Ajax
vs
PSV


AJAX

Opgericht 1900

Adres ArenA Boulevard 29 1101 AX Amsterdam

Land Nederland

Telefoon +31 (20) 311 1444

Fax +31 (20) 311 1675 

E-mail info@ajax.nl
Website http://www.ajax.nl/

JOHAN CRUIJFF ARENA

Adres ArenA Boulevard 1

Postcode 1101 AX

Plaats Amsterdam

Telefoon +31 (20) 311 1333

Fax +31 (20) 311 1380

E-mail info@amsterdamarena.nl

Website http://www.amsterdamarena.nl

Geopend 1996

Architect Rob Schuurman and Sjoerd Soeters

Capaciteit 54.990

Oppervlak gras

Vroegere namen 1996 - 2018 Amsterdam ArenA

PSV

Opgericht 1913

Adres Fredriklaan 10a 5616 NH Eindhoven

Land Nederland

Telefoon +31 (40) 250 5501

Fax +31 (40) 250 5696 

E-mail info@psv.nl
Website http://www.psv.nl/

PHILIPS STADION

Adres Frederiklaan 10

Postcode 5616 NH

Plaats Eindhoven

Telefoon +31 (40) 250 5505

Fax +31 (40) 250 5582

E-mail rondleiding@psv.nl

Website http://www.philipsstadion.nl

Geopend 1913

Architect Toon van Aken

Capaciteit 36.150

Oppervlak gras

Vroegere namen Philips sportpark

PSV – Ajax: met Lighttown Madness mee tijdens De Topper

58 landskampioenschappen. 28 KNVB Bekers. 20 Johan Cruijff Schalen. Samen zijn PSV en Ajax goed voor een duizelingwekkende prijzenkast. Het zijn met afstand de twee succesvolste clubs van Nederland. De onderlinge wedstrijd tussen beide clubs staat dus niet voor niets bekend als De Topper. Vandaag zijn wij op stap met Lighttown Madness.

.

Vooral vanuit PSV is deze wedstrijd zonder twijfel dé wedstrijd van het seizoen. Bij gebrek aan een derby of een andere vijand, is de strijd tegen de Hoofdstedelingen voor de Eindhovenaren een pot die gewonnen moet worden. Tijd om dus eens op pad te gaan met de supporters van PSV tijdens de strijd tussen deze twee grootmachten.

Lighttown Madness

Leve de KNVB! De wedstrijd stond eigenlijk gepland om 12:15 in het eerste concept, werd vervolgens verplaatst naar 14:30 en wordt uiteindelijk pas vandaag om 16:45 gespeeld. Hoewel dat verder gewoon een klote tijdstip is, staat het wel garant voor meer tijd voor een PDMS! Rond een uur of twee komen we Stratumseind opgelopen, de beroemde uitgaansstraat van Eindhoven. Voor Villa Fiesta is het al een gezellige drukte vol zwarte petjes, zwarte shirts en Adidasjes. Lighttown Madness en Boys From The South hebben zich hier verzameld om wat pilskes te vatten.

Wij hebben via Instagram al contact gehad met LM en worden ook met open armen ontvangen. Voor we het weten hebben we een biertje en een baco in de hand en worden wat afspraken doorgenomen. Vervolgens is het tijd om buiten alvast wat sfeer te gaan maken. De trommelaar en capo klimmen de tafel op en voor je het weet wordt het centrum van Eindhoven gevuld met gezang. Een paar rookpotten en fakkels worden ontstoken en de 

sfeer zit er geweldig in!
Na een tijdje verplaatst het gezelschap zich richting de Sint Catharinakerk. Dit gaat het startpunt zijn van een ongeplande corteo. Alles wordt strak neergezet. De jongens van LM en BFTS vooraan. Strak naast elkaar, om er voor te zorgen dat de rangen goed gesloten worden. Iedereen die wil aansluiten komt er achteraan. De politie kijkt met een groepje oogluikend toe. Tijd om koers te zetten naar het Philips Stadion!

Als het Philips Stadion dichterbij komt begint de pas ook automatisch iets te versnellen. Qua ligging toch een van de betere stadions van Nederland. Nog heerlijk in de woonwijk, waar het al decennia ligt. De stoet bereikt uiteindelijk het stadion en na nog een keer flink de boel opgezweept te hebben en nog een paar extra fakkels afgestoken te hebben, is het tijd om de thuisbasis van PSV te betreden. De mannen van Lighttown Madness en BFTS vertrekken naar Oost en wij gaan richting het jeugdvak ZZ, de enige plek waar nog kaarten voor te verkrijgen waren.

Eenmaal binnen worden we alsnog naar Oost geleid. Geregeld door de mannen van Lighttown Madness. De zo vaak geroemde Brabantse gastvrijheid maken wij vandaag ten volste mee.
De tijd is werkelijk waar voorbij gevlogen en voor we het weten is het tijd om af te trappen. Op de lange zijde wordt een vellenactie getoond en op Oost komen er meerdere vlaggen en nog een beetje pyro. Op het veld maken de sterren zich ook 

klaar voor de wedstrijd. Aan de ene kant de Champions League helden van Ajax van vorig seizoen en aan de andere kant de toekomstige sterren als Mohammed Ihattaren en Donyell Malen. Het is vrijwel zeker dat beide clubs onderling zullen uitmaken wie dit seizoen de kampioen wordt van de Eredivisie. En nu is het tijd om te kijken wie de eerste klap kan uitdelen in deze strijd.

De Topper

De wedstrijd zelf is de eerste helft niet heel spectaculair en dat slaat ook een beetje over op de tribune. De supporters houden er de sfeer goed in, maar echt kolken doet het stadion nog niet. De tweede helft is een kwartier oud als de vlam echt in de pan slaat. Een doelpunt van Quincy Promes zet de bezoekers op voorsprong en de supporters zijn woedend. Verliezen van de aartsrivaal in eigen huis is simpelweg geen optie.

De sfeer groeit nog meer en komt tot een hoogtepunt in de 77e minuut. Plotseling is Donyell Malen door de defensie heen en schiet zonder te twijfelen de gelijkmaker binnen. In de minuten die hier op volgen vormt heel het stadion een orkaan van geluid. Effect heeft dit helaas niet. 1-1 is ook de eindstand. Een uitslag waar de supporters niet tevreden mee zijn, maar toch mee kunnen leven. Tenminste niet verloren en de strijd om het kampioenschap ligt nog open. Op naar de volgende topper!

Vrienden van VanBastisch