Brøndby IF
vs
FC Kopenhagen

BRØNDBY IF

Opgericht 1964

Adres Brøndby Stadion 30 2605 Brøndby

Land Denemarken

Telefoon +45 4363 0810

Fax +45 4343 2627 

E-mail [email protected]
Website http://brondby.com/

BRØNDBY STADION

Adres Brøndby Stadion 8

Postcode 2605

Plaats Brøndby

E-mail [email protected]

Geopend 1965

Capaciteit 29.000

Oppervlak gras

FC KOPENHAGEN

Opgericht 1992

Adres Per Henrik Lings Allé 2 2100 København

Land Denemarken

Telefoon +45 3543 3131

Fax +45 3543 7422 

E-mail [email protected]
Website http://www.fck.dk/

TELIA PARKEN

Adres Øster Allé 50

Postcode 2100

Plaats København

Telefoon +45 3543 3131

Website http://parken.dk

Geopend 1992

Architect Gert Andersson

Capaciteit 38.065

Oppervlak gras 

Vroegere namen 1992 - 2014 Parken

Kopenhagen derby: Brøndby IF – FC København

Afgelopen maandag vond in Kopenhagen de altijd beladen derby tussen Brøndby IF en FC Kopenhagen plaats. Een duel tussen de twee grootste en meest succesvolle clubs in Denemarken. De laatste tien jaar is FC Kopenhagen verreweg de succesvolste club van Kopenhagen, Brøndby daarentegen wist in deze periode nauwelijks prijzen te winnen.

De laatste jaren heeft Brøndby grote namen aangetrokken om weer mee te kunnen doen om het kampioenschap. Zo werden onder andere clubhelden Daniel Agger, Johan Elmander en Thomas Kahlenberg teruggehaald naar de club, nog zonder al teveel resultaat overigens. Bij FC Kopenhagen staan oud-eredivisie spelers Christian Poulsen (Ajax) en Steve de Ridder (de Graafschap, FC Utrecht) onder contract.

 

Stadsderby

De 72ste stadsderby werd op tweede paasdag gespeeld in het westen van Kopenhagen in het Brøndbystadion. Kaarten voor wedstrijd gingen zoals altijd als warme broodjes over de toonbank, de thuisvakken waren dan ook al twee weken voor de wedstrijd uitverkocht. Uiteindelijk zou alleen het uitvak niet uitverkocht raken, dit mag verrassend genoemd worden aangezien Brøndby het uitvak bij FC Kopenhagen meestal binnen enkele uren weet uit te verkopen.

 

Een klein uur voor de wedstrijd arriveerden we bij het Brøndbystadion. Bij de ingang van het uitvak stonden de FC Kopenhagen supporters al klaar, afgeschermd door een heel leger aan politie. Van een agressieve sfeer was verder geen sprake. Bij het stadion stonden lange rijen en eenmaal binnen bleek de Sydsiden, de staantribune van de 

fanatieke aanhang van Brøndby al ramvol te staan. We waren net op tijd binnen, want toen de spelers van Brøndby het veld betraden om aan de warming-up te beginnen, was dat het teken voor de Sydsiden om meteen tientallen fakkels te ontbranden en het startsein van de indrukwekkende vocale support. Het uitvak was nog leeg, maar niet veel later werd een doek ontvouwen met de tekst ‘Herr kommer København’ (hier komt Kopenhagen) en stormden honderen FCK supporters het vak in.

Sydsiden

Bij de Kopenhagen derby zijn prachtige sfeeracties een garantie. Elke derby proberen beide supportersgroepen elkaar weer te overtreffen met de mooiste tifo’s, choreo’s en pyroshows. Dat was deze editie niet anders. Bij de spelersopkomst presenteerde Brøndby een grote tifo over de gehele ‘Sydsiden’ met als thema het Brøndby stadion. Nadat dit enorme doek volgde een tweede actie met achter het doel een doek met de tekst ‘Velkommen på Brøndby Stadion’ (welkom in het Brøndby Stadion’) met daarnaast weer fakkels en blauw, gele vlaggen op de tribune.

 

Ook de FCK supporters hadden bij de spelersopkomst meerdere sfeeracties. Eerst was een choreografie in de clubkleuren te zien, daarna 

volgden 4 doeken, die de tekst SEHR (win) vormden met daarin de beeltenis van spelers die de afgelopen jaren belangrijke doelpunten in de derby maakten. Ook voor de tweede helft stonden weer sfeeracties op de planning. De ‘Sydsiden’ had een groot doek in de blauw-gele clubkleuren over de gehele korte zijde gevolgd door honderden werplinten en in het uitvak werden nog een lading fakkels afgestoken.

