FC Porto

FC PORTO

Opgericht 1893

Adres Estádio Do Dragão, Entrada Poente - Piso 3 4350-415 Porto Land Portugal

Telefoon +351 (22) 557 0400

Fax +351 (22) 557 0416 

E-mail [email protected]
Website http://www.fcporto.pt/

ESTÁDIO DO DRAGÃO

Adres Via Futebol Clube do Porto

Postcode 4350-415

Plaats Porto

Geopend 2003

Architect Manuel Salgado

Capaciteit 50.399

Oppervlak gras

Wedstrijdprogramma

 • Speelronde 1 zondag 8 augustus 2021 n.n.b. FC Porto - Belenenses
 • Speelronde 4 zondag 29 augustus 2021 n.n.b. FC Porto - Arouca
 • Speelronde 6 zondag 19 september 2021 n.n.b. FC Porto - Moreirense
 • Speelronde 8 zondag 3 oktober 2021 n.n.b. FC Porto - Paços Ferreira
 • Speelronde 10 zondag 31 oktober 2021 n.n.b. FC Porto - Boavista
 • Speelronde 12 zondag 28 november 2021 n.n.b. FC Porto - Vitória Guimarães
 • Speelronde 14 zondag 12 december 2021 n.n.b. FC Porto - Sporting Braga
 • Speelronde 16 woensdag 29 december 2021 n.n.b. FC Porto - Benfica
 • Speelronde 19 zondag 23 januari 2022 n.n.b. FC Porto - Famalicão
 • Speelronde 20 zondag 30 januari 2022 n.n.b. FC Porto - Marítimo Funchal
 • Speelronde 22 zondag 13 februari 2022 n.n.b. FC Porto - Sporting Lissabon
 • Speelronde 24 zondag 27 februari 2022 n.n.b. FC Porto - Gil Vicente
 • Speelronde 26 zondag 13 maart 2022 n.n.b. FC Porto - Tondela
 • Speelronde 28 zondag 3 april 2022 n.n.b. FC Porto - Santa Clara
 • Speelronde 30 zaterdag 16 april 2022 n.n.b. FC Porto - Portimonense
 • Speelronde 32 zaterdag 30 april 2022 n.n.b. FC Porto - Vizela
 • Speelronde 34 zondag 15 mei 2022 n.n.b. FC Porto - Estoril


Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu je voetbalstedentrip en reis af naar Portugal voor een wedstrijd van FC Porto!

Porto

Porto: meer dan alleen Port

Porto is na Lissabon de grootste en belangrijkste stad van Portugal. De stad ligt in het noorden van Portugal aan de rivier de Duoro. Porto dankt zijn naamsbekendheid voornamelijk aan de Port maar de stad is veel meer dan Port alleen. Natuurlijk mag je een portproeverij tijdens je bezoek aan de stad niet overslaan. Met name de historische binnenstad van Porto, die door de Unesco in zijn geheel op de werelderfgoedlijst is gezet is meer dan de moeite waard. De prachtige smalle straten, de huizen met azulejo’s en de prachtige vergezichten in deze wijk maken Porto tot een bijzondere ervaring.

Porto is gesticht tijdens de Romeinse overheersing op het Iberisch schiereiland. Al lang voor deze tijd was de omgeving van de stad bewoond. De echte opkomst van Porto vindt plaats tijdens de Middeleeuwen. De Sé kathedraal en veel andere historische gebouwen stammen uit deze periode. In de vorige eeuw was de stad langzaam aan het verpauperen maar sinds de historische binnenstad op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat begint de stad zijn oude grandeur weer te tonen.

 

Historische tram

De historische tram van Porto is een leuke manier om de stad Porto beter te leren kennen. Er zijn op drie plaatsen in het centrum nog klassieke tramlijnen te vinden. Het zijn tweeasssige motorwagens met een trolleystang. De trams worden hoofdzakelijk gebruikt door toeristen die op een ludieke manier de stad willen verkennen en het niet geringe hoogteverschil willen overbruggen. Deze trams maken deel uit van het openbaarvervoersnetwerk van Porto. Wie een ritje op de tram wilt maken zal dus in het bezit moeten zijn van een openbaarvervoerspas of een kaartje kopen bij de conducteur.

