Kasimpasa SK

KASIMPAŞA SK

Opgericht 1921

Adres Tepebaşi Caddesi, Kasımpaşa, Beyoğlu

34430 İstanbul

Land Turkije

Telefoon +90 (212) 364 2001

Fax +90 (212) 364 2004 

E-mail info@kasimpasa.com.tr
Website http://www.kasimpasa.com.tr/

RECEP TAYYIP ERDOĞAN STADYUMU

Adres Tepebaşı Caddesi, Kasımpaşa, Beyoğlu

Postcode 34430

Plaats İstanbul

Geopend 2005

Capaciteit 14.234

Oppervlak gras

Wedstrijdprogramma

 • Speelronde 2 zondag 22 augustus 2021 n.n.b. Kasımpaşa - Giresunspor
 • Speelronde 3 zondag 29 augustus 2021 n.n.b. Kasımpaşa - Galatasaray
 • Speelronde 5 zondag 19 september 2021 n.n.b. Kasımpaşa - Trabzonspor
 • Speelronde 7 zondag 26 september 2021 n.n.b. Kasımpaşa - Konyaspor
 • Speelronde 9 zondag 17 oktober 2021 n.n.b. Kasımpaşa - Göztepe
 • Speelronde 11 zondag 31 oktober 2021 n.n.b. Kasımpaşa - Yeni Malatyaspor
 • Speelronde 13 zondag 21 november 2021 n.n.b. Kasımpaşa - Fatih Karagümrük
 • Speelronde 15 zondag 5 december 2021 n.n.b. Kasımpaşa - Beşiktaş
 • Speelronde 17 zondag 19 december 2021 n.n.b. Kasımpaşa - Sivasspor
 • Speelronde 19 zondag 26 december 2021 n.n.b. Kasımpaşa - Altay
 • Speelronde 20 zondag 9 januari 2022 n.n.b. Kasımpaşa - Hatayspor
 • Speelronde 23 zondag 23 januari 2022 n.n.b. Kasımpaşa - Kayserispor
 • Speelronde 25 zondag 13 februari 2022 n.n.b. Kasımpaşa - Alanyaspor
 • Speelronde 27 zondag 27 februari 2022 n.n.b. Kasımpaşa - Fenerbahçe
 • Speelronde 29 zondag 13 maart 2022 n.n.b. Kasımpaşa - Rizespor
 • Speelronde 31 zondag 3 april 2022 n.n.b. Kasımpaşa - Gaziantep BB
 • Speelronde 33 zondag 17 april 2022 n.n.b. Kasımpaşa - Adana Demirspor
 • Speelronde 35 zondag 1 mei 2022 n.n.b. Kasımpaşa - İstanbul Başakşehir
 • Speelronde 37 zondag 15 mei 2022 n.n.b. Kasımpaşa - Antalyaspor


Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu je voetbalstedentrip en reis af naar Turkije voor een wedstrijd van Kasimpasa!

Istanbul

Istanbul: metropool op twee continenten

Istanbul de grootste en belangrijkste stad van Turkije. Istanbul is echter niet meer de hoofdstad van het land. Sinds 1930 heeft de tweede stad van het land Ankara deze taak overgenomen. Dit doet trouwens helemaal niets af aan deze prachtige historische stad die opgesplitst wordt door de Bosporus. De westelijke oever van Istanbul ligt in Europa terwijl de oostelijke over in Azië ligt. Het is hiermee één van de weinige steden ter wereld die in twee continenten ligt.

Istanbul is gesticht in de zevende eeuw voor Christus door Griekse kolonisten die de stad Byzantium noemden. Zo bleef de stad heten nadat hij was veroverd door de Macedoniërs maar werd later door de Romeinen omgedoopt tot Nova Roma. Deze naam is niet lang gebruikt want in de volksmond werd de stad Constantinopel genoemd, stad van Constantijn. Deze naam zou de stad behouden tot de vorige eeuw toen de Turken hem omdoopten tot Istanbul. De lange en roerige geschiedenis van de stad hebben ervoor gezorgd dat een wandeling door Istanbul soms voelt als een reis terug in de tijd.

Istanbul is een moderne westerse met af en toe een sausje oosterse-cultuur. Dit maakt de stad tot een geweldige en afwisselende bestemming voor een stedentrip. Vergeet niet om voor vertrek je visum voorTurkije aan te vragen. Zonder een visum kom je Turkije niet in en kan je je bezoek aan Istanbul vergeten.

