Napoli

NAPOLI

Opgericht 1904 / 1926 / 2004

Adres Via S.S. Domitana, Km 35 81030 Castel Volturno

Land Italië

Telefoon +39 (081) 509 5344

Fax +39 (081) 509 3917 

E-mail infocalcio@sscn.it
Website http://www.sscnapoli.it/

STADIO SAN PAOLO

Adres Pizzale Vincenzo Tecchio

Postcode 80125

Plaats Napoli

Telefoon +39 (081) 613 3911

Geopend 1959

Capaciteit 60.240

Oppervlak gras

Wedstrijdprogramma

 • Speelronde 1 zondag 22 augustus 2021 n.n.b. Napoli - Venezia
 • Speelronde 3 zondag 12 september 2021 n.n.b. Napoli - Juventus
 • Speelronde 6 zondag 26 september 2021 n.n.b. Napoli - Cagliari
 • Speelronde 8 zondag 17 oktober 2021 n.n.b. Napoli - Torino
 • Speelronde 10 woensdag 27 oktober 2021 n.n.b. Napoli - Bologna
 • Speelronde 12 zondag 7 november 2021 n.n.b. Napoli - Hellas Verona
 • Speelronde 14 zondag 28 november 2021 n.n.b. Napoli - Lazio
 • Speelronde 16 zondag 5 december 2021 n.n.b. Napoli - Atalanta Bergamo
 • Speelronde 17 zondag 12 december 2021 n.n.b. Napoli - Empoli
 • Speelronde 19 woensdag 22 december 2021 n.n.b. Napoli - Spezia
 • Speelronde 21 zondag 9 januari 2022 n.n.b. Napoli - Sampdoria
 • Speelronde 23 zondag 23 januari 2022 n.n.b. Napoli - Salernitana
 • Speelronde 25 zondag 13 februari 2022 n.n.b. Napoli - Internazionale
 • Speelronde 28 zondag 6 maart 2022 n.n.b. Napoli - AC Milan
 • Speelronde 30 zondag 20 maart 2022 n.n.b. Napoli - Udinese
 • Speelronde 32 zondag 10 april 2022 n.n.b. Napoli - Fiorentina
 • Speelronde 33 zaterdag 16 april 2022 n.n.b. Napoli - AS Roma
 • Speelronde 35 zondag 1 mei 2022 n.n.b. Napoli - Sassuolo
 • Speelronde 37 zondag 15 mei 2022 n.n.b. Napoli - Genoa


Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu uw voetbalstedentrip en reis af naar Italië voor een wedstrijd van Napoli!

Napels

7 HELE GOEDE REDENEN OM NAPELS TE BEZOEKEN

 

Inmiddels staat Napels al bij velen op hun verlanglijstje, maar zijn er genoeg mensen die nog hun twijfels hebben. Met alles wat deze stad te bieden heeft, zijn er tal van redenen te noemen waarom Napels ook jouw lijstje zou moeten halen. Speciaal om deze twijfelaars over de streep te trekken, zijn er dan ook een aantal razend goede redenen op een rijtje gezet waarom je juist Napels écht eens zou moeten bezoeken. Het kan niet anders dan dat je na het lezen van dit lijstje, direct jouw ticket naar deze Zuid-Italiaanse stad wilt boeken!

 

#1 HET BLOED VAN SAN GENNARO IS VLOEIBAAR GEWORDEN

Drie keer per jaar vindt er een bijzonder ritueel plaats waarbij het bloed van de beschermheilige van Napels, San Gennaro, vloeibaar dient te worden. Wanneer het bloed niet vloeibaar wordt, betekent dit niet veel goeds voor de stad en omgeving. Zo werd het bloed in de ampullen in 1980 niet vloeibaar, waarna de regio enkele maanden later getroffen werd door een verwoestende aardbeving.

