CSKA Sofia
vs
Levski Sofia


CSKA SOFIA

Opgericht 1948

Adres bul. Dragan Tzankov 3, Borisova Gradina 1164 Sofia

Land Bulgarije

Telefoon  +359 (2) 963 0998

Fax+359 (2) 963 0632 

E-mail office@cska.bg
Website http://www.cska.bg/

STADION BÂLGARSKA ARMIJA

Adres bul. Dragan Tzankov 3, Borisova Gradina

Postcode 1164

Plaats Sofia

Geopend 1923

Capaciteit 22.015

Oppervlak gras

Vroegere namen 1923 - 1944 Stadion AS-23, 1944 - 1949 Stadion Chavdar, 1949 - 1990 Stadion Narodna Armija

LEVSKI SOFIA

Opgericht 1914

Adres ul. Todorini Kukli 47 1517 Sofia

Land Bulgarije

Telefoon +359 (2) 847 7958

Fax +359 (2) 945 5160 

E-mail office@levski.bg
Website http://www.levski.bg/

VIVACOM ARENA - GEORGI ASPARUHOV

Adres ul. Todorini kukli 47

Postcode 1517

Plaats Sofia

Telefoon +359 (2) 459 121

Geopend 1963

Architect Lazar Parashkevanov

Capaciteit 29.200

Oppervlak gras

Vroegere namen 1990 - 2017 Stadion Georgi Asparuhov 1971 - 1990 Stadion Levski 1963 - 1971 Stadion Gerena

Sofia Derby: gaat de eeuwigheid verloren?

Na het faillissement van CSKA en de wederopstanding via de licentie van Litech, is het nu de beurt aan Levski. De club is in acute financiële nood geraakt door de arrestatie van de eigenaren. De problematiek is zo groot dat de supporters noodgedwongen het budget voor hun sfeeractie aan de club doneerden om de rekeningen te kunnen betalen. En zo kon er toch een Sofia Derby gespeeld worden. 

Levski aan de afgrond

Het was nog maar de vraag of de Sofia Derby überhaupt gespeeld kon worden. Enkele weken geleden werd Vasil Bozhkov gearresteerd in de Emiraten. De kingpin van de Bulgaarse gokindustrie wordt aangeklaagd voor o.a. fraude, omkoping en een bijdrage in georganiseerde misdaad. Hij heeft een minderheidsaandeel in Levski Sofia. Helaas voor de club werd ook meerderheidsaandeelhouder Georgi Popov in de Emiraten gearresteerd. Hij is business partner van Bozhkov.

 

Lopende het onderzoek zijn alle financiële tegoeden van beide heren bevroren en wordt er langzaam maar zeker beslag gelegd op o.a. een kunstcollectie. Maar naast alle strafrechtelijke aanklachten, ligt er ook nog een vordering op belastinggelden van maar liefst $ 317 miljoen. In een reactie laat Bozhkov weten overtuigd te zijn 

dat alles volgens de regels is voldaan. Echter als er toch te weinig is afgedragen zal hij dat met terugwerkende kracht alsnog doen. De man wordt geschat op een waarde van $ 1.35 biljoen.

De vervolging van beide heren zorgt er voor dat Levski Sofia per direct zonder geld zit. De rekeningen kunnen niet meer worden betaald. Een acuut faillissement dreigt voor de Bulgaarse grootmacht. De situatie is zo ernstig dat de supporters noodgedwongen het budget voor sfeer- en pyro acties aan de club worden gedoneerd. Omdat Levski de thuisspelende ploeg is, worden zelfs kaarten opgekocht voor de CSKA vakken om de recette van de kaartverkoop te spekken. De club is voor even gered.

 

Sofia Derby

De liefde voor Levski zorgt er voor dat de tribunes van de thuisploeg voller zijn dan ooit te voren. 

