Pogoń Szczecin

MKS POGOŃ SZCZECIN

Opgericht 1948

Adres ul. Karlowicza 28 71-102 Szczecin

Land Polen

Telefoon +48 (91) 487 2030

Fax +48 (91) 487 2232 

E-mail sekretariat@pogonszczecin.pl
Website http://pogonszczecin.pl/

STADION MIEJSKI IM. FLORIANA KRYGIERA

Adres ul. Karłowicza 28

Postcode 71-102

Plaats Szczecin

Geopend 1925

Capaciteit 18.027

Oppervlak gras

Vroegere namen 1925 - 1945 Rühl-Kampfbahn, 1945 - 2004 Stadion Miejski

Wedstrijdprogramma

 • Speelronde 1 zondag 25 juli 2021 20:00 Pogoń Szczecin - Górnik Zabrze
 • Speelronde 3 zaterdag 7 augustus 2021 n.n.b. Pogoń Szczecin - Piast Gliwice
 • Speelronde 5 zaterdag 21 augustus 2021 n.n.b. Pogoń Szczecin - Stal Mielec
 • Speelronde 8 zaterdag 18 september 2021 n.n.b. Pogoń Szczecin - Cracovia Kraków
 • Speelronde 10 zaterdag 2 oktober 2021 n.n.b. Pogoń Szczecin - Górnik Łęczna
 • Speelronde 12 zaterdag 23 oktober 2021 n.n.b. Pogoń Szczecin - Jagiellonia Bialystok
 • Speelronde 15 zaterdag 20 november 2021 n.n.b. Pogoń Szczecin - Slask Wroclaw
 • Speelronde 16 zaterdag 27 november 2021 n.n.b. Pogoń Szczecin - Lechia Gdansk
 • Speelronde 19 zaterdag 18 december 2021 n.n.b. Pogoń Szczecin - Warta Poznań
 • Speelronde 21 zaterdag 12 februari 2022 n.n.b. Pogoń Szczecin - Zagłębie Lubin
 • Speelronde 23 zaterdag 26 februari 2022 n.n.b. Pogoń Szczecin - Lech Poznan
 • Speelronde 24 zaterdag 5 maart 2022 n.n.b. Pogoń Szczecin - Radomiak Radom
 • Speelronde 26 zaterdag 19 maart 2022 n.n.b. Pogoń Szczecin - Wisla Kraków
 • Speelronde 30 zaterdag 23 april 2022 n.n.b. Pogoń Szczecin - Legia Warschau
 • Speelronde 31 zaterdag 30 april 2022 n.n.b. Pogoń Szczecin - Raków Częstochowa
 • Speelronde 34 zaterdag 21 mei 2022 n.n.b. Pogoń Szczecin - Nieciecza


Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu je voetbalstedentrip en reis af naar Polen voor een wedstrijd van Pogoń Szczecin!

Szczecin

Szczecin is een meer dan 750 jaar oude stad aan de Oder met de kop van een griffioen als wapen. Enkele parels van de hoofdstad van de regio West-Pommeren zijn:

 

het middeleeuwse kasteel van de Hertogen van Pommeren, met zijn buitengewone zalen

het indrukwekkende gebouw van de Philharmonie, dat op een kristal lijkt

en de "Waly Chrobrego" boulevards, met een terras van 500 meter. 

Szczecin is bekend om zijn scheepvaarttraditie. Zelfs de beroemde peperkoeken van Szczecin die al meer dan 100 jaar met liefde en smaak worden gebakken, hebben een vorm van nautische symbolen. Dwars door de stad loopt de Oder rivier. Szczecin staat verder bekend voor zijn beroemde afstammelingen: o.a. Catherina de Grote.

 

Wandeling door de stad

Start je bezoek aan de boulevards. De lucht ruikt hier naar chocolade, want vlakbij is de chocolafabriek Gryf, die al sinds 1946 bestaat. Het is een heerlijke aanrader! 

