R e g i o

Valencia

Valencia geldt inmiddels als de ultieme weekendje-weg-met-vriendin-stad. Per fiets of Segway door de Jardín del Turia en het historische Barrio del Carmen crossen, om daarna af te pilsen en wijnen op het strand. Hartstikke gezellig en romantisch, maar ga in Valencia toch vooral naar het voetbal.

Valencia doet veel denken aan Barcelona. iets minder Gaudí, Dalí en Miró, maar wel een stuk rustiger en groener. De stad zet de laatste jaren vol in op toerisme, maar zo'n circus als Barcelona is het nog niet. Toch vlieg je, als je vroeg boekt, met Transavia voor een paar tientjes heen en weer naar een heerlijke stad. Dineren kan tot in de late uurtjes en ook het uitgaansleven in Valencia is uitstekend. Vraag dat maar aan Patrick Kluivert.
In de jaren vijftig vermaakte een andere Nederlandse aanvaller, Faas Wilkes, de mensen hier al met zijn eindeloze dribbels en vele doelpunten, zowel bij Valencia als Levante. Later speelde Johan Cruijff nog tien wedstrijden voor Levante, in de voetsporen van zijn grote voorbeeld.
Hedwiges Maduro en Riga Mustapha zijn de laatste Nederlanders die furore maakten in deze stad, terwijl Jan Kromkamp en Jonathan de Guzman met minder succes speelden voor het naburige Villarreal.

Valencia

Spanje

Vliegveld: Valencia Airport
Plaats: Valencia
IATA code: VLC
www.aena.es

Timezone
De timezone van Valencia is Europe/Madrid.

Betaalmiddel
In Spanje is de officiële munteenheid de Euro. Valutacode EUR.

Landnummer
Het landnummer is het nummer dat je gebruikt voor internationale telefoongesprekken. Om vanuit Nederland een telefoonnummer in Spanje te bellen of sms’en toets je voor het telefoonnummer +34 of 0034.

Valencia CF

Mestalla

De steilste tribunes ter wereld

WACHT NIET TE LANG 

In de zomer van 2007 werd begonnen met de bouw van Nou Mestalla, een hypermodern stadion in het noordoosten van de stad. Sinds februari 2009 ligt de bouw echter volledig stil en is er geen supporter van Valencia die daar echt rouwig om is. Het echte Mestalla, sinds 1923 de thuishaven van Valencia Club de Fútbol, biedt precies de juiste mix van comfort, historie en unieke elementen die een stadion zou moeten hebben. Jarenlang was Mestalla een betonnen bak waar het naar pis stonk, maar sinds de grondige opknapbeurt in 2014 heeft het weer klasse en uitstraling. Het oranje en zwart - naast wit de vaste clubkleuren - zijn overal terug te zien. De vleermuizen, het symbool van de club en de stad, aan de binnen- en buitenkant geven Mestalla een unieke uitstraling.
Valencia werd opgericht in Bar Torino (Plaza de Julio Verne 13) op 18 maart 1919. De club bestaat dus inmiddels 100 jaar, een jubileum dat groots gevierd werd door de trotse supporters van 'Los Che'. Het eeuwfeest werd gehouden in en rond een volgepakt Mestalla. Inmiddels is het tijd om serieus vooruit te kijken. Sinds de succesjaren rond de eeuwwisseling, waarin tweemaal de Champions League-finale werd bereikt, hunkeren de supporters weer naar echte successen.  

Om weer te kunnen concurreren met FC Barcelona en Real Madrid zal het Nou Mestalla er uiteindelijk toch moeten komen, zo beseffen ook de Thaise investeerders die sinds 2014 de touwtjes in hadden hebben. In Nou Mestalla, dat geen 80.000 plaatsen zal krijgen zoals het originele idee was, maar 60.000, hoopt Valencia weer een grootmacht te worden in Spanje en Europa.
Stel je bezoek aan 'het oude' Mestalla, vanaf het vliegveld te bereiken via metrolijn 5, uitstappen bij Aragon, dus niet eindeloos uit. "Spelen in dit stadion is een feest. Je voelt je onoverwinnelijk als het publiek met 55.000 man achter de ploeg gaat staan", vertelt ervaringsdeskundige Hedwiges Maduro. De Rotterdamse televisiepresentator en filantroop Sander de Kramer is al jarenlang  seizoenkaarthouder bij Valencia. "De tribunes in Mestalla zijn de steilste van de wereld, gelukkig zijn er hekjes om je aan vast te houden. Je kijkt de wedstrijd bijna vanuit de lucht, lijkt het soms, een geweldig gevoel. Bovendien heb je vanuit het open stadion een prachtig uitzicht over de hele stad."

