Udinese

UDINESE

Opgericht 1896

Adres Via Agostino e Angelo Candolini 2 33100 Udine

Land Italië

Telefoon +39 (0432) 544 911

Fax +39 (0432) 544 933 

E-mail udinese@udinese.it
Website http://www.udinese.it/

DACIA ARENA

Adres Piazza le Repubblica Argentina, 3

Postcode 33100

Plaats Udine

Telefoon +39 (0432) 401 215

Geopend 1976

Architect Giuliano Parmegiani, Lorenzo Giacomuzzi Moore

Capaciteit 25.952

Oppervlak gras

Vroegere namen 1976 - 2015 Stadio Communale Friuli

Wedstrijdprogramma

 • Speelronde 1 zondag 22 augustus 2021 n.n.b. Udinese - Juventus
 • Speelronde 2 zondag 29 augustus 2021 n.n.b. Udinese - Venezia
 • Speelronde 4 zondag 19 september 2021 n.n.b. Udinese - Napoli
 • Speelronde 6 zondag 26 september 2021 n.n.b. Udinese - Fiorentina
 • Speelronde 8 zondag 17 oktober 2021 n.n.b. Udinese - Bologna
 • Speelronde 10 woensdag 27 oktober 2021 n.n.b. Udinese - Hellas Verona
 • Speelronde 12 zondag 7 november 2021 n.n.b. Udinese - Sassuolo
 • Speelronde 14 zondag 28 november 2021 n.n.b. Udinese - Genoa
 • Speelronde 17 zondag 12 december 2021 n.n.b. Udinese - AC Milan
 • Speelronde 19 woensdag 22 december 2021 n.n.b. Udinese - Salernitana
 • Speelronde 21 zondag 9 januari 2022 n.n.b. Udinese - Atalanta Bergamo
 • Speelronde 24 zondag 6 februari 2022 n.n.b. Udinese - Torino
 • Speelronde 26 zondag 20 februari 2022 n.n.b. Udinese - Lazio
 • Speelronde 28 zondag 6 maart 2022 n.n.b. Udinese - Sampdoria
 • Speelronde 29 zondag 13 maart 2022 n.n.b. Udinese - AS Roma
 • Speelronde 31 zondag 3 april 2022 n.n.b. Udinese - Cagliari
 • Speelronde 33 zaterdag 16 april 2022 n.n.b. Udinese - Empoli
 • Speelronde 35 zondag 1 mei 2022 n.n.b. Udinese - Internazionale
 • Speelronde 37 zondag 15 mei 2022 n.n.b. Udinese - Spezia


Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu uw voetbalstedentrip en reis af naar Italië voor een wedstrijd van Udinese!

Udine

Ontdek Udine, ‘klein Venetië’ op het vasteland

 

Ga je mee op ontdekkingstocht door Udine, de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de nog vrij onbekende regio Friuli-Venezia Giulia?

 

Al wandelend door de straten en over de pleinen van Udine waan je je bijna in Venetië. Het Piazza della Libertà bijvoorbeeld is geïnspireerd op het Piazza San Marco. De grote zuilengalerij, de astronomische klok, de Venetiaanse leeuwen en de twee Moren die de uren slaan – het is net het San Marco-plein in het klein!

 

Bewonder ook de engelen van Tiepolo, in het bisschoppelijk paleis of in de Santa Maria della Purità. ‘Er waren in de schilderkunst maar zelden zulke aantrekkelijke engelen te zien geweest als die van Tiepolo,’ zo schrijft Roberto Calasso in Het roze van Tiepolo.

 

Toch was niet van meet af aan duidelijk dat Tiepolo zijn talent in hogere sferen moest zoeken. Pas toen hij in het bisschoppelijk paleis van Udine een prachtige engel schilderde, die Sara de geboorte van Isaak komt aankondigen, werd duidelijk dat Tiepolo meer in zijn mars had dan tot dan toe werd gedacht.

 

Breng een bezoek aan het Piazza della Libertà (met de Loggia di Lionello en de Torre dell’Orologio), het hoog op een heuvel gelegen kasteel van Udine, de Duomo (met schitterende schilderingen van Tiepolo), het rijk gedecoreerde stadhuis en het levendige Piazza Giacomo Matteotti. Natuurlijk schuif je ook aan voor een typisch Friulaanse lunch.

 

Udine is de oude hoofdstad van Friuli, waarbij veel mensen het idee hebben dat het erg afgelegen van de buitenwereld ligt, ergens begraven in de bergen. Inderdaad ligt Udine ver van Rome en Florence, maar op een uur rijden van Triëst en twee uur rijden van Venetië is dit niet ver.