 

Een geweldige manier om Szczecin te leren kennen, is om de Stedelijke Touristische Route te volgen.  Het is een 7 km lange route, die 42 meest interessante en belangrijke plekken in de stad verbindt.  Op deze route vind je onder anderen: Philharmonie gebouw, kasteel van de Hertogen van Pommeren, Solidariteitsplein, de kathedraal van Sint Jakob, de Koninklijke Poort of of de Haven Poort. Qua culturele stijl danst Szczecin tussen de gotiek, de renaissance en de barok. Szczecin ligt dichter bij Berlijn dan Warschau en het is waarschijnlijk om deze reden dat de stad zo veel culturele accenten van West Europa heeft. Een spectaculair voorbeeld is een radiaal patroon van straten die op 

het Grunwaldplein beginnen: als model diende het project van George Hausmann, uitgevoerd in het Parijs van 19-e eeuw.

 

Als je in deze stad ben, bezoek dan ook de ondergrondse routes van Szczecin. Het is een gigantische reconstructie van de grootste civiele schuilkelder tegen de luchtaanvallen uit WOII en tegen de nucleaire aanvallen uit de Koude Oorlog.

 

Haven

In de haven van Szczecin meren de mooiste zeilschepen ter wereld aan en al twee keer speelde de stad de rol van gastheer tijdens de finale van de Tall Ships Races, de internationale regatta die sinds 1927 georganiseerd wordt. Door de wind, het water en de boten lijkt het wel alsof je aan de kust ben.

 

Groen

Met zijn vele parken en pleinen met exotische beplanting, doet Szczecin behoorlijk groen aan. In het zomerseizoen is het bezoek aan de rozentuin zeker een "must". Op meer dan 2 hectaren zijn hier niet alleen bomen en struiken geplant, maar ook exotische planten en meer dan 9.000 rozen in 99 variëteiten. De stad wordt omringt door drie grote bossen. Vlakbij ligt een charmante Smaragdmeertje (Jeziorko Szmaragdowe) met veel wandelpaden. 

Moderne architectuur

Het witte concertgebouw - de Philharmonie van Szczecin was in 2015 de winnaar van de architectuurwedstrijd Mies van der Rohe. Het is de eerste keer dat een Pools gebouw deze prestigieuze Europese wedstrijd in de categorie moderne gebouwen heeft gewonnen. De jury beklemtoonde dat de Philharmonie van Szczecin een energetische kracht uitstraalt, dankzij 

eenvoudige en harmonieuze vormen. Ze hadden waardering voor het evenwichtig stedenbouwkundig concept en ook het feit dat de Philharmonie zich wonderwel wist te integreren in het dagdagelijkse leven van de inwoners. 

Het gebouw werd in 2014 ingehuldigd. Het is het werk van atelier Barozzi / Veiga in Barcelona. Het kostte 40 miljoen euro. Je kan een virtuele wandeling door het gebouw maken: Philharmonie

 

Het gebouw dat je bijna niet ziet.

Het Nationaal Museum van Szczecin, meer bepaald de afdeling Centrum voor Dialoog Przelomy, heeft in 2016 de prijs gekregen van Building of the Year. Het gebouw is een ontwerp van de alom geprezen Poolse architect Robert Konieczny. Opvallend: hetzelfde gebouw kaapte al eerder de Europese Prijs weg voor Urban Public Space 2016. Precies dat maakt het gebouw zo bijzonder: het combineert de functie van museum met dat van open ruimte. Door de open ruimte naast het opvallende witte gebouw van de filharmonie (Mies van der Rohe-prijs 2015) langs één kant een beetje te verheffen, blijft het een plein, een open ruimte, terwijl half onder de grond een schitterend museum verrezen is. Een mooi voorbeeld van architectuur in harmonie met de bestaande gebouwen.

 

Dialoog

Deze afdeling van het nationaal Museum van Szczecin heet 'Centrum Dialogu Przelomy'. Dialoog en doorbraak: het gaat over de bochten die de geschiedenis heeft gemaakt sinds 1945. De vaste tentoonstelling gaat dan ook over de moeilijke jaren vlak na de oorlog en over de verschillende bewegingen en stromingen binnen Polen tot de val van het communisme. Daarnaast zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen.

Vrienden van VanBastisch