Atletico Madrid

ATLÉTICO MADRID

Opgericht 1903

Adres Paseo Virgen del Puerto 67 28005 Madrid

Land Spanje

Telefoon +34 (91) 366 4707

Fax +34 (91) 366 9811 

E-mail comunicacion@clubatleticodemadrid.com
Website http://www.clubatleticodemadrid.com/

ESTADIO WANDA METROPOLITANO

Adres Rosas

Postcode 28022

Plaats Madrid

Geopend 1994

Architect Cruz y Ortiz Arquitectos

Capaciteit 68.000

Oppervlak gras

Wedstrijdprogramma

 • Speelronde 2 zondag 22 augustus 2021 n.n.b. Atlético Madrid - Elche
 • Speelronde 3 zondag 29 augustus 2021 n.n.b. Atlético Madrid - Villarreal
 • Speelronde 5 zondag 19 september 2021 n.n.b. Atlético Madrid - Athletic de Bilbao
 • Speelronde 8 zondag 3 oktober 2021 n.n.b. Atlético Madrid - Barcelona
 • Speelronde 10 zondag 24 oktober 2021 n.n.b. Atlético Madrid - Real Sociedad
 • Speelronde 12 zondag 31 oktober 2021 n.n.b. Atlético Madrid - Real Betis Sevilla
 • Speelronde 14 zondag 21 november 2021 n.n.b. Atlético Madrid - Osasuna
 • Speelronde 16 zondag 5 december 2021 n.n.b. Atlético Madrid - Real Mallorca
 • Speelronde 19 zondag 2 januari 2022 n.n.b. Atlético Madrid - Rayo Vallecano
 • Speelronde 21 woensdag 19 januari 2022 n.n.b. Atlético Madrid - Levante
 • Speelronde 22 zondag 23 januari 2022 n.n.b. Atlético Madrid - Valencia
 • Speelronde 24 zondag 13 februari 2022 n.n.b. Atlético Madrid - Getafe
 • Speelronde 26 zondag 27 februari 2022 n.n.b. Atlético Madrid - Celta de Vigo
 • Speelronde 28 zondag 13 maart 2022 n.n.b. Atlético Madrid - Cádiz
 • Speelronde 30 zondag 3 april 2022 n.n.b. Atlético Madrid - Alavés
 • Speelronde 32 zondag 10 april 2022 n.n.b. Atlético Madrid - Espanyol
 • Speelronde 33 woensdag 20 april 2022 n.n.b. Atlético Madrid - Granada
 • Speelronde 35 zondag 8 mei 2022 n.n.b. Atlético Madrid - Real Madrid
 • Speelronde 37 zondag 15 mei 2022 n.n.b. Atlético Madrid - Sevilla


Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu je voetbalstedentrip en reis af naar Spanje voor een wedstrijd van Atletico Madrid!

Madrid

De centraal in Spanje gelegen hoofdstad Madrid vormt met zo'n zes miljoen inwoners in de metropool Madrid één van de grootste steden van Europa. Madrid is het economisch, politiek en zakelijk hart van Spanje. De importantie van de stad is merkbaar in de enorme verkeerschaos die in het centrum van de stad en op de toegangswegen merkbaar is. Ook merk je dat het leven in Madrid sneller is met een meer zakelijke inslag. De lange geschiedenis van Madrid heeft ervoor gezorgd dat de stad tal van bezienswaardigheden telt die het voor toeristen aantrekkelijk maakt om een weekendje of een paar dagen naar Madrid te komen.

Wie bang is om in een enorm drukke stad terecht te komen waar je een beetje in verloren raakt, die kunnen we gerust stellen. Madrid is in bepaalde opzichten groot en groots, maar op heel veel plekken juist weer erg sfeervol en zelfs dusdanig relaxed dat je vaak het gevoel hebt dat je in een middelgrote stad bent in plaats van in een metropool waar miljoenen mensen wonen.