Sfeer

De sfeer op de tribunes kon ons duidelijk wel bekoren. Helaas kon dat niet gezegd worden over de wedstrijd (al is dat bijzaak natuurlijk). Gedurende de wedstrijd werden er nauwelijks kansen gecreëerd door beide teams. De coach van FC Kopenhagen maakte na de wedstrijd dan ook een opmerking die boekdelen sprak over deze wedstrijd: ‘Wij hebben deze wedstrijd één kans gecreëerd, maar dan kan over de tegenstander niet gezegd worden’. Deze derby zal dan ook de boeken ingaan als een van de saaiste derby’s ooit.

 

Volgende week staat met Hammarby IF – Djurgårdens IF de volgende Scandinavische derby op het programma en ook deze zal bezocht worden en er zal weer uitgebreid verslag van worden gedaan.


Slaget om København: Sektion 12, Carlsberg en de Italiaan uit Napels

Als groundhopper hoop je altijd de mooiste wedstrijden te kunnen beleven, dit keer had Hekkenhanger Levy zijn zinnen gezet op de derby in Kopenhagen: FC Kopenhagen – Brondby IF. “Slaget om København”, zo wordt de wedstrijd tussen de rivalen ook wel liefkozend genoemd. Een aantal keer per jaar nemen ‘FC København’ en ‘Brøndby IF’ het tegen elkaar op in een verhitte derby.

We vertrekken vrijdagavond richting de Deense hoofdstad. Uiteraard hadden we gehoopt om een wedstrijd zaterdag te kunnen meepikken in Denemarken, maar jammer genoeg was de dichtstbijzijnde wedstrijd zo’n 5 uur weg met de trein. Aangezien we maar 2,5 dag in Denemarken verblijven, besluiten we om de stad even te bezichtigen. Maar allereerst ga ik toch nog een stadion bezoeken, zaterdagvoormiddag beland ik bij Boldklubben Skjold, een kleinere club in Kopenhagen. Na de Carlsberg fabriek bezocht te hebben en de stad nog even bezichtigd te hebben is het uitkijken naar de derby op zondag. Op voorhand hadden we vernomen dat Brondby fans deze wedstrijd zouden boycotten vanwege een dispuut over het aantal tickets dat ze krijgen, als groundhopper verneem je nooit graag zo’n nieuws. Daarom hopen we natuurlijk op een uitstekende performance van de Ultras van Kopenhagen, Sektion 12.

Zondag: de Slaget om København

Zondag: football day! Na een stevig English Breakfast in de oude haven en enkele biertjes trekken we richting stadion. Aangezien we nog 1 ticket overhebben -en na talloze pogingen om iemand te vinden die deze zou willen kopen aan aankoopprijs- besluiten we op goed geluk dit ticket voor 2 biertjes aan iemand te schenken. We staan

aan de fanshop en daar is ook een ticket verkooppunt.
Het lukt maar niet. Tot het moment we de fanshop even willen binnen gaan, toch nog even een laatste keer proberen! Er daar staat iemand verward rond te kijken, met de uitdrukking “wat moet ik hier doen om aan een ticket te geraken?” Ik wandel op hem af en jawel hij gaat akkoord, 2 biertjes! De man blijkt Gaetano te heten, een Italiaan van 19 jaar uit Napels. Hij is helemaal alleen naar Kopenhagen gekomen, speciaal voor de Slaget om København. Op voorhand had hij contact gehad met een fan van FC Kopenhagen maar deze had hem vandaag in de kou laten staan. Het was zijn allereerste groundhoptrip. Aangezien ook hij door de spanning van deze derby is gegaan, vind ik het wel iets hebben dat we hem juist hier, op dit moment, tegen komen.

Hij heeft me zeker 5x bedankt, ook de ochtend nadien zat mijn inbox terug vol met bedankt berichten en dat ik altijd welkom ben als ik ooit bij hem in de buurt ben. Dit is voor mij een reden wat groundhoppen tot één van de mooiste hobby’s ter wereld maakt. De cultuur, mensen van overal ter wereld, de sfeer en de ontmoetingen. Over naar de wedstrijd nu!
Voor de wedstrijd wordt er al duchtig gezongen door Sektion 12 in het moderne maar gezellige Parken stadion, het maakt ons enkel maar 

nieuwsgieriger. Net voor de aftrap komt er een prachtige tifo, met veel pyro, zoals ik het graag heb. We hebben tickets over de hoofdtribune en wat mij opviel, wat ik bij heel weinig clubs tegen kom is dat deze tribune de ganse wedstrijd heeft rechtgestaan, mee sfeer maakte en dat er veel passie te merken viel. De jongens van Sektion 12 maken er een ganse wedstrijd 1 groot feest van, enorm veel gezang, gespring en bengaals, ze stuwen hun spelers naar voor, enkel is er op het veld niet veel van te merken. De wedstrijd blijft een droge 0-0 met weinig kansen en vooral heel veel stevige duels op het middenveld. We hadden graag een goaltje meegepikt natuurlijk, maar het bier dat Gaetano maar blijft trakteren maakt voor ons toch al iets goed.