 

Portproeverij

Tijdens een bezoek aan Porto dan kan je er bijna niet omheen om mee te doen aan een portproeverij. De verschillende proeverijen verschillen strek van porthuis tot porthuis maar komen in principe allemaal op hetzelfde neer. De basis bestaat uit het proeven van een aantal verschillende soorten port. Tijdens het proeven wordt heel duidelijk het verschil tussen de verschillende soorten uitgelegd. Een proeverij begint meestal met een witte port gevolgd door een ruby en de proeverij wordt afgesloten met een tawny. Zeker omdat je deze drie soorten achter elkaar drinkt kun je goed de verschillen tussen de verschillen soorten onderscheiden. Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten port maar deze drie zijn over het algemeen de populairste. Na de proeverij krijg je bij de meeste porthuizen de mogelijkheid om de port die het beste bij je past te kopen.

 

Boottocht op de Duoro

Iets wat je zeker niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Porto is een boottocht op de Duoro. Vanaf de kade in de wijk Ribeira vertrekken er met regelmaat rondvaartboten. Deze boten hebben zo goed als allemaal het uiterlijk van een rabelo. Rabelo’s zijn boten die vroeger gebruikt werden om de portvaten vanaf de Quinta’s naar de porthuizen en kelders in Gaia te brengen. Er worden verschillende soorten rondvaarten aangeboden de populairste duurt ongeveer een uur. Deze tocht neemt je mee langs de verschillende bruggen die Gaia en Porto met elkaar verbinden om uiteindelijk naar de monding van de Duoro in de Atlantische Oceaan te varen. Het mooiste is het om deze te maken tijdens de zonsondergang.

 

Wie zeker wil zijn van plek op de rondvaartboot die kan vooraf tickets via internet reserveren. Zo kun je bijvoorbeeld de Zes Bruggen Cruise met korting boeken.

 

Magic Tourism

Magic Tourism is het grootste commerciële toeristische bureau van Porto. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het boeken bij ze. Van een boottocht op de Duoro tot een bezoek aan een plaatselijke Fadobar en van een portproeverij tot een wandeling met gids door de historische binnenstad het kan er allemaal. Het kantoor van Magic Tourism is te vinden in de buurt van het bovenste dek van de Dom Luis I-brug in de Avenue Vimara Peres.

Een van de populairste excursies die er geboekt kunnen worden is een twee uur durende tour door de stad met de Magic train. Onderweg kom je langs alle hoogtepunten van de stad en maak je een stop bij een portproeverij. Wil je meer informatie over Magic Tourism neem dan contact met ze op.

 

Igreja de São Francisco

De Igreja de São Francisco is één van de beroemdste kerken van Porto. Het is een van de weinige gotische monumenten in het historische centrum van de stad. Mede hierdoor is de kerk op de werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. De bouw van de kerk is gestart in het begin van de dertiende eeuw in opdracht van de franciscanen van porto. In eerste instantie werd een kleine kerk gebouwd die een eeuw later in opdracht van de toenmalige koning flink werd uitgebreid. In de vijftiende en zestiende eeuw werd de Igreja de São Francisco de huiskerk van enkele van de belangrijkste en rijkste families van Porto. Een groot deel van deze families ligt in de kerk begraven. In de achttiende eeuw werd het interieur van de kerk vervangen. Er werden weelderige houtsnijwerken aangebracht die versierd werden met een dikke laag bladgoud. Er schijnt in totaal tweehonderd kilo bladgoud gebruikt te zijn om de kerk te versieren.

De kerk heeft zijn religieuze functie verloren en doet tegenwoordig dienst als expositieruimte en er worden met regelmaat evenementen en concerten in de kerk georganiseerd.

Lello

De boekhandel Lello is de beroemdste boekhandel van Portugal en misschien wel van heel Europa. Het is de bijzondere trap die midden in de boekhandel staat die het zo bijzonder maakt. Deze trap waarvan beweerd wordt dat J.K. Rowling er de inspiratie vandaan haalde voor de bewegende trappen van Zweinstein, is uniek. Maar dit is niet het enige wat deze boekhandel de moeite waard

maakt. De prachtige gevel, het schitterende glas-in-lood en het indrukwekkende houtsnijwerk maken van Lello echt een hele bijzondere boekhandel. Jammer genoeg is het niet toegestaan om foto’s te maken. Probeer het overigens ook niet stiekem te doen want dan wordt je op een niet zo vriendelijke manier verzocht om de winkel te verlaten.

