Lille

LILLE OSC MÉTROPOLE

Opgericht 1944

Adres 261, boulevard de Tournai 59656 Villeneuve-d'Ascq

Land Frankrijk

Telefoon +33 (32) 017 7177

Fax +33 (32) 017 7178 

E-mail [email protected]
Website http://www.losc.fr

STADE PIERRE-MAUROY

Adres 261, Boulevard de Tournai, l'Hôtel de Ville

Postcode 59658

Plaats Villeneuve d'Ascq

Telefoon +33 (328) 521 390

E-mail [email protected]

Website http://www.grandstade-lillemetropole.com

Geopend 2012

Architect Valode & Pistre, Pierre Ferret

Capaciteit 50.083

Oppervlak gras

Wedstrijdprogramma

 • Speelronde 2 zondag 15 augustus 2021 n.n.b. Lille - Nice
 • Speelronde 4 zondag 29 augustus 2021 n.n.b. Lille - Montpellier
 • Speelronde 7 woensdag 22 september 2021 n.n.b. Lille - Reims
 • Speelronde 9 zondag 3 oktober 2021 n.n.b. Lille - Olympique Marseille
 • Speelronde 11 zondag 24 oktober 2021 n.n.b. Lille - Brest
 • Speelronde 13 zondag 7 november 2021 n.n.b. Lille - Angers
 • Speelronde 15 zondag 28 november 2021 n.n.b. Lille - Nantes
 • Speelronde 17 zondag 5 december 2021 n.n.b. Lille - Troyes
 • Speelronde 18 zondag 12 december 2021 n.n.b. Lille - Olympique Lyonnais
 • Speelronde 20 zondag 9 januari 2022 n.n.b. Lille - Lorient
 • Speelronde 23 zondag 6 februari 2022 n.n.b. Lille - PSG
 • Speelronde 25 zondag 20 februari 2022 n.n.b. Lille - Metz
 • Speelronde 27 zondag 6 maart 2022 n.n.b. Lille - Clermont
 • Speelronde 28 zondag 13 maart 2022 n.n.b. Lille - Saint-Étienne
 • Speelronde 30 zondag 3 april 2022 n.n.b. Lille - Bordeaux
 • Speelronde 32 zondag 17 april 2022 n.n.b. Lille - Lens
 • Speelronde 34 zondag 24 april 2022 n.n.b. Lille - Strasbourg
 • Speelronde 36 zondag 8 mei 2022 n.n.b. Lille - Monaco
 • Speelronde 38 zaterdag 14 mei 2022 n.n.b. Lille - Rennes


Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu je voetbalstedentrip en reis af naar Frankrijk voor een wedstrijd van Lille!

Lille

Lille is de vierde grootste stad van Frankrijk die cultuur en geschiedenis van Vlaanderen, Frankrijk en Normandië perfect combineert. Het is gelegen in de regio Nord-Pas-de-Calais en staat bekend als het commerciële centrum van Europa. Lille ligt op de kruising van de vijf grote auto-routes. 

De architectuur van de stad is zeer kleurrijk en gevarieerd want het combineert verschillende invloeden van de Franse stijl en kunst die al door koning Lodewijk XIV hier naartoe zijn gebracht, de onvergetelijke Vlaamse architectuur en de invloed, die Spanje en Nederland hebben gebracht. In Lille zijn er tal van interessante straten, café's, restaurants en souvenir winkels die gewoon moeten worden bezocht. 

Lille is beroemd om zijn musea en historische wijken. Het centrale plein - Grote Markt genoemd, en het oude gebouw van de beurs, dat ooit een groot handelscentrum is geweest, is de beste plek om kwaliteits kleding te kopen. Het grandioze mooie erfgoed van Lille wordt bewaard in de zalen van musea. De meest populaire musea van Lille zijn het Museum van Natuurlijke Historie en Geologie van Lille, die is beroemd om zijn aquaria en een insectarium, het Museum van generaal De Gaulle, het Museum van Schone Kunsten, waar rijke collecties werken van grote kunstenaars als Botticelli, Rubens, Delacroix, Titiaan, Goya, Veronese worden bewaard. Dit is het tweede grootste museum van Frankrijk na het Louvre. De Parijse Poort is 

een van de grootste architectonische bezienswaardigheden van Lille. De poorten werden gebouwd bij de toetreding van de stad tot het grondgebied van Frankrijk in de zeventiende eeuw om dit te vieren. Lille combineert de elegantie van oude gebouwen en de moderne architectuur stijl.

In een luxueus historisch gebouw bevindt zich het museum van het ziekenhuis van Jeanne de Flandre. Het ligt in het hart van de oude stad. In de eerste helft van de 13e eeuw huisvestte dit gebouw een ziekenhuis, dat werd gesticht op bevel van de gravin Jeanne de Flandre. Ze heeft haar eigen paleis geschonken voor het ziekenhuis. Ondanks het feit dat het gebouw 's nachts zijn status veranderde, behield het zijn voormalige luxueuze afwerking. Vandaag kunnen bezoekers van het museum de prachtige decoratie bewonderen, waarvan sommige elementen sinds de 15e eeuw bewaard zijn gebleven. Het gebouw bevat een rijke verzameling kunstwerken en antiek meubilair, maar ook sculpturen en porseleinproducten. 

Lille heeft veel mooie kerken. Een van de meest ongewone is de kathedraal van Notre-Dame de la Treille. Het werd gebouwd in 1854 en is een spectaculair monument in de neo-gotische stijl. Kijkend naar de kathedraal nu, is het moeilijk om te veronderstellen dat het meer dan 150 jaar geleden werd gebouwd, omdat het gebouw er erg modern uitziet. Nog niet zo lang geleden werd de laatste 

reconstructie van de kathedraal voltooid, waarbij het een nieuwe glazen gevel kreeg. Binnenin was het mogelijk om de prachtige glas-in-loodramen en andere elementen van de oude decoratie te behouden. 

De meest ongewone culturele instelling is het La Piscine Museum, dat zich in de onmiddellijke nabijheid van Lille bevindt. Dit museum werd geopend in de omgebouwde oude badfaciliteiten. Tegenwoordig worden de exposities direct in de zwembaden geplaatst, die lang niet zijn gebruikt voor het beoogde doel. Dit museum heeft een uitgebreide collectie kunstwerken en designaccessoires. Er is zelfs een collectie exclusieve designstoffen. Vanwege de unieke sfeer en inrichting, heeft dit museum geen gelijke. 

Lille heeft de oude vestingwerken gedeeltelijk bewaard. Hun oudste element is de Noble Tower. De bouw ervan werd gestart in 1402. Het werd de hoogste van de 65 torens die deel uitmaken van het vestingcomplex. Deze toren was ongeslagen tot 1667. Nadat het geleden had tijdens een van de volgende veldslagen, werd het snel hersteld. Tegen het einde van de 19e eeuw verloor de toren haar strategisch belang en kwam tot verwoesting. In 1922 was het echter volledig gerestaureerd en erkend als een van de belangrijkste historische monumenten van de stad. Nu bij de toren staat een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Vrienden van VanBastisch