 

Topkapipaleis

Het Topkapipaleis is enkele eeuwen de residentie geweest van de sultans in Istanbul. De bouw van het paleis startte in de tweede helft van de vijftiende eeuw en werd enkele jaren later afgerond. Vanaf dat moment totdat het Dolmaçhepaleis gebouwd werd in de negentiende eeuw woonden en werkten de sultans van het Ottomaanse Rijk in dit prachtige paleis. Ze woonden er samen met hun harems. Deze harem bestond uit de vrouwen van de sultan, hun kinderen, concubines en het personeel. Het mannelijke personeel in deze harems waren eunuchen zodat de sultan zeker wist dat hij de vader van zijn kinderen was.

Het Topkapipaleis behoort de mooiste en drukst bezocht bezienswaardigheden van Istanbul. Het paleis en de omliggende gebouwen en tuinen zijn zo groot dat je er gemakkelijk een halve dag tot een dag zou kunnen doorbrengen. In enkele voormalige vertrekken van de sultan zijn tegenwoordig musea gevestigd. Zo wordt in een kamer een deel van de juwelencollectie van de sultan tentoongesteld. In de oude keukens zijn verschillende borden en andere gebruiksvoorwerpen te vinden. Het Topkapipaleis is één van de musea die met de Istanbul Museum Pass bezocht kan worden.

 

Blauwe Moskee

De Blauwe Moskee of zoals hij officieel heet de Sultan Ahmetmoskee is waarschijnlijk de bekendste moskee van Istanbul die nog steeds in gebruik is. Zijn bijnaam de Blauwe Moskee dankt de moskee aan de beschilderde tegeltjes die de binnenzijde van de moskee versieren. De naam Blauwe Moskee is op zich vreemd want de kleur blauw is niet erg dominant aanwezig. Toch is deze moskee onder deze naam in heel de wereld bekend. Omdat het de bekendste moskee van de stad is staan er vaak lange rijen om de moskee te kunnen bezoeken. De moskee kan gratis bezocht worden maar een donatie wordt op prijs gesteld. Zorg er echter wel voor dat je niet tijdens het gebed de moskee bezoekt want dan moet je buiten wachten totdat dit is afgelopen.

Opvallend detail is dat de moskee niet vier minaretten heeft zoals gebruikelijk was voor moskeeën die in opdracht van een sultans gebouwd werden maar zes. Dit zorgde indertijd voor behoorlijk wat opschudding omdat deze moskee dan net zoveel minaretten zou hebben als de Al-Masjid al-Haram in Mekka. Dit loste de Sultan op door twee minaretten te schenken aan de Al-Masjid al-Haram moskee.

 

 

De vissers op de Galatabrug

Een van de kenmerkendste plaatjes van Istanbul zijn de vissers op de Galatabrug. Deze vissers zijn al sinds de bouw van de brug halverwege de negentiende eeuw op de brug te vinden. Ook toen de kwaliteit van het water in de Gouden Hoorn behoorlijk slecht was stonden de vissers er gewoon hun visjes te vangen. Nu de kwaliteit van het water behoorlijk wat verbeterd is wordt een deel van de gevangen vissen verkocht in de restaurants en kraampjes in de buurt van de brug. De meeste vissen worden echter gewoon op de visafslag gehaald aangezien er niet heel veel vissen gevangen worden.

Een leuk beeld is het wel een hele brug gevuld met vissers en een etage lager de toeristen die een gebakken visje eten.

Dolmaçhepaleis

Het Dolmaçhepaleis werd, toen het Topkapipaleis niet meer voldeed aan de eisen van die tijd gebouwd als nieuwe residentie van de Sultans. Het immense complex heeft meer dan tweehonderd kamers, bijna zeventig toiletten, bijna vijftig 

ontvangstzalen en maar zes badkamers. Dat zal waarschijnlijk iets zeggen over de persoonlijke hygiëne in die periode. Het paleis is gebouwd op een voormalige baai in de Bosporus die speciaal voor het paleis werd drooggelegd.

Met name in de kamers en ruimtes die bedoeld zijn voor het ontvangen van internationale gasten is goed de rijkdom van de toenmalige sultans terug te zien. In de harem de plaats waar de vrouwen, kinderen en het personeel verbleef zijn de decoraties een stuk soberder.

Het Dolmaçhepaleis is vandaag de dag opengesteld voor het publiek maar kan slechts onder begeleiding van een gids bezocht worden. Het maken van binnen foto’s is er streng verboden. Dit is jammer want de schitterende aangeklede stijlkamers met de vele prachtige kristallen ornamenten en kroonluchters lenen zich goed voor een foto.