Na de wedstrijd besluiten we de lokale pub te bezoeken, waar een vette beat zorgt voor een leuke afterparty. Ongeveer 5 uur na de wedstrijd nemen we afscheid van Gaetano. Het jeugdig enthousiasme en de woorden die hij zei hoe hard hij genoten had, deden veel van mezelf herkennen toen ik zijn leeftijd had. Lovely! Tot slot, kan ik enkel maar aanraden om deze derby te bezoeken, hij heeft veel van wat een derby hoort te zijn. Enkel de away fans ontbraken, zorg dus dat je deze zeker doet MET de jongens van Brondby IF (al waren er wel enkele), want dan zal hij volgens mij nog een stuk beter zijn.

Slag om Kopenhagen

Spelen tegen je aartsrivalen in een uitwedstrijd geeft altijd net nog dat beetje extra. Vijandig gebied binnen komen, zwaar in de minderheid maar je houdt je staande. Hen verslaan op hun eigen grond zijn de lekkerste overwinningen. Dit weekend ben ik wederom in Scandinavië, ditmaal voor de Slaget om Kobenhavn (Slag om Kopenhagen). Mijn vierde editie van deze derby, de tweede keer in het uitvak. Een away day voor in de boeken!

Vroege ochtend

Vanwege sneue veiligheidsregels was de aftrap al om 12.30 uur. En aangezien ik een verjaardag had de avond er voor had ik maar weinig geslapen. Een lekkere derby day geeft dan meer dan genoeg energie om te blijven gaan. The New Firm zoals de Kopenhagen derby ook wordt genoemd is gegarandeerd een gekkenhuis. Niet alle dikke tifo acties en pyro, maar ook veelvuldig confrontaties binnen en buiten het stadion tussen beide fanatieke supportersgroepen.

Brøndby komt uit de buitenwijken van de stad. De meerderheid van de FCK supporters reist af met de trein om vanaf het station met een corteo naar het stadion te lopen. Een leger aan politie is op de been om beide kampen uit elkaar te houden. Regelmatig proberen ze elkaar op te zoeken in de nauwe straten en parken van de wijk. Het uitvak vult zich met 2100 fanatieke uitsupporters in het zwart, blauw en wit gekleed. De andere 90% kleurt geel en blauw.

Tifo en pyro

Ook ditmaal werd ik alles behalve teleurgesteld. Brøndby IF hadden een tifo die bijna het hele stadion besloeg. Maar het duurde niet lang voordat ik helemaal niets meer zag. Binnen no time stond het uitvak in lichterlaaie wat het stadion in nevelen hulde. Welkom in Denemarken!

Maar als je denkt dat dit alles is, dan heb je het verkeerd. Beide zijden hebben fanatieke support. Niet alleen vocaal heel sterk, maar de hele wedstrijd door worden fakkels en ander vuurwerk afgestoken. Kijk je naar een saaie pot voetbal, dan zorgt alle actie op de tribunes alleen al voor een fantastische derby day.

Ook de tweede helft aan beide zijden tifo en dikke pyro shows. Ditmaal was aan Brøndby zijde alleen de fanatieke aanhang van Sydsiden aan de beurt.

Derbysejr!

Op het veld gebeurde bar weinig. Beide teams probeerden het, maar het was gewoon slaapverwekkend slecht. Zeker de eerste helft was

het aanzien niet waard. Geen fatsoenlijke kans werd er gecreëerd. Blijkbaar hadden ook de spelers last van het vroege aanvangstijdstip, leek het alsof de spelers de avond er voor een nachtje hadden doorgehaald.

Tweede helft was niet veel beter. Gelukkig konden nu wel wat kansen aan beide zijden om te scoren. Maar het was nog steeds niet veel. Ondanks de passie op de tribunes, leken de spelers op het veld vooral niet te willen verliezen in plaats van spelen om te winnen.

En op het moment dat we dachten dat een gelijkspel het resultaat zou zijn, scoort FC Kopenhagen in de blessuretijd. Een slap moment van de Brøndby verdedigers is genoeg voor de FCK om de overwinning te stelen. Het uitvak ontploft, uitzinnig van vreugde. Iedereen valt over elkaar heen van vreugde. De overwinning wordt voor tientallen minuten gevierd na het laatste fluit-signaal. Is er een zoetere overwinning mogelijk dan je aartsrivaal verslaan in the dying seconds?

Slaget om Kobehavn verveelt nooit!

Vrienden van VanBastisch