Sint Truiden

SINT-TRUIDENSE VV

Opgericht 1924

Adres Tiensesteenweg 223 3800 Sint-Truiden (St.-Trond)

Land België

Telefoon +32 (11) 683 829

Fax +32 (11) 692 380 

E-mail info@stvv.be
Website http://www.stvv.com

STAYEN

Adres Tiensesteenweg 168

Postcode 3800

Plaats Sint-Truiden (St.-Trond)

Geopend 1944

Capaciteit 14.600

Oppervlak kunstgras

Vroegere namen 1944 - 2009 Gemeentelijk Stadion Staaien

Wedstrijdprogramma

 • Speelronde 1 zondag 25 juli 2021 21:00 Sint-Truiden - KAA Gent
 • Speelronde 3 zaterdag 7 augustus 2021 18:30 Sint-Truiden - Zulte-Waregem
 • Speelronde 5 zaterdag 21 augustus 2021 20:45 Sint-Truiden - KV Kortrijk
 • Speelronde 8 zaterdag 18 september 2021 n.n.b. Sint-Truiden - RC Genk
 • Speelronde 10 zaterdag 2 oktober 2021 n.n.b. Sint-Truiden - KV Oostende
 • Speelronde 11 zaterdag 16 oktober 2021 n.n.b. Sint-Truiden - Anderlecht
 • Speelronde 13 zaterdag 30 oktober 2021 n.n.b. Sint-Truiden - Club Brugge
 • Speelronde 15 zaterdag 20 november 2021 n.n.b. Sint-Truiden - Antwerp FC
 • Speelronde 17 zaterdag 4 december 2021 n.n.b. Sint-Truiden - Union Sint-Gillis
 • Speelronde 18 zaterdag 11 december 2021 n.n.b. Sint-Truiden - Cercle Brugge
 • Speelronde 21 zondag 26 december 2021 n.n.b. Sint-Truiden - KAS Eupen
 • Speelronde 23 zaterdag 22 januari 2022 n.n.b. Sint-Truiden - RFC Seraing
 • Speelronde 25 zaterdag 29 januari 2022 n.n.b. Sint-Truiden - Sporting Charleroi
 • Speelronde 28 zaterdag 19 februari 2022 n.n.b. Sint-Truiden - OH Leuven
 • Speelronde 30 zaterdag 5 maart 2022 n.n.b. Sint-Truiden - KV Mechelen
 • Speelronde 32 zaterdag 19 maart 2022 n.n.b. Sint-Truiden - Beerschot-Wilrijk
 • Speelronde 34 zaterdag 9 april 2022 n.n.b. Sint-Truiden - Standard Luik


Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu je voetbalstedentrip en reis af naar België voor een wedstrijd van Sint Truiden!

Sint Truiden

Er was eens...
Sint-Truiden, een middeleeuwse stad. Overal waar je kijkt, zie je overblijfselen uit deze periode. Maar wist je dat onze geschiedenis eigenlijk begint in de Romeinse tijd? Aan de rechteroever van de Cicindria, op een plek waar heirbanen mekaar troffen, ontsproot een gemeenschap die vandaag Zerkingen heet.

655
Het ‘geboortejaar’ van Sint-Truiden. Rondom de bestaande woonkern vormde Trudo - een telg uit een edele familie - een monnikengemeenschap. Die groeide stapje voor stapje uit tot een abdij.

Wonderen
Hierdoor kwam Sint-Truiden in de 11de eeuw tot volle bloei. Dankzij mirakels aan het graf van - de intussen heiligverklaarde - Trudo, ontwikkelden we ons tot bede- vaartsoord. Rijkdom en welvaart werden ons deel.

Grote Markt
Daar schetsten zich, onder invloed van de grote bedrijvigheid, de contouren van de huidige handelskern. Het abdijcomplex, de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Sint-Gangulfuskerk rezen uit de grond. Een aarden wal, houten schuttingen en versterkte toegangspoorten bakenden Sint-Truiden verder af. In 1227 kregen we zo de status van één van de ‘23 Goede Steden van het prinsbisdom Luik’.

Stad uit 2 delen
Sint-Truiden was in die tijd een zogenaamde ‘dubbele heer- lijkheid’. Het ene gedeelte viel onder controle van de abt, in de andere zone had de Luikse prins-bisschop het voor het zeggen. De stadshallen - onderdeel van het huidige stadhuis - markeerden de grens tussen beide gebieden.