 

Het Koninklijk Paleis

Palacio Real is het koninklijk paleis van Madrid. Dit werkpaleis van de koning van Spanje telt maar liefst 3418 kamers en is na Versailles in Frankrijk het grootste koninklijk paleis van Europa. In het paleis is nog altijd veel pracht en praal uit de voorgaande eeuwen. Diverse kroonluchters sieren de verschillende zalen in dit paleis. Trek gerust een uur of twee uit om het koninklijk paleis te ontdekken en vergeet vooral niet om ook een bezoekje te brengen aan het Wapenmuseum, dat zich binnen het terrein van het paleis in een apart gebouw bevindt.

www.madridtop10.nl/koninklijk-paleis.htm

                        

Museo del Prado

Dit wonderschone museum is één van de grootste en beroemdste kunstmusea ter wereld. Het museum biedt meer dan 5000 tekeningen, 1000 munten en medailles, 700 beelden, 8600 schilderijen en 2000 andere vormen van kunst. Verschillenden namen van grootheden in de kunst komen voorbij, zoals El Greco, Bartolome Esteban Murillo, Rembrandt, Jheronimus Bosch, Peter Paul Rubens, Velázquez, Titiaan en Joachim Patinir.

www.museoprado.es

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía

Dit museum is heel belangrijk voor de moderne en hedendaagse kunst in Spanje. Afgekort spreekt men over ‘Museo Reina Sofía’. Het museum vormt 

samen met Museo del Prado en Museo Thyssen-Bornemisza de zogenaamde gouden driehoek, vlakbij de boulevard Paseo del Prado. Het meesterwerk van dit museum is zonder twijfel “Guernica” van Pablo Picasso uit 1937. Het museum heeft een zeer grote verzameling kunst van uiteenlopende kunstenaars.

www.museoreinasofia.es

Real Madrid stadion

Het Santiago Bernabeu Stadion, de thuisbasis van de legendarische voetbalclub Real Madrid, is zeker een bezoekje waard tijdens uw verblijf in Madrid, zeker als je van voetbal houdt. In het Bernabeu Stadion heeft menig topvoetballer op het veld gestaan, zoals natuurlijk Cristiano Ronaldo, Ruud van Nistelrooy, David Beckham en Zinedine Zidane. Tijdens een stadiontour kun je het station van binnen bekijken en ook het Real Madrid Museum bezoeken. Vooraf kaarten via internet kopen is aan te raden vanwege de drukte die vaak heerst bij de kassa's.

www.madridtop10.nl/real-madrid-stadion.htm

 

Retiropark 

In dit zeer grote stadspark ‘Parque del Buen Retiro’ van Madrid is het goed vertoeven. Madrilenen maken veelvuldig gebruik van dit waanzinnig mooie Retiropark. In de weekenden wordt er van alles georganiseerd voor jong en oud. Het is ook mogelijk om een bootje te huren en alles vanaf het water te aanschouwen. Er zijn 130 bomen, die geplant zijn ter nagedachtenis van de slachtoffers na de aanslagen in Madrid.

www.madridtop10.nl/retiro-park.htm 

 

Puerta de Alcalá

Dit monument is waarschijnlijk de meest bekende van Madrid. Het poortgebouw is in neo-klassieke stijl gebouwd en diende als vervanging voor een veel kleiner poortgebouw. Nadat in 1869 de stadsmuur werd afgebroken, had de poort verder geen functie en is het huidige plein ontstaan ‘Plaza de la Independencia’ (plein van de onafhankelijkheid).

Almudena Kathedraal

Deze kathedraal Almudena is gebouwd in 1883. Hoewel er eerst gekozen was voor een gotische bouwstijl, is dit later veranderd in de neoclassicistische stijl. Deze keuze werd gemaakt om het beter te laten aansluiten bij het koninklijk paleis. De binnenkant van deze kathedraal is zeker een bezoekje waard.

www.bijzondereplaatsen.nl/spanje/madrid/kathedraal-van-madrid.htm

Vlooienmarkt El Rastro

Elke zondag is er in de wijk El Rastro een hele grote markt, verdeeld over heel veel kronkelende straten. In de hoofdstraat van deze markt is voornamelijk kleding te koop. Maar wie af en toe eens in een zijstraat afslaat, vindt daar meer bijzondere goederen. Denk hierbij aan kunst, antiek, boeken, meubels en ambachten. Als je begint bij Plaza Mayor en de weg vervolgt naar Puerta de Toledo, heb je de juiste looprichting voor deze gezellige maar drukke markt. Onderweg zijn er voldoende bars en terrasjes om te genieten van een lekker drankje met een tapa.

www.bijzondereplaatsen.nl/spanje/madrid/el-rastro.htm

 

Templo de Debod

Een Egyptische tempel in het hart van Spanje? Dat kan zomaar, omdat de Egyptenaren de Tempel van Debod vorige eeuw aan Madrid schonken nadat de Spanjaarden hen geholpen hadden om belangrijke archeologische schatten te redden bij een enorme overstroming. De Templo de Debod is in Egypte afgebroken en aan de westkant van Madrid weer opgebouwd. Je kunt de tempel gratis bezoeken.