 

Rondom de stad liggen de mooie heuvels van de 

regio Friuli. Met helder weer zijn aan de ene kant de toppen van de Alpen en aan de andere kant de Adriatische Zee te bewonderen. Vanwege de strategische ligging, 20 km van Slovenië en 40 km van Oostenrijk, is Udine altijd een belangrijk centrum van handel en cultuur geweest. Het is daarom een bolwerk van kunst, architectuur en gastronomie.

Een opvallend kenmerk van de stad is het kasteel dat hoog boven op een heuvel is gebouwd. Vanaf de muren heb je een prachtig uitzicht over de stad en haar omgeving. Het historisch centrum heeft een netwerk van middeleeuwse straatjes met elegante gebouwen, meestal in Venetiaanse stijl. Piazza Libertà wordt omschreven als ‘het mooiste plein op droog land’. De piazza wordt omzoomd met oude en kleurrijke historische gebouwen. Overal waar je je beweegt vind je sporen uit de geschiedenis. De mooie portieken en loggia’s voor voetgangers geven de stad een onmiskenbaar vleugje van klasse.

 

Udine is een aangename, vriendelijke plaats. In de late namiddag, na het werk, zie je de lokale bevolking neerstrijken op een van de vele terrassen of bij een traditionele osteria voor ‘un tai di chel bon’, oftewel een goed glas wijn. Kijk niet vreemd op als je begroet wordt met een ‘mandi’, oftewel een ‘ciao’. Naast een variant van het Venetiaanse dialect, wordt er ook Friulisch gesproken. Deze historische taal van de regio is direct afgeleid van het Latijn en behoort tot de groep van Retro-Romaanse talen.

 

Wanneer je op verschillende momenten van de dag de belangrijkste piazza’s bezoekt, veranderen de gezichten. ’s Morgens zie je studenten voorbijkomen die zich in de richting van de Universiteit bewegen, gevolgd door mensen die op weg zijn naar de openbare kantoren, bars of banken. In de namiddag zoekt men elkaar op voor een aperitivo. Later op de avond spelen er kinderen, gevolgd door tieners en jongeren die er wat rondhangen tot in de late uurtjes. Strijk neer bij een plaatselijk café aan een van de pleinen en 

meng je met de lokale bevolking, ontspan en geniet van de sfeer.

Belangrijke bezienswaardigheden:

Het Palazzo Patriarchale was oorspronkelijk een privéwoning en tijdens het bewind van de Oostenrijkers werd het gebruikt als gevangenis.

Piazza della Libertà is het belangrijkste plein van de stad. Belangrijke monumenten en de klokkentoren liggen gelegen rond het plein.

Het prachtige gebouw van Loggia del Lionello herbergt het stadhuis van Udine.

De Duomo van Udine is mooi en imposant. Het interieur van de kathedraal is volledig barok en heeft een aantal belangrijke kunstwerken.

Het Venetiaanse kasteel werd gebouwd in 1517 en staat in het centrum van de stad. Het kasteel werd gebouwd op de plaats waar eerder een kasteel uit de Lombard tijd stond.

De via Mercatovecchio is de belangrijkste straat in Udine. Aan de geplaveide straat staan prachtige gebouwen, villa’s en winkels.

 

Udine staat vanwege zijn karakter, cultuur en vele parken hoog op de lijst van de beste woonplaatsen in Italië. Er is ook veel te doen en te zien in de stad. Er is veel te genieten: de mooie architectuur, musea, parken en de gastvrije osteria.

 

Udine is bij de voetbalfans misschien bekend om zijn voetbalclub Udinese die vaste bespeler is van de Serie A en ook in Europa sportieve hoogtepunten kende.  De club kende ooit een Nederlandse speler die het erg naar zijn zin had in de stad. Henri van der Vegt vertelde in diverse interviews hoe hij genoot van de gastvrijheid, het eten en klimaat. De oud-speler van Willem II en FC Zwolle komt nog regelmatig in Italië zo vertelde hij in 2012: “De mensen die me daar toen hebben opgevangen zijn nu een soort familie geworden. Ik kom er nog vaak. Ik heb er geen seconde spijt van gehad dat ik toen naar Italië ben gegaan”. Begin 2019 werd Marvin Zeegelaar door zijn Engelse werkgever nog een half jaartje verhuurd aan Udinese.

Vrienden van VanBastisch