R e g i o

Brussel

Brussel is geen geijkte voetbalstad als Londen of Madrid, maar verrassend veelzijdig voor wie het wil zien. Ideaal voor een avondje sterren kijken bij de Rode Duivels, maar evengoed een snoepwinkel voor de verstokte voetbalromanticus. En dat op nog geen twee uur rijden van Utrecht.

Lang was België het beloofde land voor de voetballiefhebber van het meer obscure soort. Hoewel de 21ste eeuw er inmiddels een inhaalslag maakt, is het dat nog steeds, maar tegelijkertijd is België op voetbaltechnisch gebied allang niet meer het ontwikkelingsland van weleer, met het uiterst succesvolle Belgische nationale elftal als beste voorbeeld.
Nergens komen die twee uitersten zo mooi samen als in Brussel, sowieso een stad van extremen. Hier vind je 'club op stand' Anderlecht en het heerlijk volkse Union Saint-Gilloise op slechts een paar kilometer afstand, dit is het thuis van de vermoedelijk oudste betonnen tribune van het Europese vasteland (De Ganzenvijver in Ukkel, ook al wordt er tegenwoordig gehockeyd in plaats van gevoetbald) én de sterren van Manchester City, Chelsea en Real Madrid tegelijkertijd. 
Het maakt Brussel tot een stad met voor ieder wat wils.

Brussel

België

Vliegveld: Brussel Airport (Zaventem)
Plaats: Brussel
IATA code: BRU
www.brusselsairport.be

Timezone
De timezone van Brussel is Europe/Brussels.

Betaalmiddel
In België is de officiële munteenheid de Euro. Valutacode EUR.

Landnummer
Het landnummer is het nummer dat je gebruikt voor internationale telefoongesprekken. Om vanuit Nederland een telefoonnummer in België te bellen of sms’en toets je voor het telefoonnummer +32 of 0032.

Royale Union Saint-Gilloise

Stade Joseph Marien

Monumentale club
MONUMENTAAL STADION

Wandel door de Stadionstraat naar het Stade Joseph Marien, verwonder je over de prachtige, monumentale art-decohoofdtribune die tussen de huizen opdoemt en ervaar het pure stadiongeluk. Het Dudenpark, zoals het in de volksmond heet, is zo'n schitterend oud stadion dat in al die jaren niets aan karakter heeft ingeboet, zelfs niet na de recente verbouwing. Integendeel.
Daarbij heeft het met het dik 120 jaar oude Union Saint-Gilloise een fijne bespeler. Een club die het predicaat Koninklijk mag voeren, maar in werkelijkheid een volksclub is in de zuiverste zin van het woord, een van de eerste waar arbeiders welkom waren in een tijd dat voetbal nog een elitesport was. Dat zie je nu nog terug op de tribunes, waar je tussen de paar duizend hondstrouwe supporters weinig snobs en stropdassen zult aantreffen.
Sinds 2018 is de meest succesvolle Belgische club van voor de Tweede Wereldoorlog in handen van de Engelse pokerspeler annex investeerder Tony Bloom, die in sportief opzicht oude tijden wil doen herleven. Op de tribunes zijn die nooit verdwenen.

Stadioncapaciteit: 8.081
Brusselsesteenweg 223, Vorst, Brussel
www.rusg.brussels


RSC Anderlecht

Constant Vanden Stockstadion

Club op stand
ONTERECHT ONBEMIND

Er wordt nogal eens afgegeven op Anderlecht. Op het sjieke, poenerige imago bijvoorbeeld, en dat de echte Brusselaars niet bij 'les Mauves' zitten, maar bij Union Saint-Gilloise of bij RWDM. Daar zit best een kern van waarheid in, maar je doet er de traditieclub ook mee tekort. Neem nu het Constant Vanden Stockstadion, al meer dan honderd jaar Anderlechts thuis. Fraai gelegen in het hart van het gelijknamige stadsdeel, met de hoge bomen van het Astridpark als decor. Met nog geen 27.000 plaatsen is het een opvallend klein, bijna knus stadion, zeker voor de meest succesvolle club van het land, waar je nergens echt ver van het veld zit.
Zeker, Anderlecht is een 'club op stand', met tot voor kort zelfs een restaurant met Michelinster in het stadion, maar tegelijkertijd allang niet meer zo decadent als ze ooit was. Anderlecht is diep geworteld in de buurt die op wedstrijddagen paars-wit kleurt, waar je van kroeg naar stadion rolt en waar ook nog eens voetbal op niveau wordt gespeeld. Makkelijk scoren dus, voetbaltriptechnisch gezien.

Stadioncapaciteit: 26.361
Théo Verbeecklaan 2, Anderlecht, Brussel
www.rsca.be

Prettig aan België: los van risico- en topwedstrijden is het er doorgaans niet zo ingewikkeld om aan kaartjes te komen; niet bij de kleine clubs en zelfs niet bij een topclub als Anderlecht of een wedstrijd van de Rode Duivels. Haal ze op de wedstrijddag zelf aan de kassa, of neem het zekere voor het onzekere en bestel ze vooraf online. Google is je vriend.

