Borussia Dortmund
vs
Schalke 04


BORUSSIA DORTMUND

Opgericht 1909

Adres Rheinlanddamm 207-209 44137 Dortmund

Land Duitsland

Telefoon +49 (231) 902 00

Fax +49 (231) 902 0105 

E-mail info@bvb.de
Website http://www.bvb.de

SIGNAL-IDUNA-PARK

Adres Strobelalle 50

Postcode 44139

Plaats Dortmund

Telefoon +49 (1805) 309 000

Website http://www.signal-iduna-park.de

Geopend 1974

Architect Planunsgruppe Drahtler

Capaciteit 81365

Oppervlak gras

Vroegere namen 1974 - 2005 Westfalenstadion

SCHALKE 04

Opgericht 1904

Adres Ernst-Kuzorra-Weg 1 45891 Gelsenkirchen

Land Duitsland

Telefoon +49 (209) 361 80

Fax +49 (209) 361 8109 

E-mail post@schalke04.de
Website http://www.schalke04.de

VELTINS-ARENA

Adres Arenaring 1

Postcode 45891

Plaats Gelsenkirchen

Telefoon +49 (209) 361 80

Fax +49 (209) 361 8109

E-mail kundenservice@veltins-arena.de

Website http://www.veltins-arena.de

Geopend 2001

Architect BM Stadien- und Sportstättenbau GmbH, HPP Hentrich Petschnigg & Partner KG

Capaciteit 62.271

Oppervlak gras

Vroegere namen 2001 - 2005 Arena AufSchalke

Kohlenpottderby

De Kohlenpott derby (of Revierderby) is waarschijnlijk de bekendste derby in Duitsland. Het is de strijd tussen de twee grootste en succesvolste clubs uit het Rurhgebied. 

Zaterdag stond deze derby voor de 139ste keer op het programma. Beide teams zijn momenteel in topvorm en staan op slechts 1 punt van elkaar in de ranglijst. BVB wist in de laatste 8 wedstrijden maar liefst 7x te winnen en 1x gelijk te spelen, waaronder de uitzege van vorige week bij Bayern München. Ook de Königsblauen presteren onder Huub Stevens erg goed, in 7 wedstrijden werd slechts 1x verloren, mede door de topvorm van Klaas-Jan Huntelaar.

 

Borussia Dortmund is de regerend landskampioen van Duitsland en dat is te merken ook. Bij binnenkomst in Dortmund met de trein is een enorme graffiti te zijn met de tekst “Deutsche Meister ist nur der BVB”. Vorig seizoen werd het team van de jonge succestrainer Jürgen Klopp verrassend kampioen in de Bundesliga met een team vol jonge talenten, waaronder Mario Götze, Nuri Sahin, Kevin Großkreutz en Mats Hummels.

Schalke’04 beleefde vorig seizoen een teleurstellend seizoen, lang stond de ploeg uit Gelsenkirchen laag in de ranglijst, maar werd uiteindelijk toch nog 8ste. Dit seizoen gaat het een stuk beter onder Huub Stevens en ook Schalke heeft dit seizoen een jong en talentvol team.

De wedstrijd was al weken van tevoren uitverkocht en er was dus nog geen kaartje geregeld, dus werd er op de bonnefooi naar Dortmund gereisd en gehoopt om op de zwarte markt een kaartje te bemachtigen. Al vroeg bij het stadion aangekomen bleken de prijzen op de zwarte markt nog absurd hoog te liggen, de eerste kaartjes werden aangeboden voor prijzen van ruim boven de 150 euro. Er werd dus maar besloten om eerst maar wat bier und bratwurst te gaan halen en te wachten tot de prijzen gingen dalen. Hoe dichter bij de aftrap hoe beter de prijzen werden. Een half uur voor de aftrap werd er dan toch een kaartje bemachtigd, omdat ik toch wel een mooie actie van beide supportersgroepen verwachtte en dit niet wilde missen. Op weg naar de ingang kwam net een grote groep Schalke supporters aan bij het stadion die met de sonderzug (speciale supporterstrein) waren aangekomen. Dit zorgde voor drukte bij de ingangen aan de Nordtribune, waar ik dus ook een kaartje voor had. En tot grote ergernis van iedereen besloten de stewards om ook maar een paar toegangspoorten te sluiten, wat dus zorgde voor een grote opstopping. Na bijna een half uur in de rij te hebben gestaan, werd dan eindelijk het imposante stadion betreden. Helaas bleek bij aankomst in het vak, dat de wedstrijd al een minuut bezig was. Balen dus…

