Manchester City
vs
Manchester United


MANCHESTER CITY

Opgericht 1880

Adres Rowsley Street M11 3FF Manchester

Land Engeland

Telefoon +44 (870) 062 1894

Fax +44 (161) 438 7999 

E-mail mcfc@mcfc.co.uk
Website http://www.mcfc.co.uk

ETIHAD STADIUM

Adres Rowsley Street

Postcode M11 3FF

Plaats Manchester

Telefoon +44 (870) 062 4141

Website http://www.cityofmanchesterstadium.co.uk

Geopend 2002

Architect Arup Associates

Capaciteit 55.097

Oppervlak gras 

Vroegere namen 2003 - 2011 City of Manchester Stadium

MANCHESTER UNITED

Opgericht 1878

Adres Sir Matt Busby Way M16 0RA Manchester

Land Engeland

Telefoon +44 (870) 442 1994

Fax +44 (161) 868 8804 

E-mail enquiries@manutd.co.uk
Website http://www.manutd.com

OLD TRAFFORD

Adres Sir Matt Busby Way

Postcode M16 0RA

Plaats Manchester

Geopend 1910

Architect Archibald Leitch

Capaciteit 76.212

Oppervlak gras

Manchester Derby

De derby van Manchester verwijst naar voetbalwedstrijden tussen Manchester City en Manchester United, voor het eerst betwist in 1881. United speelt op Old Trafford, terwijl City speelt in het City of Manchester Stadium. De stadions liggen ongeveer 4 mijl (6,4 km) van elkaar. De teams hebben 177 wedstrijden tegen elkaar gespeeld in alle competities, United won er 73, City 52 en de resterende 52 eindigden in een gelijkspel.

Geschiedenis

De eerste ontmoeting tussen de twee teams vond plaats op 12 november 1881, toen St. Mark's (West Gorton) - die later Manchester City zou worden - Newton Heath LYR - die later Manchester United zou worden, ontving. De match eindigde in 3-0 in het voordeel van Newton Heath en werd beschreven door de Ashton Reporter als "een aangenaam spel". Op dit moment, de clubs waren slechts twee van de vele jonge clubs in de regio Manchester, had de wedstrijd nog geen special lading. Beide clubs groeiden gestaag wat tot in de jaren 1880 vorderde, zodat hun eerste ontmoeting van de jaren 1890 wordt aangekondigd als "een ontmoeting van twee plaatselijke clubs, die Ardwick (City) doen stijgen naar de hoogste standaard in de voetbalwereld, terwijl Newton Heath zijn bijna in de voorste gelederen". De beide clubs werden de dominante teams in de regio Manchester; de winnaar van de Manchester Cup was ofwel Newton Heath of Ardwick in de periode tussen 1888 en 1893. Beide teams traden toe tot de Football Alliance, een kortstondige rivaal van de Football League. Tijdens deze periode deden beide clubs mislukte pogingen om de League te winnen (Newton Heath in 1889, 1890 en 1891; Ardwick in 1891). Toelating tot de Football League kwam uiteindelijk in 1892. Newton Heath werd lid van de Eerste Klasse en Ardwick van de nieuwe Second Division.

 

Vroege jaren

De eerste Football League ontmoeting tussen de teams vond plaats in het seizoen 1894-1895, Newton Heath verslaat Manchester City met 5-2 bij Hyde Road. De eerste ontmoeting tussen de clubs die plaatsvond op het hoogste niveau van het Engels voetbal was in december 1906. In een wedstrijd die City met 3-0 won, overschreden de recettes voor het eerst tijdens een eerste divisie wedstrijd de £ 1.000, een zeer groot cijfer voor dat tijdperk. Op dat moment voelt City de na-effecten van een financieel schandaal waarbij de club zich had schuldig gemaakt aan zwart geld betalingen aan spelers. Als gevolg daarvan werden zeventien spelers geschorst en verboden ooit de club weer te vertegenwoordigen, met inbegrip van de kern van het team dat de 1904 FA Cup had gewonnen. Wanneer de schorsingen eindigen (in januari 1907), verkassen vier spelers (Jimmy Bannister, Herbert Burgess, Billy Meredith en Sandy Turnbull) naar United, waar ze hielpen United hun eerste landstitel in 1908 te winnen. In tegenstelling tot de moderne antipathie werden de transfers in het algemeen toegejuicht; het ging immers om het helpen van een collega-Manchester club. Het volgende seizoen werd Turnbull de eerste speler die in een derby van het veld werd gestuurd.