 

Duoro

De Duoro is de levensader van de stad Porto. De rivier stroomt langs de stad en zorgde voor de opbloei van deze havenstad. Zo’n zes bruggen verbinden Porto en Vila Nova de Gaia aan de zuidoever. De rivier ontspringt in Spanje in het Sierra de la Demanda gebergte. Na 897km mondt hij uit in de Atlantische Oceaan bij Porto. Bij Miranda de Douro stroomt de rivier Portugal in. Hier beginnen aan de oevers van de rivier ook de Quinta’s. De wijngaarden waar de druiven voor de port groeien. Vanaf deze vallei werden vroeger de vaten Port op rabelo’s richting de stad Porto gevoerd. Nog steeds vind je aan de oevers van de rivier in Porte veel wijnhuizen die hier aan de kades hun Port verkopen.

 

Dom Luís I brug

De Dom Luís I brug is een van de zes bruggen die de rivier de Duoro omspant. Hij verbindt Porto aan Villa Nova de Gaia. De Dom Luís I brug is een typisch voorbeeld van een laat negentiende eeuwse constructie. De brug is geheel gemaakt van metaal en doet sterk denken aan de Eifeltoren. Niet verwonderlijk aangezien de bouwer en ontwerper van de brug Téophile Seyrig lange tijd samenwerkte met Gustav Eiffel. De brug bestaat uit twee dekken met een boog ertussen. Hij overspant zo’n 385,25 meter. Op het bovenste dek mogen alleen voetgangers lopen en rijdt de Metro do porto light rail system. Op het onderste dek rijdt het andere verkeer.

 

São Bento Station

Het São Bento stations heeft een van de meest bijzondere stationshallen ter wereld. Het station werd gebouwd in 1916 op de plaats waar vroeger een klooster stond. Hier komt ook de naam van het station vandaan. In de stationshal vind je meer dan 20.000 Portugese tegeltjes tegen de wand die samen een aantal bijzondere taferelen uit de Portugese geschiedenis uitbeelden. Veldslagen, beroemde koningen en het Portugese landschap sieren de gevel van de hal. En dat alles in heel veel Portugese tegeltjes. De tegels werden ontworpen door de belangrijkste azulejo schilder uit die tijd Jorge Colaco. Het gebouw zelf werd ontworpen door Architect José Marques da Silva in een neoclassicistische stijl. Het gebouw is groot en pompeus en heeft grote Romaanse bogen.

 

Sé kathedraal van Porto

De Se Kathedraal in Porto werd gebouwd in 1110 en voltooid in de 13e eeuw. Wellicht dat het uiterlijk van de kathedraal te maken heeft met de stijlverandering in de bouwkunst in die tijd. De voorkant van de kerk is erg sober. Een typisch Romaanse bouwstijl met een Rosette raam, ronde Romaanse bogen en twee torens. De kantelen op het ingangsportaal doen dan echter weer wat Moors aan, de koepelvormige torentjes typisch Portugees en de zijkanten zijn met de rijke versiering zeer duidelijk barok. Een bijzondere mix van bouwstijlen. De binnenkant van de kerk is vrij sober. Het koor is rijk versierd met marmer en goud, maar de rest van de kerk is enkel steenkleurig zonder veel opsmuk. Aan de zijkant van de kerk vind je het oude klooster.

 

Mercado Bolhão

Iets wat vervallen, maar oh zo sfeervol is de overdekte markt van Bolhão. De markt dateert uit 1839 en bestaat uit twee verdiepingen. Een balustrade met kraampjes en de begane grond met overdekte stalletjes. Er wordt groente en fruit verkocht, heerlijke Portugese worstjes, bloemen en veel meer. De markt bruist van het leven. Portugezen die er hun inkopen doen. De visvrouwen die hun vis staan aan te prijzen en markt koopmannen die je naar hun kraam praten. Deze markt is een prachtig oud Portugees plaatje. Omdat men graag de markt wil behouden als monument worden er op dit moment plannen gemaakt om het gebouw grondig te renoveren. Door geldgebrek zijn de plannen echter nog steeds niet uitgevoerd.

