Al Ahly
vs
Al Zamalek


AL AHLY SC

Opgericht 1907

Adres Ismail El Fangary Street 11519 al-Qahirah (Cairo)

Land Egypte

Telefoon +20 (2) 340 2114

Website http://www.alahlyegypt.com/

CAIRO INTERNATIONAL STADIUM

Adres Al-Istad Al-Bahary Street, Nasr City

Plaats al-Qāhirah (Cairo)

Geopend 1960

Capaciteit 74.100

Oppervlak gras

ZAMALEK SC

Opgericht 1911

Adres Ismail El Fangary Street 11519  al-Qahirah (Cairo)

Land Egypte

Telefoon +20 (2) 334 58272

Fax +20 (2) 334 58272 

E-mail zamalek@elzamalek.org
Website http://www.elzamalek.org/

CAIRO INTERNATIONAL STADIUM

Adres Al-Istad Al-Bahary Street, Nasr City

Plaats al-Qāhirah (Cairo)

Geopend 1960

Capaciteit 74.100

Oppervlak gras

Cairo Derby

De Cairo Derby is een voetbal wedstrijd tussen Egyptische clubs Al-Ahly en Zamalek SC . Het is een wedstrijd tussen de twee meest succesvolle clubs in Egypte en misschien zelfs wel in Afrika.

Ahly en Zamalek werden door de Confederation of African Football (CAF) als respectievelijk de 1e en 2e Afrikaanse club van de 20e eeuw betiteld. Beide teams zijn gevestigd in Groot-Caïro en hun onderlinge wedstrijden worden beschouwd als het hoogtepunt van het voetbalseizoen. De confrontaties, met live-uitzending in de meeste landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, trekt al sinds de jaren 1970 miljoenen kijkers. Meestal wordt de derby gespeeld twee keer per seizoen gespeeld, de beide wedstrijden in de Egyptische Premier League. Het is echter niet ongewoon dat men elkaar ook ontmoet in de Beker van Egypte, met name in de finale, en in Afrika's meest prestigieuze club competitie, de CAF Champions League.

De rivaliteit

Sinds hun oprichting zijn beide clubs de top clubs geweest in de Egyptische Premier League. In de eerste helft van de twintigste eeuw. Ahly won hun eerste landstitel in de Egyptische Premier League in het seizoen 1948-1949. Sinds de oprichting won het 39 nationale titels. Zamalek stelt daar slechts 12 titels tegenover. 

De grootste overwinning in deze derby was 6-0 voor Zamalek. Dit was in de Egyptische Beker finale van 1944. De grootste zege in  de competitie was 6-1 voor Al Ahly. Een marge die twee keer voorkwam, een keer in 1942 en in 2002. Fans van beide clubs staan bekend om hun gewelddadigheid. Talrijke gevechten, gewonden 

en doden werden reeds gemeld. Ondanks het autoritaire regime van Egypte zijn er dus veel incidenten en zijn er, nog steeds, veel gevechten en rellen bij wedstrijden. Het aantal gevechten is toegenomen door de toenemende populariteit van de "ultra's" bewegingen.

Non-Egyptische scheidsrechters worden vaak ingevlogen om de derby te leiden en op die manier de onpartijdigheid te waarborgen.

 

In 2018 werd de Cairo Derby door World Soccer Magazine als de meest felle derby ter wereld gekozen. Ruim 2,4 miljard mensen aan tv-publiek, in Egypte, maar ook in heel Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de rest van de wereld.

Vrienden van VanBastisch