Torino 

TORINO

Opgericht 1906

Adres Via Dell'Arcivescovado 1 10121 Torino

Land Italië

Telefoon +39 (011) 197 00348

Fax +39 (011) 197 00349 

E-mail info@torinofc.it
Website http://www.torinofc.it/

STADIO OLIMPICO GRANDE TORINO

Adres Corso Sebastopoli 123, Santa Rita

Postcode 10137

Plaats Torino

Telefoon +39 (011) 329 0088

Website http://www.stadiotorino.it

Geopend 1933

Architect Studio Hutter

Capaciteit 27.958

Oppervlak gras

Vroegere namen 1933 - 1945 Stadio Mussolini, 1945 - Stadio Comunale, 2006 Stadio Comunale di Torino, Stadio Grande Torino; 2006 - 2016 Stadio Olimpico di Torino

Wedstrijdprogramma

 • Speelronde 1 zondag 22 augustus 2021 n.n.b. Torino - Atalanta Bergamo
 • Speelronde 3 zondag 12 september 2021 n.n.b. Torino - Salernitana
 • Speelronde 5 woensdag 22 september 2021 n.n.b. Torino - Lazio
 • Speelronde 7 zondag 3 oktober 2021 n.n.b. Torino - Juventus
 • Speelronde 9 zondag 24 oktober 2021 n.n.b. Torino - Genoa
 • Speelronde 11 zondag 31 oktober 2021 n.n.b. Torino - Sampdoria
 • Speelronde 13 zondag 21 november 2021 n.n.b. Torino - Udinese
 • Speelronde 15 woensdag 1 december 2021 n.n.b. Torino - Empoli
 • Speelronde 17 zondag 12 december 2021 n.n.b. Torino - Bologna
 • Speelronde 18 zondag 19 december 2021 n.n.b. Torino - Hellas Verona
 • Speelronde 21 zondag 9 januari 2022 n.n.b. Torino - Fiorentina
 • Speelronde 23 zondag 23 januari 2022 n.n.b. Torino - Sassuolo
 • Speelronde 25 zondag 13 februari 2022 n.n.b. Torino - Venezia
 • Speelronde 27 zondag 27 februari 2022 n.n.b. Torino - Cagliari
 • Speelronde 29 zondag 13 maart 2022 n.n.b. Torino - Internazionale
 • Speelronde 32 zondag 10 april 2022 n.n.b. Torino - AC Milan
 • Speelronde 34 zondag 24 april 2022 n.n.b. Torino - Spezia
 • Speelronde 36 zondag 8 mei 2022 n.n.b. Torino - Napoli
 • Speelronde 38 zondag 22 mei 2022 n.n.b. Torino - AS Roma


Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu uw voetbalstedentrip en reis af naar Italië voor een wedstrijd van Torino!

Turijn

Zin in een stedentrip Turijn? We tippen een aantal bijzondere bezienswaardigheden die je niet mag overslaan tijdens een bezoek aan deze koninklijke stad!

 

Piazza San Carlo

Breng zeker een bezoek aan het hart van de stad, het Piazza San Carlo. Dit enorme plein, dat door de inwoners van Turijn ook wel Il Salone wordt genoemd, de salon oftewel de huiskamer, is op elk moment van de dag genieten, maar vooral tijdens de dagelijkse passeggiata komen mensen uit alle hoeken en gaten voor een aperitivo naar de terrassen op dit plein.

 

Ook in de winter, want na urenlang slenteren, is het heerlijk opwarmen met een glas bicerin, een typisch drankje voor Turijn, gemaakt van koffie, chocolade, melk en room. Bicerin betekent ‘klein glaasje’ – maar het hartverwarmende goedje wordt meestal geserveerd in een kelkachtig glas, zodat je tot in je tenen weer warm wordt.

 

Turijn is sowieso een paradijs voor chocoladeliefhebbers. Onder de portici van Piazza San Carlo vind je onder andere Pasticceria Stratta, met naast chocolade en gebakjes ook de beroemde marrons glacés; heerlijk zoete gekonfijte kastanjes.

 

Museummiddag

Turijn kent veel musea, waaronder het Museo Nazionale del Risorgimento Italiano, het Museum van de Italiaanse Eenwording. In het Museo Egizio vind je de grootste collectie Egyptische kunst buiten Egypte. Het museum heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontcijferen van de hiërogliefen.

Jean Francois Champollion wist de geheimen van dit schrift als eerste te ontrafelen, mede dankzij zijn onderzoeken in dit museum. ‘De weg naar Memphis en Thebe loopt via Turijn,’ zo zei hij ooit.

Autoliefhebbers halen hun hart op in het Museo Nazionale dell’Automobile Carlo Biscaretti dui Ruffa (en bij Fiat, maar daarover morgen meer). Het leukste museum is echter het Museo Nazionale del Cinema, gevestigd in het kenmerkendste gebouw van Turijn, de 167 meter hoge Mole Antonelliana.

 

Dit bijzondere bouwwerk is vernoemd naar de architect die het gebouw ontwierp, Alessandro Antonelli. Oorspronkelijk was het bedoeld als een synagoge, maar door onenigheid over het ontwerp werd deze functie al snel van de kaart geveegd. De bouw kwam zelfs even stil te liggen, maar uiteindelijk werd besloten om er een monument voor koning Vittorio Emanuele II en de Italiaanse eenwording van te maken. Toen het net af was, was de Mole het hoogste bouwwerk ter wereld. Dat is het nu niet meer, maar het is nog altijd letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten van Turijn, mede door al die heerlijke filmverleidingen die de toren huisvest.

 

Eataly

Hoewel het een supermarkt is, zou je het bijna kunnen aanmerken als een museum: Eataly. In 2007 opende deze eerste vestiging van Eataly haar deuren in de voormalige Carpano-fabriek. Op ruim elfduizend vierkante meter vind je hier talloze soorten kaas, vleeswaren, pasta, koffie, olijfolie, brood, (kook)boeken en culinaire cadeaus. Je kunt hier niet alleen shoppen maar ook proeven – van 

lekkere antipasti tot een hele maaltijd, van een snelle espresso tot un gelato.

Basilica di Superga

In 1706 beloofde Vittorio Amadeo II om een basiliek ter ere van Maria te laten bouwen als Turijn werd verlost van de belegering door de Franse en Spaanse troepen. Belofte maakt schuld, dus toen dit inderdaad gebeurde, gaf Amadeo de opdracht tot de bouw van de Basilica di Superga, op een heuvel boven de stad.

 

Een bizarre bezienswaardigheid in de Basilica is een gedenksteen die herinnert aan de vliegramp van 1949, toen een vliegtuig door dichte mist op de heuvel neerstortte. In het toestel zaten spelers, trainers en begeleiders van de voetbalclub Grande Torino.

 

Historisch tramritje

De Basilica di Superga bereik je het makkelijkst met de rode tram (die vertrekt vanaf station Sassi). Een aanrader is ook een ritje met tram 7, dwars door het historische centrum van de stad. Helemaal in stijl, in een historisch rijtuig!

 

De tram rijdt normaal gesproken alleen in het weekend, op zaterdag kun je tussen 9.30 en 19.30 uur elk uur opstappen, op zondagochtend geldt deze dienstregeling ook, maar op zondagmiddag vertrekt de tram elk half uur. Opstappen op dit zogenaamde museo in movimento (‘bewegende museum’) kan op het Piazza Castello. Zo leuk dat je meteen na het uitstappen nog een keer wil om de grandeur van Turijn goed op je in te laten werken!

Vrienden van VanBastisch