R e g i o

Kopenhagen en Malmö

Op anderhalf uur vliegen woont het gelukkigste volk ter wereld, de Denen. Geniet in hoofdstad Kopenhagen van puur voetbal, gastvrijheid, fijne stadions met statribunes en uitmuntend eten. Na een adembenemende treinreis over dé brug naar Malmö ontvangt de succesvolste club van Zweden je met open armen.

Misschien vind je in Scandinavië niet het mooiste voetbal, maar in de voetbalsteden Kopenhagen en Malmö leeft het wel degelijk. Bij wedstrijden van Brøndby en FC Kopenhagen is er vanaf minuut één Zuid-Europees aandoend vuurwerk, hartstocht en passie. Op het veld knettert het al evenzeer, de duelkracht van beide ploegen is fameus, vooral als ze tegen elkaar spelen. De rivaliteit tussen beide clubs splijt de stad in tweeën.
De andere kant van het water is makkelijk te bereiken met de trein over de Øresundsbron (of Sontbrug), waarschijnlijk wel bekend van de serie The Bridge. Het eerste kwartier voltrekt zich onder water, maar daarna is het heerlijk turen over de Sont tot de Zuid-Zweedse stad Malmö opdoemt aan je linkerkant. Bezoek de traditieclub Malmö FF en ga op zoek naar de roots van de grote meester Zlatan Ibrahimovic.


Kopenhagen en Malmö

Denemarken / Zweden

Vliegveld: Copenhagen Airport / Malmö Airport
Plaats: Kopenhagen / Malmö-Sturup
IATA code: CPH / MMX
www.cph.dkwww.swedavia.se

Timezone
De timezone van Kopenhagen is Europe/Copenhagen. De timezone van Malmö-Sturup is Europe/Stockholm.

Betaalmiddel
In Denemarken is de officiële munteenheid de Deense kroon. Valutacode DKK. In Zweden is de officiële munteenheid de Zweedse kroon. Valutacode SEK.

Landnummer
Het landnummer is het nummer dat je gebruikt voor internationale telefoongesprekken. Om vanuit Nederland een telefoonnummer in Denemarken te bellen of sms’en toets je voor het telefoonnummer +45 of 0045. Om vanuit Nederland een telefoonnummer in Zweden te bellen of sms’en toets je voor het telefoonnummer +46 of 0046.

Brøndby IF

Brøndby Stadion

Beste fans van Denemarken
KIPPENVELGARANTIE BIJ DE OPKOMST

Vraag aan een willekeurige voetbalfan in Denemarken waar je moet zijn voor de fanatiekste fans en het sfeervolste stadion, en ze zullen je allemaal naar het westen van Kopenhagen sturen. Want daar huist volksclub Brøndby IF, spelend in het gelijknamige stadion. Hier geen poespas, sponsornaam of ander gedoe, nee, gewoon het Brøndby Stadion. Punt.
Binnen regeren de fans van de Sydsiden (Zuidtribune) als een dirigent over zijn orkest. Zij geven de maat aan, alles gaat synchroon. Het is één grote geel-blauwe zee die zingt, springt en schreeuwt. De akoestiek werkt ook mee, want het is een intiem stadion met desondanks plek voor niet minder dan 28.000 fans.
Onder die supporters veel arbeiders en wijkbewoners uit de lagere sociale klassen. Voor hen is het voetbal zo ongeveer de enige afleiding in dit deel van Kopenhagen en dus is het stadion altijd goedgevuld.

De beste plekken in het stadion vind je misschien wel náást de Sydsiden, in vak 1, 2, 22 of 23 aan de lange zijde. Vanuit daar heb je het beste zicht op de deinende massa.
Als je een kaartje hebt waarmee je een lounge binnen mag, moet je dat vooral doen. Daar hangen namelijk overal oude foto's en vaantjes en staan bekers. Zorg wel dat je op tijd weer buiten op je stoeltje zit. Nadat de tegenstander als eerste het veld oploopt en in een rij staat te wachten, marcheren de mannen in gele shirts op klanken van Van Halens Jump naar buiten. Kippenvel gegarandeerd.
Helemaal los gaat het als de hardgrondig gehate stadgenoot FC Kopenhagen op bezoek komt, al is een kaartje voor de derby eigenlijk niet te bemachtigen. De afkeer tegen de 'arrogante buurman' is zo groot, dat er in 2017 vanaf de Zuidtribune zelfs dode ratten het veld op vlogen toen FC Kopenhagen een corner nam. Het doet dan ook extra pijn dat Brøndby sinds 2005 met man en macht vergeefs probeert om kampioen te worden, terwijl die verrekte buurman sindsdien al zeven landstitels heeft gewonnen.

