Cracovia Krakow
vs
Wisla Krakow


CRACOVIA KRAKÓW

Opgericht 1906

Adres ul. Josefa Kałuży 1 30-111 Kraków

Land Polen

Telefoon +48 (12) 292 9100

Fax +48 (12) 655 1882 

E-mail klub@cracovia.pl
Website http://www.cracovia.pl/

STADION CRACOVII IM. JÓZEFA PIŁSUDSKIEGO

Adres ul. Josefa Kałuży 1

Postcode 30-111

Plaats Kraków

Geopend 2010

Architect Estudio Lamela

Capaciteit 15.016

Oppervlak gras

Vroegere namen Stadion Cracovii

WISLA KRAKÓW

Opgericht 1906

Adres ul. Reymonta 22 30-059 Kraków

Land Polen

Telefoon +48 (12) 630 7600

Fax +48 (12) 630 7691 

E-mail sekretariat@wisla.krakow.pl
Website http://www.wisla.krakow.pl/

STADION MIEJSKI IM. HENRYKA REYMANA

Adres ul. Reymonta 22

Postcode 30-059

Plaats Kraków

Geopend 1914

Capaciteit 33.268

Oppervlak gras

Vroegere namen 1914 - 2008 Stadion Wisła

De ‘heilige oorlog’ van hooligans uit Krakau is een echte oorlog

In heilige oorlogen wordt er gevochten in de naam van God.

Maar wat gebeurt er wanneer een heilige oorlog niet gevoerd wordt in de naam van God, maar in de naam van een voetbalclub? De heilige oorlog tussen twee clubs uit Krakau is daar een voorbeeld van. De bloedvete duurt al meer dan een eeuw. De twee extreem gewelddadige kampen claimen allebei de stad en daarbij gaan ze over lijken.

 

Afgelopen week ontmoetten de Poolse teams elkaar weer eens. Alhoewel uitsupporters vaak niet toegelaten worden bij deze duels, stonden er ultras van Wisła Kraków in het uitvak van Cracovia. Hooligans van Ruch Chrozów vergezelden de ultras van Wisla Krakau. De twee supportersgroepen hebben namelijk een verbond gesloten met elkaar. Aan de andere kant van van het stadion toonden de supporters van Cracovia een enorm spandoek nadat hun team op een 2-0 voorsprong was gekomen tegen de aartsrivaal.

 

Cracovia wond er geen doekjes om. Deze stadsderby betekent oorlog. Op het doek waren ridders van Cracovia te zien die te paard ten strijde trekken. Naast zwaarden dragen ze schilden met een doorgekruist logo van Wisła Kraków erop.

De geschilderde afbeelding is niet slechts een symbool voor de heilige oorlig die woedt tussen Cracovia en Wisła Kraków. Het beschrijft de realiteit. Nergens in Europa woedt er in een stad 

zo’n heftige oorlog tussen de supportersgroepen van twee voetbalclubs. Onder het motto “niemand zal sterven, maar bloed zal vloeien” zijn veel hooligans in Krakau bereid hun leven te geven voor hun club. Ze sterven voor hun ideaal, zoals jihadisten namens hun religie moorden of zelfmoordaanslagen plegen. Het gaat de hooligans van Cracovia en Wisła niet om het voetbal. Ze worden gedreven door het verlangen naar geweld, het verslaan van de vijand en het veroveren van terrein in de stad.

 

De stad is verdeeld in territoria. Cracovia en Wisła hebben verspreid door Krakau ongeveer evenveel wijken. Als je geboren bent in een bepaalde wijk, ben je voor de club uit die wijk. In zogenaamde ‘trips’ trekken hooligans een vijandige wijk in, bijvoorbeeld Kurdwanów, om daar in te rammen op supporters van de rivaliserende club, maar ook op willekeurige passanten die geen reet met het voetbal te maken hebben. Beide clubs hebben een stuk of 200 zelfbenoemde ‘soldaten’ die deze jachten opzetten. Zij zijn ook betrokken bij criminele activiteiten, zo hebben ze grip op de Krakause drugshandel.

 

De heilige oorlog van Krakau eiste al meerdere doden. Hoeveel er in totaal zijn gestorven, is nergens officieel bijgehouden. Er vallen relatief veel doden bij deze clashes omdat de hooligans 

van Cracovia en Wisła wapens gebruiken. Cracovia gebruikt vooral kettingen, zwepen en messen, gericht op de dijen, billen en schouders van de tegenstanders. Wisła gebruikt vooral honkbalknuppels. De plaats in de hiërarchie wordt voor een hooligan bepaald aan de hand van het aantal sjaals dat hij verovert en het aantal opgelopen verwondingen. Hoe meer wonden, hoe harder je gestreden hebt voor jouw kant.

De haat tussen Cracovia en Wisla is al zo oud als de clubs zelf. Beide clubs werden opgericht in 1906. De eerste derby werd twee jaar later gespeeld. De rivaliteit tussen de supportersgroepen liep al in 1920 op geweld uit. “Nou heren, welkom bij de heilige oorlog,” zei een speler van Cracovia destijds voor de derby tegen Wisla. Die uitspraak is kenmerkend geworden voor de derby’s. De oorlog is nooit meer opgehouden.

 

Behalve één enkel keertje dan, in april 2005. Toen paus Johannes Paulus II op sterven lag, werd er een staakt het vuren ingelast en brandden 25.000 fanatieke voetbalsupporters door heel Polen kaarsjes in stadions. Lang duurde de vrede niet. Tijdens de eerstvolgende derby in mei 2005 laaide het geweld weer op. De hooligans van Cracovia en Wisła hebben met de kerk, voetbal en geweld een heilige drie-eenheid voor zichzelf ontworpen. Het bloed moet blijven vloeien.

Vrienden van VanBastisch