Raja Casablanca
vs
Wydad Casablanca


RAJA CLUB ATHLETIC DE CASABLANCA

Opgericht 1949

Adres Boulevard Omar Al-Khayam, Oasis Casablanca

Land Marokko

Telefoon +212 (22) 259 954

Fax +212 (22) 988 584 

E-mail [email protected]

Website http://www.rajacasablanca.com/

STADE MOHAMED V

Adres Rue Ali Abderrazak, Bouskoura, Maarif

Plaats Casablanca

Geopend 1955

Capaciteit 45.891

Oppervlak gras

Vroegere namen 1955 - 1956 Stade Marcel Cerdan, 1956 - 1981 Stade d'Honneur

WYDAD ATHLETIC CLUB

Opgericht 1937

Adres BP 20026 Casablanca

Land Marokko

Telefoon +212 (22) 988 787

Website http://www.wac.ma/

STADE MOHAMED V

Adres Rue Ali Abderrazak, Bouskoura, Maarif

Plaats Casablanca

Geopend 1955

Capaciteit 45.891

Oppervlak gras

Vroegere namen 1955 - 1956 Stade Marcel Cerdan, 1956 - 1981 Stade d'Honneur

Al Derby

Deze derby tussen de Marokkaanse voetbalclubs Raja en Wydad, wordt in de volksmond de Casablanca derby genoemd. Wedstrijden worden gespeeld in het Stade Mohamed V, vaak met een felle en levendige menigte.

Vanavond wordt de 110e editie van de derby gespeeld. Beide ploegen kwamen elkaar wel vaker tegen in andere competities (119 keer). De eerste derby vond plaats in het jaar 1956 en werd door Raja Casablanca gewonnen. Said Ghandi is topscorer aan de kant van Raja Casablanca. Hij wist in de derby tegen Wydad Casablanca 7 keer te scoren. 

 

Raja Casablanca heeft de meeste overwinningen behaald in de derby. De ploeg van coach Mohammed Fakhir (die in het verleden ook meespeelde aan de kant van Raja Casablanca in de derby tegen Wydad Casablanca) wist 37 keer te winnen. Wydad Casablanca won 29 keer de derby tegenover 53 onbesliste wedstrijden. 

De grootste uitslag in de derby was in het seizoen 1996/1997 in de kwartfinale van de Coupe Du Throne. Raja Casablanca wist met 5-1 te winnen 

van haar aartsrivaal. De huidige topscorer van de Marokkaanse nationale ploeg, Salaheddine Bassir speelde toen nog bij Raja Casablanca. 

 

Beide ploegen speelden eerder in de competitie tegen elkaar. Toen scoorde oud Raja Casablanca aanvaller Mouhssine Iajour de winnende treffer in blessuretijd voor Wydad Casablanca. De wedstrijd eindigde toen in een 1-2 overwinning voor Wydad Casablanca. 

 

Wydad Casablanca mist vanavond veel spelers. Jamal Alioui, Fabrice Ondama, Farid Talhaoui en Abdelhaq Ait Laarif. Raja Casablanca mist maar 1 speler, namelijk Amine Erbate.

Casablanca is met de aanwezigheid van twee topclubs de voetbalhoofdstad van Marokko. Hoewel Raja Casablanca en Wydad Casablanca al bijna zestig jaar hetzelfde stadion delen – het 

Mohamed V-stadion met een capaciteit van 67 duizend toeschouwers – zijn de verschillen tussen de beide grootmachten aanzienlijk. Raja is de club van de gewone man en was vóór de onafhankelijkheid van Marokko in 1956 een uitgesproken tegenstander van het Franse koloniale regime. Wat de club ook zeer populair maakt bij de liefhebber is de huisstijl.

Raja is net als Ajax en Barcelona een synoniem voor offensief, aantrekkelijk voetbal. Wydad heeft dat stempel veel minder en werd vroeger door de massa gezien als elitair. Inmiddels zijn die scheidslijnen zo goed als verdwenen en is de stadsderby van Casablanca vooral een ontmoeting tussen de twee succesvolste clubs van het land.

Raja en Wydad zijn samen goed voor 24 nationale titels, vijftien Marokkaanse bekers en legden beiden in het verleden al eens beslag op de Afrikaanse versie van de Champions League.

Vrienden van VanBastisch