Karel de Stoute
Deze Bourgondische hertog veroverde Sint-Truiden in 1467. Dat leidde de terugval in van de stad. In de 18de eeuw heb- ben Franse revolutionaire troepen ook de abt verdreven. Zijn heerschappij liep hiermee ten einde. In 1830 kwamen we uiteindelijk onder Belgisch bestuur.

Fruit
Fruit werd vanaf het einde van de 19de eeuw ons handels- merk. Sint-Truiden zette zich op de kaart als een bruisende marktstad te midden van een vruchtbare landbouwstreek. Kortom, de hoofdstad van Haspengouw. En daar leiden we jou graag rond.

Grote Markt

Welkom op de Grote Markt van Sint-Truiden, het gezel- ligste plein van België! Sinds lange tijd is de Grote Markt dé ontmoetingsplaats voor vele Truienaren en bezoekers. Hoe kan het ook anders? De gezellige sfeer die er hangt, samen met de talrijke restaurants, hippe bars en traditionele cafés, werken als een echte mensenmagneet. Toeristen starten hun ontdekkingstocht in de hallen van het Oude Stadhuis, waar het toeristisch infokantoor gehuisvest is.

Met ‘de drie torens’ op de achtergrond wordt de Grote Markt doorheen de vier seizoenen vaak omgetoverd tot een magische setting voor tal van bruisende evenementen. Wanneer er eens niets te doen is op de Grote Markt, dan kan je er je auto kwijt om uit te wijken naar één van de gezellige winkelstraatjes.

Stadhuis en Belfort

Eén van de drie torens, die je ziet vanaf de Grote Markt, is het 18de-eeuws stadhuis. Die is gebouwd rond de middeleeuwse hal en haltoren of belfort. De Belforttoren herbergt een gerestaureerde beiaard met 50 klokken en is beschermd als Unesco-werelderfgoed. Hét symbool van stedelijke vrijheid, een smeedijzeren tweekoppige adelaar, is het werk van Pierre Radoux en pronkt op het 14de-eeuwse perron. Het gerenoveerd stadhuis, de eyecatcher in het midden van de markt, is zeker een bezoekje waard.

Abdijtoren

Hét historische baken van de stad. Al klimmend ervaar je de kracht van duizend jaar bouwgeschiedenis. Na 196 tre- den, met onderweg vijf rust- en ervaringsplatforms, geniet je van een adembenemend panorama over stad en streek. Kinderen onder de achttien moeten worden vergezeld door een volwassene.

Crypte

Op het kerkveld, achter de toren, vind je een ondergrondse kapel die gebouwd werd onder de 11de-eeuwse romaanse kerk. In de heringerichte crypte staan nu archeologische vondsten en kan je een film bekijken over het ontstaan van de abdijstad.


Kerkje van Guvelingen

Beleef op het wandel- en fietsroutenet- werk het rijke religieuze en agrarische erf- goed van Haspengouw. Rust, onthaast en geniet van ‘Goddelijk fruit’, een filmproductie over de fruitteelt van vroeger tot nu, op de eeuwenoude wanden van de kerk van Guvelingen. Dit 12de-eeuwse romaanse H. Kruiskerkje ligt net buiten het stadscentrum, aan het begin van de boomgaarden. Volg vanaf het domein ’t Speelhof de bewegwijzerde wandelroute.


Kapucijnenkapel

De kapucijnen kregen in 1614 een plek langs de stadswal, nu de Clement Cartuyvelsstraat. Eind 18de eeuw werden ze er verdreven. In het gerestaureerde complex is het Sociaal Huis gevestigd. De kapel is toegankelijk.

Festraetsuurwerk

Kamiel Festraets startte in 1937 op het begijnhof met de bouw van de oudste toeristische attractie van Limburg: het astronomisch uurwerk. Pure nostalgie. Voorstellingen beginnen stipt.

Academiezaal

De aula is een architectonische 19de-eeuwse parel. Het is één van de mooiste realisaties van Louis Roelandt en geschikt voor concerten van kamermuziek, over koor tot kameropera.


Keizerszaal

In de Diesterstraat kom je via het poort- gebouw op de erekoer met links het statige 18de-eeuwse abtskwartier en de Keizerszaal, die de ontvangstzaal was van de abt. De plafondschildering is van de Italiaan G.A. Caldelli.


Luchtmachtmuseum

In de abtsvleugel van de abdij vind je het museum dat de geschiedenis van het voormalige vliegveld Brustem belicht. Een boeiende tentoonstelling met foto’s en unieke voorwerpen verbonden aan de basis vanaf 1936.