Stadioncapaciteit: 55.000
Avenida de Suècia S/N, Valencia
www.valenciacf.com

Valencia speelt al decennialang in het speciale Senyera-shirt, meestal het derde tenue. De rode en gele strepen met blauwe accenten verwijzen naar de 'Senyera coronada'-vlag van de stad en regio Valencia.

'Reisgids' Maduro

VERLIEFD OP DE STAD

Hedwiges Maduro speelde van 2008 tot medio 2012 uit totaal 113 duels voor Valencia, waarna hij zijn trainer Unay Emery volgde naar Sevilla. De achttienvoudig international en voormalig assistent-coach van Jong Oranje komt nog regelmatig in Valencia. "Ik heb er mijn huis behouden, want het is zo'n geweldige stad. het weer is bijna altijd goed en de mensen zitten vol levensvreugde. Ik heb er echt geleerd van het leven te genieten. Ook vrienden en familie komen er graag. In de zomer van 2017 was ik nog met mannen als Regi Blinker, Frank de Boer en Pierre van Hooijdonk in Valencia. We hebben vijf dagen nauwelijks geslapen en ik leek wel een reisgids, maa het was mooi anderen de schoonheid van Valencia te laten zien.
Ik heb daar echt de tijd van m'n leven gehad, zowel op als naast het veld. We hadden in die jaren een geweldig team, met spelers als David Silva, David Villa en Juan Mata. Het was iedere en wedstrijd genieten. Buiten het veld hadden we ook een supergroep, waarmee we vaak na de training gingen lunchen of dineren bij onze vaste adresjes aan het strand, zoals La Pepica of Marina Beach Club." 

Bar en voetbalmuseum in een

ZWAAIEN NAAR DE SPELERSBUS

De spelersbus wordt voor grote wedstrijden door tienduizenden fans onthaald bij het stadion aan de Avenida de Suècia. Sander de Kramer: "Daar moet je bij zijn. De spelers zwaaien vanuit de bus en jij zwaait met alle andere fans terug met je Valencia-sjaaltje en zingt 'Vamos, vamos mi Valencia, yo te llevo dentro de mi corazón'."
Je biertje drink je op de hoek van Mestalla in de bar van Manuel Cáceres Artesero, beter bekend als 'Manolo el del Bombo'. Deze voetbalfanaat miste het WK van 1982 slechts een handjevol interlands van Spanje. Zijn bar is een voetbalmuseum, met shirtjes, sjaaltjes en trommels van over de hele wereld.

Geluksbrenger

MURCIELAGO

De vleermuis is overal in Valencia terug te vinden. In het stadslogo, in het clublogo en op de Porte de la Mar in het centrum. Dat vindt zijn oorsprong in het jaar 1238. Koning Jaime I van Aragón wilde toen de Moren verjagen. Op de avond voor de aanval vloog er een vleermuis zijn legertent binnen. Een signaal, zo meende hij, maar was het positief of negatief? Het eerste, zo bleek, want de Moren werden verdreven en uiteindelijk werd heel Spanje bevrijd. De murcielago werd uitgeroepen tot symbool van de stad. Dat de Belgische spits Michy 'Batsman' Batshuayi anno 2019 bij Valencia speelt, is zeker geen toeval.

In de zomer in Valencia? Kijk dan even wanneer Valencia om de Trofeo Naranja speelt. De club speelt sinds 1959 jaarlijks om deze beker, de laatste jaren altijd een week voor de start van La Liga. Voor een tientje koop je een kaartje.

Zielig verhaal: op 12 augustus 2011 maakte Paco Alcácer in deze wedstrijd zijn eerste goal voor Valencia. Zijn vader was zo trots, dat hij kort na afloop van alle opwinding een hartaanval kreeg en overleed. De Spaanse spits eert zijn vader nog steeds bij iedere goal die hij maakt.

Valencia heeft ook een belofteploeg (Valencia Mestalla) en een vrouwenteam (Valencia CF Femenino). Zij spelen hun thuiswedstrijden op het trainingscomplex Ciudad Deportiva de Paterna.

Local legend

De beste speler in de clubhistorie van Valencia is Mario Kempes, de Argentijnse spits die twee keer scoorde tegen Oranje in de WK-finale van 1978. Kempes werd in het seizoen daarvoor topscorer van La Liga, met 28 goals voor Valencia, de club waarvoor hij in zeven seizoenen in totaal 149 keer scoorde. Kempes won met Valencia de Copa del Rey, UEFA Cup én UEFA Super Cup.