Benfica
vs
Sporting


BENFICA

Opgericht 1904

Adres Avenida General Norton de Matos 1500 1501-805 Lisboa

Land Portugal

Telefoon +351 (21) 721 9555

Fax +351 (21) 721 9551 

E-mail webmasters@slbenfica.pt
Website http://www.slbenfica.pt/

ESTÁDIO DO SPORT LISBOA E BENFICA (DA LUZ)

Adres Rua José Maria Nicolau

Postcode 1500-374

Plaats Lisboa

Geopend 2003

Architect Damon Lavelle, Populous (ex. HOK Sport)

Capaciteit 65.647

Oppervlak gras

SPORTING LISSABON

Opgericht 1906

Adres Rua Professor Fernando da Fonseca, Apartado 4120 1501-806 Lisboa

Land Portugal

Telefoon +351 (21) 751 6522

Fax +351 (21) 759 9459 

E-mail servico.socio@sporting.pt
Website http://www.sporting.pt/

ESTÁDIO JOSÉ ALVALADE

Adres Rua Professor Fernando da Fonseca

Postcode 1500-801

Plaats Lisboa

Geopend 2003

Architect Tomás Taveira

Capaciteit 50.466

Oppervlak gras

Derby de Lisboa: vurige tweede helft

Het oude baasje springt wild op. Met zijn middelvingers opgestoken zwaait hij driftig in het rond. Zijn Sporting is de betere, maar kunnen nog niet het verschil maken. De spanning is om te snijden. Passie en frustratie wisselen elkaar in rap tempo af. Je moet van goede huize komen wil je niet opgezogen worden in deze zinderende pot. Derby de Lisboa gaat soms tot over het randje.

Met de derby trappen we ons voetbalweekend in Lissabon af. Het hoofdgerecht van een weekend vol lekkere voetbalcultuur. Blijkbaar is de bekerronde een halve week later dusdanig lastig, dat op vrijdagavond de clash om Lissabon al aftrapt. Na aankomst in de hoofdstad kunnen we vrijwel direct door naar de voetbaltempel van Sporting.

 

Problemen bij Sporting

Het gerucht ging al wat langer, maar wordt uren voor de wedstrijd dan ook bevestigd. De ultras van Sporting zullen in ieder geval de eerste helft protesteren. Althans een deel van hen. De club is een beetje het Feyenoord van Portugal. De potentie komt er niet uit. De laatste landstitel dateert uit 2002 en sporadisch wordt de beker gewonnen. Al langer staat de clubleiding op gespannen voet met een groot deel van de fanatieke aanhang. Een bom die langzaam maar zeker lijkt te barsten.

 

Van zowel Juventude Leonina als Directivo Ultras XXI zijn de naamborden uit het stadion verwijderd. Verdere uitingen die verwijzen naar deze twee groepen zijn ook verboden. De ultras hebben daar lak aan. Diverse spandoeken zijn duidelijk zichtbaar. Laat komen ze binnen en de hele eerste 

helft zullen ze stil protesteren. Dat het onderling ook niet altijd botert blijkt wel als er even een korte hevige confrontatie ontstaat achter het doel. Er wordt vandaag niet alleen gestreden tegen de aartsrivaal, maar ook voor de toekomst van de club.

Derby de Lisboa

Bijna missen we de derby. Waar je voorheen zonder problemen je camera mee naar binnen mocht nemen, wordt ons nu de toegang ontzegt. De meer professionele camera’s zijn niet toegestaan. Gelukkig hebben ze een loket waar je tijdelijk een tas kan stallen voor een Euro. Dan maar met de telefoon. Plus, we hebben vandaag versterking als persfotograaf langs het veld. Zodra we de tribune oplopen is de spanning voelbaar. De zenuwen gieren door het stadion. Rivaal Benfica staat stevig bovenaan.

 

Ondanks het protest is het fanatisme op de andere tribunes ongekend. Er wordt intens meegeleefd. Sporting is verassend genoeg de betere ploeg. Ze weten het alleen niet in doelpunten om te zetten. Dit tot frustratie van jong en oud. Het heeft wat weg van een Zuid-Amerikaanse voetbalbeleving. We vervelen ons dan ook geen moment.

