Standard Luik

STANDARD LUIK

Opgericht 1898

Adres Rue de la Centrale 2, Sclessin 4000 Liège (Luik)

Land België

Telefoon +32 (4) 252 2122

Fax +32 (4) 252 1469 

E-mail secretariat@standard.be
Website http://www.standard.be

STADE MAURICE DUFRASNE

Adres Rue de la Centrale 2, Sclessin

Postcode 4000

Plaats Liège (Luik)

Geopend 1909

Capaciteit 27.670

Oppervlak gras

Wedstrijdprogramma

 • Speelronde 1 vrijdag 23 juli 2021 20:45 Standard Luik - RC Genk
 • Speelronde 3 zondag 8 augustus 2021 13:30 Standard Luik - Antwerp FC
 • Speelronde 5 vrijdag 20 augustus 2021 20:45 Standard Luik - KV Oostende
 • Speelronde 8 zaterdag 18 september 2021 n.n.b. Standard Luik - Anderlecht
 • Speelronde 9 zaterdag 25 september 2021 n.n.b. Standard Luik - Sint-Truiden
 • Speelronde 11 zaterdag 16 oktober 2021 n.n.b. Standard Luik - OH Leuven
 • Speelronde 13 zaterdag 30 oktober 2021 n.n.b. Standard Luik - KV Kortrijk
 • Speelronde 15 zaterdag 20 november 2021 n.n.b. Standard Luik - KAS Eupen
 • Speelronde 17 zaterdag 4 december 2021 n.n.b. Standard Luik - Sporting Charleroi
 • Speelronde 19 woensdag 15 december 2021 n.n.b. Standard Luik - Beerschot-Wilrijk
 • Speelronde 21 zondag 26 december 2021 n.n.b. Standard Luik - Zulte-Waregem
 • Speelronde 23 zaterdag 22 januari 2022 n.n.b. Standard Luik - Club Brugge
 • Speelronde 25 zaterdag 29 januari 2022 n.n.b. Standard Luik - KV Mechelen
 • Speelronde 26 zaterdag 5 februari 2022 n.n.b. Standard Luik - Cercle Brugge
 • Speelronde 29 zaterdag 26 februari 2022 n.n.b. Standard Luik - KAA Gent
 • Speelronde 31 zaterdag 12 maart 2022 n.n.b. Standard Luik - RFC Seraing
 • Speelronde 33 zaterdag 2 april 2022 n.n.b. Standard Luik - Union Sint-Gillis


Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu je voetbalstedentrip en reis af naar België voor een wedstrijd van Standard Luik!

Luik

Luik is een geweldige Belgische stad, die bekend staat als de grootste stad in het Waals Gewest. Luik is ook de derde grootste gemeente van België, met alleen Brussel en Antwerpen erboven. Deze stad is gelegen in het gebied, waar de rivieren Orth en Maas samenvloeien. Luik heeft een ongewoon lange geschiedenis in vergelijking met andere steden van België. Hier ziet u uitstekende musea, die waardevolle informatie over de geschiedenis en cultuur van de stad verstrekken, evenals oude huizen en gebouwen, die de Maaslandse stijl van architectuur tonen. 

Luik wordt beschouwd als de stad van de metaalbewerkers, wapensmeden en fabrikanten van geslepen glas. U kunt echt versteld staan van de levendige straten, talrijke lanen, pleinen en parken. De stad behoudt zorgvuldig zijn oude tradities evenals in de Waalse kunst, die word tentoongesteld in het museum van het Waalse leven. Begint u uw verkenning van Luik vanaf het centrale plein van St. Lambert. Daar was ooit de prachtige kathedraal, vernoemd naar deze heilige, maar tijdens de Franse Revolutie werd het veranderd in ruïnes. Sommige items uit de kathedraal die evenals zijn model hebben overleefd, kunnen worden bekeken in het Museum van Religieuze Kunst op de "Mer Dew" straat. 

Een van de belangrijkste attracties is het paleis van de prins-bisschoppen, die de Italiaanse Renaissance bouwstijl met een gotisch interieur en een Franse gevel combineert. 

Andere plaatsen om te bezoeken zijn het plaatselijke gemeentehuis, een ongelooflijke fontein met vier leeuwen, die de vrijheid van het land symboliseren, het museum van armor en geslepen glas, het museum van decoratieve kunst, dat Gallo-Romeinse munten, penningen en religieuze sculpturen bewaart en tal van oude kerken. 
Op de promenade van de Maas, kan een van de meest indrukwekkende architecturale monumenten van de stad worden gezien - het Curtius-paleis. Dit spectaculaire gebouw met een felle rode gevel en een pannendak werd gebouwd in het begin van de 17e eeuw. Het paleis was eigendom van een van de rijke kooplieden van de stad. Nu is het paleis niet alleen aantrekkelijk vanwege zijn unieke uiterlijk, maar ook vanwege de inrichting. Elementen met een onberispelijk ontwerp, waaronder ongelooflijk mooie stucco-reliëfs en artistieke schilderijen waarop religieuze en historische scènes zijn afgebeeld, blijven binnen de muren. Het paleis wordt momenteel gebruikt als een museum en er worden vaak tentoonstellingen van hedendaagse kunst gehouden. 

Het grootste religieuze symbool van de stad is de Sint-Pauluskathedraal. De allereerste Romaanse kerk in zijn plaats werd gebouwd in de 10e eeuw. Het duurde tot de 13e eeuw, waarna de miniatuurkerk werd herbouwd tot een prachtige gotische kathedraal. De laatste grote reconstructie vond plaats in de 19e eeuw. 

Het heeft een oud centraal schip, gemaakt in de vroeg-gotische stijl, evenals oude fresco's en glas-in-loodramen. Binnen de muren van deze kathedraal bevinden zich vele belangrijke religieuze overblijfselen, waaronder de lijkwade van St. Lambert, die meer dan duizend jaar geleden naar de kerk werd gebracht. 

Niet ver van de kathedraal ligt het Citadelpark - een belangrijk historisch gebied met bewaard gebleven monumenten uit het verleden. Dit park ligt op de top van een heuvel. Honderden jaren lang waren vestingwerken hier gevestigd. In de 13e eeuw werd hier een enorm fort gebouwd. 

Vandaag de dag zie je fragmenten van oude vestingwerken en verdedigingsmuren. Er zijn bewaard gebleven 17e-eeuwse bastions, evenals vele bronnen en geheime doorgangen. In het park is een oude begraafplaats. 
Natuurliefhebbers moeten zeker de botanische tuin van Luik bezoeken. Het is mooi en interessant op elk moment van het jaar. De botanische tuin werd in 1819 in de stad gesticht en bevond zich oorspronkelijk op de plek waar nu het Cockerill-plein ligt. Toen de actieve ontwikkeling van nieuwe gebieden begon, werd de tuin verplaatst naar de plaats waar hij zich nu bevindt. In de tuin werden prachtige kassen gebouwd, die worden gebruikt voor het houden van verschillende tentoonstellingen. Daarin zijn enorme bomen van meer dan 150 jaar oud te zien.

Vrienden van VanBastisch