Atromitos

PAE APS ATROMITOS ATHENS

Opgericht 1923

Adres 94 - 96 Paparigopolou, Peristeri 12131 Athína (Athens)

Land Griekenland

Telefoon +30 (210) 577 4003

Fax +30 (210) 577 4734 

E-mail atromitos@atromitosfc.gr
Website http://www.atromitosfc.gr

STADIO PERISTERIOU

Adres 93 Giannitson, Peristeri

Postcode 12131

Plaats Athína (Athens)

Geopend 1947

Capaciteit 9.035

Oppervlak gras

Wedstrijdprogramma seizoen 2020/2021

 • Speelronde 1 zaterdag 12/09/2020 Atromitos - Volos NFC
 • Speelronde 4 nog niet bekend Atromitos - AEK Athene
 • Speelronde 6 nog niet bekend Atromitos - Panaitolikos
 • Speelronde 7 nog niet bekend Atromitos - PAS Giannina
 • Speelronde 9 nog niet bekend Atromitos - Apollon Smirnis
 • Speelronde 11 nog niet bekend Atromitos - Aris Saloniki
 • Speelronde 13 nog niet bekend Atromitos - Lamia
 • Speelronde 15 nog niet bekend Atromitos - PAOK Saloniki
 • Speelronde 16 nog niet bekend Atromitos - OFI Kreta
 • Speelronde 18 nog niet bekend Atromitos - Olympiakos Piraeus
 • Speelronde 21 nog niet bekend Atromitos - Panathinaikos
 • Speelronde 23 nog niet bekend Atromitos - Larissa
 • Speelronde 25 nog niet bekend Atromitos - Asteras Tripolis


Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu je voetbalstedentrip en reis af naar Griekenland voor een wedstrijd van Atromitos!

Athene

Athene is de grootste stad in Griekenland en het is ook een van de grootste steden van Europa. Met een bevolking van ongeveer 3 miljoen mensen is het bijna 40% van de gehele bevolking van het land. Athene wordt vaak aangeduid als het centrum van de wereld. In deze stad vind je bijna alles: aan de ene kant is het een stad van cultuur en aan de andere kant is het een wetenschappelijk centrum voor iedere toerist, en vergeet niet dat de Olympische Spelen is geboren Athene. Deze enorme stad is vol verrassingen en contrasten. 


De Akropolis en het Parthenon
De Akropolis is een symbool van Athene. Je zou bijna geen plek in de stad kunnen vinden, van waaruit je de kolommen van de belangrijkste tempel - het Parthenon, niet kunt zien. In het Grieks betekent Akropolis de 'boven stad', en eigenlijk is dit kalkstenen plateau, met een hoogte van 156 meter, dát wat de oude stad vormt en wordt gezien als de belangrijkste attractie van Athene. Om de Akropolis te betreden moet u eerst door monumentale poorten gaan, die leiden naar de Propylaeum, aan de linkerkant is er een galerij - Pinacotheca, en aan de rechterkant vinden we de kleinste van de drie tempels van de Akropolis - de Tempel van Athena Nike, die trouwens nu gereconstrueerd wordt. Het dak van de portiek van de tweede tempel, de tempel van Erechtheion, wordt ondersteund door jonge vrouwen – de beroemde kariatiden. Maar de meest indrukwekkende tempel van Athene is zonder enige twijfel het Parthenon. Binnenin was vroeger een bekende houten beeld van de beschermvrouwe van de stad Athena Parthenos, deze was versierd met goud en ivoor van olifanten. 


Het Parthenon is een van de grootste architectonische objecten in de wereld. De architect heeft rekening gehouden met alle eigenaardigheden van het menselijk gezichtsvermogen en maakte alle vlakken van het gebouw een beetje rond. Deze opzettelijke rondingen en de ongelijke afstanden tussen de kolommen creëren een indruk van een totale harmonie: alle lijnen lijken onberispelijk horizontaal en verticaal te zijn. De Akropolis is fascinerend en prachtig, vooral in de avond, wanneer speciale licht is ingeschakeld.