 

Hagia Irene

De Hagia Irene is de oudste nog steeds bestaande kerk in Istanbul. De Hagia Irene was tot de bouw van de Hagia Sophia de belangrijkste kerk van de stad. Nadat de ottomanen de macht overnamen in Constantinopel verloor de kerk zijn originele functie en werd hij als munitieopslag gebruikt. Opvallend is dat de Hagia Irene nooit dienst heeft gedaan als moskee. Mede hierdoor zijn een aantal van de originele onderdelen van de kerk bewaard gebleven. Tegenwoordig wordt de voormalige kerk hoofdzakelijk gebruikt voor concerten en evenementen. Als je in het bezit bent van een Istanbul Museum Pass dan kun je de Hagia Irene gratis bezoeken. De kerk is wat kaal aan de binnenzijde maar de oude grandeur van het gebouw is nog goed te zien als je erdoorheen loopt.

 

Egyptische Bazaar

De Egyptische Bazaar ook wel bekend als de Kruidenbazaar behoort samen met de Grand Bazaar tot de grootste en oudste overdekte markten van Istanbul. Het is tevens één van de drukste markten van de stad. De ingang van de Egyptische bazaar bevindt zich naast de Yeni-moskee. Eenmaal in de bazaar wordt je overspoeld door de verschillende geuren die er in de bazaar hangen. Van bijzondere kruidenmengsels tot de meest exotische zepen. Naast kruiden worden er ook andere producten verkocht op de markt zoals porselein, Turks fruit, lampen en sjaals maar het zijn voornamelijk gedroogde en gemalen kruiden die je er tegenkomt.

 

Istanbul Modern

Het Istanbul Modern oftewel het museum voor moderne kunst in Istanbul is een relatief nieuw museum dat in 2004 voor het eerst zijn deuren opende. Het museum is gevestigd in een voormalig pakhuis aan de Bosporus dat is omgebouwd tot museum. De locatie is wat ongelukkig aangezien het pand verstopt ligt achter enkele grotere gebouwen. De ligging aan de Bosporus zorgt wel weer voor een geweldig uitzicht.

Het museum bestaat uit verdiepingen. Op de bovenste verdieping waar de entree te vinden is worden kunstwerken van Turkse kunstenaars uit de negentiende tot de eenentwintigste eeuw getoond. De onderste verdieping wordt gebruikt voor tijdelijke exposities en tentoonstellingen. Hier is tevens een bioscoop gevestigd.

 

Straatkatten van Istanbul

Een bijzonder fenomeen in Istanbul zijn de vele straatkatten die er rondlopen. Dit is op zich niet zo bijzonder natuurlijk want in ieder grote stad ter wereld zijn er straatkatten te vinden. Wat de katten van Istanbul bijzonder maakt is dat ze geadopteerd zijn door de inwoners van de stad. Dit is een fenomeen dat je met name in de wijk Galata veel ziet maar ook inde andere delen van de stad zie je het regelmatig. De katten liggen in winkels, restaurants en in barretjes tussen de gasten en soms zelfs tussen de winkelproducten. Normaal gesproken zouden deze kattendoor de eigenaren weggejaagd worden maar in Istanbul krijgen ze als beloning een bakje eten. Hierdoor lijken de straatkatten van de stad niet op de magere scharminkels die je in andere steden ter wereld tegenkomt maar op goed verzorgde en goed doorvoede katten. Je zou kunnen zeggen dat het leven van een straatkat in Istanbul zo slecht nog niet is.

 

Hippodroom van Constantinopel

Het Hippodroom van Constantinopel was een stadion dat door de Romeinen in de derde eeuw na Christus werd gebouwd. Van dit voormalige stadion is vandaag de dag op de twee obelisken na niets meer te zien. In de zesde eeuw was er een grote opstand in de hippodroom, de Nika-oproer. Deze oproer werd hardhandig neergeslagen, 30.000 inwoners van Istanbul verloren hierbij het leven. De Basilica Cisterne is tegenwoordig te vinden onder het plein waar vroeger de hippodroom van Constantinopel was. Waarschijnlijk zijn alle resten van het stadion tijdens deze bouw verloren gegaan.

Wat rest zijn de twee obelisken, de bronzen obelisk en de obelisk van Teodosius. Bronzen obelisk was vroeger bekleed met bronzen plaketten, deze 

werden echter al in de dertiende eeuw omgesmolten door de kruisridders. Sindsdien is het een vrij kale pilaar. De andere obelisk is gemaakt in de zestiende eeuw voor Christus in Egypte ter ere van de zonnegod Amon-Ra. In de vierde eeuw na Christus werd deze door Theodosius meegenomen naar Istanbul. Het onderste deel overleefde de reis niet waardoor tegenwoordig alleen het bovenste deel te zien is. De plaats waar vroeger het Hippodroom van Constantinopel te vinden was heet tegenwoordig het Sultanahmet Meydani.