 

Inwoners van Napels kunnen voor nu echter opgelucht adem halen: ook dit jaar werd het bloed tijdens de verschillende ceremonies vloeibaar en is er geen reden tot paniek. Dit betekent automatisch ook goed nieuws voor jou omdat je zo met een gerust hart af kunt reizen naar Napels.

 

#2 PROCIDA STELT ZICH KANDIDAAT VOOR CULTURELE HOOFDSTAD

Het schattige eiland Procida, gelegen voor de kust van Napels, stelde zich in maart 2020 officieel kandidaat om in 2021 verkozen te worden tot culture hoofdstad van Italië. Dat het eiland zich kandidaat stelt, levert nu al aardig wat publiciteit op. In de afgelopen jaren is er al een zichtbare stijging in de bezoekersaantallen waar te nemen en de verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar toe zal nemen. Slaagt Procida er in om de titel ‘Culturele hoofdstad 2021’ binnen te halen, dan is het slechts een kwestie van tijd voordat het kleurrijke Marina Coricella overspoeld wordt door toeristen. Met deze titel zal het eiland hoogstwaarschijnlijk de nodige aandacht krijgen, wat weer veel nieuwsgierige bezoekers tot gevolg zal hebben. Wees dus verstandig en breng nog vóór 2021 een bezoek aan dit schitterende pareltje in de Golf van Napels.

 

#3 IL FIGLIO VELATO IS IN NAPELS

Afgelopen december vond Il Figlio Velato zijn nieuwe thuis in Napels. Het uit marmer vervaardigde kunstwerk van een kind dat wordt bedekt door een doorzichtige sluier, is het werk van de Italiaanse kunstenaar Jago (Jacopo Cardillo).

 

Met de naam van het werk wordt er een verwijzing gemaakt naar het eveneens in Napels te bewonderen beeld van de Cristo Velato. Jago draagt de Cristo Velato dan ook een warm hart toe, maar wil met zijn eigen kunstwerk een ander verhaal vertellen. Waar de Cristo Velato het beeld laat zien van een man die zich bewust voor de mensheid heeft opgeofferd, symboliseert de Figlio Velato een kind dat slachtoffer is van bewust én onbewust uitgevoerde handelingen van deze zelfde mensheid. Je kunt stellen dat dit werk tevens het verhaal vertelt van de vele kinderen die door de misdaad hun leven hebben verloren.

 

#4 DE VESUVIUS HOUDT ZICH SLAPENDE

De Vesuvius is wereldwijd bekend en wekt het bij veel mensen verbazing hoe dichtbevolkt het gebied rondom de vulkaan is. Hoewel veel mensen de vulkaan beschouwen als een gevaar, valt er op dit moment weinig te vrezen. De laatste uitbarsting vond plaats in 1944 en sindsdien houdt de Vesuvius zich rustig. Er is dus geen enkele reden om je zorgen te maken over deze iconische vulkaan die in de wijde omgeving het landschap domineert.

 

#5 HET EI VAN VERGILIUS IS NOG STEEDS INTACT

Naast het bloed van San Gennaro dat vloeibaar moet worden om voorspoed te garanderen, is er ook nog een ei dat heel moet blijven. Wanneer je nog nooit van het ei van Vergilius hebt gehoord, is dit sowieso al een reden om naar Napels te 

komen. Het gaat om een ei dat door de dichter Vergilius werd verstopt in het oudste kasteel van Napels, het Castel dell’Ovo (Kasteel van het Ei). Hij beweerde dat wanneer het ei zou breken, niet alleen het kasteel in zou storten maar het ook rampzalige gevolgen voor de stad zelf zou hebben. 

Het is dus goed om te weten dat het ei nog steeds intact is. Rampspoed zal de stad bespaard blijven en kun je met een gerust hart een ticket naar Napels boeken.

