Fiorentina

FIORENTINA

Opgericht 1926

Adres Viale Manfredo Fanti 4 50137 Firenze

Land Italië

Telefoon +39 (055) 503 011

Fax +39 (055) 579 572 

E-mail segreteria@acffiorentina.it
Website http://it.violachannel.tv/

STADIO ARTEMIO FRANCHI

Adres Viale Manfredo Fanti 14

Postcode 50137

Plaats Firenze

Telefoon +39 (055) 262 5536

Website http://www.acffiorentina.it/it/Articolo.aspx?Ctn=287448

Geopend 1931

Architect Pier Luigi Nervi

Capaciteit 43.147

Oppervlak gras

Vroegere namen 1931 - 1945 Stadio Giovanni Berta, 1945 - 1991 Stadio Comunale

Wedstrijdprogramma

 • Speelronde 2 zondag 29 augustus 2021 n.n.b. Fiorentina - Torino
 • Speelronde 5 woensdag 22 september 2021 n.n.b. Fiorentina - Internazionale
 • Speelronde 7 zondag 3 oktober 2021 n.n.b. Fiorentina - Napoli
 • Speelronde 9 zondag 24 oktober 2021 n.n.b. Fiorentina - Cagliari
 • Speelronde 11 zondag 31 oktober 2021 n.n.b. Fiorentina - Spezia
 • Speelronde 13 zondag 21 november 2021 n.n.b. Fiorentina - AC Milan
 • Speelronde 15 woensdag 1 december 2021 n.n.b. Fiorentina - Sampdoria
 • Speelronde 17 zondag 12 december 2021 n.n.b. Fiorentina - Salernitana
 • Speelronde 18 zondag 19 december 2021 n.n.b. Fiorentina - Sassuolo
 • Speelronde 20 donderdag 6 januari 2022 n.n.b. Fiorentina - Udinese
 • Speelronde 22 zondag 16 januari 2022 n.n.b. Fiorentina - Genoa
 • Speelronde 24 zondag 6 februari 2022 n.n.b. Fiorentina - Lazio
 • Speelronde 26 zondag 20 februari 2022 n.n.b. Fiorentina - Atalanta Bergamo
 • Speelronde 28 zondag 6 maart 2022 n.n.b. Fiorentina - Hellas Verona
 • Speelronde 29 zondag 13 maart 2022 n.n.b. Fiorentina - Bologna
 • Speelronde 31 zondag 3 april 2022 n.n.b. Fiorentina - Empoli
 • Speelronde 33 zaterdag 16 april 2022 n.n.b. Fiorentina - Venezia
 • Speelronde 36 zondag 8 mei 2022 n.n.b. Fiorentina - AS Roma
 • Speelronde 38 zondag 22 mei 2022 n.n.b. Fiorentina - Juventus


Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu uw voetbalstedentrip en reis af naar Italië voor een wedstrijd van Fiorentina!

Florence

Florence is een geweldige bestemming met waarschijnlijk de hoogste concentratie kunst en architectuur in heel Italië. Het is de bakermat van de Renaissance, de geboorteplaats van de gelato en een stad die je keer op keer kan bezoeken. En dit zijn de 10 dingen die je moet doen in Florence!

 

Bewonder de David van Michelangelo

Het is misschien wel het meest bekende beeldhouwwerk ter wereld, Michelangelo’s David. Oorspronkelijk stond het beeldhouwwerk buiten op het Piazza della Signoria, maar het werd vervangen door een kopie. Het originele beeldhouwwerk kan je nu bewonderen in de Galleria dell’Accademia.

 

Gewapend met alleen een rots en een slinger doodt de jeugdige David Goliath. Andere kunstenaars hebben David als overwinnaar afgebeeld, maar Michelangelo’s David is klaar om de strijd aan te gaan. Zijn gezicht is gefocust, je ziet de aderen in zijn handen en de spieren in zijn armen. Kan je je voorstellen dat Michelangelo nog maar halverwege de twintig was toen hij dit meesterwerk maakte?!

 

Geniet van gelato

Gelato’s eten in Florence is een must. Florence is naar verluidt zelfs de geboorteplaats van gelato. De Florentijn Bernardo Buontalenti bedacht een smakelijk ijsgerecht voor de banketten die de familie De’ Medici regelmatig organiseerde.