De wedstrijd zelf was zeer eenzijdig. BVB domineerde en Schalke kwam er nauwelijks aan te pas. Na al een aantal kleine kansen te hebben gehad opende de schwarz gelben de score door een kopbal van Lewandowski, waarna het stadion ontplofte van vreugde. Hierna veranderde er weinig, BVB bleef aanvallen en Schalke creëerde werkelijk geen enkele kans. Ook kwa sfeer domineerde de supporters van BVB de hele wedstrijd. De indrukwekkende Gelbe Wand stond de hele wedstrijd als 1 man achter de thuisploeg. De sfeer aan Schalke kant was teleurstellend te noemen, er werd voornamelijk gereageerd op wat de Dortmund supporters zongen en de Schalke supporters probeerden deze liedjes over te nemen. Nadat het kort massaal ging werd het daarna vaak weer snel stil. In de tweede helft leek er op het veld en op de tribune een opleving te komen van Schalke zijde, maar dit was maar van korte duur. Na de 2-0 van centrale verdediger Santana in de 61ste minuut was de wedstrijd definitief gespeeld. Ondanks nog verschillende kansen en mooie hoogstandjes van sterspeler Mario Götze werd er niet meer gescoord. Wel was er nog een mooie pyroshow in het uitvak. Na de wedstrijd liep het uitvak snel leeg en vierden de spelers van Dortmund een groot feest met de supporters op de Südtribüne. Ook op het Haubtbahnhof van Dortmund was het nog een groot feest en dat bleef het ook in de trein tot aan Krefeld toe.

De Revierderby: Scheisse 04

Negen jaar geleden bezocht ik voor de eerste keer Borussia Dortmund. In een, zoals gewoonlijk, bomvol WestfalenStadion zag ik vanuit de imposante Südtribune de Borussen VFL Bochum verslaan met een droge 2-0. Het was nog in die tijd waarin Barrios de goals moest maken, Weidenfeller de netten schoon hield en Hummels de verdediging dirigeerde.

Ik was meteen verkocht aan BVB; de geweldige sfeer, het stadion, de liefde voor de club die bij jong en oud door de aderen stroomt. Het zou ervoor zorgen dat ik fan van Dortmund werd. Elk seizoen probeer ik enkele wedstrijden te bekijken. Zo een kleine derby tegen Bochum mag dan wel amusant zijn, het gaat je seizoen niet extra kleur geven. De grote vijand zit in Gelsenkirchen: Scheisse 04. De liefde die voor elke fan voor BVB van tel is, daar is de haat tegenover de buren uit Gelsenkirchen evenwaardig in. De Revierderby stond sinds oktober 2009 aangeduid op mijn bucketlist.
8 december was het dan eindelijk zover. Via wat geluk kwam ik aan tickets voor het uitvak tijdens de moeder van alle derby’s in Duitsland. In tegenstelling tot Nederland en België gaat het in 

Duitsland algemeen een stuk aangenamer om wedstrijden bij te wonen. Geen gekke buscombiregeliningen bijvoorbeeld, zelfs niet tijdens de match van het jaar. Met de auto reden we tot aan de Veltins Arena, parkeerden ons op de Gästepatkplätze en begaven ons meteen naar het stadion. Het enige grote minpunt was dat ultra groeperingen van Dortmund zoals The Unity nog steeds gebanned waren. Tijdens onregelmatigheden in 2013 werd het uitvak een beetje bewerkt. Er werd een straf opgelegd om de komende vijf jaar geen ultras toe te laten in het uitvak. Zeer jammer!
Samen met de 6.000 bezoekende fans werden we natuurlijk niet warm onthaald. Een kleine rel buiten

het stadion toen ultras van Gelsenkirchen fans van Dortmund aanvielen; in het stadion kregen fans van “GE” een hele wedstrijd bier over hun nek. De haat zit er ingebakken, een echte derby dus. De wedstrijd zelf werd meteen bepaald door de Borussen. Al snel kwamen we 0-1 voor, in de 2de helft kreeg de thuisploeg nog een penalty toegewezen na een tussenkomst van de VAR, om uiteindelijk via een mooi doelpunt van Sancho de verdiende 1-2 zege binnen te halen.

Het was ondertussen al 5 jaar geleden dat Borussia Dortmund nog eens kon winnen op het veld van Scheisse 04. Niet alleen staat BVB bovenaan in de Bundesliga, de derby winnen betekent alles.

Vrienden van VanBastisch