 

#6 SUPERVULKAAN SOLFATARA IN DE CAMPI FLEGREI HOUDT ZICH RUSTIG

Waar vrijwel iedereen bekend is met de Vesuvius, ligt er aan de andere kant van Napels een andere, minder bekende, vulkaan. In de Campi Flegrei – ‘brandende velden’, zo genoemd vanwege haar vulkanische activiteit – vind je de Solfatara. Deze vulkaan is onderdeel van een caldera en wordt bestempeld als een supervulkaan. Inmiddels is de Solfatara al meer dan twee jaar niet meer toegankelijk voor het publiek nadat er een dramatisch voorval plaatsvond waarbij een heel gezin om het leven kwam. Het omliggende gebied kun je echter wel gewoon bezoeken, waar de vulkanische activiteit duidelijk op te merken is. De omgeving kenmerkt zich door het ruige landschap, borrelende modder en Napolitaanse tuf (tufsteen met een kenmerkende gele kleur) en een typische, doordringende geur.

 

Hoe fascinerend en prachtig het gebied van de Campi Flegrei ook is, deze supervulkaan vormt wel degelijk een gevaar voor de omgeving. Uiteraard wordt de activiteit van de vulkaan voortdurend gemonitord, maar staat het volgens vulkanologen vast dat er een uitbarsting plaats gaat vinden. Wanneer dit zal zijn, is onduidelijk. Zeker is wel dat dit ook grote gevolgen zal hebben voor Napels en de directe omgeving. 

Zoals aangegeven, is de situatie momenteel rustig en ziet het ernaar uit dat je ook in 2020 zonder problemen kunt genieten van Napels en de Campi Flegrei.

 

#7 CALCIO

Deze reden is vooral bedoeld om voetballiefhebbers over de streep te trekken om een bezoek aan Napels te brengen. Vaak wordt een stedentrip namelijk gecombineerd met een voetbalwedstrijd, iets waar Napels zich uitstekend voor leent. Napoli speelt al weer geruime tijd in de Serie A en zorgt vaak voor de nodige spanning en sensatie. 

 

Uiteraard bezoek je Napels ook vanwege Maradona, de heilige van Napels. Hier wordt San Gennaro vereerd, de beschermheilige van de stad, maar hij is niet de enige. Loop door de straten en je kunt er niet om de muurschilderingen en afbeeldingen van die andere heilige heen: Diego Armando Maradona.

 

De voetballer die in de jaren tachtig de club SSC Napoli grote successen bracht, daarmee Napels weer op de kaart zette en zo niet alleen de tifosi, de supporters, maar ook veel andere Napolitanen hun eigenwaarde teruggaf.

 

Want Napels was ooit een belangrijke stad (in de achttiende eeuw zelfs groter dan Rome, Madrid of Amsterdam), hoofdstad van een koninkrijk met een roemrijk verleden dat na 1861, met de eenwording van Italië, te maken kreeg met een grote kapitaalvlucht naar het noorden, waardoor vele Napolitanen verarmden.

 

In veel opzichten ligt sindsdien de nadruk op het noorden. Dat geldt ook voor het voetbal. Teams als Inter Milan, Juventus en AC Milan domineerden altijd de competitie. Totdat Maradona, op dat moment het grootste voetbaltalent ter wereld, tot ieders verbazing het grote Barcelona voor Napoli verruilde.

 

Hij zou tussen 1984 en 1991 uitkomen voor SSC Napoli en in 188 duels 88 keer scoren. Nog nooit had een ploeg uit het zuiden van het schiereiland de serie A gewonnen, maar onder leiding van de kleine Argentijn ging Napoli in 1987 en 1990 met het felbegeerde schild, de Scudetto, naar huis.

 

De noordelijke clubs hadden het nakijken, en Don Diego werd hoe langer hoe beroemder. Hij werd daarmee voor veel Napolitanen een halve heilige. 

Dat hij, net als veel Napolitanen, in armoede was opgegroeid, maakte de band tussen de speler en zijn fans alleen maar hechter. Na al die tijd is zijn populariteit nog altijd enorm. Je komt hem overal in Napels tegen.

Tijdens een street art-tour door de Quartieri Spagnoli duikt hij overal op. Op kleine afbeeldingen en hele grote, op veel oude maar ook nieuwe kunstwerken.