Stadioncapaciteit: 28.000
Brøndby Stadion 30, Brøndbyvester, Kopenhagen
www.brondby.com

Mocht je overwegen om het voetbal te combineren met een bezoekje aan Legoland in het plaatsje Billund: niet doen! Kopenhagen ligt gewoon te ver weg, op bijna drie uur rijden. Met de trein of bus duurt zeker zo lang en is bovendien erg prijzig. Vliegen van Kopenhagen naar Billund kan wel, maar het blijft duur. En om eerlijk te zijn: een dagje Efteling is leuker.

In het seizoen 2017-2018 maakte sponsor en bierbrouwer Carlsberg een speciaal kampioensbiertje voor Brøndby. In een mooi blauw blikje , met gouden letters en het jaar 2018 erop. Helaas voor beide partijen greep Brøndby naast de titel en kwam de kampioenspils dus nooit op de markt. Een gewoonbierte met pølse (worst) is een prima alternatief.

Vilfort Park
BASS VAN BRØNDBY

Kim Vilfort zal bij sommigen bekend zijn als de man die voor Denemarken scoorde in de gewonnen EK-finale van 1992, maar deze uit de kluiten gewassen aanvallende middenvelder is ook Brøndby's grootste speler aller tijden. Vergeet de gebroeders Laudrup of Peter Schmeichel, dit is de man die ervoor zorgt dat de Brøndby-fans hun stadion 'Vilfort Park' noemen. Volgens zijn voormalig coach Morten Olsen was Vilfort de droomspeler voor iedere trainer: "Hij kon overal spelen, gaf alles tijdens een wedstrijd en had een ongelooflijke winnaarsmentaliteit."
In 2014 werd hij zelfs uitgeroepen tot Deens speler van de eeuw. Vilfort speelde twaalf jaar en 470 officiële wedstrijden voor Brøndby en is nog altijd werkzaam bij de club.
De zoete smaak van de Europese titel in 1992 was voor Vilfort trouwens maar van korte duur: zijn dochter overleed een paar weken later aan leukemie. Vilfort speelde dat toernooi ook maart twee wedstrijden, omdat hij ervoor koos bij zijn zieke dochter te blijven.
Loop bij het stadion even langs de Wall of Fame (ingang 31). Daar zie je naast Vilfort de namen van alle spelers van Brøndby die ooit voor hun land uitkwamen.

Warming-up
HIPPE STRANDCLUB

Als je bij het stadion voor de grote glazen hoofdtribune staat, moet je zeker even rechts de hoek om. Daar vind je een gloednieuwe fanzone zoals nooit eerder vertoond. Het is net een hippe strandclub, misschien wel te mooi en te gelikt voor de harde kern. Het was een cadeautje van de club aan de loyale fans. Probeer het zeker eens te bezoeken nu het er nog staat te blinken van nieuwigheid.
Kaartjes voor de wedstrijd zijn makkelijk te verkrijgen via https://biletto.dk of bezoek de Brøndby-shop in het stadion. De mooiste wedstrijden zijn natuurlijk die tegen rivaal FC Kopenhagen. 

Het Brøndby stadion is lastig te bereiken. Vanuit het centrumzijn er eigenlijk geen directe bussen of treinen. Je beste optie is de trein (lijn B) nemen naar station Brøndbyøster en het laatste stukje naar het stadion te lopen, inclusief een tussenstop bij het Brøndby clubhuis Hytten (Gammel Kirkevej 1) voor een biertje en een worst. Je kunt ook nog even blijven zitten in de trein tot je bij Glostrup Station bent. Vanuit daar rijden shuttlebussen naar het stadion.

Fremad Amager

Sundby Idraetspark
JOINTS OP DE TRIBUNE, BIERWAGEN OP DE SINTELBAAN

Ga voor echt ouderwets Deens voetbal op bezoek in het Syndby Idraetspark bij traditieclub Fremad Amager. Het gemoedelijke karakter van de club uit 1910 is nooit veranderd, in welke divisie ze ook spelen (tegenwoordig het op één na hoogste niveau). Oké, misschien is het niet meer helemaal precies zoals vroeger, toen de wedstrijden om half elf 's ochtends begonnen als alternatief voor de kerk, de fans rechtstreeks uit bar Marcell's rolden en direct het stadion in rook hulden met hun joints. Maar als je op de houten planken van de Sunny Side-tribune gaat zitten, delen diezelfde oude supporters nog steeds graag een jointje met je. Ondertussen haalt je buurman nog wat slaap in en gaat de bierwagen rond op de sintelbaan. Op koude avonden is er ook koffie met cake.
Marcell's is helaas gesloten,  maar tegenwoordig is Café Englandshus (net als het stadion gelegen aan de Englandsvej, maar dan een kilometer verderop) voor en na de wedstrijd de plek om te zijn. Binnen roken is er geen enkel probleem.

