Brighton & Hove Albion
vs
Crystal Palace


BRIGHTON & HOVE ALBION FC

Opgericht 1901

Adres Village Way BN1 9BL Brighton, East Sussex

Land Engeland

Telefoon +44 (1273) 878 288

Fax +44 (1273) 878 238 

E-mail customerservices@bhafc.co.uk
Website http://www.seagulls.co.uk

THE AMERICAN EXPRESS COMMUNITY STADIUM

Adres Village Way

Postcode BN1 9BL

Plaats Falmer, East Sussex

Website http://www.amexstadium.co.uk

Geopend 2011

Architect KSS Design Group

Capaciteit 30.750

Oppervlak gras

CRYSTAL PALACE

Opgericht 1905

Adres Selhurst Park SE25 6PU London

Land Engeland

Telefoon +44 (208) 768 6000

Fax +44 (208) 771 5311 

E-mail info@cpfc.co.uk
Website http://www.cpfc.co.uk

SELHURST PARK

Adres Holmesdale Road

Postcode SE25 6PU
Plaats London

Geopend 1924

Architect Archibald Leitch

Capaciteit 26.309

Oppervlak gras

M23 Derby

De rivaliteit tussen Brighton en Crystal Palace, ook wel de derby A23 en de derby M23 genoemd, is de derby tussen de Engelse voetbalteams Brighton & Hove Albion en Crystal Palace. De bijnamen komen van de A23-weg en de snelweg M23 tussen Sussex en Zuid-Londen.

Met de spectaculaire Merseyside-derby en de verrassende uitschakeling van Arsenal door Nottingham Forest was deze derde ronde van de FA Cup al een vermakelijke. Maar ook het slotstuk belooft een bijzondere te worden. Vanavond neemt Brighton & Hove Albion het in de M23-derby op tegen Crystal Palace.

De M23-derby, vernoemd naar de snelweg tussen de thuishavens van beide ploegen, was tot de promotie van Brighton afgelopen seizoen vier jaar lang afwezig in Engeland. De eerste ontmoeting sinds die tijd, afgelopen november in de Premier League, had dus een bijzondere moeten worden. Hoewel het er op de tribunes (af en toe te) fanatiek aan toe ging, eindigde de wedstrijd zelf in een anticlimax. Een saaie 0-0 was het resultaat. 

POEPINCIDENT

De ontmoeting van vier jaar geleden, was wel een bijzondere. Toen stond promotie naar de Premier League op het spel. Nadat de eerste ontmoeting op Selhurst Park in 0-0 was geëindigd, had Brighton in de beslissende wedstrijd het thuisvoordeel. Een goede gastheer waren de 

Seagulls echter niet. De selectie van de gasten vond bij aankomst in de kleedkamer een toilet die besmeurd was met uitwerpselen. Smakelijk is het niet, maar het werkte wel motiverend, zo bleek. Crystal Palace versloeg de aartsrivaal met 0-2 en nadat het in de finale ook voor Watford te sterk was promoveerde de ploeg uit Londen naar de Premier League. 

MULLERY EN VENABLES

De rivaliteit tussen de beide ploegen stamt uit de jaren '70, toen voormalig ploeggenoten bij Tottenham Terry Venables en Alan Mullery trainer werden bij respectievelijk Crystal Palace en Brighton. Aan hun tijd bij de Spurs hadden de twee een persoonlijke vete overgehouden: Venables was destijds tweede aanvoerder, achter Mullery, wat volgens laatstgenoemde tot deze rivaliteit leidde. 

Beide managers waren ambitieus: ze wilden hun ploeg van de Third Division (tegenwoordig de Football League Two) naar de top van het Engelse voetbal leiden. Beide managers slaagden daar ook in: twee keer in drie jaar promoveerden beide ploegen in hetzelfde seizoen. De ploegen kwamen 

elkaar die jaren dan ook vaak tegen, wat ook tot 

diverse incidenten leidde. 

HETE KOFFIE

Zo ook een uitbarsting van Alan Mullery. Nadat zijn ploeg met 0-1 had verloren van de aartsrivaal uit Londen, ging hij tekeer tegen fans van Crystal Palace. Hij zou kleingeld op de grond hebben gesmeten en hebben geschreeuwd dat dat alles is wat Crystal Palace waard was. Na afloop verklaarde Mullery dat hij dit deed omdat de supporters hete koffie over hem heen hadden gegooid. 

EAGLES VS SEAGULLS

Ook de bijnaam van Brighton zou de club te danken hebben aan de rivaliteit met Crystal Palace. Fans van de ploeg, die toen nog als the Dolphins bekend stonden, scandeerden het woord Seagulls, als reactie op de Palace-supporters die hun Eagles toezongen. De ontmoeting van vanavond is de honderdste tussen de Eagles en de Seagulls. Vooralsnog houden de ploegen elkaar perfect in balans: beide wisten de derby 37 keer te winnen. 25 keer werd het gelijk.

Vrienden van VanBastisch