Kijk uit voor keuzestress
ABSURD HOGE KROEGDICHTHEID

Wetenschappelijk bewijs is er niet, maar het lijkt onvoorstelbaar dat er een club ter wereld is met zo'n hoge kroegdichtheid rondom het stadion als Anderlecht. Wil je zelf empirisch onderzoek verrichten, start dan op het De Lindeplein, pal voor het stadion, waar je letterlijk verzuipt in de cafés die bij Anderlecht-thuis spontaan van kleur verschieten. Drink er een pintje mijn Au Chateau d'Or of Le Penalty en neem er daarna nog drie. Loop vervolgens de Théo Verbeecklaan in. Pal tegenover de oude hoofdingang van het stadion ligt namelijk Green Park, een café annex restaurant met fijn stadionzicht en een nóg fijnere geschiedenis. De legendarische oud-doelman Henri 'Rie' Meert (1920-2006), dik 300 wedstrijden voor Anderlecht achter zijn naam, handelde hier 23 jaar lang in kriekbier en sterke verhalen. Meert is niet meer, hordes Anderlecht-fans blijven komen.
Ook leuk: Le Chapeau Blanc, in de Rue Wayez. Eveneens een echt Anderlecht-café, met veel foto's, en goed te combineren met het een paar panden verderop gelegen Belle-Vue.

Clubicoon
MONSIEUR CONSTANT

Drink je je biertje graag op een historisch verantwoorde plek? Bestel dan een Belle-Vue bij de gelijknamige brasserie, vlak bij het stadion aan het begin van de Avenue Paul Janson. Deze plek is al sinds 1927 eigendom van de roemruchte Vanden Stock-familie, van wie Constant (1914-2008) de beroemdste telg is. Hij stuwde zowel familiebedrijf Belle-Vue, naast brasserie vooral brouwerij, als zijn geliefde Anderlecht, de club die hij eerder diende als speler, tot grote hoogte.
Liefst 25 jaar was hij voorzitter van Anderlecht, nu leeft hij voort in de naam van het stadion.

Local legend

Zakaria Bakkali, wie kent hem nog? De kleine aanvaller (geboortejaar 1996) vertrok na een stormachtig debuut bij PSV als een dief in de nacht naar Valencia, is via Deportivo La Coruña nu weer terug in geboorteland België. Was pas zeventien toen hij debuteerde bij de Rode Duivels, maar wist de grote belofte die dat met zich meebracht vooralsnog niet in te lossen. Nu dan?

Rode Duivels

Koning Boudewijnstadion

Buitenkansje
PLEISTERPLAATS VOOR TOPPERS

Het Koning Boudewijnstadion is misschien een beetje een vreemde eend in de bijt. Sfeervol is het er namelijk allerminst, met die akelige sintelbaan rondom het veld en het gegalm van alle kanten. En daarbij: gevoetbald wordt er hier slechts bij de Belgische bekerfinale of als de Rode Duivels in eigen land spelen.
Met die laatste heeft het stadion wel een bijzondere troef in handen. Het biedt namelijk een uitgelezen kans om een van de beste (en leukste!) landenteams van deze tijd met eigen ogen te aanschouwen. Een buitenkansje in feite, want waar anders op amper twee uur rijden van Utrecht bundelen de beste voetballers van Manchester City, Real Madrid en Chelsea eens in de zoveel maanden hun krachten?
Precies, in het ruim 50.000 plekken tellende Koning Boudewijnstadion dus. Daarbij is het stadion met liefst vier gespeelde Europacup I-finales er eentje met historie, zij het met een gitzwart randje. Dat heeft alles te maken met de laatste van die vier finales, Liverpool-Juventus op 29 mei 1985. Zonder twijfel de zwartste bladzijde in de geschiedenis van het Koning Boudewijnstadion (toen nog Heizelstadion geheten, naar de wijk waarin het ligt), eentje vol rellen en met een ingestorte muur die uiteindelijk aan 39 voetbalsupporters het leven kostten. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers, voornamelijk Italianen (32), maar ook vier Belgen, twee Fransen en één Noord-Ier, vind je links van de hoofdingang een monument terug in de vorm van een dertien meter hoge zonnewijzer. Die hoofdingang is trouwens een van de weinige oorspronkelijke elementen van het uit 1930 daterende bouwwerk, juist vanwege de grondige renovaties die in de jaren negentig plaatsvonden naar aanleiding van het Heizeldrama.
Stel een bezoek niet te lang uit, want het is maar de vraag hoeveel kansen je nog krijgt, zowel om die gouden generatie van de Belgen in levenden lijve te zien voetballen als om het stadion te bezoeken. Spelers als Kompany, Dembélé en Vertonghen zijn de dertig al gepasseerd, terwijl er al jarenlang stemmen opgaan voor een opvolger van het Stade Roi Baudoin. 

Stadioncapaciteit: 50.093
Marathonlaan 135, Heizel, Brussel
belgianfootball.tickethour.be


Onmiskenbaar Brussels: de mitraillette (spreek uit: 'mitrajet'). De basisingrediënten van deze Belgische equivalent van de kapsalon: stokbrood, friet, vlees en (heel veel) saus.