 

Er zijn talloze gelaterie in Florence, waar je het allerlekkerste ijs kan proeven. Houd in de stad je ogen dus open voor de gelato artigianale. Sommige van mijn favorieten zijn La Carraia, Gelateria dei Neri, Vivoli, Carapina en Perché No.

 

Bezoek de mooiste kerken

Musea en galerijen zijn niet de enige plekken in Florence waar je meesterwerken van dichtbij kan zien. De kerken van Florence bevatten schatten die je niet wilt missen! Natuurlijk de kathedraal van Florence, met de prachtige Domkoepel, of de Basilica di Santa Croce met prachtige kapellen en de graven van onder andere Michelangelo en Galileo.

 

Net zo mooi is de Basilica di Santa Maria Novella, met de opvallende gevel van groen serpentijn en wit marmer. De San Lorenco was de parochiekerk van de Medici-familie en hier vind je de Medici-kapellen. De San Miniato al Monte ligt op een heuvel met uitzicht op Florence, net boven het uitkijkpunt Piazza Michelangelo. Het is een van de oudste kerken in Florence. En in de Santa Maria del Carmine bewonder je de fresco’s van Masaccio in de Brancacci-kapel. Keuze genoeg!

 

Geniet van het uitzicht over Florence

Er zijn veel plekken in Florence waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Drie mooie uitzichtpunten zijn de koepel van de Duomo van Florence, Giotto’s Campanile en de Torre di Arnolfo van het Palazzo Vecchio.

 

Beklim je de 463 treden naar de top van de koepel van de Duomo, dan geniet je van een spectaculair uitzicht. Tijdens de klim kan je Vasari’s fresco’s van het Laatste Oordeel in de domkoepel van dichtbij bekijken. Maar wees gewaarschuwd, het is geen gemakkelijke klim en als je claustrofobisch bent, zijn de smalle gangen van de Duomo misschien niet geschikt voor jou. Reserveren is een aanrader!

Dat gezegd hebbende: vanaf de Campanile, de 

klokkentoren van Giotto, heb je uitzicht over Florence én over de Duomo. Na het bekimmen van de 414 treden heb je een uitzicht op de koepel van Brunelleschi.

De Arnolfo toren van het Palazzo Vecchio heeft maar 223 treden. Maar de reden om toch te kiezen voor dit uitzichtpunt is dat je vanaf hier de Duomo én de Campanile naast elkaar kan zien, maar ook de daken van de stad, de Basilica di Santa Croce en de bruggen over de rivier de Arno.

 

Dompel jezelf onder in de kunst van de Galleria degli Uffizi

De Galleria degli Uffizi stelt zoveel geweldige kunstwerken tentoon, dat je hier een volle dag kan ronddwalen. Je vergaapt je aan hoogtepunten uit de kunstgeschiedenis. Zoals de bekende Doni Tondo van Michelangelo, De Geboorte van Venus en de Primavera van Botticelli, de Annunciatie van Da Vinci en Caravaggio’s Medusa, om er eens een paar te noemen.

 

Gun jezelf voldoende tijd om alles te bekijken, zodat je zo nu en dan ook een korte pauze kan nemen. Er zijn banken in de gangen waar je even kunt zitten en te genieten van wat je hebt gezien. Een rondleiding door het museum is ook een aanrader, zodat je alles te weten komt over de renaissance en de kunstgeschiedenis. Met name tijdens het hoogseizoen is het hier erg druk. Bestel je tickets vooraf.

 

In het café op het dak van het Uffizi kun je uitrusten en een drankje of lichte maaltijd nuttigen. Je hebt hier een schitterend uitzicht op het Piazza della Signoria. Een goede tip tenslotte: vanuit de ramen op de bovenste verdiepingen heb je een mooi uitzicht op de Ponte Vecchio. Neem hier dus een paar foto’s.

 

Lunch in de Mercato Centrale

Niet ver van de Duomo di Firenze vind je de Mercato Centrale. De overdekte markt is gewijd aan vers vlees, vis, groenten, fruit en kazen. Maar het is meer dan een markt. In de Mercato Centrale kan je allerlei Italiaanse specialiteiten proeven: pizza, verse pasta, vleeswaren en zeevruchten, sandwiches, kazen zoals buffelmozzarella, brood, chocolade en gelato. Of je probeert het broodje trippa, maagwand. Dit is echt Florentijns streetfood! Zorg dat je er vroeg bent om de menigte voor te zijn.

 

Zoek de rust op in de tuinen

Als je even wil ontsnappen aan de drukte van de stad, bezoek je een van de weelderige tuinen in de wijk Oltrarno, aan de overkant van de rivier de Arno.