 

Voor de Tweede Wereldoorlog ging vele voetbalsupporters in Manchester de ene week naar City en de andere week naar United. Na de oorlog, toen zich een sterkere rivaliteit ontwikkelde, werd dit ongewoon.

 

Schijnwerpers

De eerste verlichte Manchester derby werd gespeeld op 26 februari 1889 in het Belle Vue Athletic Ground. Wells elektrische lichten waren rond het veld geplaatst en een menigte van 10.000 zag Newton Heath van Ardwick verliezen met3-2. De wedstrijd werd gespeeld ten behoeve van de Hyde Coal Mine ramp.

 

De eerste verlichte derby om een prijs was de 1956 FA Charity Shield wedstrijd, waarin Manchester United als kampioen en Manchester City als FA Cup houder vertegenwoordigd was. Het spel was een breuk met de traditie dat Charity Shield wedstrijden meestal werden gespeeld in het stadion van de Kampioenen van de Liga, maar omdat Old Trafford nog niet over verlichting beschikte, werd de wedstrijd gespeeld op Maine Road.

 

De jaren 1970

Manchester derby’s zagen in de jaren zeventig twee controversiële incidenten. In de derby van december 1970 brak een tackle van George Best van United het been van City's Glyn Pardoe; door de ernst van de blessure verloor de verdediger van City bijna zijn been. Het volgende seizoen, tijdens een vermakelijk 3-3 gelijkspel, beschuldigde Francis Lee Best van duiken en benadrukte hij dat punt naar de scheidsrechter door zichzelf theatraal op de grond te werpen. Bij de eerste derby van het seizoen 1973–1974 ontvingen Mike Doyle en Lou Macari elk een rode kaart in een zware wedstrijd die eindigde op 0-0 op Maine Road. Beide spelers weigerden het veld te verlaten, waardoor de scheidsrechter beide teams terugbracht naar de kleedkamer totdat de twee spelers hun kaart accepteerden.

 

De Denis Law wedstrijd

De return kwam op Old Trafford op de voorlaatste dag van het seizoen (United had nog steeds een uitwedstrijd bij Stoke tegoed) met United die degradatie probeerde te voorkomen met een overwinning, hoewel ze er ook op vertrouwden dat Norwich die dag Birmingham versloeg hetgeen nodig was om hun resultaat er toe te laten doen. In de 80e minuut schoot Francis Lee de bal richting voormalig United-speler Denis Law, die met zijn rug naar het doel stond. Law hakte de bal achter doelman Alex Stepney het net in. Dit was de laatste verschijning van Law in het league voetbal, en hij kondigde zijn pensionering kort daarna aan. In de slotminuten van de wedstrijd stormden United-supporters het veld op en dwongen tot een stopzetting. Het resultaat bleef echter staan ​​en andere resultaten betekenden dat United nog steeds gedegradeerd zou zijn als de wedstrijd was geëindigd in een United-overwinning of een gelijkspel.

 

Een jaar later keerde United terug naar de Eerste Klasse. De rest van het decennium bracht over het algemeen goede resultaten voor de beide partijen, aangezien City de League Cup won in 1976 en een jaar later tweede werd in de competitie, terwijl United in vier seizoenen drie FA Cup-finales bereikte, hoewel ze slechts één keer kampioen werden.

