Olympique Lyonnais

OLYMPIQUE LYONNAIS

Opgericht 1950

Adres 350, avenue Jean Jaures 69007 Lyon

Land Frankrijk

Telefoon +33 (42) 629 6700

Fax +33 (42) 629 6700 

E-mail [email protected]
Website http://www.olweb.fr

GROUPAMA STADIUM

Adres Chemin du Montout

Postcode 69150

Plaats Décines-Charpieu

Geopend 2016

Architect Populous Architects

Capaciteit 59.186

Oppervlak gras 

Vroegere namen 2016 - 2017 Parc Olympique Lyonnais 2015 - 2016 Stade des Lumières

Wedstrijdprogramma

 • Speelronde 1 zondag 8 augustus 2021 n.n.b. Olympique Lyonnais - Brest
 • Speelronde 3 zondag 22 augustus 2021 n.n.b. Olympique Lyonnais - Clermont
 • Speelronde 5 zondag 12 september 2021 n.n.b. Olympique Lyonnais - Strasbourg
 • Speelronde 7 woensdag 22 september 2021 n.n.b. Olympique Lyonnais - Troyes
 • Speelronde 8 zondag 26 september 2021 n.n.b. Olympique Lyonnais - Lorient
 • Speelronde 10 zondag 17 oktober 2021 n.n.b. Olympique Lyonnais - Monaco
 • Speelronde 12 zondag 31 oktober 2021 n.n.b. Olympique Lyonnais - Lens
 • Speelronde 14 zondag 21 november 2021 n.n.b. Olympique Lyonnais - Olympique Marseille
 • Speelronde 16 woensdag 1 december 2021 n.n.b. Olympique Lyonnais - Reims
 • Speelronde 19 woensdag 22 december 2021 n.n.b. Olympique Lyonnais - Metz
 • Speelronde 20 zondag 9 januari 2022 n.n.b. Olympique Lyonnais - PSG
 • Speelronde 22 zondag 23 januari 2022 n.n.b. Olympique Lyonnais - Saint-Étienne
 • Speelronde 24 zondag 13 februari 2022 n.n.b. Olympique Lyonnais - Nice
 • Speelronde 26 zondag 27 februari 2022 n.n.b. Olympique Lyonnais - Lille
 • Speelronde 28 zondag 13 maart 2022 n.n.b. Olympique Lyonnais - Rennes
 • Speelronde 30 zondag 3 april 2022 n.n.b. Olympique Lyonnais - Angers
 • Speelronde 32 zondag 17 april 2022 n.n.b. Olympique Lyonnais - Bordeaux
 • Speelronde 34 zondag 24 april 2022 n.n.b. Olympique Lyonnais - Montpellier
 • Speelronde 37 zaterdag 14 mei 2022 n.n.b. Olympique Lyonnais - Nantes


Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu je voetbalstedentrip en reis af naar Frankrijk voor een wedstrijd van Olympique Lyonnais!

Lyon

Lyon is een grote stad in Frankrijk, gelegen nabij de rivieren Saône en Rhône. De bevolking van Lyon telt 1 miljoen mensen, met voorsteden. De stad werd nog tijdens de Romeinse tijd gesticht. Op dat moment heette Lyon de hoofdstad van de "Drie Galliërs". Een dergelijk hoog politieke belang van deze plaats heeft snel geleid tot economische, religieuze, militaire en politieke ontwikkeling. Zoals Lyon al een van de goed ontwikkelde industriële plaatsen was, werd het ook een belangrijk handelscentrum met een ontwikkeld banksysteem. Aan het einde van de vijftiende eeuw had het grootste deel van de kunst, sociale en intellectuele elite van het land hun residenties in de stad geconcentreerd. Alleen tijdens de naoorlogse tijd is de ontwikkeling van Lyon gericht op het bereiken van de Europese schaal. In die periode werden talrijke hotels, culturele en toeristische voorzieningen, vervoer routes en meer in Lyon gebouwd. 

