R e g i o

Brussel

Brussel is geen geijkte voetbalstad als Londen of Madrid, maar verrassend veelzijdig voor wie het wil zien. Ideaal voor een avondje sterren kijken bij de Rode Duivels, maar evengoed een snoepwinkel voor de verstokte voetbalromanticus. En dat op nog geen twee uur rijden van Utrecht.

Lang was België het beloofde land voor de voetballiefhebber van het meer obscure soort. Hoewel de 21ste eeuw er inmiddels een inhaalslag maakt, is het dat nog steeds, maar tegelijkertijd is België op voetbaltechnisch gebied allang niet meer het ontwikkelingsland van weleer, met het uiterst succesvolle Belgische nationale elftal als beste voorbeeld.
Nergens komen die twee uitersten zo mooi samen als in Brussel, sowieso een stad van extremen. Hier vind je 'club op stand' Anderlecht en het heerlijk volkse Union Saint-Gilloise op slechts een paar kilometer afstand, dit is het thuis van de vermoedelijk oudste betonnen tribune van het Europese vasteland (De Ganzenvijver in Ukkel, ook al wordt er tegenwoordig gehockeyd in plaats van gevoetbald) én de sterren van Manchester City, Chelsea en Real Madrid tegelijkertijd. 
Het maakt Brussel tot een stad met voor ieder wat wils.

Brussel

België

Vliegveld: Brussel Airport (Zaventem)
Plaats: Brussel
IATA code: BRU
www.brusselsairport.be

Timezone
De timezone van Brussel is Europe/Brussels.

Betaalmiddel
In België is de officiële munteenheid de Euro. Valutacode EUR.

Landnummer
Het landnummer is het nummer dat je gebruikt voor internationale telefoongesprekken. Om vanuit Nederland een telefoonnummer in België te bellen of sms’en toets je voor het telefoonnummer +32 of 0032.

Royale Union Saint-Gilloise

Stade Joseph Marien

Monumentale club
MONUMENTAAL STADION

Wandel door de Stadionstraat naar het Stade Joseph Marien, verwonder je over de prachtige, monumentale art-decohoofdtribune die tussen de huizen opdoemt en ervaar het pure stadiongeluk. Het Dudenpark, zoals het in de volksmond heet, is zo'n schitterend oud stadion dat in al die jaren niets aan karakter heeft ingeboet, zelfs niet na de recente verbouwing. Integendeel.
Daarbij heeft het met het dik 120 jaar oude Union Saint-Gilloise een fijne bespeler. Een club die het predicaat Koninklijk mag voeren, maar in werkelijkheid een volksclub is in de zuiverste zin van het woord, een van de eerste waar arbeiders welkom waren in een tijd dat voetbal nog een elitesport was. Dat zie je nu nog terug op de tribunes, waar je tussen de paar duizend hondstrouwe supporters weinig snobs en stropdassen zult aantreffen.
Sinds 2018 is de meest succesvolle Belgische club van voor de Tweede Wereldoorlog in handen van de Engelse pokerspeler annex investeerder Tony Bloom, die in sportief opzicht oude tijden wil doen herleven. Op de tribunes zijn die nooit verdwenen.

Stadioncapaciteit: 8.081
Brusselsesteenweg 223, Vorst, Brussel
www.rusg.brussels


RSC Anderlecht

Constant Vanden Stockstadion

Club op stand
ONTERECHT ONBEMIND

Er wordt nogal eens afgegeven op Anderlecht. Op het sjieke, poenerige imago bijvoorbeeld, en dat de echte Brusselaars niet bij 'les Mauves' zitten, maar bij Union Saint-Gilloise of bij RWDM. Daar zit best een kern van waarheid in, maar je doet er de traditieclub ook mee tekort. Neem nu het Constant Vanden Stockstadion, al meer dan honderd jaar Anderlechts thuis. Fraai gelegen in het hart van het gelijknamige stadsdeel, met de hoge bomen van het Astridpark als decor. Met nog geen 27.000 plaatsen is het een opvallend klein, bijna knus stadion, zeker voor de meest succesvolle club van het land, waar je nergens echt ver van het veld zit.
Zeker, Anderlecht is een 'club op stand', met tot voor kort zelfs een restaurant met Michelinster in het stadion, maar tegelijkertijd allang niet meer zo decadent als ze ooit was. Anderlecht is diep geworteld in de buurt die op wedstrijddagen paars-wit kleurt, waar je van kroeg naar stadion rolt en waar ook nog eens voetbal op niveau wordt gespeeld. Makkelijk scoren dus, voetbaltriptechnisch gezien.