Vuur in de tweede helft

In de tweede helft gaan de kelen achter het doel open. De ultras laten zich gelden. Deel twee van het protest is een dubbele pyro actie waarbij de fakkels en rookbommen op het veld eindigen. De wedstrijd wordt tijdelijk stil gelegd. Niet iedereen binnen de eigen aanhang kan dit waarderen. De ultras krijgen flink protest van medesupporters op onze tribune. Het deert ze niets. Hun boodschap is duidelijk, de supporters zijn de club. Er moet wat veranderen.

 

Als er weer gevoetbald kan worden ontstaat er op het veld ook een heerlijke strijd. Het is wachten op een doelpunt van de thuisploeg. Maar als je zelf de kansen niet afmaakt, dan valt de goal aan de andere kant. Een voetbalwet die ook vandaag geldt. Tien minuten voor het einde scoort Benfica koeltjes de 0-1 vanuit een zeer spaarzame aanval. Het is nu alles of niets voor Sporting. Alles op de aanval. Maar liefst 10 minuten blessuretijd door de onderbreking. Gratis tien minuten voetbalpassie erbij. De beslissing valt in de 99e minuut als de bezoekers de 0-2 binnenschieten.

 

Teleurgesteld stroomt het stadion leeg, waar wij vol enthousiasme naar buiten lopen. Wat een geweldige start van het weekend die een passend gevolg krijgt in het centrum. Proost!

Krankzinnige Derby de Lisboa

De rivaliteit tussen de twee grootste clubs uit Lissabon is een bijzondere. Niet alleen meer dan een eeuw oud, maar ook wat tegenstrijdig. Waar Sporting Club de Portugal van origine een eliteclub is zijn ze nu vooral de passievolle volksclub. Benfica daarentegen is opgericht in een voorstad van Lissabon, Belém, waar het grotendeels bestond uit spelers uit de wijk. Enkele van die spelers kwamen uit een weeshuis. Blijkbaar gaat het winnen van prijzen gepaard met het groeien van de arrogantie. Met name in de tijd van clublegende Eusébio vanaf 1960 won Benfica de ene na de andere prijs. Ondanks dat FC Porto vanaf 1990 de hegemonie heeft overgenomen, wordt Benfica nog altijd als arrogante club bestempeld. Interessant uitgangspunt voor Derby de Lisboa!

Genoeg op het spel

In de week voorafgaand aan de derby verloor Benfica thuis van middenmoter Tondela. Daarmee konden de titelaspiraties direct overboord. FC Porto won namelijk wel. In theorie kon Benfica de titel nog pakken, maar met een gat van vijf punten en nog twee wedstrijden te gaan was er nog maar weinig hoop bij O Glorioso. Desondanks stond er met derby nog genoeg op het spel. Ook Sporting had gewonnen en kwam daarmee op gelijke hoogte met de aartsrivaal. Een tweede plaats in de competitie geeft recht op de kwalificatieronde van de Champions League. Nummer drie zal Europa League gaan spelen.

 

Nu is het in Portugal zo dat het onderlinge resultaat belangrijker is dan het doelsaldo. Kortom, bij winst zouden beide ploegen verzekerd zijn van plaats twee. Bij een doelpuntloos gelijkspel zou het in het voordeel zijn van Sporting (uit werd het 1-1), waar het bij ieder ander gelijkspel in het voordeel zou zijn van Benfica.

 

Portugese Derby passie

Het Portugese voetbal staat nou niet bepaald bekend om zijn ongekende passie voor het spelletje. Doorgaans is de sfeer op veelal meer lege dan volle tribunes gelaten. De aanhang van Sporting is een absolute uitzondering. De liefde en passie voor de club spat er bij jong en oud vanaf. Al ruim voor de wedstrijd was de spanning rond het stadion voelbaar. Eenmaal in het Estádio José Alvalade nam die spanning met de minuut toe. Tijdens de warming up zat het stadion al zo goed als vol en kreeg het team luidkeels support vanaf de tribune. Ik voelde mij direct thuis.

werd het houtwerk twee keer geraakt. Maar het was vooral de spanning en sfeer op de tribunes die mij lieten genieten. De enkele kans die Sporting om zeep hielp zorgde voor enorm veel misbaar en ongeloof. De Puta Madres vlogen mij om de oren. Heftig discussiërend wordt alles na besproken. Hoewel mijn Portugees ronduit slecht is, kon ik prima hun frustratie en teleurstelling begrijpen.

