Benfica
vs
FC Porto


BENFICA

Opgericht 1904

Adres Avenida General Norton de Matos 1500 1501-805 Lisboa

Land Portugal

Telefoon +351 (21) 721 9555

Fax +351 (21) 721 9551 

E-mail webmasters@slbenfica.pt
Website http://www.slbenfica.pt/

ESTÁDIO DO SPORT LISBOA E BENFICA (DA LUZ)

Adres Rua José Maria Nicolau

Postcode 1500-374

Plaats Lisboa

Geopend 2003

Architect Damon Lavelle, Populous (ex. HOK Sport)

Capaciteit 65.647

Oppervlak gras

FC PORTO

Opgericht 1893

Adres Estádio Do Dragão, Entrada Poente - Piso 3 4350-415 Porto Land Portugal

Telefoon +351 (22) 557 0400

Fax +351 (22) 557 0416 

E-mail futebolsad@fcporto.pt
Website http://www.fcporto.pt/

ESTÁDIO DO DRAGÃO

Adres Via Futebol Clube do Porto

Postcode 4350-415

Plaats Porto

Geopend 2003

Architect Manuel Salgado

Capaciteit 50.399

Oppervlak gras

O Clássico

O Clássico ("The Classic") is de naam die wordt gegeven aan voetbalwedstrijden tussen dePortugese clubs S.L. Benfica en FC Porto. Oorspronkelijk had de term O Clássico alleen betrekking op wedstrijden die in de competitie worden gespeeld, maar nu worden ook wedstrijden opgenomen die plaatsvinden in andere binnenlandse competities zoals de Taça de Portugal, Taça da Liga en Supertaça Cândido de Oliveira. 

Ondanks dat ze de twee meest aanwezige Portugese clubs in het Europese voetbal zijn, met zeven Europese titels, hebben ze elkaar nog nooit ontmoet in een Europese competitie. Benfica en Porto zijn twee van de drie clubs die bekend staan ​​als de Grote Drie in Portugal, de andere is Sporting CP. 
De rivaliteit ontstaat doordat Lissabon en Porto de twee grootste steden in Portugal zijn, en de twee clubs twee van de rijkste en meest gedecoreerde voetbalteams in Portugal zijn. De vijandigheid tussen deze twee kanten strekt zich ook uit van de politieke, culturele en sportieve geschiedenis van het land.

 

De eerste wedstrijd tussen de Águias en de Dragões was een oefenwedstrijd die werd gespeeld op 28 april 1912, toen Benfica Porto met 8-2 versloeg. Acht jaar later zou Porto hun eerste Clássico winnen, nadat ze hun rivalen Benfica met 3-2 hadden verslagen. Porto zou nog negen jaar moeten wachten om hun tweede overwinning op Benfica te behalen. Voorafgaand aan de oprichting van de Primeira Liga in 1934, concurreerden zowel Benfica als Porto binnen hun voetbalcompetitie-district. Beide partijen deden ook mee aan de Campeonato de Portugal, die later in 1938 de Taça de Portugal werd.

 

Tot 1934 won Benfica de Campeonato de Lisboa negen keer en zegevierden zij tweemaal in de Taça de Honra de Lisboa, terwijl Porto de Campeonato do Porto negentien keer won en tweemaal de Taça de Honra do Porto claimde. Benfica zou Porto voor het eerst ontmoeten in een officiële wedstrijd in de nationale bekercompetitie, die in de beginperiode van het Portugese voetbal de Campeonato de Portugal heette. Benfica versloeg Porto in de finale van de Campeonato de Portugal van 1931 met 3-0 op de Campo do Arnado in Coimbra. Twee goals van Vítor Silva en één van Augusto Dinis 

bezegelden de overwinning om Benfica's tweede Campeonato de Portugal te claimen.
Bij het begin van de Primeira Liga won Porto de allereerste editie van de competitie. Beide partijen ontmoetten elkaar voor het eerst in de competitie op 3 februari 1935, waar Porto zegevierde over hun rivalen met 2-1. Benfica zou de return met 3-0 winnen. Ondanks de overwinning van Benfica zouden de Águias derde worden in de competitie, drie punten achter Porto. De komende vijf seizoenen zou Benfica drie landstitels winnen en Porto twee. Toen de jaren veertig arriveerden, werden beide partijen naar de achtergrond verdrongen door Sporting CP, die in tien jaar vijf landstitels zou winnen.

 

In de late jaren 1950 en 1960 domineerde Benfica niet alleen het Portugese voetbal, maar ook het Europese voetbal. Met de komst van Eusébio behaalde Benfica in tien jaar tijd acht landstitels. Benfica's landstitels werden vergezeld door twee opeenvolgende Europa Cups die werden gewonnen in 1961, 3-2 tegen Barcelona en in 1962 5-3 tegen Real Madrid. In de jaren 70 bleef de dominantie van Benfica voortduren tot het seizoen 1977-1978, waar Porto voor het eerst in negentien jaar weer eens de landstitel behaalde. In de jaren 80 en vroege jaren 90 streden zowel Benfica als Porto om de landstitel. De heropleving van Porto en de introductie van Pinto da Costa als voorzitter zorgden ervoor dat Porto nieuwe hoogten bereikte en voor het eerst de Europa Cup won na Bayern München met 2-1 te verslaan in de Europa Cup-finale van 1987. Drie jaar later bereikte Benfica hun achtste Europese finale, de Europa Cup-finale voor Bekerwinnaars van 1990, waar ze verloren van AC Milan met 1-0.

In de jaren negentig begon Porto het Portugese voetbal te domineren en won het een record van 

vijf opeenvolgende landstitels. De intensiteit tussen deze twee partijen in de jaren 90 werd culmineerd door het feit dat voormalige Portugese internationale teamgenoten, João Vieira Pinto die voor Benfica speelde en Paulinho Santos die voor Porto speelde, publiekelijk hun afkeer voor elkaar verklaarden. In het nieuwe millennium werd de dominantie van Porto voortgezet. Porto zou de top van hun kunnen bereiken en het succes van de Europa Cup in 1987 evenaren, nadat José Mourinho de Dragões naar de UEFA Cup in 2003 en de UEFA Champions League in 2004 leidde. Benfica won de landstitel in 2005, voor het eerst in meer dan tien jaar,  om zo de reeks van Porto te beëindigen. In de tweede helft van de jaren 2010 streden beide partijen om de eerste plaats, toen de rivaliteit toenam doordat Benfica's Cristian Rodríguez in de zomer van 2008 overstapte naar Porto. Hij werd de derde Benfica-speler in de recente geschiedenis die naar Porto was overgestapt. In 2010, na vier seizoenen, won Benfica hun 32e landstitel.

Benfica versloeg ook Porto met 3-0 in de finale van 2009-2010 in de Taça da Liga en veroverde de eerste van zijn vierde opeenvolgende League Cups, een trofee die Porto nooit heeft gewonnen. In het volgende jaar boekte Porto hun grootste thuisoverwinning op de Águias, nadat Benfica met 5-0 was verslagen in de competitie. Porto zou een treble behalen in hetzelfde seizoen waarin ze de competitie en de beker en de UEFA Europa League claimden. In 2013 won Porto hun laatste zilver-werk: de Super Cup. Op 18 mei 2014 schreef Benfica geschiedenis toen ze alle binnenlandse prijzen wonnen: Primeira Liga, Taça de Portugal en Taça da Liga. Later behaalde Benfica nog vier landstitels - vier op rij en 37 overall, de laatste een Portugees record - en won nog eens twee league cups, waarmee het record van zeven werd behaald.

Vrienden van VanBastisch