Stadioncapaciteit: 26.361
Théo Verbeecklaan 2, Anderlecht, Brussel
www.rsca.be

Prettig aan België: los van risico- en topwedstrijden is het er doorgaans niet zo ingewikkeld om aan kaartjes te komen; niet bij de kleine clubs en zelfs niet bij een topclub als Anderlecht of een wedstrijd van de Rode Duivels. Haal ze op de wedstrijddag zelf aan de kassa, of neem het zekere voor het onzekere en bestel ze vooraf online. Google is je vriend.

Kijk uit voor keuzestress
ABSURD HOGE KROEGDICHTHEID

Wetenschappelijk bewijs is er niet, maar het lijkt onvoorstelbaar dat er een club ter wereld is met zo'n hoge kroegdichtheid rondom het stadion als Anderlecht. Wil je zelf empirisch onderzoek verrichten, start dan op het De Lindeplein, pal voor het stadion, waar je letterlijk verzuipt in de cafés die bij Anderlecht-thuis spontaan van kleur verschieten. Drink er een pintje mijn Au Chateau d'Or of Le Penalty en neem er daarna nog drie. Loop vervolgens de Théo Verbeecklaan in. Pal tegenover de oude hoofdingang van het stadion ligt namelijk Green Park, een café annex restaurant met fijn stadionzicht en een nóg fijnere geschiedenis. De legendarische oud-doelman Henri 'Rie' Meert (1920-2006), dik 300 wedstrijden voor Anderlecht achter zijn naam, handelde hier 23 jaar lang in kriekbier en sterke verhalen. Meert is niet meer, hordes Anderlecht-fans blijven komen.
Ook leuk: Le Chapeau Blanc, in de Rue Wayez. Eveneens een echt Anderlecht-café, met veel foto's, en goed te combineren met het een paar panden verderop gelegen Belle-Vue.

Clubicoon
MONSIEUR CONSTANT

Drink je je biertje graag op een historisch verantwoorde plek? Bestel dan een Belle-Vue bij de gelijknamige brasserie, vlak bij het stadion aan het begin van de Avenue Paul Janson. Deze plek is al sinds 1927 eigendom van de roemruchte Vanden Stock-familie, van wie Constant (1914-2008) de beroemdste telg is. Hij stuwde zowel familiebedrijf Belle-Vue, naast brasserie vooral brouwerij, als zijn geliefde Anderlecht, de club die hij eerder diende als speler, tot grote hoogte.
Liefst 25 jaar was hij voorzitter van Anderlecht, nu leeft hij voort in de naam van het stadion.

Local legend

Zakaria Bakkali, wie kent hem nog? De kleine aanvaller (geboortejaar 1996) vertrok na een stormachtig debuut bij PSV als een dief in de nacht naar Valencia, is via Deportivo La Coruña nu weer terug in geboorteland België. Was pas zeventien toen hij debuteerde bij de Rode Duivels, maar wist de grote belofte die dat met zich meebracht vooralsnog niet in te lossen. Nu dan?

Rode Duivels

Koning Boudewijnstadion

Buitenkansje
PLEISTERPLAATS VOOR TOPPERS

Het Koning Boudewijnstadion is misschien een beetje een vreemde eend in de bijt. Sfeervol is het er namelijk allerminst, met die akelige sintelbaan rondom het veld en het gegalm van alle kanten. En daarbij: gevoetbald wordt er hier slechts bij de Belgische bekerfinale of als de Rode Duivels in eigen land spelen.
Met die laatste heeft het stadion wel een bijzondere troef in handen. Het biedt namelijk een uitgelezen kans om een van de beste (en leukste!) landenteams van deze tijd met eigen ogen te aanschouwen. Een buitenkansje in feite, want waar anders op amper twee uur rijden van Utrecht bundelen de beste voetballers van Manchester City, Real Madrid en Chelsea eens in de zoveel maanden hun krachten?
Precies, in het ruim 50.000 plekken tellende Koning Boudewijnstadion dus. Daarbij is het stadion met liefst vier gespeelde Europacup I-finales er eentje met historie, zij het met een gitzwart randje. Dat heeft alles te maken met de laatste van die vier finales, Liverpool-Juventus op 29 mei 1985. Zonder twijfel de zwartste bladzijde in de geschiedenis van het Koning Boudewijnstadion (toen nog Heizelstadion geheten, naar de wijk waarin het ligt), eentje vol rellen en met een ingestorte muur die uiteindelijk aan 39 voetbalsupporters het leven kostten. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers, voornamelijk Italianen (32), maar ook vier Belgen, twee Fransen en één Noord-Ier, vind je links van de hoofdingang een monument terug in de vorm van een dertien meter hoge zonnewijzer. Die hoofdingang is trouwens een van de weinige oorspronkelijke elementen van het uit 1930 daterende bouwwerk, juist vanwege de grondige renovaties die in de jaren negentig plaatsvonden naar aanleiding van het Heizeldrama.
Stel een bezoek niet te lang uit, want het is maar de vraag hoeveel kansen je nog krijgt, zowel om die gouden generatie van de Belgen in levenden lijve te zien voetballen als om het stadion te bezoeken. Spelers als Kompany, Dembélé en Vertonghen zijn de dertig al gepasseerd, terwijl er al jarenlang stemmen opgaan voor een opvolger van het Stade Roi Baudoin. 