 

De jaren 80 begonnen met een 2-2 gelijkspel op Old Trafford tussen de twee partijen op 27 september 1980. Het was het begin van een relatief frustrerend seizoen in de competitie voor United, die manager Dave Sexton ontsloeg aan het einde van de campagne, terwijl City manager Malcolm Allison kort daarna ontsloeg. Bij City verbeterde het in de competitie wel onder zijn opvolger John Bond en ook werd de FA Cup-finale bereikt.

 

In 1982-83 werden alle suggesties dat City een betere ploeg was dan United het zwijgen opgelegd toen United derde werd in de competitie en de FA Cup won, terwijl City degradeerde. De Old Trafford derby op 23 oktober 1982 eindigde in een 2-2 gelijkspel, maar United won de terugwedstrijd op Maine Road met 2-1 op 5 maart 1983.

 

City herwon hun First Division-status voor het seizoen 1985-1986, en ontving United op Maine Road op 14 september 1985. United won deze wedstrijd met 3-0, om hun winnende reeks aan de start van het competitieseizoen uit te breiden tot acht wedstrijden. Ze zouden hun eerste 10 wedstrijden winnen en de First Division-stand in het nieuwe kalenderjaar leiden, maar werden uiteindelijk slechts vierde. Hoewel City dit seizoen als 15e eindigde in de competitie, kwamen ze op 22 maart 1986 naar Old Trafford en hielden de gastheren op een 2-2 gelijkspel, wat hen twee vitale punten kostte in hun strijd om de titel.

Het seizoen 1986-1987 bracht degradatie voor City, terwijl United 11e eindigde in een seizoen waarin ze Ron Atkinson op 6 november 1986 hadden vervangen door Alex Ferguson als manager. Een van de laatste wedstrijden waarin Atkinsons verantwoordelijk was voor United was het bezoek aan Maine Road in de competitie op 25 oktober, dat eindigde in een 1-1 gelijkspel. Alex Ferguson stond op 10 januari 1987 voor het eerst tegenover City als United-manager in de derde ronde van de FA Cup, een wedstrijd die United met 1-0 won. De competitiewedstrijd op Old Trafford was op 7 maart 1987; United won met 2-0 en zette zo hun vormverbetering onder Ferguson door en bracht City dichter bij een eventuele degradatie.

De jaren 80 eindigden goed voor City toen ze in 1989 met promotie terugkeerden naar de Eerste Klasse en tegen United speelde in de derbywedstrijd op Maine Road op 23 september 

1989, slechts enkele weken na de start van het seizoen 1989-1990. City versloeg United met 5-1, maar dit zou hun laatste overwinning op United zijn gedurende 13 jaar.

 

Jaren 1990

Doelman Peter Schmeichel, die voor zowel United als City speelde, kan een ongeslagen record in derbywedstrijden claimen – bij United was hij ongeslagen tijdens zijn 10 wedstrijden en op doel tegen City, terwijl hij voor City in zijn enige seizoen op Maine Road United thuis versloeg en een punt pakte op Old Trafford.

 

In de jaren negentig domineerde United echter de onderlinge strijd en bleef het volledige decennium ongeslagen in derby's. In 1990-1991, waarbij beide Manchester-clubs in de bovenste helft van de league strijden, maar nooit echt meededen om de titel, leverde de Maine Road-clash in oktober een fantastische 3-3 op, maar de returnwedstrijd op Old Trafford begin mei won United met 1-0. Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam van de 17-jarige vleugelspeler Ryan Giggs, die het eerste senior doelpunt scoorde van wat een illustere en uniek succesvolle carrière zou blijken te zijn. De derby's van 1991-1992 waren zonder problemen: een doelpuntloos gelijkspel op Maine Road medio november en een 1-1 puntendeling op Old Trafford begin april. United eindigde als runner-up van het seizoen na het grootste deel van het seizoen de competitie te hebben geleid, maar uiteindelijk ten onder te gaan aan een tekort aan doelpunten in de tweede helft van de campagne.