 

In een straatje dat blauw en wit ziet van de Napoli-vlaggen en -vaandels lopen we langs een winkeltje waar beeltenissen van Maradona levensgroot op de voorgevel staan. Binnen kun je allerlei tweedehands spullen kopen, maar het is niet de koopwaar die het meest in het oog springt.

 

Een halve muur wordt in beslag genomen door een schildering van Maradona voor de kleuren van de nationale vlag. Het is misschien niet de best-gelijkende afbeelding, maar als er dio bij staat, weet iedereen om wie het gaat.

 

Verder zijn er foto’s met glorieuze momenten uit zijn loopbaan te bewonderen. De eigenaar laat het ons allemaal met trots zien. Al meer dan dertig jaar is hij zijn idool trouw – en dat geldt ook andersom, zo verzekert hij ons. Maradona is Napels ook altijd trouw gebleven en heeft, ondanks aanbiedingen, nooit voor het grote geld van andere Italiaanse clubs gekozen.

 

Dit in tegenstelling tot zijn landgenoot Gonzalo Higuaín, die in 2016 besloot Napoli te verruilen voor het gehate Juventus in Turijn. Vlak bij het winkeltje heeft ook hij een muurschildering gekregen, zij het een wat minder eervolle.

De Napolitanen kunnen je net zo hartstochtelijk verachten als liefhebben. Naar verluidt was de vreugde in Napels groot toen Ajax in 2019 van Juventus won in de kwartfinale van de Champions League. En die vreugde was niet omdat de Napolitanen nu zo voor Ajax zijn, maar omdat de haat jegens Juventus diep geworteld zit.

 

De Napolitaanse liefde voor Maradona gaat nog verder dan een muurschildering en foto’s. We vervolgen onze street art-tour, staan even stil bij zijn afbeelding en worden aangesproken door een man die ons ziet kijken. Of we een privémuseum gewijd aan Maradona willen zien? Dat willen we wel, ja!

 

Hij pleegt een telefoontje en even later schudden we de hand van Antonio, die ons voorgaat naar zijn woning. We krijgen eerst een glaasje fris en mogen dan zijn heiligdom betreden. Een kleine kamer staat helemaal vol met Maradona-memorabilia.

 

Vol trots laat hij alles zien. De schoenen en shirts zijn allemaal door Maradona gedragen. Met enthousiasme vertelt hij over zijn held en de periode van zeven magische jaren waarin hij voor Napoli uitkwam, terwijl een televisie ‘Live is life’ schalt bij het bekende filmpje van Maradona waar hij op het veld schijnbaar achteloos de bal hoog houdt.

 

Nadat we onze bewondering hebben geuit voor zijn indrukwekkende verzameling, trakteert hij ons nog op een espresso in een bar aan de Via Toledo en nemen we afscheid, een onvergetelijke ervaring rijker.

 

Maar de liefde gaat nóg verder. Het hoogtepunt van de Maradona-manie vind je bij Bar Nilo aan de Spaccanapoli. In de Duomo van Napels liggen de relikwieën van San Gennaro, bij Bar Nilo die van Maradona.

 

Het zijn een paar hoofdharen. De eigenaar van de bar zag dat ze op het hoofdkussen van Maradona’s vliegtuigstoel waren achtergebleven toen hij en het Napoliteam op de terugreis van een wedstrijd in hetzelfde toestel zaten. Hij stak de achtergebleven haren snel bij zich, bouwde er een heus altaartje voor en zette het in zijn bar.

 

Ernaast staat een klein flesje met de tranen die de Napolitanen zouden hebben gelaten toen hij in 1991 Napoli verliet. Bar Nilo is sindsdien niet alleen een plek voor een heerlijke espresso, maar ook een bedevaartsoord voor iedereen die nog eens wil terugdenken aan de mooiste jaren van het Napolitaanse voetbal.

Vrienden van VanBastisch