 

Bas Dost kwam vlak voor rust met een Messi-achtige actie (soort pirouette met de hak) waarmee hij twee verdedigers het bos in stuurde. In plaats van zelf koelbloedig afmaken, kwam er een ronduit slechte bal naar links bedoeld voor een medespeler die eenvoudig verdedigd kon worden. Tekenend voor de wedstrijd. Soms briljant voetbal, maar verder een dramatische prestatie van beide ploegen.

 

Het zorgde er wel voor dat je 90 minuten lang op het puntje van je stoel zat. De één kon het niet meer aanzien, de ander had geen nagels (of zelfs vingers) meer over van het nagelbijten. Schreeuwende vrouwen die de mannelijke supporters soms luid overstemden. Een sfeer tussen hoop en vrees.

 

Klein feestje

Het duel eindigde uiteindelijk in een bloedeloze 0-0 en dus kon aan Sporting kant een klein feestje gevierd worden. Plaatsing voor de Champions League heeft het nog altijd zelf in de hand met nog één speelronde te gaan. Daarvoor moet het naar het prachtige Madeira, het eiland waar het Portugese voetbal vooral haar bestaan aan dankt.

Vanuit de rode hoek aan de andere kant van het stadion was zo nu en dan wat te horen. Die paar duizend werden simpelweg door een orkaan van geluid overstemd door Os Leões aangevoerd door de ultras. De fanatieke aanhang van Sporting verdeelt zich in vier groepen: Torcida Verde, Directivo Ultras XXI, Juventude Leonina en Brigada Ultras. Duidelijk herkenbaar van links naar rechts verdeeld over de korte zijde van het stadion.

 

Tussen de groepen is niet bepaald sprake van een eenheid. Hoewel ze elkaar vocaal wel versterken, zingen ze zo nu en dan ook compleet andere liederen. Ook organiseren ze afzonderlijk van elkaar sfeeracties, wat dan weer bijzondere beelden oplevert. Er gebeurt binnen elk van die ultra groepen zo veel dat je soms ogen en oren te kort komt.

 

Juventude Leonina is de oudste en grootste groep. Zij bestaan sinds 1976 en bezetten de vakken recht achter het doel. Zij presenteerden niet alleen de mooiste sfeeractie, zij trakteerden ook nog eens op een flinke pyro show van groene fakkels die massaal op het veld eindigden. Hierdoor kon de derby pas later beginnen.

 

Het uitvak stelde daar maar weinig tegenover. Een enkele vlag en een verdwaalde rode fakkel waren lange tijd het enige dat ze te bieden hadden. Pas tegen het einde van de wedstrijd besloten ze in het bovenste vak om nog flink wat pyro af te steken.

Nagelbijten

De wedstrijd zelf was vooral slecht. Fouten over en weer, waarbij Benfica de beste kansen had. Zo 

Groundhoppend door Portugal: de Derby de Lisboa

In de serie ‘Groundhoppend door Portugal’ blik ik elke week terug op een groundhop die ik het afgelopen half jaar heb gemaakt in Portugal. Deze serie beschrijft daarmee de voetbalcultuur van onze huidig Europees kampioen. Van de Derby de Lisboa tot de krochten van het amateurvoetbal. Vandaag: de burenruzie tussen Benfica en Sporting CP.

Eerder dit jaar bracht De Twaalfde Man voor In de Hekken de Derby de Lisboa vanuit de kant van Sporting. Voor mijn serie over het Portugese voetbal kon ik natuurlijk niet anders dan deze derby bezoeken. Ik deed dit echter al eerder in het seizoen vanuit de zijde van Benfica. Samen schetst dit dus een mooi tweezijdig beeld over de grootste derby van Portugal.

 

Elke dag derby

Het is voor Nederlanders lastig voor te stellen hoe groot en belangrijk de Derby de Lisboa werkelijk is voor de supporters van beide clubs. Om dit te begrijpen, moet goed gekeken worden naar de voetbalcultuur die heerst in Portugal. In Portugal draait het voetbal voor 95% om 3 clubs. Benfica, Sporting en Porto verdelen samen nagenoeg alle prijzen, supporters en internationale bekendheid. Os Três Grandes, zoals deze drie clubs ook wel bekend staan, trekken allemaal gemiddeld meer dan 40.000 supporters naar het stadion. Het gat met andere teams daarachter is gigantisch. Slechts Sporting Braga en Vitoria de Guimãeres weten meer dan 10.000 supporters naar het stadion te lokken. Ter vergelijking, in Nederland lukt dit 16 van de 18 eredivisieteams. Dit leidt tot een grote verdeling in het gehele land. Letterlijk in elke stad zullen voornamelijk fans van de grote 3 zitten.