 

De eerste derby van Manchester na de oprichting van de Premier League voor het seizoen 1992-1993 was een 2-1 overwinning voor United op Old Trafford op 6 december 1992. Op die dag maakte Eric Cantona, die acht goals in derby's van Manchester in de komende vier seizoenen zou scoren, zijn debuut. Het eerste doelpunt was in de returnwedstrijd op Maine Road die in maart eindigde in een 1-1 gelijkspel. 1993-1994 zag een van de beste derby's uit Manchester ooit, toen United een achterstand van 2-0 op Maine Road omdraaide en met 3-2 won, waarbij Eric Cantona tweemaal scoorde. Cantona scoorde ook een ‘double’ op St George's Day, want United won met 2-0 op Old Trafford. Cantona had het opnieuw op z’n heupen in de volgende derby van Manchester in november 1994, hoewel het Andrei Kanchelskis was die de show stal met een hattrick in een 5-0 overwinning. Drie maanden later won United de terugwedstrijd met 3-0 op Maine Road. 1995-1996 was het laatste seizoen van het millennium dat een derby van Manchester opleverde, aangezien City aan het einde van het seizoen degradeerde. De eerste derby van het seizoen kwam midden oktober op Old Trafford en eindigde in een 1-0 overwinning voor United, waarin Paul Scholes, nog steeds slechts 20, het enige doelpunt van de wedstrijd scoorde. Slechts een reeks schitterende reddingen van United-doelman Peter Schmeichel voorkwam dat City een verrassende overwinning behaalde. In de terugwedstrijd begin april won United met 3-2 op Maine Road, met wederom een ​​doelpunt van Cantona. Twee maanden eerder had diezelfde Cantona een zeer controversiële penalty benut nadat Uwe Rosler tijdens de FA Cup wedstrijd City op 1–0 had gezet. Mede door de penalty won United alsnog met 2-1.

 

Jaren 2000

Drie jaar later, in de eerste Old Trafford-derby van het nieuwe millennium in april 2001, werd het hoogtepunt bereikt van een langdurige vete tussen Roy Keane en Alf-Inge Håland, waarop Keane een rode kaart ontving voor het maken van een kniehoge tackle op Håland. De vete begon in 1998, toen United-aanvoerder Keane een kruisbandblessure opliep toen Håland (die toen speelde voor Leeds, een team dat ook een onaangename rivaliteit heeft met United) een fout maakte. Terwijl Keane op de grond lag, beschuldigde Håland hem van veinzend letsel. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel; United was al landskampioen en de twee verspeelde punten van City brachten hen dichter bij de uiteindelijke degradatie, die werd bevestigd in de voorlaatste wedstrijd van het seizoen. Het was voor het eerst in negen jaar dat City ongeslagen uit Old Trafford wegkwam.

 

In zijn autobiografie, gepubliceerd in 2002, gaf Keane toe dat de overtreding een opzettelijke poging tot verwonding was, een bekentenis die resulteerde in een boete van £ 150.000 en een schorsing van vijf wedstrijden in de herfst van dat jaar.

 

Op 9 november 2002 won City, onder leiding van Kevin Keegan, de allerlaatste derby op Maine Road met 3-1, waarbij Shaun Goater zijn 100e en 101e doelpunt scoorde voor de club, Nicolas Anelka scoorde de andere. Dit was de eerste overwinning van City op United sinds de 5-1 overwinning in 1989, waarmee een einde kwam aan een 13 jaar durende run voor de blauwe helft van Manchester. City zou later op Old Trafford in hetzelfde seizoen 1-1 spelen, Shaun Goater scoorde opnieuw het doelpunt. Dit was het eerste seizoen sinds 1991-1992 dat City in beide competitiewedstrijden met United ongeslagen bleef.

 

Goater had ook een tweede doelpunt gescoord, dat echter werd afgekeurd vanwege hands, wat City hun eerste derby double over United sinds 1970 zou hebben opgeleverd en hun eerste overwinning op Old Trafford sinds de "Denis Law-wedstrijd" van 1974. City volgde dit op door de allereerste derby te winnen in hun nieuwe stadion, het City of Manchester Stadium, 4-1, met doelpunten van Robbie Fowler, Jon Macken, Trevor Sinclair en Shaun Wright-Phillips.