www.madridtop10.nl/templo-de-debod.htm

 

Plaza Mayor

Dit vrij grote, indrukwekkende en levendige plein wordt vaak gebruikt door straatartiesten om hun talenten te laten zien. Rondom het plein vind je diverse winkeltjes achter de pilaren van de gebouwen. Vroeger vonden hier ridder- en stierengevechten plaats. Nu worden er geregeld grote evenementen gehouden. De enorme oppervlakte en de vorm van het plein maken van Plaza Mayor een ideale plek voor allerlei optredens, feesten en manifestaties.

‘Forza Atleti’

Aqui estan, Estos son, Los Ultras del Calderón...

Atlético Madrid. Een club die leeft in de controversiële grensstreek van corruptie, romantiek, aansprekende prijzen en fascisme, met een vleugje Franco. Aan het begin van de vorige eeuw opgericht door drie Baskische studenten naar het voorbeeld van Athletic Bilbao. De club bloeide op onder Jesús Gil y Gil, de oud-burgemeester van Marbella - geliefd bij de supporters van Atlético, berucht bij anderen - die vaak opereerde op het randje van toelaatbaarheid, en soms eroverheen. De romantiek van de club zit in het (inmiddels verlaten) stadion en het lijden van de aanhang. Altijd opboksen tegen je grote broer en vaak verliezen gaat je natuurlijk niet in de koude kleren zitten, maar is wel mooi voor het verhaal. De Atlético-ervaring is uniek, zo ondervond fotograaf Thijs Brouwers bij een bezoek aan Estadio Vicente Calderón.

Enige uren voor de wedstrijd tegen Valencia duik ik samen met mijn reisgenoten en een Nederlandse Atlético-supporter als gastheer een Museo del Jamón in, een tapasbar met vooral veel Spaanse ham. Binnen enkele minuten druipen mijn vingers van het varkensvet.

In hoog tempo worden bier, hamschotels, calamares en chorizo’s besteld. Ik vrees dat we het begin van de wedstrijd niet gaan redden. Ik besluit om genoeg vette dingen te eten, zodat de alcohol niet te veel vat op me krijgt. Dus nog maar een druipend stuk spekblok, dat soepel smelt onder mijn gehemelte.

Wandelen door Madrid op weg naar een avondwedstrijd is een aanrader. Ga in februari of begin maart wanneer het verschil met ons klimaat het grootst is. Nederlandse voetballiefhebbers moeten in die maanden nog door de regen fietsen op weg naar een guur stadion. Wij zijn blij met een sjaaltje dat enig warmte biedt. Spaanse supporters zitten dan heerlijk in de lentezon en hebben al lang niet meer in de gaten dat de winter er ooit was. Het is even bijkomen met een rustiger leven en sneller voetbal.

Tegen het vallen van de avond komen we aan bij het supporterscafé Martin, om de hoek bij het stadion. We zien massa’s Atletico-shirts en kunnen tussen de gebouwen door de lichtmasten van Vicente Calderón zien. Er lopen jongens met ‘17 mei’ op hun trui, een verwijzing naar de kampioenswedstrijd tegen Barcelona van afgelopen seizoen, en een meisje schildert ‘Atleti’ op de stoep. Op sjaaltjes en shirts staat, naast clubiconen Aragones, Torres en Turan, de naam van trainer Simeone het meest. De man is een god voor de supporters. Geef ze eens ongelijk om te geloven in de best geklede boef die resultaat haalt.

Vicente Calderón is een stadion met betonnen gewelven, zonder opsmuk of commerciële zones. De beveiliging is net zo ontspannen als de mensen die de hele dag op de terrassen hebben gezeten, en er lijkt geen reden voor hen te zijn om zich anders op te stellen. Op de korte kanten staat iedereen op zijn stoeltje. De steile lange zijde met open hoeken geeft het stadion zijn Argentijnse karakter, wat de beleving ten goede komt. Erg jammer dat dit een van zijn laatste jaren is. De wedstrijd eindigt in 1-1 en daar is niemand echt boos of blij om. De volgende morgen, op weg naar het vliegveld, passeert onze taxi de hijskranen van het nieuwe stadioncomplex. Te ver weg, is mijn conclusie. Te ver weg van het volk dat deze club zijn identiteit geeft.

Vrienden van VanBastisch