Allianza Lima
vs
Universitario


CLUB ALIANZA LIMA

Opgericht 1901

Adres Calle Jirón Abtao con Avenida Isabel La Católica 821, La Victoria Lima

Land Peru

Telefoon +51 (1) 423 5352

Fax +51 (1) 330 7947 

E-mail directorio@alianzalima.org.pe

Website http://www.clubalianzalima.com/

ESTADIO ALEJANDRO VILLANUEVA

Adres Calle Jirón Abtao con Avenida Isabel La Católica 821, La Victoria

Plaats Lima

Geopend 1974

Architect Walter Lavalleja

Capaciteit 35.000

Oppervlak gras

Vroegere namen 1974 - 2000 Matute

CLUB UNIVERSITARIO DE DEPORTES

Opgericht 1924

Adres Avenida Prolongación Javier Prado Este s/n, Ate-Vitarte Lima 

Land Peru

Telefoon +51 (1) 424 9808

Fax +51 (1) 349 3520

Website http://www.universitario.com.pe/

ESTADIO MONUMENTAL

Adres Avenida Javier Prado Este 7596, Ate

Plaats Lima

Telefoon +51 (1) 349 1429

Website http://www.universitario.com.pe

Geopend 2000

Architect Walter Lavalleja

Capaciteit 80.093

Oppervlak gras

Superclásico

De Peruaanse Clásico (El Clásico Peruano) of de klassieker van de klassiekers van het Peruaanse voetbal (El Clásico de los Clásicos del Futbol Peruano) is de naam die wordt gegeven aan de grootste voetbalderby van Peru tussen Alianza Lima en Universitario. De rivaliteit tussen deze twee clubs begon in hun eerste wedstrijd op 23 september 1928, toen de twee voor het eerst het tegen elkaar opnamen in een gewelddadige wedstrijd. Beide clubs komen uit de hoofdstad Lima.

De rivaliteit heeft geleid tot een intens conflict tussen de arbeidersklasse en de hogere klasse van Lima, toen de stad eind jaren twintig een reeks veranderingen onderging, waaronder openbare werken en beter onderwijs. Alianza Lima - afkomstig uit een meer arbeiderswijk - heeft veel zwarte spelers met enorm talent gehad en Universitario, opgericht door een groep universiteitsstudenten, heeft veel blanke spelers gegenereerd. Daarom wordt het duel tussen beide teams soms bestempeld als negros contra blancos.

Van de 364 gespeelde wedstrijden heeft Alianza 139 overwinningen behaald, meer dan de 122 van Universitario.

Geschiedenis

De eerste Clásico vond plaats op 23 september 1928 tussen Federación Universitaria en Alianza Lima. Alianza Lima was de favoriet omdat ze al kampioen van de competitie waren en ook was Federación Universitaria een vrij nieuwe club, slechts vier jaar geleden opgericht en het was hun eerste jaar in de eerste divisie. Federacion 

Universitaria won de wedstrijd echter middels een vroege goal (zevende minuut) uit een strafschop van Pablo Pacheco. In de eenentachtigste minuut had Alianza Lima 5 spelers verloren aan rode kaarten en werd de wedstrijd opgeschort door de Uruguayaanse scheidsrechter Julio Borelli. Het geweld was ook te zien op de tribunes tussen de fans van Federacion Universitaria en de spelers van Alianza. Fans gooiden stokken naar de spelers en daarom kreeg deze wedstrijd jaren later de bijnaam El Clásico de los Bastonazos.

Vrienden van VanBastisch