 

De derbywedstrijden 2007-2008 werden beide gewonnen door Manchester City, met 1-0 in het City of Manchester Stadium op 19 augustus 2007 en met 2-1 op Old Trafford op 10 februari 2008 (vier dagen na de 50e verjaardag van de vliegramp in München); een mooie stilte van één minuut ging vooraf aan de wedstrijd). Darius Vassell en Benjani scoorden respectievelijk voor City in de 24e en 45e minuut, en Michael Carrick scoorde een troostend doelpunt voor United in de 90e minuut. Het was voor het eerst sinds april 1974 dat City United versloeg in de competitie op Old Trafford en de eerste keer dat ze beide competitie derbywedstrijden wonnen sinds het seizoen 1969–70. United voorkwam dat City een derde opeenvolgende derbywedstrijd won in de eerste derby van het seizoen 2008-09, Wayne Rooney scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd. Cristiano Ronaldo werd in dezelfde wedstrijd van het veld gestuurd vanwege een bizarre handbal. Ronaldo en Carlos Tevez scoorden vervolgens in de terugwedstrijd op Old Trafford om United een 2-0 overwinning te bezorgen.

Jaren 2010

In de seizoenen die volgden op de overname van City in 2008-2009, waren er tussen de clubs twee controversiële halve finales (League Cup en FA Cup). Controverse ontstond al vóór de start van het seizoen 2009-2010, toen City Carlos Tevez vastlegde nadat zijn contract met United was beëindigd, en een reclamebord met de tekst "Welcome to Manchester" op de top van Deansgate plaatste. Het reclamebord bracht Alex Ferguson ertoe te beweren dat City een 'kleine club met een kleine mentaliteit' was en noemde ze vervolgens 'lawaaierige buren' tijdens het seizoen.

 

Het seizoen 2009–10 omvatte een aantal spannende wedstrijden, waaronder twee halve finales van de League Cup. Sir Alex Ferguson riep de derby van Manchester 2010-2009 in Old Trafford uit tot "waarschijnlijk [...] de beste derby aller tijden". Manchester United won deze wedstrijd met 4-3 nadat Manchester City driemaal de gelijkmaker had gemaakt, maar Michael Owen scoorde het winnende doelpunt in de 95e minuut. De wedstrijd werd uitgeroepen tot de beste Premier League-wedstrijd bij de Premier League 20 Seasons Awards in 2012. De partijen werden in de halve finale van de League Cup tegen elkaar geloot, wat betekent dat er nog twee wedstrijden werden gespeeld. City won de heenwedstrijd met 2-1 na een achterstand van 1-0 via Ryan Giggs met doelpunten van Carlos Tevez. United ging met 2-0 aan de leiding in de terugwedstrijd via Paul Scholes en Michael Carrick voordat Tevez er 2-1 van maakte, waardoor de stand gelijk werd getrokken en een verlenging noodzakelijk zou zijn. Echter, Rooney scoorde een kopbal in de blessuretijd die de stand gelijktrok en zo United naar hun tweede opeenvolgende League Cup-

finale bracht. Op 17 april 2010 versloeg United City met 1-0 dankzij een doelpunt van Scholes in de 90e minuut, maar de overwinning was tevergeefs omdat het niet genoeg was om Chelsea (met een punt meer) van de titel af te houden.

Het seizoen 2010-2011 bestond uit drie Manchester derby’s, met één overwinning voor United, één gelijkspel en één overwinning voor City. De overwinning voor United was op Old Trafford, waar Wayne Rooney het spel definieerde door een spectaculaire omhaal. De rest van het seizoen ging soepel, United wist hun 19e landstitel te behalen. City won echter in de FA Cup-halve finale, waardoor United de weg naar hun negende FA Cup-finale en hun eerste trofee sinds 1976 werd versperd. Het Community Shield waarmee het seizoen 2011-2012 begon, was dus een derby van Manchester, want United won de competitie op dezelfde dag dat City de FA Cup won, 14 mei. United won het Community Shield met 3-2 op Wembley door twee keer van een achterstand terug te komen en in blessuretijd de winnende te maken.