Zoals gebruikelijk wordt de Sofia Derby gespeeld in het Vasil Levski stadion, het nationale stadion van Bulgarije. Spelen in de eigen stadions zorgt steevast voor vernielingen door de bezoekende supporters. Het nationale stadion heeft respect van beide supportersgroepen.

Nou ga je doorgaans niet naar de Balkan voor kwalitatief voetbal. Helaas was de derby ditmaal van zeer bedroevend niveau. Kansen zijn er amper te noteren. Ik ben nog blijer met mijn perskaart langs het veld. Met een plek tussen thuis- en uitsupporters langs het veld is de rivaliteit en passie op de tribunes uitstekend voelbaar. Ook de groep beleefd een heerlijke Sofia Derby tussen de Levski ultras. Het enige wat ontbreekt zijn doelpunten, dat zou de kers op de taart zijn geweest.

Sofia derby: CSKA - Levski

De Sofia derby is de strijd tussen de grootste en succesvolste clubs uit Sofia en van Bulgarije en wordt soms ook aangeduid als de ‘Eternal derby of Bulgarian football’. De rivaliteit startte aan het einde van de jaren 40, toen CSKA werd opgericht en al meteen succesvol bleek te zijn en op sportief vlak de grote concurrent werd van het toen al veel langer succesvolle Levski Sofia. Beide clubs ondergingen in de loop ter tijd verschillende naamsveranderingen, maar hebben de huidige clubnamen sinds de eind jaren 80. Doordat op sportief vlak beide teams succesvol bleven en vaak onderling uitvechtten wie er kampioen werd, werd in de loop der jaren de rivaliteit tussen de Blauwen van Levski en de Rooien van CSKA buiten het veld ook steeds groter.

Dit weekend stond in eerste instantie niet in het teken van de Sofia derby, maar was gepland rond de Thessaloniki derby tussen Aris en PAOK. Deze keer werd de trip niet zelf geregeld, maar werd besloten om mee te gaan op de lezersreis van schrijver/groundhopper/IDH-collega Tom Bodde van groundhopper.nl. Aangezien Tom de Thessaloniki derby ook al vroeg in de planning had staan, was de keuze al snel gemaakt. En het mag gezegd worden: alles was tot in de puntjes geregeld. Toen een dag voor vertrek bekend werd dat de Sofia derby op de zaterdag gepland werd, werd er al snel overlegd met de groep om deze wedstrijd ook mee te pakken. De beslissing was snel gemaakt, want iedereen wilde deze derby ook graag zien. In korte termijn werd alles geregeld; perskaarten werden aangevraagd en vervoer werd uiteindelijk ook geregeld door de hotelreceptie.

Op zaterdagochtend was het al vroeg opstaan en werden we al opgewacht door een busje inclusief chauffeur om ons naar Sofia te gaan brengen. Na een reis van zo’n 5 uur kwamen we aan in Sofia waar de typische oostblokflats de toon voerden en waar paard en wagen nog gewoon in het straatbeeld te zien zijn. Veel armoede dus en een totaal andere cultuur. We besloten eerst een kijkje te gaan nemen bij het stadion van CSKA, daar glipten we snel het stadion in via een openstaande deur en maakten wat foto’s. Na een biertje bij CSKA werd de officiële fanshop bezocht, waar tot onze verbazing gewoon t-shirts en andere merchandise werd verkocht met verschillende nazisymbolen, zoals Zyklon-B, 88 (Heil Hitler) en meer van dit soort ongein. Uit principe werd er door ondertekende dus geen souvenir aangeschaft hier. Later zou blijken dat dit geen uitzondering is en dat racisme hier de normaalste zaak van de wereld is.
Ruim voor de aftrap werd het Vasil Levski National Stadium al aangedaan, waar nog niet veel supporters te bekennen waren, maar waar de 

politie wel al massaal aanwezig was. We hadden voor deze wedstrijden perskaarten en een deel van de groep zou de wedstrijd vanaf de perstribune volgen, de rest vanaf de sintelbaan rond het veld. De tribunes begonnen steeds voller te lopen en de fanatieke aanhang van beide teams bevonden zich op de tribunes achter de doelen. Uiteindelijk zouden er een kleine 12.000 toeschouwers aanwezig, lang niet uitverkocht. Maar dat gebeurt dan ook zelden bij deze derby.