Stadioncapaciteit: 50.093
Marathonlaan 135, Heizel, Brussel
belgianfootball.tickethour.be


Onmiskenbaar Brussels: de mitraillette (spreek uit: 'mitrajet'). De basisingrediënten van deze Belgische equivalent van de kapsalon: stokbrood, friet, vlees en (heel veel) saus.

Kleine Heizel
ALTERNATIEF VOOR STADIONPURISTEN

Wie het niet zo heeft op megalomane stadions, mensenmassa's en duurbetaalde profs, kan altijd nog een kijkje nemen bij de kleine broer van het voormalige Heizelstadion, heel toepasselijk Kleine Heizel geheten. In werkelijkheid is het Koning Boudewijnstadion er slechts een verre Courtois-uittrap van verwijderd, gevoelsmatig is de afstand heel wat groter. Verwacht in de Kleine Heizel heel veel beton, een onduidelijke stadioncapaciteit (want overwegend staanplaatsen) en vooral niet te veel andere mensen. Een perfect toevluchtsoord voor de voetbalsupporter van het meer obscure soort dus.
Eens, toen het vrij onbeduidende en inmiddels naar buiten Brussel verhuisde Racing Club de Jette in de jaren tachtig per ongeluk een keer promoveerde, werd er hier Eerste Klasse gespeeld, de laatste jaren wordt het alleen zo nu en dan gebruikt door de jeugd- en vrouwentak van Anderlecht en - waarom ook niet? - de Belgische nationale rugbyploeg. Plan je bezoek dus goed, of hoop op een openstaand poortje. 

In de schaduw van het Atomium
VELD MET EEN VIEW

De liefhebber van fotogenieke voetbalvelden moet zeker even langs bij dit veld, op nog geen tien minuten lopen van het Koning Boudewijnstadion (Dikkelindelaan 3, mocht je navigatie gebruiken). Een veld zonder enige opsmuk (twee doelen, twee dus-outs, een kliko en, als je geluk hebt, vier hoekvlaggen), maar mét een grandioos uitzicht op het Atomium.
Wie ook nog hoopt op een flard voetbal (of wat ervoor moet doorgaan), maakt de meeste kans op zondagen, als op ogenschijnlijk willekeurige tijden goedwillende en meestal net iets te zware amateurs met elkaar de strijd aangaan.

Local legend

Het is verdomd moeilijk kiezen, met wereldsterren als Vincent Kompany, Jan Vertonghen, Thibaut Courtois, Moussa Dembélé, Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku en Dries Mertens in de gelederen, maar vooruit, we proberen het toch: Eden Hazard, aanvaller van Chelsea van beroep, balkunstenaar van geboorte. Aanvoerder van de Rode Duivels bovendien, met soms Messiaanse ingevingen.

Bezoek de Engelse pub Churchill's, op de hoek van de Schildknaapsstraat en de Greepstraat in het hart van de stad, als je in luidruchtig gezelschap een potje voetbal wilt zien. Ook zonder Salah en Neymar op de schermen is Churchill's oké. 
Loop honderd meter verder, in de Warmoesberg, ook even langs het legendarische café A La Mort Subite, wat zoveel betekent als 'In de plotse dood'. Een must voor iedere toerist, verzekerde voormalig artist in residance Jan Mulder ons: "Leuk met garnalenkroketten en honderd merken bier." 