 

Op 23 oktober 2011 versloeg Manchester City United met 6-1 op Old Trafford, waardoor de laatste hun eerste nederlaag van het seizoen leed. Jonny Evans werd in de 47e minuut uit het veld gestuurd na een fout op Mario Balotelli, met een score van 1-0 voor City. United deed wat terug op een 3-0 achterstand voordat drie doelpunten voor City hun overwinning bezegelden. De 6-1 score was de grootste nederlaag van Manchester United tegen City op Old Trafford sinds de 5-0 nederlaag in 1955. Het was ook de eerste keer sinds 1926 dat City er zes scoorde in Old Trafford, toen was de uitslag ook 6-1.

 

United en City ontmoetten elkaar voor de derde keer in het seizoen in de derde ronde van de FA Cup, wat resulteerde in een 3-2 overwinning voor United. De score werd geopend in de tiende minuut toen Wayne Rooney netjes langs stand-in keeper Costel Pantilimon kopte, voordat Vincent Kompany in de 12e minuut een rode kaart kreeg voor een overtreding op Nani. United ging met 3-0 de rust in en pareerde met succes een comeback van City in de tweede helft, waarin ze tweemaal scoorden. De wedstrijd viel op door de rentree van Paul Scholes, die eerder gestopt was en Nani in de 59e minuut verving.

 

City versloeg United met 1-0 in het City of Manchester Stadium op 30 april 2012, met Vincent Kompany die een kopbal scoorde net voor de rust. Er was ook een spuugincident tussen City coach Roberto Mancini en Sir Alex Ferguson na een overtreding tegen Danny Welbeck van Nigel de Jong. Ferguson beweerde dat Mancini de vierde official Mike Jones de hele wedstrijd lastigviel, terwijl Mancini het incident wegachte, sarcastisch bewerend dat Ferguson nooit met de scheidsrechter praat of hem lastigvalt - een overtreding waaraan Ferguson bij talloze gelegenheden schuldig is bevonden en waarvoor in 2011 een schorsing van vijf wedstrijden ontving. Bijgevolg zette de overwinning City bovenaan in de competitie op doelsaldo na 8 punten achterstand in de competitie in maart. Slechts twee overwinningen tegen Newcastle United en Queens Park Rangers waren nodig voor City om de competitie te winnen, die ze vervolgens behaalden. City won uiteindelijk de laatste zes competitiewedstrijden om de landstitel te behalen op doelsaldo - de eerste keer dat een tie-breaker werd gebruikt om het kampioenschap te beslissen sinds 1988-89, en herhaalde zo het league-seizoen 1967-68, toen City voor United de titel opeiste nadat beide teams op gelijke punten hun laatste wedstrijdniveau waren ingegaan.

 

De eerste derby van Manchester van het seizoen 2012-2013 werd gewonnen door Manchester United in de laatste minuten van de wedstrijd. United ging door met twee vroege doelpunten van Wayne Rooney, voordat City terugkwam en de wedstrijd gelijkmaakte met doelpunten van Yaya Touré en de gelijkmaker van Pablo Zabaleta in de 86e minuut. Robin van Persie scoorde uit een vrije trap die in de 92e minuut op een afbuiging van Samir Nasri kwam, om de winst en drie punten in de competitie te bezegelen. De overwinning van Manchester United maakte een einde aan de ongeslagen reeks van Manchester City in 37 wedstrijden. Tijdens de viering van de late winnaar van Robin van Persie werd Rio Ferdinand geraakt door een munt die van de tribune werd gegooid, waardoor Ferdinand een verwonding opliep nabij zijn linkeroog. Een andere fan viel het veld binnen en probeerde Ferdinand te confronteren, maar werd beperkt door Joe Hart. City won de tweede derby van het seizoen op Old Trafford, de eerste keer dat ze sinds de jaren zeventig twee derby's op rij wonnen.

