Atletico Madrid
vs
Real Madrid


ATLÉTICO MADRID

Opgericht 1903

Adres Paseo Virgen del Puerto 67 28005 Madrid

Land Spanje

Telefoon +34 (91) 366 4707

Fax +34 (91) 366 9811 

E-mail comunicacion@clubatleticodemadrid.com
Website http://www.clubatleticodemadrid.com/

ESTADIO WANDA METROPOLITANO

Adres Rosas

Postcode 28022

Plaats Madrid

Geopend 1994

Architect Cruz y Ortiz Arquitectos

Capaciteit 68.000

Oppervlak gras

REAL MADRID

Opgericht 1902

Adres Avenida de Concha Espina 1, Chamartín 28036 Madrid

Land Spanje

Telefoon +34 (91) 398 4300

Fax +34 (91) 398 4382 

E-mail international@realmadrid.es
Website http://www.realmadrid.com/

ESTADIO SANTIAGO BERNABÉU

Adres Avenida de Concha Espina 1, Chamartín

Postcode 28036

Plaats Madrid

Telefoon +34 (91) 398 4300

E-mail realmadrid@corp.realmadrid.com

Website http://www.santiagobernabeu.com

Geopend 1947

Architect Manuel Muñoz Monasterio, Luis Alemany Soler, Antonio Lamela (1992/2004)

Capaciteit 85.454

Oppervlak gras

Vroegere namen 1947 - 1955 Estadio Chamartín

Madrid Derby

El Derbi Madrileño is de naam voor voetbalwedstrijden tussen Real Madrid en Atlético Madrid, beiden uit Madrid. Oorspronkelijk had de derby alleen betrekking op die wedstrijden in de Spaanse competitie, maar tegenwoordig is de term algemeen en omvat het alle wedstrijden tussen de twee clubs, dus ook die in de Europese competities zoals de UEFA Champions League en nationale toernooien zoals de Copa del Rey.

De twee clubs ontmoetten elkaar in Lissabon voor de UEFA Champions League-finale van 2014, waarmee het de eerste keer was dat twee clubs uit dezelfde stad in de finale speelden. Na een tweede keer in de finale van de UEFA Champions League 2016 in Milaan, waarbij Real Madrid won zoals ze twee jaar eerder ook al hadden gedaan, ontmoetten ze elkaar ook in de UEFA Super Cup 2018, opnieuw de eerste keer dat twee clubs uit dezelfde stad elkaar ontmoetten in dit toernooi; de wedstrijd werd gewonnen door Atlético.

 

De rivaliteit tussen de twee clubs begon aan het begin van de twintigste eeuw. Madrid Foot-Ball Club (opgericht in 1902), de machtigste club in de Spaanse hoofdstad, bleef fusies en overnames doen van de beste kleinere clubs in de stad, die vervolgens verdwenen. Tegelijkertijd tekende Madrid FC ook de beste spelers van de clubs die het niet overnam, waardoor die clubs ook werden opgeheven toen ze niet konden concurreren met de Blancos. De belangrijkste uitzondering op dit patroon was Athletic Club Madrid (opgericht in 1903), die de meeste van hun beste spelers konden behouden dankzij de financiële steun van hun "ouder", Athletic Club Bilbao, en zo de laatste was die weerstand bood tegen de suprematie van Madrid FC in de hoofdstad. Veel supporters van de clubs die waren verdwenen als gevolg van de werkwijze van De Koninklijke (een erkenning die de koning van Spanje gaf aan zijn favoriete clubs, toegekend aan Madrid FC in 1920) werden daarom supporters van de rood-en-witten. Velen koesterden een hekel aan de voorkeurspositie van Real en op die manier ontstond ook de rivaliteit. Real Madrid stond echter ver boven Athletic Madrid (die deze naam bleef dragen, zelfs na hun scheiding van de oorspronkelijke Baskische club) tot na de Spaanse Burgeroorlog.