Racing White Daring Molenbeek

Edmond Machtensstadion

Roemricht RWDM
DE WIND WEER IN DE ZEILEN

Weinig clubgeschiedenissen tellen zo veel naamswijzigingen als die van het roemruchte maar o zo diep gevallen RWDM. Sinds 2015 wordt de erfenis van RWDM - landskampioen in 1975 - maar weer eens nieuw leven ingeblazen, dit keer onder de vertrouwde naam Racing White Daring Molenbeek.
Geheel volgens traditie gaat dat niet zonder slag of stoot, met als voorlopig klapstuk een nogal absurdische ruzie met White Star Brussel, destijds medebespeler van het Edmond Machtensstadion, waarbij kalkmachines en lichtinstallaties werden gesaboteerd en RWDM op enig moment zelfs uit zijn eigen stadion werd geweerd.
Toch lijkt het erop dat de club de wind eindelijk weer in de zeilen heeft: RWDM is inmiddels weer baas in eigen huis en trekt als amateurclub gerust duizenden bezoekers. Een terugkeer naar de profs lonkt. Noem op de tribune vooral de naam van Jan Boskamp, die bijna 250 duels speelde voor RWDM, gangmaker was van de kampioensploeg én er als eerste niet-Belg werd gekroond tot beste speler van de competitie - het breekt gegarandeerd het ijs.

Stadioncapaciteit: 15.266
Charles Malisstraat 61, Sint-Jans-Molenbeek, Brussel
www.rwdm.be


Raar maar waar: hoewel Molenbeek de laatste jaren vooral in het nieuws kwam als broedplaats voor terroristen, nam het aantal dagjesmensen in dit deel van Brussel sindsdien alleen maar toe. Nu zijn we geen uitgesproken fans van terrorismetoerisme, maar laat het een steun in de rug zijn voor de argwanende voetbalfan: een wedstrijdje bezoeken in dit deel van Brussel, heus, het kan echt.

Off the pitch

Verplichte kost voor stadionfetisjisten
ALTERNATIEF VOOR STADIONPURISTEN

De club met het grootste stadion van België heet niet Standard Luik of Club Brugge, maar RRC Boitsfort, actief in het afvoerputje van het amateurvoetbal en al jaren bespeler van het 40.000 plekken tellende Drie Lindenstadion. Oké, de capaciteit van deze megalomane bak, eens de thuishaven van het al even megalomane Racing Club Brussel, werd ruim zeventig jaar geleden bepaald, nog vóórdat het stadion werd voltooid en veiligheid nog niet zo'n issue was, en is dus enigszins twijfelachtig te noemen, maar toch. Een ideaal voorafje of tussendoortje voor stadionfetisjisten, want ook als er niet wordt gevoetbald, wandel je zo binnen. 

KV Mechelen
ARCHITECTONISCHE WILLEKEUR

Het is een beetje smokkelen, want Mechelen ligt op een slordige dertig kilometer van Brussel, maar het ligt wel precies op de route, of je nu met de trein of de auto komt. Dus als je schema het toelaat, maak dan vooral een tussenstop bij het stadion van KV Mechelen, Achter de Kazerne. Nog maar eens zo'n Belgische voetbaltempel die niet aan de 21ste-eeuwse bouwwoede heeft weten te ontsnappen, maar wel eentje die zijn charme heeft weten te behouden. Dat is vooral te denken aan de ogenschijnlijk volstrekte willekeur in architectonisch opzicht én de vrij briljante keuze om het grootste deel van de onderste ring te reserveren voor staanplaatsen. Als kers op de taart is er ook nog de kans dat je Piet den Boer, Rotterdammer van mythische proporties in Mechelen, tegen het lijf loopt.

Gouden tip

Jan Mulder

"Sablon. Slenter langs de kunstgaleries en uitdragerijen met antiek, eet een witte en zwarte worst met puree en appelmoes in brasserie Au Vieux Saint Martin. Wandel daarna omhoog (Brussel is gebouwd op heuvels) naar het gigantische gerechtshof voor een uitzicht over de stad. Het gebouw stond vijftig jaar geleden in de steigers en nu nog.
Zin in een lunch op een mooie zomerdag met uw nieuwe vlam? Rood Klooster (Rouge-Cloître) in het Zoniënwoud. Romantiek van eeuwen geleden.
Is het zaterdag, ga dan naar de Vismet nabij de Sint-Katelijnekerk. Schreeuwende visaanbieders. Authentiek Brussels publiek. In zijn vaste tent La Belle Maraîchère zit Arie Haan met een kabeljauw."

Vrienden van VanBastisch