IFK Göteborg
vs
Hammarby IF


IFK GÖTEBORG

Opgericht 1904

Adres Alfred Gärdes Väg

416 55 Göteborg

Land Zweden

Telefoon +46 (31) 703 7300

Fax +46 (31) 404 121 

E-mail info@ifkgoteborg.se
Website http://www.ifkgoteborg.se/

NYA ULLEVI

Adres Skånegatan

Postcode 411 40

Plaats Göteborg

Telefoon +46 (31) 368 4555

Fax +46 (31) 368 4561

E-mail eventinfo@gotevent.se

Website http://www.ullevi.se

Geopend 1958

Architect Sten Samuelsson, Fritz Jaenecke

Capaciteit 43.200

Oppervlak gras

HAMMARBY IF

Opgericht 1897

Adres Veterinärgränd 6, Johanneshov

121 63 Stockholm

Land Zweden

Telefoon +46 (84) 628 810

Fax +46 (84) 629 320 

E-mail info@hammarbyfotboll.se

Website http://www.hammarbyfotboll.se/

TELE2 ARENA

Adres Johanneshov

Plaats Stockholm

Website http://www.tele2arena.se

Geopend 2013

Architect White Arkitekter

Capaciteit 33.000

Oppervlak kunstgras

Derby of Sweden: IFK - Hammarby IF

Zweden! Het land van de 100 duizend meren, van Pippi Langkous, van Wasa Knäckerbröd, van Thepiratebay, van H&M, van Saab, van Alfred Nobel, van ABBA, van Volvo, van IKEA en natuurlijk van het hoogstaande voetbal. Natuurlijk is voetbal niet het eerste waar je aan denkt bij Zweden, maar de Zweedse competitie is zeker de moeite waard. 

Met de afgelopen vijf jaar vijf verschillende kampioenen is de Zweedse competitie één van de boeiendste in Europa. Vorig jaar was het verschil tussen kampioen Kalmar FF en Elfsborg maar één puntje. Een superspannende competitie dus. Het hoogste niveau in Zweden heet de Allsvenskan. Deze competitie loopt vanwege de strenge winters van april tot oktober. 

 

De Zweedse competitie is voor Nederland nog eens extra interessant omdat veel spelers in de Eredivisie ooit eens in Zweden gevoetbald hebben. De lijst die ik daarvan kan maken is extreem lang, maar ik probeer toch de grootste namen van de laatste 10 jaar te noemen. Marcus Allbäck scoorde in 2000 16 goals voor het bescheiden Örgryte, ging vervolgens naar Heerenveen en het vervolg is bekend. In 2001 vertok de redelijk onbekende Zlatan Ibrahimovich van Malmö naar Ajax. Dat heeft Ajax geen windeieren gelegd. Van 2001 tot 2003 speelde Kennedy Backircioglü zich in de kijker bij Hammarby en hij kwam via een omweg in Nederland. Afonso Alves maakt van 2002 tot 2005 

furore bij Malmö. Hij ging naar Heerenveen en het vervolg is bekend. 
In 2004 scoorde echter één iemand meer goals dan Alves. Marcus Rosenberg werd door Malmö verhuurd aan Halmstad en werd topscorer met 14 goals. Het vervolg is bekend. In 2007 werd Marcus Berg de topscorer van de Allsvenskan. Tegenwoordig is Berg de ster van Groningen. En dan nog het allerduidelijkste beeld. De topscorers lijst van vorig seizoen! Topscorer was Patrik Ingelsten met 19 goals, inmiddels ingelijfd door Heerenveen. Een gedeelde tweede plek was er voor Viktor Elm met 15 goals, ook alweer een tijdje in Friesland te bewonderen. Met 14 goals vinden we een Henrik Larsson. Larsson is natuurlijk bekend uit zijn Feyenoordtijd en speelt nu alweer een aantal jaar in Zweden. Ook Ola Toivonen scoorde vorig seizoen 14 goals. Toivonen is inmiddels speler van PSV. Dan heb ik het nog niet gehad over een Isaksson, Edman, Granqvist, Hansson, Lindgren, Elmander en vast nog vele anderen. 

Zoals eerder verteld is de Zweedse competitie altijd razendspannend en er zijn dus vele kanshebbers voor de titel. Vorig jaar ging de strijd tussen Kalmar FF en Elfsborg en zij zullen dit jaar natuurlijk ook weer favoriet zijn. Ook IFK Göteborg zal zich in de titelstrijd willen mengen. Historisch gezien heeft IFK Göteborg met 13 titels toch wel enig aanzien. De meeste titels zijn er overigens voor Malmö FF geweest. Malmö FF wist 18 keer de hoofdprijs te pakken en is dit jaar toch zeker ook een kanshebber. Helsingborg is een ploeg die ook niet te onderschatten is. De grootste kanshebber uit Stockholm is AIK. De afgelopen jaren viel het niet mee voor AIK dus een kampioenschap is niet te verwachten. Van Djurgården, dat deze eeuw al drie keer kampioen werd, kunnen we ook niet veel verwachten. Met 13 titels is IFK Norrköping een grote afwezige op het hoogste niveau. Zij degradeerden afgelopen seizoen. Opvallend is dat er dit jaar 4 teams uit Göteborg en 4 teams uit Stockholm in de Allsvenskan spelen.

Vrienden van VanBastisch