Hamburger SV
vs
Werder Bremen


HAMBURGER SV

Opgericht 1887

Adres Sylvesterallee 7 22525  Hamburg

Land Duitsland

Telefoon +49 (40) 415 51887

Fax  +49 (40) 415 51234 

E-mail info@hsv.de

Website http://www.hsv.de/

VOLKSPARKSTADION

Adres Sylvester Allee 7

Postcode 22525

Plaats Hamburg

Geopend 1998

Architect MOS Architekten

Capaciteit 57.030

Oppervlak gras

Vroegere namen 1998 - 2001 Volksparkstadion, 2001 - 2007 AOL Arena, 2006 FIFA WM-Stadion Hamburg, 2007 - 2010 HSH Nordbank Arena, 2010 - 2015 Imtech Arena for UEFA matches: Arena Hamburg

WERDER BREMEN

Opgericht 1899

Adres Franz-Böhmert-Straße 1c 28205 Bremen

Land Duitsland

Telefoon +49 (1805) 937 337

Fax +49 (421) 493 555 

E-mail info@werder.de
Website http://www.werder.de

WESERSTADION

Adres Franz-Böhmert-Straße 1c

Postcode 28205

Plaats Bremen

E-mail info@weserstadion.de

Website http://www.weserstadion.de

Geopend 1924

Capaciteit 42.358

Oppervlak gras

Nordderby: vijf voor twaalf in voetbalbolwerken

De aftrap in het Weserstadion mag dan wel 18:30 zijn, het is in Noord-Duitsland voor beide clubs eigenlijk al tijden vijf voor twaalf. Werder Bremen en de Hamburger SV zijn twee clubs in flinke nood. Zoals we gewend zijn geraakt in de afgelopen jaren is de paniek bij de roodbroeken van het Volksparkstadion nog een stukje groter.

Hamburg en Bremen zijn allebei oude Hanzesteden, en zijn naast Berlijn de enige steden die hun naam aan een deelstaat verbinden. Bovendien zijn het succesvolle voetbalsteden. HSV is bekend van de klok die aangeeft dat de club, als enige, al sinds de oprichting van de Bundesliga in 1963 op het hoogste niveau speelt. Niet dat Werder veel onderdoet – de groenhemden hebben ooit één seizoen verstek laten gaan, maar staan op de eeuwige ranglijst van de Duitse hoogste afdeling tweede, voor HSV. HSV mocht zich in 1983 de beste van Europa noemen, in 1992 won Bremen de Europa Cup voor Bekerwinnaars.

Over internationale expedities hoeven de beide clubs zich al tijden niet druk te maken: sinds 2010 stonden die niet meer op de agenda. Werder Bremen heeft de dood al een paar keer in de ogen gestaard, maar het is de afgelopen jaren vooral HSV dat wel heel nadrukkelijk flirt met de val naar de 2. Bundesliga. Ook nu heeft Bremen iets meer ademruimte: op het moment van spelen staat de 

club op de veilige vijftiende plaats, zij het dat de ploeg slechts door een minder slecht doelsaldo Mainz 05 voorblijft. Bovendien speelt Mainz vrijdagavond al en hebben ze tegen het eveneens kwakkelende VfL Wolfsburg best kans om uit de gevarenzone te klimmen.

Bij HSV is het nog een stuk zwartgalliger. De Hanseaten wonnen al tien wedstrijden op rij niet meer, pakten in die serie slechts vier schamele puntjes. Om Mainz en Bremen alleen al bij te halen hebben ze nu dringend zes punten nodig. Ze hebben kennelijk geen lering getrokken uit de afgelopen jaren, waarin het steeds net goed afliep. Achterin heeft de club het nog wel enigszins voor elkaar, maar voorin zijn de problemen duidelijk te zien: geen club scoorde zo weinig als HSV.

Dat het Werder ook niet voor de wind gaat, behoeft geen uitleg, maar de thuisclub van zaterdagavond kan beduidend betere statistieken overleggen. 
Sinds het begin van november kon bijvoorbeeld

geen enkele bezoekende club nog winnen in het Weserstadion. De verdediging staat ook stukken beter, slechts drie clubs kregen minder tegentreffers dan de 28 die Werder dit seizoen binnen heeft gekregen. Eerder dit seizoen haalde Werder een verdienstelijke, doch oersaaie 0-0 in Hamburg. Het is om die redenen dat Werder in eigen huis favoriet geacht zal worden.

De tienduizenden in het stadion zullen hun ploeg hartstochtelijk aanmoedigen uit een vorm van miskenning – dit treffen leeft in Bremen van oudsher veel meer dan in Hamburg, omdat HSV tenslotte in St. Pauli een kandidaat heeft om een échte derby tegen te spelen. Voorts geniet HSV meer populariteit. En ze hebben die verdomde klok, het lopende uurwerk dat uit Hamburgs perspectief domweg een viering van een succesvolle geschiedenis is. Voor de Bremer aanhang is het een blijvende verwijzing naar hun enige degradatie in 1980. Die pijn willen ze 38 jaar na dato eens andersom toedienen.

Vrienden van VanBastisch