Schatkamer van Onze-Lieve-Vrouwekerk

In de schatkamer, die via de kerk toegankelijk is, worden kerkelijk vaatwerk, reliekschrijnen, kazuifels, reliekhou- ders, textilia en curiosa uit de middeleeuwen en latere tijden tentoongesteld.

De Onze-Lieve-Vrouwekerk

Deze gotische kerk heeft een schat aan kleurrijke muur- schilderingen, een rijk gestoffeerde schatkamer en schit- terend meubilair, maar ook twee historische orgels: het Truiense Clerinx-orgel (1874) en het grote neobarok Schu- macher-orgel (1996-2014).

Marktconcerten

De O.L.V.-kerk werd vanaf september 2017 een ontmoe- tingsplaats voor marktgangers, toeristen, gelovigen én muziekliefhebbers. Zij genieten hier van een gratis concert, waarbij naast orgelmuziek ook plaats is voor kamer- en koormuziek... Kortom, een artistieke kruisbestuiving in een schitterend pas gerestaureerd kader. Een feest voor het oog en het oor.

Begijnhofkerk

Het begijnhof werd in 1258 opgericht rond een centraal gelegen kerk met voorplein en buiten de stadsmuren van Sint-Truiden bij de Cicindriabeek. In de glorietijd woonden er meer dan 200 begijnen.

De begijnhofkerk werd vanaf 1933 beschermd als monument en werd volledig gerestaureerd. Deze laat-romaanse, deels vroeg-gotische kerk is vooral bekend om haar cyclus van 38 muurschilderingen van het begin van de 14de eeuw tot het einde van de 16de eeuw. Door hun monumentale uitvoering en spreiding over het gehele interieur vormen deze muurschilderingen één van de indrukwekkendste ensembles van het land.

Het 17de-eeuwse orgel van de begijnhofkerk, toegeschreven aan Christian Ancion uit Hoei, is het oudste homogeen bewaarde én bespeelbare orgel van het land (1644-1646).

Minderbroederssite

Het volledige complex, inclusief de indrukwekkende sobere barokke kerk en het museum DE MINDERE, is gebouwd rond twee binnenplaatsen met een 17de-eeuwse kern. In de toekomst zal het kloosterpand de bestemming voor het huidige stadskantoor worden. In de tuin vind je de enige restanten van de middeleeuwse stadsomwalling.

Museum DE MINDERE neemt je mee op een boeiende ont- dekkingstocht doorheen het leven van Franciscus van Assisi en zijn volgelingen. Ervaar en beleef hoe verrassend actueel zijn opvattingen vandaag nog zijn en laat je inspireren!

Huis Nagels 1892, Een ‘upstairs-downstairs’ belevenis

De opvallende, eclectische voorgevel van deze 19de-eeuwse notariswoning verbergt een palet aan architecturale hoogstandjes in diverse stijlen. Elk eerste weekend van de maand wordt de bezoeker rondgeleid in de geest van de belle époque. Vooral de kamer in mysterieuze Egyptische stijl en de personeelsvertrekken ‘downstairs’ maken deze ervaring uniek.

Sint-Gangulfuskerk

Het oudste en mooiste kerkje van Sint-Truiden staat in de Diesterstraat en is een schoolvoorbeeld van romaanse bouwkunst uit de 11de eeuw.

Stayenmolen

De 16de-eeuwse molen, gelegen in de Molenbeek, werd tot in de details gerestaureerd. De bijkomende waterkrachtcentrale voorziet de molenaar en de naastliggende kunsthandel van de nodige groene energie.

Tuinen van kasteel Hex

In Heers-Heks vind je één van de mooiste en best bewaarde landgoederen in België. Kasteel Hex is bekend om de stijltuinen, de historische moestuin (met nog in gebruik zijnde groentekelder) en het landschapspark van Louis Fuchs. De open tuin- en plantendagen, met gespecialiseerde kwekers van topkwaliteit tuinmateriaal, zijn een begrip waarvoor liefhebbers en specialisten van overal komen.

Grootloon Pit

Het doorkijkkerkje ‘Reading between the lines’ is het werk van het Belgische architectenduo Gijs en van Vaerenbergh. De constructie is 10 meter hoog en bestaat uit 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat. Het geheel weegt maar liefst 30 ton.

Wilderen
Ben je een bierliefhebber, dan moet je zeker een bezoek brengen aan Brouwerij en Distilleerderij Wilderen. Na een grondige restauratie is deze imposante

alcoholstokerij en de monumentale vakwerkhoeve een authentiek industrieel monument. Het gezellige terras en de hedendaagse brouwerij met authentieke distilleerderij zijn een wandeling en bezoek waard. 

Vrienden van VanBastisch