 

Na de oorlog, tijdens de vroege Franco-periode, werd Atlético geassocieerd met de militaire luchtmacht , hoewel de vermeende voorkeur van het regime voor de club ter discussie staat (niettemin, na het winnen van hun allereerste landstitel in 1939, werd Atlético-coach Ricardo Zamora beschuldigd van communisme). In elk geval werd Atlético in deze periode de meest succesvolle club in Spanje, waardoor de historische kloof tussen de twee clubs werd verkleind, totdat de regime-voorkeur in de jaren vijftig verschoof naar Real Madrid. Franco probeerde Madrid de politieke hoofdstad te maken in een tijd dat Spanje internationaal geïsoleerd was. De meervoudige Europa Cups en titels van Real Madridhielpen daarbij; een minister zei: "Real Madrid zijn de beste ambassadeurs die we ooit hebben gehad." Aldus riepen Atlético-fans regelmatig dat Real "El equipo del gobierno, la vergüenza del país" - "Het team van de regering, de schande van het land" - was en naar verluidt een meer linkse inslag aannamen (getemperd door de opkomst van ultracultuur en de aanwezigheid van Rayo Vallecano als de "echte" linkse club in Madrid).

In de jaren 70 nam Atlético opnieuw de leiding als de meest succesvolle Spaanse club van het decennium, wat de Real Madrid-fanbase ertoe aanzette om neer te kijken op Atlético die hen en hun supporters "Indios" noemde (Indiërs , een verwijzing naar de Latijns-Amerikaanse spelers onder contract bij de  rood-witten). Het is vermeldenswaardig dat Real Madrid tegen die tijd niet erg enthousiast was over het tekenen van niet- blanke spelers (president Santiago Bernabéu zei zelfs, toen hij eind jaren zestig besloot de Portugese ster Eusebio niet te tekenen), "Mientras yo viva , aquí no jugará ningún negro ni un blanco con bigote "("Zolang ik leef, zal hier geen zwart of wit met een snor spelen"). De supporters van Atlético accepteerden de nieuwe "Indiase" bijnaam met vreugde en gebruiken deze tot op de dag van vandaag.

 

Het Santiago Bernabéu, het stadion van Real Madrid, ligt naast banken en bedrijven in de hogere klasse aan de Paseo de la Castellana, terwijl de Vicente Calderón (het stadion dat Atlético Madrid tot het seizoen 2016-17 gebruikte) naast een brouwerij te vinden was, naast de Manzanares River en een snelweg. Real trekt meer steun over de hele regio omwille van hun historie (meer middelen en succes), terwijl Atlético een fanbase heeft die relatief veel mensen uit de arbeidersklasse kent, voornamelijk uit het zuiden van de stad, met een aantal fans ook verspreid over de stad. In feite omvat het Atlético-wapen het wapen van Madrid, terwijl Real in het logo niet zo'n verwijzing naar de stad heeft (in plaats daarvan bevat het een verwijzing naar het bredere Castilië, de historische regio).

 

In de moderne tijd is de derby van Madrid de op één na grootste derby in het Spaanse voetbal, achter El Clásico, en hoewel Real Madrid de grotere wereldwijde fanbase heeft, heeft Atlético Madrid ook een aanzienlijke wereldwijde fanbase opgebouwd vanwege hun succes in de UEFA Champions League en UEFA Europa League aan het begin van de 21e eeuw. Real Madrid is de meest succesvolle club in de Champions League en heeft het toernooi dertien keer gewonnen. Atlético heeft de Champions League nooit gewonnen, hoewel ze wel drie keer de finale hebben bereikt (in twee daarvan werd nipt verloren van Real Madrid), en ze hebben sinds 2010 ook driemaal de Europa League gewonnen (vergeleken met twee UEFA Cups voor Real Madrid in de jaren 80) en de UEFA Super Cup driemaal (een titel voor Real Madrid).

