre gemaakt in samenwerking met de stad en de KU, om het 575 jarig bestaan van de universiteit te vieren.
De universiteitsbibliotheek en de toren zijn dagelijks vanaf 10:00 geopend en sluiten doordeweeks om 19:00, op zaterdag en zondag om 17:00.
De laatste bezoekers kunnen om 16:30 in de toren langsgaan.
Een ticket inclusief de audiogids kost ā¬7.
Kruidtuin
De Kruidtuin is een botanische tuin die in 1738 door de universiteit van Leuven werd aangelegd voor de studenten geneeskunde. Deze tuin is de oudste botanische tuin van Belgiƫ en heeft een rijke collectie aan planten en kruiden. Een serrecomplex van 450 vierkante meter kun je vinden naast de Kruidtuin waar nog meer planten worden geteeld. De Kruidtuin is tussen mei en september dagelijks geopend van 09:00 tot 20:00 en tussen oktober en april van 09:00 tot 17:00.
Abdij van Park
Geschiedenis Abdij van Park
De Abdij van Park is een norbertijnenabdij gelegen buiten het centrum van Leuven, in de deelgemeente Heverlee. De abdij werd opgericht in het jaar 1129, waarvoor een park en een jachtslot werden afgestaan door de hertog van Neder-Lotharingen. Al snel werd de abdij ƩƩn van de belangrijkste abdijen van het land, nu is het ook nog de best bewaarde abdij van Belgiƫ.
De abdij bestaat uit verschillende gebouwen die in meerdere bouwstijlen zijn opgetrokken. Zo is de Sint-Jan-de-Evangelistkerk, die in 1228 werd gebouwd, opgetrokken in een maasromaanse stijl. De toren van de kerk wordt gekenmerkt door het achttiende-eeuwse barok. Later werden de grote vijvers aan de abdij toegevoegd toen de norbertijnen zich in de viskwekerij verdiepten
Abdij van Park bezoeken
Een bezoek aan de abdij kan gecombineerd worden met een wandeling door het park langs de grote vijvers. Sinds 2011 is er een grote restauratie bezig die nog tot 2025 zal duren. In 2017 werd het eerste gerestaureerde deel weer opengesteld voor het publiek en vind je in de westvleugel van de abdij een museum over religie, kunst en cultuur. De bibliotheek en de refter zullen in 2020 weer opengesteld worden.
Crypte van Pater Damiaan
Op de benedenverdieping van de Sint-Antoniuskapel bevindt zich de crypte van Pater Damiaan (1840-1889). Van over de hele wereld zakken bezoekers af naar Leuven om deze crypte te bezichtigen. Jozef De Veuster (beter bekend als Pater Damiaan) ligt hier sinds 1936 begraven en werd in 2009 heilig verklaard. De Grootste Belg Aller Tijden was een vrijwillige priester op het eiland MolokaĆÆ van 1873 tot 1889.
Leuven Bierstad
Leuven staat bekend als grote bierstad door haar verschillende brouwerijen en tientallen biercafƩs. De biergeschiedenis van Leuven keert terug naar 1366, toen de bekendste brouwerij van Leuven, de Stella Artois brouwerij, werd geopend. Andere bekende brouwerijen in de stad zijn: huisbrouwerij Domus, Brouwerij de Vlier, Brouwerij de Kroon en Brouwerij Hof ten Dormaal. In de cafƩs van Leuven kun je honderden verschillende speciaalbieren proeven.
Stella Artois Brouwerij
De brouwerij van Stella Artois is de bekendste brouwerij van Leuven. Al zes eeuwen lang maakt deze brouwerij bijzondere biertjes op traditionele en authentieke manieren. Elke zaterdag en zondag kan je een bezoek brengen aan de brouwerij, waarbij je inzicht krijgt in het brouwproces en een kijkje kan nemen in de brouwerij.
De rondleidingen worden elke vrijdag om 17:00 en elke zaterdag en zondag om 13:00 en 15:00 gehouden en kosten ā¬8,50. Natuurlijk krijg je tijdens de rondleiding ook een heerlijke Stella Artois te proeven.
Bierproeftour
Elke vrijdag om 19:30 vertrekt er een bierproeftour van Leuven Leisure door de stad. De tour neemt je mee langs verschillende cafĆ©s waar je steeds andere streekbiertjes kan proeven samen met echte Leuvense bierkenners. De tour kost ā¬26, waarbij vijf streekbieren zijn inbegrepen.
Leuven Bierweekends
Elk jaar organiseert Leuven tijdens drie weekenden in april de Leuven Bierweekends. In deze weekenden staat de hele stad in het teken van bier.
Elke jaar vindt in het eerste weekend van april het Leuven Innovation Beer Festival plaats, waar ambachtelijke en innovatieve brouwers van over de hele wereld hun bieren komen presenteren.
In het weekend van 17 en 18 april vindt Food & Hops plaats, met heerlijk eten en borrelen met gerechten van Leuvense topchefs, waarbij de beste lokale bieren gedronken worden.
Het laatste weekend, van 25 en 26 april, is het Zythos Bierfestival, waarop je Belgische bieren kan proeven op het grootste festival van Europa.