Anderlecht
vs
Standard

RSC ANDERLECHT

Opgericht 1908

Adres Avenue Théo Verbeeck 2 1070 Bruxelles (Brussel)

Land België

Telefoon +32 (2) 529 4060

Fax +32 (2) 520 0740 

E-mail secretariat@rsca.be
Website http://www.rsca.be

STADE CONSTANT VANDEN STOCK

Adres Avenue Théo Verbeeck 2

Postcode 1070

Plaats Bruxelles (Brussel)

Telefoon +32 (2) 528 8859

Geopend 1917

Capaciteit 28.063

Oppervlak gras

Vroegere namen 1917 - 1983 Stade Émile Versé

STANDARD LUIK

Opgericht 1898

Adres Rue de la Centrale 2, Sclessin 4000 Liège (Luik)

Land België

Telefoon +32 (4) 252 2122

Fax +32 (4) 252 1469 

E-mail secretariat@standard.be
Website http://www.standard.be

STADE MAURICE DUFRASNE

Adres Rue de la Centrale 2, Sclessin

Postcode 4000

Plaats Liège (Luik)

Geopend 1909

Capaciteit 27.670

Oppervlak gras

Met harde supporterskern van RSCA naar Anderlecht-Standard: "Voetbal interesseert me echt geen moer"

ANDERLECHT - Nog 32 keer slapen en onze Rode Duivels schieten in het Koning Boudewijnstadion EURO 2000 op gang. De zestien deelnemende teams lijken er klaar voor. Maar hoe staat het met de veiligheid? België en Nederland zijn een paradijs voor hooligans, verklaarde een Engelse vechtersbaas onlangs nog triomfantelijk. Wij trokken afgelopen zaterdag naar Anderlecht-Standard, stapten een avond lang mee met de harde supporterskern van RSCA en kwamen er met de schrik vanaf. Om misverstanden te vermijden: de namen die in dit artikel voorkomen, zijn fictief.

17u21: GSM

Ik heb afgesproken in Le Petit Saint-Guidon, een cafeetje op de markt in Anderlecht, waar Sporting-supporters voor de wedstrijd samentroepen. Sommigen dragen een paars-wit sjaaltje, een enkeling een Anderlecht-shirt. De leden van de harde kern zien er uit zoals jij en ik: blauwe jeans, hemd of t-shirt, propere haarsnit. Niets doet vermoeden dat hier op de stoep jongens staan die al messteken incasseerden, ware voetbaloorlogen meemaakten. Alleen de camera aan de overkant van het plein misschien. Le Petit Saint-Guidon wordt dag en nacht geobserveerd. "Er gaat vandaag waarschijnlijk niet veel gebeuren", vertelt Bart, één van de kopstukken, me. "De Standard-supporters komen met de bus, worden tot aan het stadion geleid, het vak ingeduwd en na de wedstrijd onmiddellijk op de bus gedropt. We kunnen er niet aan. Maar ik heb hier (wijst naar zijn GSM) wel drie telefoonnummers van Standard-hooligans. Misschien valt er toch nog iets te regelen straks. De politie is echter heel waakzaam. Het makkelijkste is nog af te spreken op één of andere parking langs de autosnelweg. Maar begrijp me niet verkeerd. We vallen niet zomaar elke Standard-supporter aan. We willen alleen de confrontatie met de harde kern. De rest laten we met rust".

Een kortgeknipte, geblokte man van om en bij de 30 stapt op ons af. "Wie is dat?", vraagt hij aan Bart, terwijl hij met zijn kin kort en snel naar mij knikt. "Iemand die ik ken", luidt het antwoord, wat voldoende blijkt voor de man. "Voetbal interesseert me geen moer", gaat Bart verder. "Ik ga nooit naar de wedstrijd. Wat ervoor en erna gebeurt, boeit me wèl. Maar dat betekent vaak dat ik wel een ticket moet hebben om in de buurt van het stadion te geraken".

18u54: camera

We verhuizen van Le Petit Saint-Guidon naar Le Jury, een café vlakbij het Constant Vanden Stockstadion. Onderweg wijst Yves, een Limburgse Anderlecht-supporter, me op straat enkele agenten in burger aan. Iedereen kent iedereen. "Na de wedstrijd tegen AA Gent stonden we nog een biertje te drinken op straat", aldus Yves. "Er hing helemaal geen vijandige sfeer, iedereen was ondertussen bekomen van de verloren wedstrijd. Tot plots de bereden politie een charge doorvoerde. Ze vlogen met hun paarden als gekken over straat. Het was één grote warboel. Schrik je dan dat er zich rellen voordoen?"

De politie is massaal aanwezig. Ook het pleintje voor Le Jury wordt nauwlettend bespied door het oog van de camera. Anderlecht mag dan wel kampioen zijn, als Standard op bezoek komt, hangt 

er spanning in de lucht. "Iedereen denkt dat Brugge onze grootste rivaal is", aldus Yves. "Maar de woede tegenover Standard is veel groter".
"Vorig jaar werd ik, samen met nog een kameraad, bijna van de autosnelweg gereden door Luikse hooligans", aldus Hans, ook een Limburger. "We stopten op de pechstrook. Twee Walen stapten uit hun wagen. Eéntje met een goedendag - zo'n middeleeuwse knots - in de hand, de andere had een speer in de aanslag. Ik houd wel van een robbertje vechten, maar niet met wapens. Dat lijkt nergens naar. Toen we enkele jaren geleden de thuiswedstrijd tegen Porto bijwoonden, werd iemand van ons neergestoken. Hij kreeg vijf messteken in de borststreek, maar overleefde de aanslag. Zijn hart werd gelukkig niet geraakt. Op zo'n moment denk je wel zou ik er niet beter mee stoppen?"