En het mag wel gezegd worden dat het een unieke ervaring is om zo’n grote derby mee te maken vanaf de sintelbaan, vlak voor de fanatieke aanhangers van beide clubs. Een uitgebreid verslag van de wedstrijd kan ik dan ook niet geven, want het was vanaf deze positie veel interessanter om de sfeer op de tribunes te volgen. Ook in het stadion was weer duidelijk te merken dat ze er in Bulgarije een heel ander gedachtegoed op na houden, dan gebruikelijk in West-Europa. Spandoeken met White Power/SS, een supporter met een enorme hakenkruis tatoeage op z’n borst, de Hitler groet en massale oerwoudgeluiden als een zwarte speler aan de bal was. Maar na de overwinning was de zwarte speler van CSKA wel een van de grote helden, hoe hypocriet wil je het hebben?

Bij de spelersopkomst hadden beide supportersgroepen een sfeeractie, maar heel bijzonder was het niet. Bij de Levski aanhang waren blauwe vlaggetjes te zien en de CSKA fans lieten een doek zien met tekst en daaromheen enkele groene fakkeltjes. De sfeer tijdens de wedstrijd was van beide wel teams wel uitermate goed, de typische ultrasfeer zorgde voor 90 minuten steun voor de spelers. In het begin van de wedstrijd werd de hoofdtribune al een paar keer bestookt met vuurwerk door het Levski vak. De meeste projectielen eindigden vlak voor de tribune, maar 1 stuk vuurwerk landde wel midden op de tribune tussen de mensen, maar leek gelukkig 

niemand verwond te hebben. Later in de eerste helft volgde nog een pyroactie met rookpotten aan de Levski zijde, wat er toch altijd mooi uit ziet. Bij rust stond het nog 0-0 was er verder weinig gebeurd op het veld. Waar ik de eerste helft voornamelijk voor de Levski aanhang bivakkeerde, besloot ik de 2de helft maar aan CSKA zijde te bekijken. Ook hier was de vocale sfeer weer prima en vermaakte ik me opperbest. Waar ik bij de Levski vakken vooral rookpotten en fakkels zag, was het bij CSKA vooral knalvuurwerk dat om de paar minuten de sintelbaan werd opgegooid al moet er wel bij gezegd worden dat het meer rotjes waren, dan echt vuurwerkbommen. Ook leuk om te zien was dat er in de 2de helft een tijd lang de sfeer werd bepaald door een jochie van een jaar of 10-12, deze kleine capo deed goed zijn best en kreeg het CSKA vak goed mee.

Het einde van de wedstrijd naderde ondertussen en was er was nog steeds niet gescoord. Een derby zonder doelpunten zou toch wel teleurstellend zijn, maar echt kansen werden niet meer genoteerd in het slot van de wedstrijd. Toen we eigenlijk de moed al hadden opgegeven, werd het droomscenario toch nog werkelijkheid. CSKA scoorde diep in blessuretijd (al hadden we daar geen idee van, aangezien er geen werkend scorebord te ontdekken was in het stadion) de winnende treffer door een kopbal uit een hoekschop. Ik stond toevallig net 2 meter achter het doel opgesteld en had ook maar besloten om net die corner op beeld vast te leggen. De ontlading was groot bij de spelers en de supporters bij CSKA, want wat is er nou mooier om je aartsrivaal op zo’n manier te verslaan. Vrijwel direct na de aftrap klonk het eindsignaal en kon de tweede derby in een week tijd definitief gevierd worden. Ik maakte het feestje van heel dichtbij mij en de adrenaline gierde werkelijk nog uren door mijn lichaam heen. Ongekend om dit van zo dichtbij mee te kunnen maken!

Vrienden van VanBastisch