Stadioncapaciteit: 7.200
Englandsvej 61, Kopenhagen
www.fremad-amager.dk

FC Kopenhagen

Telia Parken
OUD EN NIEUW IN ÉÉN

Theaterpubliek, veel lege plekken en een slechte grasmat door de vele concerten die er worden georganiseerd - klinkt dat bekend in de oren? Ook Denemarken heeft een club die tegen dergelijke vooroordelen moet opboksen: FC Kopenhagen. Toch is het de moeite waard om af te reizen naar de meest brave wijkende stad, Østerbro, voor een wedstrijdje in Telia Parken, zoals de officiële sponsornaam luidt.
Het stadion heeft namelijk meer te bieden dan koffieverkeerddrinkers met moeilijke zonnebrillen in hun knotje. Bij droog weer begin je in het naburige Faelledparken, waar een gemoedelijke sfeer hangt en de fans bier drinken in het gras. Daarna loop je met de meute mee naar het moderne stadion, dat pas sinds 1992 in gebruik is. Daarmee is het even jong als gastheer FC Kopenhagen, wat eigenlijk Denemarkens nieuwste en oudste profclub in één is. FC Kopenhagen komt namelijk voort uit een fusie tussen Kjøbenhavns Boldklub ('s lands oudste voetbalclub, opgericht in 1876) en Boldklubben 1903. Op de plek van het oude Deense nationale stadion verrees een nieuwe thuishaven. Ook alle wedstrijden van de nationale ploeg en de bekerfinale worden hier gespeeld.

Stadioncapaciteit: 38.065
Per Henrik Lings Allé 2, Kopenhagen
www.fck.dk

Een kaartje bemachtigen voor een pot van FC Kopenhagen is een fluitje van een cent. Check de website of ga naar de fanshop in het stadion. Op de A- of C-tribune kun je al plaatsnemen vanaf vijftien euro per kaartje. De D-tribune is voor families. Hier kunnen kinderen zich voor de wedstrijd laten schminken, op de foto met de mascotte en zelf een balletje trappen. De beste wedstrijden om te bezoeken: die tussen Brøndby en FC Kopenhagen. Ze zijn in Denemarken bekend onder de ietwat merkwaardige aanduiding 'The New Firm'.

Opblaasbeesten
STRAK GAZONNETJE

Bij de laatste thuiswedstrijd van het seizoen is de dertiende minuut er één om in de gaten te houden. Dan regent het namelijk opblaasbeesten op het veld. Geintje van de fans.
Op dat veld was altijd veel commentaar. Niet die opblaasbeesten waren de oorzaak, maar de vele concerten die in het stadion plaatsvinden. Tot ze het zat waren in Telia Parken en in 1999 veldmeester Chris Hauge werd binnengehaald. Hij was eerder verantwoordelijk voor het strakke gazonnetje op Wembley. Sinds zijn komst ligt het heilige gras van FC Kopenhagen er weer bij als een biljartlaken.

Jong maar succesvol
NIEUW, NIEUWER, NIEUWST

Nu je er toch bent, loop even langs bij de FCK Experience. Via de fanshop kom je in dit splinternieuwe museum terecht. Denk hierbij niet aan een donkere, stoffige plek waar vergeelde vaantjes hangen van obscure tegenstanders uit een ver verleden. Nee, zo nieuw als de club is, zo nagelnieuw is ook deze hagelwitte, hypermoderne ruimte vol interactieve speeltjes.
Hier maak je kennis met het verleden van de club die in de korte periode dat FC Kopenhagen bestaat liefst twaalf keer kampioen werd.
De FCK Experience is zeven dagen per week geopend en gratis toegankelijk. Check voor actuele openingstijden de clubwebsite.

Local legend

Sibusiso Zuma uit Zuid-Afrika. Nog nooit van gehoord? Nou, de fans van FC Kopenhagen kozen hem in 2006 als beste clubspeler ooit. Tegenwoordig is hij aan de drank en bankroet, maar de herinnering aan zijn omhaal in 2001 tegen Brøndby brengt de fans nog steeds in vervoering. Misschien vind je in de fanshop bij het stadion nog wel een sweater met dat legendarische moment erop.

Malmö FF

Swedbank Stadion

Aanstekelijk enthousiasme
TROTS OP HET NIEUWE THUIS

Wanneer je aan voetbal in Malmö denkt, denk je aan Zlatan. Maar dat is nou nét niet de bedoeling van de MFF-supporters. Ze willen zo graag meer zijn dan de plek waar Zlatan Ibrahimovic in een vorig voetballeven speelde en dat ook nog eens op het tweede niveau deed. In het huidige Swedbank Stadion speelde de flamboyante spits uit Rosengård zelfs nooit in dienst van Malmö, de nieuwe thuishaven werd immers pas in 2009 in gebruik genomen. Je zit dicht op het veld, de harde kern is fanatiek en praat graag over de enige Scandinavische club die ooit een finale in de Europa Cup I speelde (al verloren ze die in 1979 met 1-0 van Nottingham Forest).