Het moderne Lyon is nog steeds het centrum van de industriële regio, maar de stad is vooral bekend door het grote aantal historische bezienswaardigheden. Er zijn tal van musea, die een ruime keuze aan kunstwerken, oude schilderijen, textiel, meubelen en andere antiquiteiten bieden. Deze plaats is ook beroemd om zijn verfijnde esthetische keuken. 

Het oude deel van Lyon is gelegen op de heuvel van Fourvière. Deze plek is een ware schoonheid met zijn mooie oude parken: het archeologische park van Fourvière, de ruïnes van het Romeinse theater en het amfitheater, het enorme park "Croix Rousse", de oude tuin "Tet d'Or", het "Bellecour" plein, het oude kwartaal, dat is gespecialiseerd 

in het weven van zijde met zijn labyrint straten, het mooie "Terro" kwartaal, de "Sint Marten d'Ene" kerk en meer.

Toeristen moeten ook niet vergeten aan het museum van poppen in "Hotel de Gadagne" bezoeken. Het is een van de meest verbazingwekkende herenhuizen van de stad, gebouwd in de Renaissance stijl.

Een van de meest majestueuze architecturale monumenten van de stad is het stadhuisgebouw. Het werd gebouwd in het midden van de 17e eeuw. Voor het gebouw van het stadhuis kunt u het historische Place des Terreaux zien, dat, voorafgaand aan de bouw, de permanente locatie was voor een kleine markt. Na de opkomst van het stadhuis werd dit plein uitgebreid. Nu is het omringd door opmerkelijke historische monumenten. Het stadhuis is meerdere dagen per week toegankelijk voor excursies. Een rijke collectie oude kunstwerken wordt bewaard in de muren. 

De belangrijkste versiering van het Place des Terreaux is de Bartholdi-fontein, die is vernoemd naar de beeldhouwer die het heeft gebouwd. De ambachtsman werkte enkele jaren aan de sculpturale compositie voor deze fontein en verwachtte dat deze in de stad Bordeaux zou worden geïnstalleerd. Na de voltooiing van het werk hadden de stadsbesturen echter niet genoeg geld om deze fontein te installeren. Toen werd besloten om de fontein in Lyon te installeren. 

Er zijn veel oude religieuze gebouwen in de stad, waaronder de Eglise Saint-Nizier. Het werd gebouwd in het tijdperk van de vroege Middeleeuwen. De kerk werd gebouwd op de overblijfselen van een verwoeste Romeinse tempel. Na de officiële opening werd de kerk meer dan eens herbouwd. De laatste grootschalige reconstructie werd voltooid in de 16e eeuw. Deze kerk heeft een zeer interessante functie. Het heeft het oudste ondergrondse deel behouden, dat dateert uit de 6e eeuw met een oude crypte. 

Een van de meest bezochte culturele instellingen is het Museum voor Schone Kunsten van Lyon. In termen van de diversiteit en de waarde van de kunstwerken die erin zijn verzameld, is dit museum vergelijkbaar met het Louvre. Het museum is gevestigd in een zeer mooi historisch gebouw, dat tot de 17e eeuw werd beheerd door een benedictijns klooster. Na een tijdje was het een kunstacademie. Nu, in het museum, zijn er vele unieke exposities die dateren uit de tijd van het oude Rome en Griekenland. 

Het meest ongewone museum in Lyon is het huismuseum van de gebroeders Lumière. Het is gevestigd in een luxueus historisch gebouw en is volledig gewijd aan de ontdekkers van de cinema. Het gebouw waarin het museum is gehuisvest was voorheen eigendom van de familie Lumière. De broers openden hun eerste workshop en voerden de eerste experimenten uit met beeldtransmissie hier. Onder de exposities van dit museum zijn 's werelds eerste films, fotografische platen, evenals oude cinematografische apparatuur en bezittingen van uitvinders.

Vrienden van VanBastisch