Stadhuis van Porto

Het stadhuis van Porto is gelegen aan de Avenida dos Aliados. Het stadhuis werd gebouwd in de eerste helft van de 20e eeuw. Het imposante gebouw is vooral te herkennen aan de grote toren. Deze slanke toren wordt ook wel de Reloj genoemd. Het geheel is opgetrokken uit granieten stenen. Aan de binnenkant kan men en groot tegelkunstwerk vinden van Jorge Colaco uit 1930. Uiteraard met de zo bekende Portugese tegeltjes.

Ribeira

Ribeira is de oudste wijk van Porto. Het is direct gelegen aan de rivier. In de smalle straatjes van de wijk vindt je vele porthuizen, restaurants en cafés. Het is een bijzonder sfeervol stukje van Porto. Beroemdste plein in de wijk is de Praca da Ribeira. Het oudste straatje is de Bron Taurin. In de wijk zijn sporen van bewoning teruggevonden die wijzen op bewoning al sinds de Romeinen. Hoewel het stadsdeel in de loop der eeuwen ook veel last had vreemde veroveraars bleef de oude charme goed bewaard. De wijk is via enkele bruggen verbonden met Vila Nova de Gaia. Sinds 1996 staat de wijk in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO en in 2001 was Porto culturele hoofdstad van Europa. Dit heeft beide er voor gezorgd dat de wijk verder wordt opgeknapt.

Vila Nova de Gaia

Vila Nova de Gaia de stad die gelegen is aan de andere oever van Porto. Oorspronkelijk bestond de stad uit twee dorpen, maar deze werden in 1984 samen gevoegd. Vial Nova de Gaia en Porto zijn altijd sterk verbonden geweest. Adelijke families en de rijke burgerij uit Porto hadden hier hun boerderijen en vakantiehuizen. Ook liggen er enkele belangrijke porthuizen aan deze kant van de rivier. Vila Nova de Gaia en Porto zijn met elkaar verbonden door diverse bruggen. Ook Vila Nova de Gaia is een bezoek meer dan waard. De stad heeft

prachtige stranden waaronder er enkele de prijs van de blauwe vlag hebben. Op een van de stranden staat ook een prachtige visserskapel.

 

Maria Pia brug

Deze brug is een van de bruggen die Porto verbindt met Vila Nova de Gaia. Hij lijkt erg op de Ponte Dom Luís wat betreft stijl en uitvoering. Deze brug heeft echter maar een level en is alleen maar bedoelt voor treinen. De stijl van de brug is typisch voor het einde van de 19e eeuw. De opkomende industrialisatie heeft duidelijk effect op de bouwstijl. Er is voor de brug gebruik gemakt van een staalconstructie die duidelijk te zien is. Niet verwonderlijk de ontwerpers waren Théophile Seyrig en Gustav Eiffel. Dat zie je aan de brug duidelijk af.

 

Real Companhia Velha

De Real Compania de Velha is een van de oudste porthuizen van Porto. Het werd opgericht in 1756 en bestaat nog steeds. Port werd in de 17e eeuw bij toeval ontdekt. Door brandy toe te voegen aan de wijn vaten die uit de Duoro vallei kwamen ontstond Port. Men deed dit om er voor te zorgen dat de wijn langer goed bleef. De versterkte smaak van de wijn sloeg echter zo aan dat men voortaan Port ging produceren. In de eeuwen daarop steg de productie van de Portwijn aanzienlijk. De Companhia de Velha werd een van de beroemdste porthuizen. Hun port werd zelfs naar Rusland verscheept voor de Russische Tsaar. Tegenwoordig kunnen ook gewone stervelingen proeven van deze lekkernij. In de kelders van hun wijnhuis in Porto kun je proeven van de lekkerste portwijnen.

 

Chocolateria Equador

Liefhebbers van chocolade moeten absoluut een bezoek brengen aan de prachtige winkel van Chocolateria Equador in Porto. De winkel en de producten hebben een bijzondere oude koloniale uitstraling. Mooie oude tegeltjes op de vloer met een interieur van donker hout. Ook de verpakkingen van de chocolade zijn in een oude koloniale stijl. Naast dat het er allemaal prachtig uitziet smaakt de chocolade ook nog eens geweldig. Er zijn bijzondere smaken te krijgen zoals donkere chocolade met Whisky en donkere chocolade met port. Ze verkopen er truffels, tabletten en repen. Voor ieder wat wils dus en ideaal om mee te nemen naar huis.