Stadioncapaciteit: 24.000
Eric Perssons väg 31, Malmö
www.mff.se
www.planetfootball.com/in-depth/guy-visited-malmo-see-every-place-mentioned-zlatans-autobiography/

Begin twee uur voor de wedstrijd op het plein Möllevångstorget en wandel daarna in een halfuur samen met de fans naar het stadion. Smeer je keel goed, want hartstochtelijk meezingen is gewenst. 

In het spoor van de meester
SLAPEN MET ZLATAN

Toch op zoek naar Zlatan? Boek dan in het Clarion Hotel de Zlatan-suite, gelegen de 23ste verdieping. Geen goedkope grap, maar dan word je wel wakker terwijl hij je vanaf een foto aan de muur aankijkt. Zlatan sliep hier in 2015 toen hij met PSG in de Champions League speelde tegen Malmö FF.
In zijn oude buurt Rosengård ligt het Zlatan Counrt (Bennets väg 2), waar zijn voetafdruk en handtekening bij de ingang staan. Iets verderop (Annelundsgatan 61) ligt een voetgangerstunneltje onder een drukke spoorbaan door. In zijn biografie Ik, Zlatan staat dat zijn vader hier is overvallen en neergestoken. Nu heet het Zlatan Bridge, is zijn lijfspreuk erop geschreven en zijn glimlach vereeuwigd in de tunnel.
En dan is er natuurlijk nog de onontkoombare Zlatan Mansion, een dertien slaapkamers tellende villa met een enorm hek in de exclusieve wijk Ribersborgsområdet. Ibrahimovic herschreef in Ik, Zlatan hoe hij in 2007 de koop bij de toenmalige eigenaar aankondigde: "We zijn hier, omdat u in mijn huis leeft. Dit is geen grap, ik ben serieus. Ik ga dit huis kopen. We zorgen dat u tevreden bent, maar wij krijgen het."
Met pijn, moeite en dik verlies verkocht hij het later, maar het staat nog altijd te boek als 'huis van de koning'.

Off the pitch

Kopenhagen
CHRISTIANIA

Even iets anders zien dan voetbal? Dan is Christiania een aanrader. Een vrijgevochten hippiewijk in Kopenhagen, zo'n twintig minuten lopen vanaf de drukke winkelstraten in de binnenstad. In deze zelfbenoemde vrijstaat wordt in kleine kraampjes wiet verkocht en heerst, mede daardoor waarschijnlijk, een ontspannen sfeer. Loop rustig wat rond, let goed op waar je foto's mag maken en waar niet, koop daarna wat lekkers te eten en te drinken en neem plaats op de wal om in de zon van het uitzicht over het water te genieten.

Kopenhagen
GERANIUM

Een flinke portemonnee is wel noodzakelijk (reken maar op minimaal 300 euro per persoon), maar als je toch op bezoek gaat bij FC Kopenhagen, kun je ook de innerlijke mens verwennen. In het stadion zit op de achtste verdieping namelijk Geranium, een restaurant met drie Michelinsterren dat meer dan de moeite waard is. Bedenk wel op tijd wanneer je gaat, ant reserveren doe je minimaal een halfjaar vantevoren. Tafeltjes met uitzicht op het veld zijn er helaas niet, maar door de tovenaarskunsten op je bord wordt dat niet gemist.

Malmö
MALMÖHUS

Het Malmöhus is een prachtig middeleeuws kasteel midden in de stad, ooit gebouwd ter verdediging van Denemarken toen Malmö daarvan nog deel uitmaakte. Het is echt een bezoek waard en niet alleen omdat het maar vier euro kost om een kijkje binnen te nemen. De geschiedenis van Malmö, ridders, de oorlog tussen Zweden en Denemarken, nieuwe of juist oude kunst, het is hier allemaal te vinden. Van dinsdag tot zaterdag is er zelfs een leuke vismarkt waar lokale vissers hun verse vangst verkopen.

GOUDEN TIP

Kennetz Perez

"Huur een fiets of wat mij betreft een segway en ga gewoon lekker de stad door. Natuurlijk moet je langs Nyhavn voor de ideale selfie of groepsfoto en daarna een biertje. Stop ook bij de foodhallen aan de overkant van de brug. Daar kun je met goed weer heerlijk buiten langs het water eten en drinken. Als je echt heel graag wilt, kun je altijd nog langs de Kleine Zeemeermin, maar bedenk wel dat ze niet voor niets 'klein' genoemd wordt."

Vrienden van VanBastisch