FC Barcelona
vs
Espanyol


BARCELONA

Opgericht 1899

Adres Avenida de Arístides Maillol 08028 Barcelona

Land Spanje

Telefoon +34 (902) 189 900

Fax +34 (93) 411 2219 

E-mail oab@club.fcbarcelona.com
Website http://www.fcbarcelona.com/

CAMP NOU

Adres Carrer d'Arístides Maillol

Postcode 8028

Plaats Barcelona

Geopend 1957

Architect Francesc Mitjans-Miró, Lorenzo García Barbon, Josep Soteras Mauri

Capaciteit 99.787

Oppervlak gras

Vroegere namen 1957 - 2000 Estadi del Futbol Club Barcelona

ESPANYOL

Opgericht 1900

Adres Avenida Baix Llobregat 100 08940 Barcelona

Land Spanje

Telefoon +34 (93) 292 7700

Fax +34 (93) 425 4552 

E-mail info@rcdespanyol.com
Website http://www.rcdespanyol.com/

RCDE STADIUM

Adres Avenida Baix Llobregat 100

Postcode 08940

Plaats Cornella de Llobregat

Geopend 2009

Architect Mark Fenwick, Javier Iribarren, Esteban Gasulla

Capaciteit 40.423

Oppervlak gras

Vroegere namen 2009 - 2014 Estadi Cornellà-El Prat, 2014 - 2016 Power8 Stadium

El Derbi Barceloni

De Derby van Barcelona of Derbi catalán is de benaming voor de wedstrijd tussen de Catalaanse voetbalclubs FC Barcelona en RCD Espanyol. Het is de derby van de Catalaanse hoofdstad Barcelona.

Geschiedenis

FC Barcelona en RCD Espanyol gelden van oudsher als de belangrijkste voetbalclubs van de autonome regio Catalonië en de stad Barcelona. FC Barcelona werd in 1899 opgericht door de Zwitser Johan Gamper en RCD Espanyol ontstond in 1900. Waar FC Barcelona zich in eerste instantie kenmerkte door sterke buitenlandse invloeden met een Zwitserse oprichter en veel Engelse spelers, was RCD Espanyol van het begin een Spaans-georiënteerde club. Later zou FC Barcelona zich vooral proliferen als een Catalaanse club, waardoor de politieke tegenstelling met RCD Espanyol bleef bestaan.

Aan het begin van de twintigste eeuw begon de rivaliteit tussen de twee clubs in de regionale competities als de Campionat de Catalunya. FC Barcelona en RCD Espanyol behoorden in 1928 tot de oprichters van de landelijke Primera División. In de loop der jaren zou FC Barcelona uitgroeien tot een Spaanse en later ook Europese topclub, terwijl

 RCD Espanyol minder grote successen zou bereiken. Desondanks wonnen Los Pericos meerdere malen de Copa de España en bezet de club de zesde plaats op de all-time-ranglijst van de Primera División, achter Real Madrid, FC Barcelona, Athletic de Bilbao, Valencia CF en Atlético de Madrid. Voor FC Barcelona is Real Madrid inmiddels sinds vele jaren de grote rivaal door politieke en sportieve achtergronden. Voor RCD Espanyol is FC Barcelona nog wel steeds de grote rivaal, hoewel die rivaliteit sinds het begin van de jaren negentig wel is afgezwakt. Tot die tijd stonden de onderlinge wedstrijden vol van emotie en gingen de Boixos Nois en de Brigadas Blanquiazules, de radicale aanhangers van respectievelijk FC Barcelona en RCD Espanyol, elkaar regelmatig te lijf. In 1995 veranderde RCD Espanyol de clubnaam van het Spaanse Real Club Deportivo Español naar Catalaanse Reial Club Deportiu Espanyol en ook het officiële clublied werd van het Spaans in het Catalaans vertaald. Met deze wijzigingen heeft RCD Espanyol de

Spaanse oriëntatie vervangen door een streven naar meer binding met Catalonië, waardoor de politieke lading die de derby gedurende vele jaren had grotendeels verdween. Tegenwoordig is de Derby van Barcelona meer een prestigewedstrijd.

Opmerkelijk is dat sinds (2 augustus 2009) Espanyol in hun nieuw stadion Estadi Cornellà-El Prat speelt, het nog nooit een La Liga wedstrijd thuis kunnen winnen heeft van FC Barcelona.

 

Europees niveau

In het seizoen 1965/1966 werd de Derby van Barcelona op Europees niveau gespeeld. In de kwartfinale van de Jaarbeursstedenbeker, de voorloper van de UEFA Cup, spelen beide clubs tegen elkaar. FC Barcelona verslaat RCD Espanyol zowel thuis als uit met 1-0. Julio César Benítez in de eerste wedstrijd en Lluís Vidal in de tweede wedstrijd maken de doelpunten voor Barça. FC Barcelona zou uiteindelijk dat seizoen de Jaarbeurstedenbeker winnen.

Vrienden van VanBastisch