 

Op 27 juli 2019 stonden Real Madrid en Atlético Madrid tegenover elkaar in een oefenwedstrijd buiten het seizoen op de International Champions Cup 2019 in de Verenigde Staten, wat de eerste keer was dat de twee clubs het tegen elkaar opnamen in een derby van Madrid buiten hun eigen land. Het eindigde met het vestigen van een record voor de hoogst score in de derby van Madrid, en een enorme overwinning voor Atlético Madrid, toen ze Real Madrid met 7-3 versloegen; Atlético Madrid leidde met 5-0 bij rust, en Real Madrid begon pas in de tweede helft van de wedstrijd terug te komen.

In binnenlandse bekers waren de twee vijf keer finalist in de Copa del Rey in 1960, 1961, 1992, 2013 (alle Atlético-overwinningen) en 1975 (Real Madrid-overwinning). In 1985 ontmoetten ze elkaar in de tweeledige finale van de Copa de la Liga en wonnen ze elk hun thuiswedstrijd, hoewel Real Madrid overall won. In 2014 ontmoetten ze elkaar in de tweeledige finale van de Supercopa de España: de heenwedstrijd in Santiago Bernabéu eindigde in een 1-1 gelijkspel, terwijl de terugwedstrijd in Vicente Calderón eindigde in een 1–0 Atlético overwinning. Met een totale score van 2-1 wonnen de rojiblancos de titel. Ze zouden elkaar opnieuw ontmoeten in de finale van de Spaanse Supercup in de periode 2019-2020, die Real Madrid met 4-1 na penalties won nadat de wedstrijd in een 0-0 gelijkspel was geeindigd. Decor was het King Abdullah Sports City- stadion in Jeddah, Saoedi-Arabië .

 

De twee clubs ontmoetten elkaar in de halve finale van de Europa Cup 1958-59. Atlético had zich gekwalificeerd als La Liga runners-up; aangezien de Spaanse kampioen, Madrid, zich al had gekwalificeerd als houder van de Europa Cup. De stand eindigde op 2-2 (na twee wedstrijden)en Real Madrid won de play-offwedstrijd in Zaragoza . Real won vervolgens dus de trofee.

 

De twee clubs ontmoetten elkaar in Lissabon voor de Champions League-finale van 2014, waarmee het de eerste keer was dat twee clubs uit dezelfde stad in de finale speelden. Real Madrid won met 4-1 na verlenging en verdiende hun tiende Europa Cup na de laatste overwinning in 2002. Ze ontmoetten elkaar opnieuw in de kwartfinales van de Champions League 2014-2015. De score was 0-0 in de Vicente Calderón en 1-0 in het voordeel van Real Madrid in de Santiago Bernabéu.

 

De twee rivalen ontmoetten elkaar opnieuw in Milaan voor de Champions League-finale van 2016 . Na een 1-1 gelijkspel won Real Madrid met 5-3 op penalty's. Ze ontmoetten elkaar opnieuw in de halve finale van de UEFA Champions League 2016/17. Atlético werd met 3-0 verslagen in de eerste wedstrijd in Santiago Bernabéu met alle drie de goals gescoord door Cristiano Ronaldo. De return vond plaats in de Vincente Calderon, de laatste Europese wedstrijd in het iconische stadion. De thuisploeg was beter en won met 2-1, maar ze werden opnieuw uitgeschakeld door hun felle rivalen. Real versloeg uiteindelijk Juventus in de Champions League-finale van 2017.

 

De twee clubs stonden tegenover elkaar in de UEFA Super Cup 2018, waarbij Real de Champions League 2017-18 had gewonnen en Atlético de Europa League 2017-18 winnend had afgesloten. Atlético kwam van achter om vervolgens de wedstrijd met 4-2 te winnen na extra tijd om zo voor de derde keer de UEFA Super Cup-titel binnen te halen. Dit was de allereerste wedstrijd ooit tussen twee teams uit dezelfde stad in de UEFA Super Cup.

Vrienden van VanBastisch