 

Het Dionysustheater
Het Dionysustheater is gelegen aan de voet van de Akropolis, het is het oudste theater in Europa en het is in feite de bakermat van de Griekse tragedie. In de 6e eeuw voor Christus werden de eerste voorstellingen al gegeven. De oude theater bestond toen gewoon uit vertrapt grond en het publiek zat op het gras in een halve cirkel rond het podium. Na enige tijd verschenen er houten bankjes en deze werden vervolgens vervangen door stenen zetels. Dit is gebeurd nadat een aantal van de houten banken omvielen en veel mensen door dit ongeluk omkwamen. Naarmate de tijd vorderde werd het theater langzaam uitgebreid, dit proces vond plaats tussen 342 en 326 voor Christus. Na de reconstructie had het theater plek voor 17.000 mensen. Helaas kunnen tegenwoordig we alleen kijken naar de ruïnes van dit legendarische theater. 


De Tempel van Zeus
Ongeveer 500 meter ten zuiden van de Acropolis staat de Tempel van de Olympische Zeus, of, zoals men het nog steeds graag noemt, het Olympia. De bouw van de Tempel heeft enkele eeuwen geduurd en was pas voltooid in de 2e Eeuw onder het heerschappij van de Romeinse Keizer Adriaan, die een groot bewonderaar was van de Griekse cultuur. In die tijd was de Tempel van Zeus de grootste van Griekenland, met een lengte van 96 meter en 40 meter breed en getooid met 104 Korinthische zuilen – elk 17 meter hoog. Heden vandaag staan nog slechts 15 zuilen overeind en zijn er 16 brokstukken overgebleven, de rest vernietigd door een storm die in 1852 woedde. Nog voordat de bouw van het imposante werk was afgerond, zou de Romeinse generaal Sulla twee zuilen mee naar Rome nemen om daar de Tempel van Jupiter mee te tooien. Daarna pas zou de Korintische stijl ook in de Romeinse architectuur zeer populair worden. 

Keizer Adriaan wijdde de Griekse tempel aan de oppergod Zeus. Op zijn bevel werd een enorm beeld van Zeus in de Tempelzaal geplaatst, versierd met goud en ivoor, en met daarnaast een even zo groot beeld van de Keizer zelf. In de onmiddellijke nabijheid van de Tempel liet hij de 18 meter hoog marmeren Adrianuspoort of –boog oprichten als machtssymbool van de Keizer. Deze boog verdeelt de stad Athene onder in het oude en het nieuwe deel. Aan de ene kant van de boog met de zijde gericht naar de Acropolis staat geschreven: “Dit is Athene, de oude stad van Theseus”. Het opschrift aan de andere kant luidt: “Deze stad is niet van Theseus, maar behoort Adriaan toe.”

 

De wijk Plaka
Plaka is de oudste buurt van Athene en ligt ingeklemd tussen de Acropolis en de Tempel van Zeus. Zijn kleine gezellige hoekjes met een schat aan souvenirwinkeltjes en restaurantjes oefent een grote aantrekkingskracht uit op de drommen toeristen die de stad bezoeken. Plaka is tegelijkertijd de meest schilderachtige wijk van Athene waar je bijna vergeet dat je je in een metropool bevindt met een inwonersaantal van 4 miljoen. Een buitengewoon bijzonder plekje is de oude Anafiotika, beroemd om zijn kleine hagelwitte huisjes. De legende wil dat het Orakel van Delfi verbood op deze plek een nederzetting te bouwen. Er waren desondanks twee dakloze werklieden die een onderkomen zochten in Plaka en die dankzij hun ervaring er in slaagden om in amper een nacht een klein huisje bouwen. De garde die de volgende ochtend op zijn controleronde voorbijliep toonde mededogen met de bewoners en joeg hen niet weg. Sinds die tijd geldt de regel voort: hij die in een nacht zijn onderkomen bouwt, mag blijven. 

De wijk Monastiraki 
Iets noordelijk van Plaki ligt de wijk Monastiraki die vooral op de zondagen, wanneer een honderdtal aan kooplieden daar hun koopwaar uitstalt, nog het meest weg heeft van een Oriëntaalse bazaar. De markt zelf ligt iets westelijker gelegen van het Plein Monastiraki, op het Avyssinia Plein en de straten daaromheen. Wanneer u overdag ronddwaalt door Plaka en Monastiraki, is het ’s avonds aangenaam vertoeven in de wijken Psyrri of Gazi, beiden niet heel ver uit de buurt. Hier vind u een breed aanbod aan restaurants, bars en clubs waar de lokale Griekse bevolking graag zijn vrije tijd doorbrengt. En weest u gewaarschuwd wanneer blijkt dat uw verblijf samenvalt met Carnaval in Plaka; u staat immers voortdurend bloot aan het gevaar in de hinderlaag te lopen, waar ze op de loer liggen om u te bestrooien met veelkleurige confetti!