 

Igreja de Santa Clara

Enigszins verstopt tegen de oude stadsmuren van Fernandinas ligt de kerk van Santa Clara. Via een binnenpleintje kom je terecht in een van de mooiste kerken van Porto. De kerk werd in 1457 voltooid en moest dienst doen als kerk voor de Franciscaner Nonnen. Vooral de binnenkant van de kerk is spectaculair mooi. Prachtig houtsnijwerk, vergulde versieringen, prachtige zuilen maken deze kerk een lust voor het oog. De Franciscanen nonnen hadden flink wat te verteren. Inmiddels wonen er geen nonnen meer in het klooster en doet de kerk enkel nog dienst als parochiekerk. Het klooster werd in de 19e eeuw opgeheven.

 

Casa da Musica

Het Casa Da Musica in Porto is ontworpen door de Nederlander Rem Koolhaas en werd geopend in 2005. Het gebouw heeft een grote en een kleine concertzaal met daarnaast nog diverse andere ruimtes zoals een restaurant. Er zijn drie muzikale gezelschappen die het gebouw als hun thuis hebben. Het Casa da Musica wordt geprezen om zijn strakke geometrische vormen en wordt gezien als en van de mooiste werken van Rem Koolhaas. Niet alleen de buitenkant is erg mooi van vorm. Ook de binnenkant van het gebouw is mijn zijn strakke vormen, lijnen en hoeken erg kunstig. Door gebruik te maken van de oude traditionele kleur van de blauw witte tegeltjes heeft het gebouw toch ook een beetje traditioneel Portugees karakter.

 

Missericórdia

Deze kerk vind je op de Rua das Flores een van de mooiste straten van Porto. Overal hier heb je mooie oude huizen. Ertussen staat deze kerk te pronken met zijn bijzondere Barokke façade. Het beeldhouwwerk boven de deur zijn de wapenen van de koninklijke familie. Binnen in is de versiering wat soberder. We vinden hier een manieristische stijl en neoklassieke stijl terug. Uiteraard ook hier weer de blauwwitte Portugese tegeltjes. Het altaarstuk heeft prachtig houtsnijwerk en is weer rijkelijk versierd.

 

Galeria de Paris

Het restaurant/café Galeria de Paris is te vinden aan de Rua Galeria de Paris in een voormalig textielwarenhuis. Galeria de Paris is tegenwoordig één van de hipste en meest trendy plekken om uit te gaan in Porto. In het begin van de avond doet het dienst als restaurant maar later op de avond is het een gezellige bar. De Galeria de Paris valt op door zijn bijzondere inrichting. De wanden van het café zijn namelijk bijna in zijn geheel bedekt door vitrines waar je de meest uiteenlopende prullaria tegenkomt van oude transistorradio’s tot een Barbie verzameling je kunt het zo gek niet bedenken. Een ander opvallend stuk decoratie is een auto die aan de muur hangt en een lamp die gemaakt was van meerdere trombones.

 

Streetart in Porto

Als je door Porto heenloopt dan zal het je opvallen dat er heel veel streetart te vinden is in de stad. Met name in het historische centrum zijn op meerdere plaatsen prachtige kunstwerken te vinden van bekende Portugese straatkunstenaars. Twee van de kunstenaars die je veel tegenkomt zijn Costah en Hazul. Beide hebben een eigen stijl die erg herkenbaar is. De werken van Hazul doen vaak denken aan oude Keltische of Egyptische kunstwerken. De werken zijn Hazul zijn meestal erg symmetrisch. De Werken van Costah zijn veel verfijnder en hoewel het vaak tekeningen lijken zijn het meestal papieren tekeningen die op een muur geplakt zijn.

Je zou denken dat de gemaakt erg fel is om deze “straatvervuiling” weg te halen maar niets is minder waar want beide artistieken worden met regelmaat gevraagd om een straat om ergens een piece te zetten. Het mooie van de streetart in Porto is dat het gratis is voor iedereen.

Vrienden van VanBastisch