19u47: K4

De aftrap nadert. We wandelen naar de ingang van vak K4, worden niet eens gefouilleerd als we de security passeren. "Dat zal donderdag in Charleroi wel anders zijn", lacht Yves. "Dan staat er opnieuw een EURO 2000-test geprogrammeerd. En we hebben in Charleroi al eens ne serieuze boks gehad. De politie zal waakzaam zijn".

De man die aan Le Petit Saint-Guidon wilde weten wie ik was, staat nu met de rug naar het veld vak K4 op te hitsen. Met beide armen in de lucht heft hij verscheidene strijdliederen aan. Iedereen is bang van Anderlecht, klinkt het door het Constant Vanden Stockstadion. De supporters vallen hem bij. Anderlecht drukt, maar tot scoren komt het tijdens die eerste helft niet. "We gaan dadelijk tijdens de rust proberen tot in het vak van Standard te geraken", weet Yves. "Maar we mogen niet allemaal samen vertrekken. Enkelen zijn al weg en werden onmiddellijk gevolgd door de politie. Het mag niet opvallen".

We geraken langs de hoofdingang tot aan het Clubhouse, maar al snel blijkt dat de gang naar het Standard-blok bewaakt wordt door 4 agenten met honden. "Nu moeten we een keuze maken. Of een andere weg proberen te zoeken, of de wedstrijd volgen". We kiezen voor het eerste. De match is 9 minuten hervat als we opnieuw op ons stoeltje staan. Een zittribune kan je K4 nauwelijks noemen. Stoica scoort, tien minuutjes later mag Anastasiou de sirtaki dansen. Scifo krijgt een staande ovatie en het eindsignaal weerklinkt. Maar de avond zit er nog lang niet op.

21u54: rotonde

"Iemand van Standard heeft net gebeld", weet Hans. "Afspraak aan de rotonde bij de uitgang van het Standard-vak". We wandelen met de stroom mee, passeren enkele politieversperringen. Geen 

agenten in burger te zien. Plots duikt een aantal Standard-supporters op. Er worden rake klappen en schoppen uitgedeeld. Ik zoek een veilig plekje tegen een appartementsgevel. Twee rijkswachtcombi's komen met gierende banden aangestormd. De vechtersbazen vluchten het donkere park in. De bereden politie slaat de verkeerde weg in. Een agent maakt met wilde gebaren duidelijk dat ze het park in moeten. Bruusk maken ze rechtsomkeer. Te bruusk voor één van de paarden dat wegslipt op het asfalt en ten val komt. De anderen achtervolgen de hooligans met luid hoefgeklapper. Enkele minuten later ontmoet ik Yves en co opnieuw. "Zo zie je maar. Als je een beetje moeite doet, kan je nog iets geregeld krijgen, hoor".

We wandelen terug naar het stadion. Niemand mag nog richting rotonde. Een waterkanon en drie gepantserde wagens kruisen onze weg. "Die komen te laat", weet Yves. "Dit was trouwens maar een klein relletje. Toen we naar Bologna trokken, was het andere koek. De sfeer was heel gespannen. We hadden alles, van GSM tot broeksriem en muntgeld, moeten afgeven. Op een bepaald moment kwam het tot een confrontatie met Italiaanse agenten. Een politiehelikopter ging vlak boven ons hangen. Bladeren en stenen vlogen in het rond. Plots zag ik een agent een pistool trekken en een schot lossen. Een jongen tastte naar zijn been en ging tegen de grond. Het bleek gelukkig slechts een rubberkogel". 

Hans stelt nog voor om naar Luik te rijden om Standard-hooligans op te zoeken, maar voor de meesten is het genoeg geweest. Donderdag is er al opnieuw een voetbalwedstrijd.

Geen hooliganleger tijdens EURO 2000 

"Nu EURO 2000 nadert, treedt de politie heel streng op," weet Yves. "Ik vraag me af wat de politie allemaal van plan is tijdens het EK. Bij de wedstrijd Leeds-Galatasaray waren er 400 agenten, een record in Engeland. Hier waren er tijdens Brugge-Anderlecht maar liefst 1.200 aanwezig. Dat zegt veel over de organisatie. Ze kunnen het gewoon niet aan."

"Er zal tijdens EURO 2000 in ieder geval rekening met ons moeten gehouden worden," aldus Bart. "Onlangs beweerde een Brugse hooligan dat wij watjes zouden zijn. Daar klopt natuurlijk niets van. Tijdens België-Nederland einde maart waren er rellen in Brussel. Alleen de Anderlecht-kern was paraat, ging de strijd aan met beruchte NEC- en Feyenoord-hooligans. Van een hooliganleger tijdens het EK is helemaal geen sprake. We gaan niet samenspannen met andere Belgische en Nederlandse sides. Eén vergadering hebben we gehouden, maar al snel bleek dat het op niets zou uitlopen. We klaren de klus wel op ons eentje."

Vrienden van VanBastisch