 

De Bobolituinen liggen pal naast het Palazzo Pitti. De tuinen zijn groot en bevatten een aantal interessante fonteinen en tuinbeelden. Vanaf het hoogste terras heb je een prachtig uitzicht op het Palazzo Pitti en de stad. Loop door het grote amfitheater, langs het granieten bekken afkomstig van de Romeinse Thermen van Caracalla of bezoek het Museo delle Porcellane. En werp een blik op de Grotta Grande door Buontalenti.

De Rozentuin bevindt zich net onder de Piazzale Michelangelo. Je kunt de bus nemen naar de Piazzale Michelangelo en dan een van de drie ingangen naar de tuin vinden. Of je loopt er via de Ponte Vecchio naartoe. Deze tuin is het mooist wanneer de meer dan 300 variëteiten van rozen in 

mei en juni in bloei staan. Daarnaast bevat de tuin citroenbomen en Japanse elementen die het hele jaar door interessant zijn. Dichter bij de Ponte Vecchio aan de zijde van Oltrarno bevindt zich de terrasvormige Bardini-tuin. Vanaf de terrassen heb je een prachtig uitzicht op de stad. Bezoek wanneer de blauwe regen in bloei staat!

 

Combineer je bezoek aan de Boboli-tuinen met het Palazzo Pitti, of de rozentuin met San Miniato al Monte en het Piazzale Michelangelo. Als je op de terugweg over de Ponte Carraia loopt, stop dan bij La Carraia gelateria. Een perfecte afsluiting van je tuinen-bezoek!

 

Bewonder de Duomo – en alles hier omheen

Geen bezoek aan Florence is compleet zonder de Duomo te bewonderen. Niet alleen de Cattedrale di Santa Maria del Fiore, maar ook de Campanile (de klokkentoren), het Baptisterium en het Museo dell ‘Opera del Duomo.

 

Neem eerst even de tijd om vanaf het piazza een blik te werpen op het immense bouwwerk in roze, groen en wit marmer. Vroeg op de ochtend of in de late namiddag is het vaak nog rustig en kan je zonder lang te wachten naar binnen. Werp je hoofd in je nek en bekijk alle details van Vasari’s Laatste Oordeel in de Domkoepel.

 

In het Museo del Duomo kan je de originele bronzen deuren van het Baptisterium zien. Ghiberti’s beroemde deuren zijn opgebouwd uit tien grote rechthoekige panelen met scènes uit het Oude Testament. Ook niet te missen is de Florentijnse Pieta van Michelangelo.

 

En bezoek nog meer musea en kapellen!

Naast de Uffizi en de Accademia zijn er nog veel meer musea in Florence die een bezoek verdienen. Het Bargello is een voormalig fort en gevangenis. Hier ontdek je werken van Michelangelo, Donatello en Cellini. De bronzen David van Donatello bijvoorbeeld, en de Mercurius door Giambologna. Het Museo San Marco is een klooster dat is omgebouwd tot een museum. De cellen van het klooster huisvesten hier de fresco’s van Fra Angelico. En mis het Laatste Avondmaal van Ghirlandaio niet.

 

In het Palazzo Pitti vind je verschillende musea. En het Palazzo Medici is prachtig, met kamers gevuld met sculpturen en schilderijen, een mooie binnenplaats en een binnentuin.Tot slot de Brancacci kapel, een must voor alle liefhebbers van kunst en kunstgeschiedenis. Je kijkt je ogen uit bij de fresco’s van Masaccio, Masolino en Filippino Lippi.

 

Bekijk de zonsondergang boven Florence

Een van de beste dingen om te doen tijdens je eerste bezoek aan Florence is om de zon boven de stad te zien ondergaan. De meest populaire plek rond zonsondergang is het Piazzale Michelangelo. Hier zie je hoe de zon ondergaat boven de Arno en de Ponte Vecchio. Maar je kunt beter een stukje verder lopen, naar de Basilica di San Miniato al Monte. Hier heb je een net zo spectaculair uitzicht met veel minder mensen. Kom op tijd en verken het prachtige interieur van de kerk of luister naar het Gregoriaanse gezang van de monniken.

 

Het kijken naar de zonsondergang is een leuke manier om je laatste avond in Firenze door te brengen. Het uitzicht op de stad vanuit beide plaatsen is gewoon adembenemend. 

Vrienden van VanBastisch