Borussia M'gladbach
vs
Bayer Leverkusen


BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH

Opgericht 1900

Adres Hennes-Weisweiler-Allee 1 41179 Mönchengladbach

Land Duitsland

Telefoon +49 (1805) 181 900

Fax +49 (2161) 929 31009 

E-mail info@borussia.de
Website http://www.borussia.de

STADION IM BORUSSIA-PARK

Adres Hennes-Weisweiler-Allee 1

Postcode 41179

Plaats Mönchengladbach

Website http://www.borussia.de/de/stadion,117040,0.html

Geopend 2004

Architect Planungsgruppe Bl

Capaciteit 54.057

Oppervlak gras

BAYER LEVERKUSEN

Opgericht 1904

Adres Bismarckstr. 122-124 51373 Leverkusen

Land Duitsland

Telefoon +49 (214) 866 00

Fax +49 (214) 866 0512 

E-mail info@bayer04.de
Website http://www.bayer04.de

BAYARENA

Adres Bismarckstr. 122-124

Postcode 51373

Plaats Leverkusen

Telefoon +49 (214) 866 0666

Website http://www.bayer04.de

Geopend 1958

Capaciteit 30.210

Oppervlak gras 

Vroegere namen 1958 - 1998 Ulrich-Haberland-Stadion

Rheinland Derby

Dit weekend staat met Borussia Mönchengladbach - Bayer Leverkusen een kraker bovenaan de Bundesliga op het programma. Beide teams slagen er de voorbije jaren steevast in om Borussia Dortmund en Bayern München het vuur aan de schenen te leggen. Hun geheim: een sterke jeugdopleding, gekoppeld aan strategische aankopen.

Zaterdagnamiddag om 15u30 staat met Borussia Mönchengladbach - Bayer Leverkusen een topper op het programma. Met nog acht resterende wedstrijden zijn beide teams verwikkeld in een strijd op leven en dood voor een top vier plaats die automatisch toegang verleent tot de prijzenpot van de Champions League. Die Fohlen willen na acht speeldagen op kop dit seizoen ten allen prijze bij de beste vier eindigen, terwijl Die Werkself na een tegenvallende seizoensstart nu pas onder stoom lijken te komen. Meer nog, beide teams hebben ook nog steeds uitzicht op een eventuele titel, want koploper Bayern München staat, na een mager seizoensbegin, amper 8 punten los.

De troepen van Marco Rose en die van Peter Bosz leggen allebei aanvallend voetbal op de mat, waarmee ze de traditionele grote twee (Dortmund en Bayern) dit seizoen tot het uiterste drijven, maar ook een uitgekiende transferpolitiek en een gerenommeerde jeugdwerking zorgen dat de twee Duits teams mogen dromen van de hoogdagen van weleer.

Talentenfabrieken
In Duitsland lijkt het haast traditie dat beloftevolle jonge Duitse spelers uiteindelijk de kleuren van een van de twee topclubs verdedigen. Velen onder hen zetten echter hun eerste voetbalpasjes bij de clubs net onder de Grote Twee, zoals Mönchengladbach en Leverkusen.

Beide steden aan de Rijn hebben zich daarom tot doel gesteld om de sterren van het toekomstige Duitse voetbal af te leveren. Zo danken we onder meer Marco Reus en Marc-André Ter Stegen aan de goede zorgen van Die Folen. De BayArena zorgde dan weer voor de (post)formatie van onder meer Julian Brandt en Michael Ballack. Hun traditie indachtig pakken beide teams ook nu nog gretig uit met talent van eigen bodem. Denken we maar aan Kai Havertz, de nieuwe posterboy van het Duitse voetbal, die al enkele jaren het mooie weer maakt bij Leverkusen en getipt wordt als de volgende uitgaande klepper bij de ploeg van chemiereus Bayer.

Slimme transferpolitiek
Daarnaast zetten beide teams uit de Duitse subtop ook in op jong talent uit het buitenland of jongelingen die bij Bayern München of Borussia Dortmund net buiten de boot vallen. Zo koppelt de ex-club van Thorgan Hazard ontluikend talent als Marcus Thuram, Matthias Ginter en Florian Neuhaus aan een stevige Zwitserse inslag, met de ervaren goalie Yann Sommer op kop.

Ook Bayer Leverkusen lijkt de ideale mix tussen jeugdig talent en enkele ervaren rotten in het vak te hebben gevonden. Peter Bosz beschikt onder meer over rastalent Leon Bailey (ex-Racing Genk) en Jonathan Tah, die op sleeptouw worden genomen door de broertjes Bender, de Chileense middenvelder Charles Aranguiz en centrumspits Kevin Volland.

Vrienden van VanBastisch