Istiklal Cadessi

De populairste en drukste winkelstraat van Istanbul is de Istiklal Cadessi. Deze drie kilometer lange straat is de hele week gevuld met toeristen en inwoners van de stad die op zoek zijn de beste koopjes. De straat ligt in een autovrij gebied maar heb je geen zin om de lange straat helemaal door te lopen dan kun je gebruik maken van de historische tram. Deze tram rijdt tijdens de openingstijden van de winkels heen en weer tussen het Taksimplein en het Tünelstation.

Naast winkels zijn er in de Istiklal Cadessi en in de zijstraten tal van barretjes en restaurants te vinden. Bijzonder zijn ook de verschillende ambassades, waaronder die van Nederland.

Deze bijzondere mix van winkels, restaurants, bars en openbare instellingen zorgt ervoor dat het Istiklal Cadessi een bruisende straat is waar altijd iets te beleven valt.

 

De Derwisjen van Istanbul

Een populaire toeristische attractie in Istanbul zijn de derwisjen. Deze bijzondere monniken hebben een bijzondere status binnen de islam. Zij laten door middel van immateriële zaken zoals dans en gedichten hun toewijding aan hun geloof zien. De Derwisjen hebben een gelofte van armoede afgelegd en wonen vaak samen in soefi-centra.

De dansende soefi’s of derwisjen zijn uitgegroeid tot een populaire toeristische trekpleister in Istanbul. Op meerdere plaatsen in de stad is het mogelijk om de dans die voor hun god wordt opgevoerd te bekijken. De twee bekendste plaatsen waar dit kan zijn het Sirkeci-station en in het Galata Mevlivi museum. Bij beide plaatsen moet je van te voren kaarten kopen. Deze kosten rond de 50 lira per persoon.

 

Tünel

De Tünel was één van de eerste ondergrondse metrosystemen ter wereld. Het was na de metro van London de eerste ondergrondse ter wereld. Deze ondergrondse lijn verbindt de wijken Galata en Pera met elkaar. De eerste ondergrondse wagens reden op stoom maar later werden deze vervangen door elektrische exemplaren. Jammer genoeg voldeden de oude wagens niet meer aan de normen van deze tijd en werden ze recentelijk vervangen door nieuwere wagens. Een ritje met de Tünel duurt ongeveer anderhalve minuut. Hij heeft een topsnelheid van ongeveer 25 km per uur.

De naam Tünel wordt ook gebruikt voor de historische tram die door Istiklal Cadessi, de beroemdste winkelstraat van Istanbul.

Een los kaartje voor de Tünel kun je kopen bij de entree van de metro of bij de kiosken tevens is de Istanbulcard geldig op dit traject.

 

Süleymaniye Moskee

De Süleymaniye Moskee is misschien niet qua naam de bekendste moskee van Istanbul maar iedereen die ooit in de stad is geweest weet dat het de moskee beeldbepalend is. De skyline van Istanbul wordt medebepaald door deze prachtige moskee. Hij werd gebouwd halverwege de zestiende eeuw in opdracht van sultan Süleymaniye. Het was de bedoeling van de sultan om de grootste moskee van de stad te bouwen. Hiervoor moest hij groter worden dan de Hagia Sophia. Dat is echter niet gelukt aangezien die nog steeds ietsjes groter is. Nadat de Hagia Sophia zijn religieuze functie verloor in 1934 werd de Süleymaniye Moskee alsnog de grootste moskee van Istanbul. De Süleymaniye Moskee is geopend voor het publiek en tussen de gebeden door bezocht worden. De toegang is gratis maar donaties zijn welkom.

Gouden Hoorn

De Gouden Hoorn was vroeger samen met de Bosporus één van de belangrijkste verdedigingswerken van de stad. Daarnaast diende het als natuurlijke haven die beschermd werd door een enorme ketting. Tegenwoordig ligt de gouden hoorn midden in de stad en vormt het de scheiding tussen het historische deel en de nieuwe stad. De twee delen van de stad worden met elkaar verbonden door middel van drie bruggen. De beroemdste hiervan is de Galatabrug. Deze brug is bekend vanwege de vele vissers die op de brug te vinden zijn. Al in het begin van de zestiende eeuw werd er een brug over de Gouden Hoorn ontworpen door Leonardo Da Vinci maar dit ontwerp werd afgekeurd door de sultan die hierna vergeefs probeerde om Michelangelo een brug te laten ontwerpen. Er is tegenwoordig wel sprake van om het originele ontwerp van Leonardo da vinci toch nog te gebruiken voor een vierde brug over de Gouden Hoorn. Een kleinere versie van de brug is tegenwoordig te zien in Noorwegen.

Vrienden van VanBastisch