 

De eerste derby van Manchester van het seizoen 2013–14 werd op 22 september 2013 gewonnen door City 4–1 in het City of Manchester Stadium. Sergio Agüero opende de score in de 16e minuut, gevolgd door een doelpunt van Yaya Touré net voor de rust. In de tweede helft scoorde Agüero zijn tweede, gevolgd door een doelpunt van Samir Nasri drie minuten later. Wayne Rooney scoorde een late vrije trap voor United als troostdoelpunt. Het was voor het eerst in 26 jaar dat de Derby werd uitgevocheten door twee nieuwe managers: Manuel Pellegrini voor Manchester City en David Moyes voor Manchester United. Manchester City ging de double over United doen met een derde opeenvolgende overwinning op Old Trafford op 25 maart 2014 en won de Premier League voor de tweede keer in drie seizoenen. Tijdens het seizoen 2014-15 versloeg City United met 1-0 in City of Manchester Stadium in november 2014, maar United won hun volgende ontmoeting op Old Trafford in april 2015 met een eindscore van 4-2.

 

De eerste derby van de campagne 2015-16, gespeeld op Old Trafford, eindigde in een 0-0 gelijkspel. Dit was de eerste keer dat de derby sinds 2010 zonder doelpunten eindigde. United won de tweede derby van het seizoen, gehost in het City of Manchester Stadium, nadat Marcus Rashford het enige doelpunt van de wedstrijd scoorde na 16 minuten.

 

Beide clubs hadden vóór de start van de campagne 2016–17 managementveranderingen ondergaan: José Mourinho nam Manchester United over en Pep Guardiola nam Manchester City over. City was aantoonbaar beter dat seizoen, won met 2-1 op Old Trafford op 10 september in de competitie, voordat United in de League Cup doorging omdat het met 1-0 won op Old Trafford en doelpuntloos gelijkspeelde in het City of Manchester Stadium op 27 april, waarin Marouane Fellaini werd weggestuurd vanwege de kopstoot tegen Sergio Agüero. In het seizoen 2017-18 won City met 2-1 op Old Trafford voor het tweede jaar op rij op 10 december en had men de kans om kampioen te worden met een overwinning op United in het City of Manchester Stadium op 7 april . Ze stonden met 2-0 voor tijdens de rust, maar twee doelpunten van Paul Pogba en één van Chris Smalling betekende dat City moest wachten om de titel veilig te stellen; City's overwinning tegen Tottenham het volgende weekend, gecombineerd met een nederlaag voor United tegen West Bromwich Albion de volgende dag betekende dat City de titel won met nog vijf wedstrijden te spelen.  City won het volgende seizoen twee keer van United en won met 3-1 in het City of Manchester Stadium - hun eerste derbyoverwinning sinds 2014 - en 2–0 op Old Trafford - hun derde uitwedstrijd op rij. In het seizoen 2019-20 won United de eerste match; goals van Marcus Rashford en Anthony Martial zorgden voor het eerst sinds 2012-2013 voor de eerste overwinning in de eerste derby-competitie van het seizoen.

 

Jaren 2020

De eerste derby's van de jaren 2020 waren die in een halve finale van de EFL Cup 2019-2020. De 3-1 overwinning van City in de heenwedstrijd op Old Trafford was genoeg om hen naar hun derde opeenvolgende EFL Cup-finale te sturen, omdat United slechts een 1-0 overwinning in return in het City of Manchester Stadium wist te behalen. City won vervolgens hun zevende EFL Cup, hun derde op rij en de vijfde sinds 2014.

 

De eerste derby van de competitie in dit decennium kwam precies een week na de overwinning van de EFL Cup in City. Gespeeld op Old Trafford en doelpunten van Anthony Martial en Scott McTominay voltooiden United's eerste competitiedubbel tegen City sinds 2009-2010. 

Vrienden van VanBastisch