 

Hier moet de Portugese mentaliteit ten opzichte van voetbal nog bij worden opgeteld. Vergelijkbaar met andere Zuid-Europese landen zijn er meerdere kranten die zich puur op sport richten. Deze kranten richten zich eigenlijk dagelijks op Sporting, Benfica of Porto. Deze niet aflatende stroom van informatie over deze 3 teams zorgt ervoor dat supporters van deze clubs altijd met elkaar bezig zijn. Daarnaast heeft de Portugese media een voorliefde voor sensatie, intrige en drama. Dit heeft ertoe geleid dat de supporters de andere clubs niet vertrouwen en dus nog erger zijn gaan haten.

De afstand tussen Porto en Lissabon zorgt ervoor dat de wedstrijden tegen Porto minder belangrijk is voor Sporting en Benfica. Sportief gezien is deze wedstrijd natuurlijk belangrijk, maar er is eigenlijk maar één echte derby. Sporting en Benfica hebben weliswaar supporters in het hele land, ze moeten samen de hoofdstad delen. De onderlinge wedstrijd tussen beide clubs is dus een burenruzie die nauwelijks een gelijke kent. In bijna geen enkel land moeten de twee grootste clubs één stad delen. De Derby de Lisboa verdeelt Lissabon en eigenlijk heel Portugal. Het is een strijd tussen de arrogante supporters van Benfica en de gepassioneerde supporters van Sporting. Bij deze derby moet je eigenlijk één keer geweest zijn.

 

Na mijn ervaring met het te laat komen van een simpele bekerwedstrijd tegen Braga, nam ik dit keer geen enkel risico met het ophalen van mijn kaartje. Ruim twee uur van tevoren haal ik mijn ticket op bij de bilheteria van Benfica. Vroeg aanwezig zijn is sowieso belangrijk, de sfeer voordat de wedstrijd begint is minimaal zo mooi als de sfeer tijdens de wedstrijd. Voor de wedstrijd staan supporters van Benfica massaal vuurwerk af te steken en uit volle borst clubliederen te zingen. Supporters van Sporting zijn logischerwijs nergens te zien, die worden rechtstreeks naar het uitvak gebracht.

 

Kolkend stadion

Ik had een plek bovenin de lange zijde gekozen om mooi uitzicht te hebben over het gehele stadion en natuurlijk specifiek het uitvak van Sporting en de fanatieke korte zijde van Benfica. Voor de wedstrijd begon hield iedere supporter een groot wit of rood vel boven het hoofd. Deze geplande sfeeractie door het gehele stadion gaf een geweldig beeld door het gehele Estádio da Luz. De fanatieke supporters van Benfica hadden een paar eigen spandoeken meegenomen en staken nog wat vuurwerk af. Het uitvak van Sporting zorgde ondertussen voor wat groene rook en maakte ook het nodige lawaai.

De toon op de tribune was gezet en het was tijd voor de spelers om te proberen de rust te bewaren in het kolkende stadion. Verrassend genoeg leek de spelers van Sporting CP dit beter te lukken. Na 15 minuten wordt een schot van Fabio Coentrão compleet van richting veranderd. Vleugelflitser Gelson Martins was er als de kippen bij om de bal binnen te koppen en het uitvak te laten ontploffen. Vanaf dit moment begonnen de spelers van Benfica aan een niet aflatende storm van aanvallen.

 

Gesteund door haar eigen fanatieke aanhang ontvouwde zich een rode storm richting de verdedigers van Sporting. Erg effectief was het nog niet, want Sporting haalde met groot gemak de voorsprong mee de rust in. De tweede helft schakelden de spelers van Benfica nog een tandje bij. Keeper Rui Patricio moest meerdere malen ingrijpen en de lat stond een gelijkmaker in de weg. Tot de allerlaatse minuut bleef Sporting overeind, de supporters van Benfica werden ondertussen wanhopig. Tot een afstandschot van Benfica door een verdediger van Sporting CP met de hand werd gestopt. Penalty! Spits en goaltjesdief Jonas stond oog in oog met penaltykiller Rui Patricio. De Braziliaan bleef ijzig kalm en schoof de bal feilloos in de hoek. Het Estádio da Luz ontplofte op een manier die ik nergens anders heb gezien. Het was een passend einde van een gestoorde Derby de Lisboa.

Vrienden van VanBastisch